Vasárnapi nyitvatartás cikkek


Csak nem bírják elengedni a vasárnapi boltzárat

Csak nem bírják elengedni a vasárnapi boltzárat 

Egy hónappal ezelőtt megírtuk, hogy a kormányzat sötét berkeiből újból előugrott Semjén Zsolt kedvenc krampusza, a vasárnapi boltzár ötlete. Az akkori hivatalos cáfolat után most mégis dolgoznak a vasárnapi nyitva tartás eltörlésén. Most újra végigvesszük az érveket, hogy miért káros a kiskereskedelmet felforgató szabályozás.
Ezzel a hozzáállással a munkaerőhiány sosem lesz leküzdhető

Ezzel a hozzáállással a munkaerőhiány sosem lesz leküzdhető 

Az elmúlt időszakban újra előkerült a vasárnapi boltzár ötlete, mint az egyik megoldás a kiskereskedelmet (is) sújtó munkaerőhiányra. Szakértőnk szerint azonban ez az elképzelés nem megoldás a fennálló problémára, azt csak a hatékonyság növelésével lehet orvosolni.
Már megint a vasárnapi boltzár

Már megint a vasárnapi boltzár 

Újra előugrott a kiskereskedelmi érdekvédelem berkeiből a vasárnapi boltzár ötlete. Az előterjesztő szakszervezet szerint a jelenlegi helyzetben mindenki jól járna a vasárnapi zárvatartással, de a korábbi tapasztalatok alapján ez nem jelenthető ki száz százalékos biztonsággal.
Mások is nekimennek a vasárnapi nyitvatartásnak?

Mások is nekimennek a vasárnapi nyitvatartásnak? 

A Magyarországon már nagy karriert futott szabad vasárnap kérdése most uniós szinten is felmerülhet: egy szakszervezetekből, civil és egyházi szervezetekből álló szövetség kezdeményezi az európai szintű vasárnapi boltzárat, mondván, túl sokat dolgoznak hétvégén az emberek.
Lebegtetik, hogy mi lesz a vasárnapi vásárlással

Lebegtetik, hogy mi lesz a vasárnapi vásárlással 

A kormánynak nincs szándéka hozzányúlni az üzletek nyitvatartásának kérdéséhez, de ez még nem jelenti azt, hogy parlamenti képviselők ne élhetnének különböző kezdeményezésekkel - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán az Európai Kereskedelmi Nap ünnepségén. Vagyis bármi lehet.
Lemondhatunk a december 24-ei bevásárlásról

Lemondhatunk a december 24-ei bevásárlásról 

Öt pontból álló javaslatcsomagot dolgoz ki a Fidesz-frakció a kiskereskedelemben alkalmazott munkavállalók helyzetének változtatására. Még az idén szabályozzák az ünnepnapok, a pihenőidő, a műszakrend és a bérpótlékok kérdését is.
Megint terítéken a vasárnapi nyitvatartás

Megint terítéken a vasárnapi nyitvatartás 

A kisebbik kormánypárt továbbra sem tudja elengedni a vasárnapi boltzárat. A KDNP sajtóértesülések szerint két szabad vasárnapot adna minden kereskedelmi dolgozónak és nyolc órában maximálná a vasárnapi munkavégzést.
Nincs egyetértés, mennyi járjon a vasárnapi munkáért

Nincs egyetértés, mennyi járjon a vasárnapi munkáért 

A kiskereskedelemben a vasárnapi munkavégzés szabályozásának kérdésében még távol áll egymástól a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) munkaadói és munkavállalói oldalának álláspontja - mondta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a keddi VKF-tárgyalást követően az MTI-nek.
Csak nem tudja elengedni a KDNP a vasárnapi boltzárat

Csak nem tudja elengedni a KDNP a vasárnapi boltzárat 

A kisebbik kormánypárt vezetője, Semjén Zsolt nemcsak visszahozná, de ki is terjesztené a vasárnapi boltzárat – derült ki egy napilapnak adott interjúból. A kormány az elmúlt napokban kezdte lebegtetni a kiskereskedelmi nyitva tartás újabb szabályozását – ami sokba kerülhet az országnak.
Valaki mégis akarja a vasárnapi boltzárat

Valaki mégis akarja a vasárnapi boltzárat 

Lobbicsoportokat sejt azok mögött a törekvések mögött Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, amelyek célzott bér- és adóemelésekkel megnehezítenék a kiskereskedelmi vállalatoknak a vasárnapi nyitva tartást. Többféle elképzelés is kering.

Csak nem hagyja békén a kormány a vasárnapot? 

Törvénnyel szabályoznák, vasárnap meddig tarthatnak nyitva a boltok – értesült a Népszabadság. Ha a multi a déli harangszóval nem zár be, különadót fizethet a terv szerint.

Munkahelyekbe kerülhet a kormány új ötlete 

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint jelentős költségnövekedéssel járna, ha megvalósulnának a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó, az elmúlt napokban felvetett javaslatok, a vasárnapi pótlék emelése például több tízmilliárd forint többletkiadást okozhat, a szabályok szigorítása miatt pedig kisboltok zárhatnak be.

Nyugi, nem tiltja meg újra a kormány a vasárnapi vásárlást 

Az, hogy a parlament őszi ülésszakában beterjesztik a kiskereskedelmi munkavégzésre vonatkozó szabályozást, nem azt jelenti, hogy visszaállítanák a vasárnapi boltzárat - közölte Kósa Lajos a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán.

Kinek jár pénz vasárnapra? 

A 2016 tavaszán eltörölt vasárnapi boltzár kapcsán ismét előtérbe került a vasárnapi pótlék kérdése, hiszen a boltzár eltörlése miatt a pótlékra vonatkozó szabályok ismételten módosultak. Mivel várhatóan szeptemberben újra előkerül a kérdés, most összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Kihevertük a vasárnapi boltzárat 

Négy hónap kellett a nagyobb üzletláncoknak ahhoz, hogy a vasárnapi kötelező zárva tartás eltörlése után kiheverjék a korábbi intézkedést. A vasárnapi forgalom mostanra érte el a másfél évvel ezelőtti szintet – írta a Magyar Nemzet.

Megint kóstolgatja a vasárnapot a KDNP 

Egy helyett két szabad vasárnapot biztosítana a kereskedelemben dolgozóknak a kormánypárt és csak saját kérésére lehetne a kisgyermekes dolgozókat beosztani a vasárnapi munkára. A legutóbbi kereszténydemokrata kezdeményezésből egy éves káosz lett.

Vasárnapi pótlék: oldjátok meg! 

Nem foglal állás a kormány a vasárnapi bérpótlék ügyében – mondta Lázár János az ötvenedik kormányinfón. A miniszter szerint azt szeretnék, ha a munkavállalók és a munkáltatók állapodnának meg egymással. Csakhogy nem látszik közelinek az egyezség.

Akinek sok a vasárnapi bérpótlék, az ne is nyisson ki 

Aki nem tudja kifizetni a 100 százalékos bérpótlékot az alkalmazottaknak vasárnapra, annak nem is éri meg kinyitni – mondja Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, aki szerint muszáj máshogy osztozni a profiton a kereskedelemben, mint eddig. Szakszervezetekkel együtt ajánlást fogalmaztak meg, hátha akkor a kormány is hajlandó tárgyalni. Egyelőre ugyanis nem volt ilyen megkeresés.

Hétvégi munka: jó úgy, ahogy van? 

A vasárnapi munkavégzés díjazását a Munka törvénykönyve (Mt.) az 50 százalékos vasárnapi pótlék révén jelenleg megfelelően szabályozza - közölte a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ).

Kinek jár pluszpénz a hétvégén? 

A kereskedelemben érdekeltek számára a vasárnapi boltzár eltörlése után a vasárnapi bérpótlék került a figyelem középpontjába, a kormány ugyanis a korábbi állapotot állította vissza. Ezért összeszedtük, hogy a jelenleg érvényes szabályozás mellett kinek jár és kinek nem pluszpénz vasárnapra.

Bérpótlék vasárnapra: a 100 százalék túl sok? 

Számtalan vállalkozást ellehetetlenítene a több szervezet által szorgalmazott 100 százalékos vasárnapi pótlék bevezetése – vélekedik az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). A munkaadók egy része ugyanakkor támogatná, hogy jelentősen emeljék meg a pótlékot.

Többet vásárolunk, mert visszakaptuk a vasárnapot 

Várhatóan tovább folytatódik a fellendülés a kiskereskedelemben, a reálkeresetek növekedése, az állami adócsökkentések és a vasárnapi boltzár eltörlése ugyanis növelheti a fogyasztók vásárlási kedvét. Most már a munkaerőhiány a legnagyobb baj.

Sok minden változik a vasárnapi nyitással 

Bár a boltok vasárnapi nyitvatartását tiltó törvényt már múlt hét elején visszavonták, így elvileg már a múlt vasárnap kinyithattak a boltok, a dolog mégsem ennyire egyszerű. Számos kapcsolódó jogszabály és szerződés módosításának kell megtörténnie ahhoz, hogy ez tényleg jogszerű legyen.

Kényszermunka a vasárnapi? 

Európa legliberálisabb nyitvatartási szabályának nevezte a magyart a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. A szervezet 100%-os bérpótlékot és havi két szabad vasárnapot akar.

Most vasárnap már vásárolhatunk. De ki nyit ki? 

Megszavazta az Országgyűlés a vasárnapi nyitva tartási tilalom eltörlését, így elméletileg már most vasárnap kinyithatnak az üzletek - és ennek nem mindenki örül. A boltzár végével ugyanis lépéskényszerbe hozta a kormányzat a vállalkozásokat, a boltoknak most a súlyos szakemberhiánnyal kell szembenézniük.

Egy sor törvényt kell átírni a vasárnapi vásárlásért 

A 2015. március 15-ével bevezetett vasárnapi munkavégzés tilalmának tegnapi eltörlési szándékával számos jogszabály és ezekhez kapcsolódó joggyakorlat is megváltozni látszik – derül ki a Wolters Kluwer Kft. közleményéből.

Meghátrált a kormány, már vasárnap nyithatnak a boltok 

Meggondolta magát a kormány a vasárnapi munkavégzés tilalmával kapcsolatban, a kiskereskedelemben, hamarosan újra kinyitnak az üzletek vasárnap. A teljes törvény visszavonását javasolják az országgyűlésnek, így nem csak vasárnap, de éjszaka is nyitva tarthatnak az üzletek.

Most megmondhatjuk a véleményünket a vasárnapi boltzárról 

Megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság döntését és hitelesítette Nyakó István MSZP-s politikus vasárnapi boltzárral kapcsolatban benyújtott népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét szerdai ülésén a Kúria. Így valóban lehet népszavazás a vasárnapi boltzárról.

Nem a kisboltok profitáltak a vasárnapi boltzárból 

Csaknem egy évvel a vasárnapi boltzár bevezetése után már biztosan állítható, hogy a kormány érveivel ellentétben nem a vasárnap is nyitva tartó kisboltok profitáltak a kötelező zárvatartásból, hanem a közepes méretű üzletek.

Lottóláz és hőségriadó fűtötte a júniust 

Forró hangulat uralkodott júniusban: az ötös lottó ötmilliárdos giganyereménye és az első hőségriadó is felfűtötte a kedélyeket, amiket a kormány a 2016-os költségvetéssel és az új adótörvények elfogadásával hűtött le némiképpen. Összefoglaltuk a legfontosabb júniusi eseményeket!

A május meghozta az új uniós pályázatokat 

A május meghozta az első fecskéket, és az új uniós pályázati időszak első kiírásait is, amelyekre már nagyon vártak a magyar cégek. Megérkezett viszont az is, aminek annyira nem örültek a vállalkozások: az egykulcsos reklámadó és környezetvédelmi termékdíjköteles termékek kiterjesztése.

Adócsökkentés és forrásfelfüggesztés áprilisban 

A tavasz óriási maflást hozott Brüsszelből az Orbán-kormánynak, mintegy 700 milliárdnyi forrás kifizetését függesztette fel pályázati szabálytalanságok miatt az Európai Bizottság. Rosszkor jött a hír a Fidesznek, aminek abban a hónapban a körmére égett a vasárnapi zárvatartás és a nemzeti parkok földjeinek ügye is. Részben ennek is köszönhető, hogy már ekkor bejelentették a 2016-os évre tervezett adócsökkentéseket.

Utolsó pillanatban ajándék? 24-én délig van ideje 

Változik a korábban megszokott karácsonyi bevásárlás rendje, az új nyitva tartási szabályok szerint december 24-én, csütörtökön legkésőbb 12-kor kötelesek bezárni a boltok, áruházak - hívta fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) hétfőn.

Mostantól vasárnap is mehetünk vásárolni 

Nyitva tarthatnak az üzletek a négy adventi vasárnapon, november 29-én, valamint december 6-án, 13-án és 20-án. Nagy karácsonyi rohamra számíthatnak a kereskedők, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) előzetes becslése szerint a tavalyihoz képest 5-6 százalékkal, 940-950 milliárd forintra nőhet a decemberi forgalom.

A vasárnapi vásárlók harmada teljesen eltűnt 

A plázákat érintette legsúlyosabban a vasárnapi zárva tartás. Vagy be kellett zárniuk, vagy csak a mozi miatt tartanak nyitva – félházzal. Aki nyitva tart, az a mozi mellett csak a vendéglátósok miatt teszi, a vasárnapi vásárlók harmada pedig eltűnt a házakból – derül ki a Népszabadság körkérdéséből.

Letörné a rebellis CBA-k szarvát a kormány 

A kormány következetesen kitart a vasárnapi foglalkoztatás tilalma mellett - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő, aki szerint minden ilyen próbálkozást le kell törni. A CBA azzal fenyegette meg a piacosított boltokat, hogy kizárják őket a rendszerből.

Beintett a kormány a balatoniaknak 

A nyári szezonban sem kaphatnak felmentést a vasárnapi zárva tartás alól a balatoni boltosok - ez derült ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter állásfoglalásából. Közben már az is látható, hogy több ezren vesztették el állásukat a kormány ötlete miatt, aki maradt, az pedig túlórázik.

Itt van a vasárnapi boltzár pozitív hatása 

Ismét kiváló évet zártak a hazai e-kereskedők. Minden korábbi várakozásnál magasabb, 273 milliárd forintos nettó forgalom realizálódott a magyarországi e-kiskereskedelmi szektorban 2014-ben. Ez a teljes kiskereskedelmi forgalom 3,7 százaléka – derült ki az eNET Internetkutató Kft. friss kutatásából. Az online kereskedők több fogyasztót tudnak elcsábítani a vasárnapi zárva tartás miatt.

Egy lépést hátrálna a kormány a vasárnapi boltzár ügyében 

Heteken belül módosíthatja a Nemzetgazdasági Minisztérium azt a rendeletet, amely felsorolja, mely termékek értékesítésénél szükséges külön képesítés. Ha kikerülnek bizonyos termékkörök, az segíthet például a boltok vasárnapi nyitva tartásánál is.

A kereskedőknek, a kiadóknak és a vásárlóknak is fáj a vasárnap 

A kiskereskedelmi egységek harmadának csökkent a bevétele, a kiadóknál komoly kiesést okoz, a vásárlók utálják a vasárnapi zárvatartást. Múlt hétvégén már a világörökségi helyszíneken lévő boltok sem nyithattak ki, automatákból viszont szabad árusítani.

Amit nyerünk a réven, azt elbukjuk a vámon 

Bár a vasárnapi zárva tartás okozhat átmeneti kilengéseket a kiskereskedelmi forgalomban, ezt az elkölthető jövedelem érdemi növekedése teljes mértékben ellensúlyozhatja.

A Belvárosban is bezáratják a boltokat 

Tovább szigorodik a vasárnapi nyitva tartás tilalma: a világörökségi területeken is elrendelik a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását, viszont a boltok korábban nyithatnak, már fél öttől megengedi a kormány, hogy vehessünk magunknak egy kiflit.

Kihúzta a gyufát a vásárlóknál a kormány 

A vásárlók többségének komoly bosszúságot és gondot okoz, hogy a legtöbb üzlet zárva van vasárnap. A VOSZ és a LIGA inkább erről kérdezne a nemzeti konzultációban.

A Balatonnál vasárnap is ki akarnak nyitni 

A Balatoni Szövetség (BSZ) levélben fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, kérve, hogy a kiemelt üdülőkörzet május elejétől szeptember végéig mentességet kaphasson a kereskedelmi vállalkozások, üzletek vasárnapi kötelező zárva tartása alól.

Idén is lendületben lehet a gazdaság 

Akár 3,2 százalékkal is bővülhet a GDP, ha beindul a lakosság fogyasztása. Azonban a vasárnapi nyitva tartás és a brókerbotrányok visszafoghatják a költekező kedvet és akkor bizony a növekedés is jóval kisebb lehet.

Megengedik, hogy reggel is vásároljunk 

A kormány módosítja az üzletek nyitvatartására vonatkozó szabályokat és megengedik, hogy aki korán megy dolgozni, legalább egy kiflit vehessen magának. Az OKSZ szerint kedvező a módosítás, de lenne még mit javítani a szabályozáson.

Még szigorúbb lesz a vasárnap 

A világörökségi területekre is kiterjeszti a vasárnapi munkavégzés tilalmát a kereskedelemben a kormány az Országgyűlés elé kedden beterjesztett törvényjavaslatban. Közben az NGM elismerte: a vasárnapi pihenőnapon is lehet dolgoztatni a kiskereskedelmi dolgozókat.

Tudta a kormány, hogy utálni fogjuk a vasárnapi boltzárat 

Az NGM fiókjainak mélyéről mégis előkerült egy felmérés a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban, és bizony a lakosság többsége már 2011-ben sem támogatta a kormány ötletét. Szakértők szerint a fogyasztók mellett a munkavállalók is rosszul járnak, kevesebb lesz a fizetés és dolgozókat küldhetnek el. A legnagyobb veszély a kismamák és a diákok állását fenyegeti.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.

Adózás

Milliókat spórolhat, mielőtt kopogtat a NAV

Milliókat spórolhat, mielőtt kopogtat a NAV 

A NAV ellenőrzési terve szerint az informatikai rendszerek által gyűjtött adatok és az adózók magatartása egyaránt meghatározó tényező az ellenőrzési folyamatokban.

Cégblog

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Gazdaság

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo