Idén is lendületben lehet a gazdaság

Akár 3,2 százalékkal is bővülhet a GDP, ha beindul a lakosság fogyasztása. Azonban a vasárnapi nyitva tartás és a brókerbotrányok visszafoghatják a költekező kedvet és akkor bizony a növekedés is jóval kisebb lehet.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

A bruttó hazai termék (GDP) az idén 3,2 százalékkal, jövőre pedig 2,2 százalékkal növekedhet a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet előrejelzése szerint. A gazdaság húzóerejét 2015-ben a magánfogyasztás veheti át, a bruttó keresetek 3,5 százalék körüli emelkedéséből és a foglalkoztatás enyhe növekedéséből eredően.

A Kopint-Tárki a háztartások fogyasztásának a GDP növekedésével közel azonos, 3-3,5 százalékos növekedését jelzi előre. A kutatóintézet az idén nulla körüli éves átlagos inflációra számít, decemberre azonban az éves áremelkedés mértéke meghaladhatja a 2 százalékot, 2016-ban pedig 2,3 százalékra gyorsulhat az infláció. A jegybanki alapkamat várhatóan 1,5 százalékig csökken az előrejelzés szerint.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója a kutatóintézet legfrissebb konjunktúrajelentését bemutató sajtótájékoztatón kifejtette, hogy tavaly a reálkereset rendkívüli mértékben, 8 százalékkal nőtt, ennek ellenére a háztartások fogyasztási kiadásai csupán 1,7 százalékkal bővültek. A lakosság még mindig a megtakarításokra, illetve a devizahitelek visszafizetésére koncentrált. Véleménye szerint az idén ebben változás várható, amit a kiskereskedelmi forgalom bővülése mellett alátámaszt az is, hogy az év elején is nőttek a nominális keresetek, és az idén további elkölthető forrást jelent a lakosság számára a banki elszámolásból várható mintegy 100 milliárd forint. (Az idei első adatok biztatóak a fogyasztás növekedését illetően.)

Ugyanakkor kockázati tényezőként említette, hogy ténylegesen bekövetkezik-e a várt fordulat a fogyasztásban. Hozzátette: nem lehet még látni, hogy a vasárnapi zárva tartás mennyire veti vissza a kiskereskedelem és főleg a vendéglátás forgalmának bővülését. A pénzügyi szektorban tapasztalt csődök és brókerbotrányok szintén megrendíthetik a bizalmat, a pénzügyi óvatosság pedig negatív hatással lehet a fogyasztásra is.

Nem lettünk bizakodóbbak
Márciusban lényegében stagnált a GKI-Erste konjunktúra-index értéke. Miközben 2014 októbere óta jellemzően kis lépésekkel, de folyamatos a romlás, az index szintje továbbra is viszonylag optimista hangulatot tükröz.
Tavaly elsősorban a beruházások húzták a növekedést, amiben az uniós források felhasználása jelentős szerepet játszott. Bár az idén ebben megtorpanás várható, az előző ciklus lezárása miatt még 2015-ben is lesznek jelentős állami beruházások, és az év második felében megindulhatnak az új ciklus beruházásai is - mondta a vezérigazgató. Hozzátette, hogy a magánberuházások is folytatódhatnak, az autóipar mellett az idén a vegyipar lesz ezen a téren a húzóerő.

A Kopint-Tárki előrejelzése szerint az ipari termelés várhatóan 6,5 százalékkal bővül az idén, 2016-ban pedig 5,0 százalékos lehet a növekedése. Az építőipar stagnálása azonban az idén is folytatódhat, a lakásépítésben továbbra sem várható markáns javulás az alacsony lakáshitel kamatok ellenére. A kutatóintézet az ágazat kibocsátásának 2-3 százalékos növekedését valószínűsíti az idén. A külkereskedelemben az idén is fennmaradhat a behozatal exportot meghaladó bővülése, a külkereskedelmi mérleg aktívuma pedig a tavalyival megegyezően alakulhat. A keresetek emelkedése mellett a foglalkoztatottság is tovább nőhet, ám a tavalyinál mérsékeltebb ütemben. A Kopint-Tárki előrejelzése szerint a munkanélküliségi ráta a 2014-es 7,7 százalékról 7,2 százalékra süllyedhet az idén, 2016-ban pedig 7 százalék alá, 6,8 százalékra csökkenhet.

Véleményvezér

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo