hirdetés

Németország idén már nem mászik ki a gödörből

Az első negyedéves növekedési adatok láttán német banki közgazdászok csökkentették idei GDP-növekedési előrejelzéseiket, és recesszióra számítanak az egész évre vonatkozóan.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

A Deutsche Bank közgazdászai a német bruttó hazai termék 0,3 százalékos csökkenésére számítanak, miután korábban stagnálást feltételeztek. A Berenberg Bank szintén stagnálásról mínusz 0,4 százalékra csökkentette GDP-növekedési előrejelzését. A KfW fejlesztési bank és a Commerzbank elemzői is a bruttó hazai termék enyhe zsugorodásával számolnak 2023-ra. A banki közgazdászok így lényegesen pesszimistábbak, mint a szövetségi kormány, amely tavasszal plusz 0,4 százalékra emelte éves GDP-növekedési előrejelzését.

Európa legnagyobb nemzetgazdasága már technikai recesszióba került azzal, hogy a második egymást követő negyedévben csökkent a bruttó hazai termék: az idei első negyedévben 0,3 százalékkal csökkent a GDP a 2022 negyedik negyedévi 0,5 százalékos csökkenés után.

A GDP csökkenése elsősorban a fogyasztók visszafogott költekezésére vezethető vissza, amit viszont a tartósan magas infláció miatt bekövetkezett vásárlóerő-csökkenés váltott ki.

"Lehet még számítani a lemaradás behozására a lakossági fogyasztás területén az infláció enyhülésével és a bérmegállapodások szerinti keresetnövekedés megjelenésével" - mondta Stefan Schneider, a Deutsche Bank vezető németországi közgazdásza. "A márciusi visszaesés és az áprilisban és májusban végzett, összességében kiábrándító hangulatfelmérések alapján azonban legfeljebb mérsékelt növekedésre lehet számítani a második negyedévben" - tette hozzá.

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo