Gdp-növekedés cikkek


 2025 hozhat kilábalást a hazai beruházások számára

2025 hozhat kilábalást a hazai beruházások számára 

1,1 százalékkal nőtt a gazdaság az első negyedévben, miközben 3,4 százalékkal bővült a fogyasztás.
A magyar háztartások fogyasztása már nő, az ipar még gyengélkedik

A magyar háztartások fogyasztása már nő, az ipar még gyengélkedik 

Az első egyedévben a gazdaság teljesítménye 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.
Ez az adat Magyarországra is hatással van

Ez az adat Magyarországra is hatással van 

A német hazai össztermék az első negyedévben 0,2 százalékkal nőtt negyedéves összevetésben, míg 0,2 százalékkal csökkent éves összehasonlításban.
Erőre kapott Európa, nőtt a GDP

Erőre kapott Európa, nőtt a GDP 

Az euróövezetben és az Európai Unióban is nőtt a gazdaság teljesítménye az idei első negyedévben éves és negyedéves összehasonlításban.
Belendült Európa, Magyarországról is jó hír jött

Belendült Európa, Magyarországról is jó hír jött  

Az idei első negyedévben a vártnál jobbnak bizonyult a GDP-növekedés az euróövezetben.
Erre az évre biztosan feladta az álmát a kormány

Erre az évre biztosan feladta az álmát a kormány  

4 helyett idén 2-3 százalék közötti gazdasági növekedésre számítanak.
Gyenge évkezdés Európában

Gyenge évkezdés Európában 

A tavalyi visszafogott növekedést követően az Európai Unió gazdasága a vártnál gyengébben kezdett 2024-ben és lassan vesz csak lendületet.
Kezd magára találni a magyar GDP

Kezd magára találni a magyar GDP  

Az előző negyedévihez képest 0,9 százalékkal nőtt, a 2022. azonos időszakitól viszont 0,4 százalékkal elmaradt a gazdaság teljesítménye. Kijött a részletes adat.
Belendült az ukrán gazdaság

Belendült az ukrán gazdaság  

Nőtt a gazdaság teljesítménye az idei első tíz hónapban éves összevetésben, különösen nagy volt a bővülés mértéke októberben.
Nincs mit szépíteni: ebben is jobban teljesítettek a románok

Nincs mit szépíteni: ebben is jobban teljesítettek a románok  

Miközben Magyarországon a II. negyedévben a gazdaság teljesítménye 2,4 százalékkal csökkent,  a román GDP 1,1 százalékkal nőtt.

Nem lett valami izmos az eurózónás GDP-adat  

Lefelé módosította kissé a második negyedévi euróövezeti GDP-növekedési becslését az Eurostat.    

Lassult az OECD-országok GDP-növekedése  

A második negyedévben 0,4 százalékra mérséklődött az OECD országainak GDP-növekedése az első negyedévhez képest.

Németország idén már nem mászik ki a gödörből  

Az első negyedéves növekedési adatok láttán német banki közgazdászok csökkentették idei GDP-növekedési előrejelzéseiket, és recesszióra számítanak az egész évre vonatkozóan.

Biztató hír érkezett a világgazdaságról  

Az első negyedévben 0,4 százalékra gyorsult az OECD országainak GDP-növekedése a tavalyi utolsó negyedévhez képest.

Nem várt meglepetés jött Kínából  

Az idei első negyedévben a vártnál jobban nőtt Kína bruttó hazai terméke. 

Tombol a pesszimizmus a cégvezetőknél  

A közép-európai vállalatok pénzügyi vezetői átlagosan 0,33 százalékos GDP-növekedésre számítanak idén.

Csökkenést vártak, mégis nőtt az eurózónás GDP 

A csökkenést jelző várakozásokkal ellentétben a bruttó hazai termék emelkedett kissé a negyedik negyedévben az euróövezetben az előző negyedévhez mérve - közölte az Eurostat.

A vártnál izmosabb adat jött Amerikából  

Az előző negyedévinél kisebbnek, de a vártnál jobbnak bizonyult a negyedik negyedévi amerikai éves GDP-növekedés a csütörtökön publikált előzetes adatok alapján.

Ezekkel a számokkal kalkulál a kormány 2023-ban  

A költségvetés hiánya 3,5 százalék legyen jövőre az idei 4,9 százalék után, a növekedés pedig 1,5 százalék lehet az erre az évre jó eséllyel várható 5 százalék után.

Tényleg kezd zsugorodni a magyar gazdaság 

A bruttó hazai termék volumene 4 százalékkal nőtt a harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Méretes GDP-növekedés Magyarországon - ez sem volt elég 

Hiába jött össze a harmadik negyedévben jelentős növekedés, éves bázison továbbra is csökken a magyar gazdaság teljesítménye. 

Lehet-e még igaza Matolcsy Györgyéknek idén? 

Az első féléves 6,1 százalékos zuhanás és a kormány által a harmadik negyedévre várt, nem számszerűsített további visszaesés alapján nagyjából ekkora gazdasági bővülésre lenne szükség 2020 utolsó negyedében ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 0,3-2 százalékos idei növekedési prognózisa teljesüljön. Feltéve, hogy az MNB nem változtat az előrejelzésén. Erre legkorábban a Monetáris Tanács mai ülésén lenne lehetősége, de ehhez változtatnia kell a szokásos menetrendjén.

Megállíthatatlan a magyar gazdaság lendülete 

A harmadik negyedévben ugyan egy hajszállal visszafogottabb volt a magyar gazdaság teljesítménye, ám még így is várakozáson felül teljesít.

Évtizedes rekord a magyar gazdaságban 

Az idei év első negyedévben 5,3 százalékkal nőtt a hazai GDP, amely meghaladta az elemzői várakozásokat – jelentette ki Varga Mihály. A kedvező adat hátterében a foglalkoztatás dinamikus bővülése, a bérek folyamatos emelkedése, a töretlen beruházási kedv, valamint az export kiemelkedő teljesítménye áll.

Válság nem fenyeget, de a lassulás biztos 

Komolyabb nemzetközi gazdasági válságtól egyelőre nem kell tartani, de a lassulás szinte biztosra vezető – véli a K&H. Az elmúlt években látott kedvező befektetési környezet is rizikósabb, hosszabb távon pedig inkább forintgyengülésre, mint erősödésre lehet számítani. A lanyhuló európai gazdaságnak lökést adhat, ha a Brexit ügye megoldódik, a dél-európai régióban pedig akad bőven tennivaló.

Magyar gazdasági kilátások: minden nagyon jó 

A lendületes évkezdet hatására a Takarékbank 4,2 százalékról 4,4 százalékra emelte az idei, valamint 3,5 százalékról 3,6 százalékra a jövő évi GDP növekedési előrejelzését. Az elemzők becslése szerint a tavalyihoz képest valamelyest lassabb ütemben ugyan, de továbbnövekszik a gazdaság: 4,4 százalékos növekedésre számítanak.

A magyar gazdaságban is eljött a fordulópont éve 

A világgazdasági növekedés tekintetében a 2018-as 3,1 százalékos növekedést követően egyértelműen fordulópont következik. A lassulás mértékét nagyban befolyásolják azok a kockázatok, amelyek már 2018-ban is érzékeltették hatásukat: az amerikai–kínai kereskedelmi háború, Amerika és egyes európai országok fiskális politikájának következményei, a hitellufi esetleges kipukkadása, illetve a politikai kockázatok felerősödése.

Hogyan juthatott ideáig Venezuela? 

Amerikai katonai beavatkozás a küszöbön, a lakosság háromnegyede éhezik –a világ egyik leggazdagabb országa lehetne Venezuela és mégis koldusbotra juttatta az unortodox gazdaságpolitika és a korrupció.

A tavalyi évet még sokáig fogjuk emlegetni 

A magyar gazdaság 2018-ban a GKI becslése szerint 4,6 százalékkal, az EU-ban (is) kiemelkedő mértékben bővült. A növekedési ciklus valószínűleg elérte csúcspontját, idén lassuló, 3,4 százalék körüli növekedés várható.

Globális szintű politikai pánikra készülhetünk 

Itt a fináléja annak a monetáris politikának, amely időhúzásra játszott, vagy hamis megoldásokkal operált. 2019-ben már érezhető lesz a változás előszele, amelyet 2020 hoz majd meg – áll a Saxo Bank idei első előrejelzésében.

Még korai kongatni a vészharangot? 

Az év vége látványosan megrázta a piacokat, ami egyelőre óvatosságra inti a befektetőket. A K&H befektetési szakembereinek előrejelzése alapján azonban a kép nem olyan borús, amennyire elsőre látszik, hiszen a kereskedelmi háború, a Brexit és a kínai lassulás jelentette kockázatok mellett is masszív globális növekedés várható idén, hazai szinten a gazdaság növekedése és a csökkenő államadósság akár felminősítést is hozhat.

A nyolcvanas években közelebb voltunk az osztrák életszínvonalhoz 

Az elmúlt hónapokban – az MNB egy sajtóközleménye alapján – újra terítékre került a fejlett gazdaságokhoz (különösen Ausztriához) való gazdasági felzárkózás kérdése, amit az egy főre jutó GDP alapján mértek. A GKI Gazdaságkutató ZRt. számításainak segítségével megmutatjuk, mennyire reális a 2030-ig tartó gazdasági felzárkózás.

2004 óta nem volt ilyen jó negyedéve a magyar gazdaságnak 

A KSH az előzetes adatközlését némi meglepetésre felfelé revideálta (a szolgáltatások miatt), így a hazai GDP 2018 második negyedévében 4,8 százalékkal bővült éves bázison. Ez 2004 óta nem látott dinamikát jelent. A negyedéves növekedési ütem is módosult, de az 1 százalékos adat ellenére továbbra is egy trendszerű lassulásról beszélhetünk.

Pogátsa Zoltán: hosszú távon nagy a baj 

A következő években a paksi orosz és a kínai hitel, a Belgrád-Budapest gyorsvasút elősegíthetik Magyarországon a növekedést, de később ezek már súlyos államháztartási hiányként üthetnek vissza. Ezek nem értelmes beruházások, de törleszteni kell majd őket, - véli Pogátsa Zoltán közgazdász, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense.

Mi hajtja a magyar gazdaságot? 

Az első negyedévben 4,4 százalékkal növekedett a GDP. A fejlődés részben a belső fogyasztásnak köszönhető. Az idén 4 százalék körüli növekedésre lehet számítani, amit jövőre 3-3,5 százalékos emelkedés követhet.

Egy különleges gazdasági korszak végéhez értünk 

Véget ér minden idők legnagyobb monetáris politikai kísérlete, miközben egyre erősebb a világban a nacionalizmus, megdöbbentő méretű az egyenlőtlenség, és a fiatalabb generációk széles köre küzd a kilátástalansággal – vélekednek a Saxo Bank elemzői a bank 2018 második negyedéves kitekintésében.

Ez egy jó év volt, de mi jön jövőre? 

Nem változtatott a főbb előrejelzési mutatóin a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet, idénre továbbra is 3,9 százalékos, jövőre 4 százalékos GDP-növekedést, 2017-re 2,3 százalékos, 2018-ra 2,5 százalékos inflációt vár - közölte Palócz Éva, az intézet vezérigazgatója.

Forró a magyar helyzet, de még nem túlfűtött 

Londoni pénzügyi elemzők szerint a magyar gazdaság a következő években is saját hosszú távú trendátlaga felett növekszik, és a növekedési ütem várhatóan még 2019-ben is meghaladja a 3 százalékot, de a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája a belátható előrejelzési távlatban nem szigorodik.

Ennél magasabbra nem ugrik a pannon puma 

Londoni pénzügyi elemzők szerint a közép-európai EU-térség egészével összhangban gyorsult, de valószínűleg tetőzött is a magyar gazdaság növekedési üteme az idei harmadik negyedévben.

A paksi bővítésnek lehet egy váratlan mellékhatása 

Jól teljesít Magyarország, a gazdaság teljesítménye megfelel azoknak a kritériumoknak is, amelyek akár az euró gyors bevezetéséhez is szükségesek lennének. A paksi bővítéshez felvett hitellel azonban még lehet gond. Magas István egyetemi tanárt kérdeztük az európai és a magyar gazdaság kilátásairól.

Az elmúlt nyolc év: versenyben a növekedés 

Hogyan alakult és várhatóan hogyan alakul Magyarország és a környező néhány EU tagország növekedése, GDP-je az elmúlt nyolc években, 2002-2018 között – ezt a kérdést boncolgatja a GKI Zrt. legfrissebb elemzése.

Románia lesz az új európai gazdasági tigris? 

A román gazdaság teljesítménye bizonyos értelemben szárnyal, az ország e szempontból jelenleg az egyik leggyorsabban növekvő Európai Uniós tagország. Mélyebb elemzést követően azonban már nem ennyire egyértelmű a fejlődés.

Magyarország döntéskényszerben 

Eljön az a pillanat, méghozzá belátható időn belül, amikor el kell döntenünk, hogy Európával tartunk, vagy pedig kívül maradunk a szorosabb integráción. Hamarosan Magyarországnak egy nagyon világos igent, vagy egy nagyon világos nemet kell mondania a szorosabb uniós integrációra és a döntésnek húsbavágó anyagi következményei lesznek – figyelmeztetett Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

Közeleg az igazság pillanata: mi lesz a magyar bizonyítványban? 

A következő hetekben két nagy hitelminősítő ismerteti legfrissebb elemzését a magyar gazdaságról. Bár a felminősítés mellett szólnak érvek, inkább egy későbbi jobb osztályzatnak megágyazó pozitív kilátást rendelhet a magyar osztályzat mellé a Moody’s és a Fitch Ratings - derül ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzőjének előrejelzéséből.

Felminősítették Magyarországot 

Jobb osztályzatot kapott Magyarország: a Coface hitelbiztosító A3 kategóriába sorolta át az eddig A4-es minősítéssel rendelkező magyar gazdaságot. A felminősítést a Coface szakértői többek között a gazdasági növekedéssel, a makro- és mikrofolyamatok, valamint az üzleti környezet javulásával magyarázták. A hitelbiztosító szerint a tavalyi 2 százalék után az idén 3,6, jövőre pedig 3,4 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság.

Most már tudjuk, miért lassult a magyar gazdaság 

A KSH nem módosította az előzetesen közölt GDP-növekedésre vonatkozó adatot, vagyis a magyar gazdaság 3,2 százalékkal bővült 2017 második negyedévében a tavalyi év azonos időszakához mérten.

A hőségben a pannon puma is lelassított 

Az elemzők várakozásainál is nagyobb mértékben lassult a magyar gazdasági növekedés a második negyedévben, és az év egészében sem valószínű, hogy elérné a kormány által várt 4,1 százalékot.

Egyelőre stabil az európai gazdaság 

Gyarapodás jellemzi az európai gazdaságot, az egyenletes növekedés várhatóan idén és jövőre is nagyjából állandó ütemben folytatódik - közölte Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa Brüsszelben, az uniós bizottság csütörtökön közzétett tavaszi gazdasági előrejelzésének ismertetésekor.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Motorvásárláson töri a fejét? Most ezek a legnépszerűbb márkák

Motorvásárláson töri a fejét? Most ezek a legnépszerűbb márkák 

A jó idő beköszöntével kilőtt az érdeklődés a használt motorbiciklik iránt.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát 

Tíz díjat - három elsőt, három másodikat és négy harmadikat - is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Befektetési Alapkezelő.

Cégblog

Piacvezető távközlési cég lett a Veszprém Kézilabda Club partnere

Piacvezető távközlési cég lett a Veszprém Kézilabda Club partnere  

A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét.

Klímablog

Nő a szakadék a vállalatok között

Nő a szakadék a vállalatok között  

A KPMG legfrissebb kutatása szerint a vállalatok megközelítőleg egyharmada érzi úgy, hogy készen áll az ESG-vel kapcsolatban közzétett adataira irányuló független tanúsításra


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo