Válság nem fenyeget, de a lassulás biztos

Komolyabb nemzetközi gazdasági válságtól egyelőre nem kell tartani, de a lassulás szinte biztosra vezető – véli a K&H. Az elmúlt években látott kedvező befektetési környezet is rizikósabb, hosszabb távon pedig inkább forintgyengülésre, mint erősödésre lehet számítani. A lanyhuló európai gazdaságnak lökést adhat, ha a Brexit ügye megoldódik, a dél-európai régióban pedig akad bőven tennivaló.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A globális, az európai és a magyar gazdaságra egyaránt lassulás vár a következő időszakban, de komolyabb, a 2008-ban és 2009-ben elmélyülő válsághoz hasonló sokktól nem kell tartani – derült ki a K&H budapesti gazdasági konferenciáján.

Vége egy korszaknak

A K&H szerint a lassuláshoz a piacok is igazodni fognak. Az pedig biztosnak tűnik, hogy az elmúlt pár évben látott kedvező befektetési környezet rizikósabbá válik. A konferencia vendégei, cégvezetők és cégtulajdonosok szavazhattak is arról, hogy a jövőben válságra vagy lassulásra számítanak: túlnyomó részük a gazdasági lassulást tartja valószínűbbnek.

A globális gazdaságra legnagyobb hatással lévő jegybankok, az amerikai Fed és az Európai Központi Bank is jelezte, hogy az esetleges szigorításokra csak később kerül sor. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kiemelte, hogy a magyar gazdaságot a nettó reálbérek emelkedése miatt a belső fogyasztás egyre jobban hajtja, miközben a lanyhuló nemzetközi konjunktúra visszafogja a növekedést.

Kép: Pixabay

Hosszabb távon gyengülhet a forint

Bár a Magyar Nemzeti Bank rendszerint közli, nincs árfolyamcélja, csakis az inflációra figyel, az látszik, hogy a jelenlegi környezetben a 320 forint körüli eurót tartják a legmegfelelőbbnek, véli a K&H. Rövidtávon, azaz a következő pár hónapban jelentősebb forintgyengülés vagy erősödés nem várható.

Már nem félnek az adóemeléstől a cégek
A K&H kkv bizalmi index 10 pontos emelkedést követően elérte második csúcspontját, jelenleg 15 ponton áll. A kiemelkedő hangulatjavulás leginkább annak köszönhető, hogy a cégek a közterhek idei alakulását és az elmúlt hónapok gazdasági intézkedéseit is kedvezőbben látják. A bizalom minden árbevétel-kategóriában és ágazatban javult, de a középvállalkozásoknál és az agrárszektorban a legerősebb.
Hosszabb távon azonban más a helyzet. Németh Dávid szerint a bérek emelkedését a cégek egy része nem tudja lekövetni a termelékenység fokozásával, ezért veszítenek a versenyképességükből. „Túlfűtöttségre utaló jelek vannak a gazdaságban. 2020-ban és 2021-ben az uniós források kisebb támogatást adnak majd a gazdaságnak. A belső fogyasztás élénkül a béremelkedés miatt, ráadásul a fogyasztási hiteleknél is jelentős a növekedés. Ha tartósak maradnak ezek a trendek, akkor a folyómérleg többlete eltűnhet, vagy negatívba fordulhat a szaldó. Lassulhat a felzárkózási ütem. A felsorolt tényezők miatt pedig a forintgyengülés kockázata 1-2 éves időtávon fokozottabb” – mondta Németh Dávid.

A konferencián elhangzott az is, hogy a megtakarítások ösztönzését célzó kormányzati lépések, köztük az új, magas kamatokat kínáló lakossági állampapír bevezetésének az egyik célja, hogy a béremelkedés miatt a lakosságnál megjelenő többletjövedelmet a megtakarítások felé fordítsák, és ezzel is tompítsák a belső fogyasztás felpörgése miatt a gazdaság túlfűtöttségét érintő kockázatokat.

Brexit, Dél-Európa és más problémák

A K&H anyabankja, a KBC Csoport vezető közgazdásza, Jan Van Hove az európai gazdaság helyzetet ismertette. A szakember szerint a Brexit körüli bizonytalanság mellett a dél-európai térség – Spanyolország, Olaszország, Portugália, Görögország – jelenti az egyik legjelentősebb kockázatot, és ebben a régióban komolyabb befektetésekre van szükség. A Brexitről a szakemberek azt mondták, napról napra változik a helyzet, ha azonban sikerült egy megnyugtató, a mostani bizonytalanságot eltüntető megoldást találni, akkor az az európai gazdaságnak lendületet adhat. A KBC közgazdásza szerint az európai gazdaságnak sokkal nagyobb figyelmet kell fordítania az innovációra, a technológiai fejlesztésekre, ha nem akar lemaradni a globális versenyben. Emellett fontos, hogy a termelékenységet is fokozni kell.

Magyar gazdasági kilátások: minden nagyon jó
A lendületes évkezdet hatására a Takarékbank 4,2 százalékról 4,4 százalékra emelte az idei, valamint 3,5 százalékról 3,6 százalékra a jövő évi GDP növekedési előrejelzését. Az elemzők becslése szerint a tavalyihoz képest valamelyest lassabb ütemben ugyan, de továbbnövekszik a gazdaság: 4,4 százalékos növekedésre számítanak.

Véleményvezér

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo