hirdetés

A vasárnapi vásárlók harmada teljesen eltűnt

A plázákat érintette legsúlyosabban a vasárnapi zárva tartás. Vagy be kellett zárniuk, vagy csak a mozi miatt tartanak nyitva – félházzal. Aki nyitva tart, az a mozi mellett csak a vendéglátósok miatt teszi, a vasárnapi vásárlók harmada pedig eltűnt a házakból – derül ki a Népszabadság körkérdéséből.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Kép:Wikipedia

A vasárnap is nyitva tartó plázák voltaképpen már jóval a március közepén életbe lépő tilalmat megelőzően felkészültek. A mostani vasárnapok olyanok, mint egy átlagos nemzeti ünnep forgalma – mondták el több bevásárlóközpontnál is. Hét közben akciókkal, vasárnap ingyenes parkolással, családi programokkal csábítják az embereket azok a plázák, amelyek a vasárnapi zárva tartást követően sem zárták be kapuikat vasárnap. A korábbi vasárnapi látogatottságuk 30-40 százalékát bukták.

A Mammut Bevásárlóközpontnál elmondták: a kedd és csütörtök közötti időszakban az akcióknak köszönhetően kicsit erősödött a forgalmuk, ám ez csak részben ellensúlyozta a vasárnapi kiesést. Igaz, esetükben a forgalomcsökkenéshez hozzájárulhat a Széll Kálmán tér elhúzódó felújításával együtt járó közlekedési káosz is. A Duna Plazát és a Debrecen Plazát is üzemeltető Klepierre-nél elmondták: legfrissebb adataik szerint a Duna Plazánál 64 százalékkal, míg a debreceni háznál csak 34 százalékkal csökkent a vasárnap is betérők száma március közepéhez képest. A házakban kialakult az az abszurd helyzet, hogy a nagyobb üzleteknek le kellett húzniuk a rolót, ám a kisebbek, a vendéglátósok és a mozik nyitva maradhattak.

"A március tizenötödikét követő első két-három vasárnap nyitva tartottunk kísérletképpen – mondta el Gyalay-Korpos Gyula, az öt bevásárlóközpontot, köztük a fővárosi és a szegedi Árkádokat és a Debrecen Fórumot üzemeltető ECE Projektmanagement Kft. ügyvezető igazgatója –, de tekintettel arra, hogy a mi egységeinkben nem működik mozi, és alig vannak 200 négyzetméternél kisebb, családi üzemeltetésű boltok, úgy döntöttünk, hogy nincs értelme nyitva tartani az épületeket."

A legtöbb házban az üzemeltetők és a bérlők közösen döntöttek. Ahol mozi és nagyobb vendéglátóegység is üzemel, ott jellemzően az a döntés született, hogy nyitva tartanak. Balogh Attila, a Lurdy Ház kereskedelmi igazgatója szerint igazából fel sem merült, hogy a nonstop fitnesztermet, mozit, éttermet, játszóházat kínáló házat bezárják. Ám még a sok szolgáltató ellenére is a korábbi 45-60 százalékára esett a vasárnapi látogatottságuk.

Hiába mondja a kormányzat, hogy nem okozott mérhető károkat a vasárnapi nyitva tartás tilalma, a számok mást mondanak. Több ezren már elvesztették állásukat, a kisebb magyar üzletekbe sem sikerült átterelni a forgalmat – vélekedett Vámos György a Napi.hu közlése szerint.

 
hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo