hirdetés

Valaki mégis akarja a vasárnapi boltzárat

Lobbicsoportokat sejt azok mögött a törekvések mögött Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, amelyek célzott bér- és adóemelésekkel megnehezítenék a kiskereskedelmi vállalatoknak a vasárnapi nyitva tartást. Többféle elképzelés is kering.
hirdetés

Nem a kormány akarja vasárnap délben bezárni a boltokat, hiszen áprilisban az egész napos nyitva tartás mellé állt - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Népszabadságnak. A  vasárnap délutáni nyitva tartás korlátozása mögött lobbicsoportokat sejt a szakember.

Ezek részben a bérpótlékkal, részeben pluszadókkal terhelnék meg a vasárnapi nyitva tartást. A délutáni boltzár annyiban racionális, hogy bizonyos üzletekben nagyon kicsi ilyenkor a forgalom, ám a vásárlók a  hosszabb nyitva tartást igénylik. (Aki nem tudja kifizetni a 100 százalékos bérpótlékot az alkalmazottaknak vasárnapra, annak nem is éri meg kinyitni – mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára korábban a Piac & Profitnak.)

Kép:sxc.hu

Vámos szerint 10-15 év kell ahhoz, hogy megoldódjon a munkaerő-probléma a kiskereskedelemben, mert a nyugati országok és Magyarország közti óriási bérkülönbségeket nem lehet egy csapásra eltüntetni.

A Népszabadság értesülése szerint törvénnyel szabályoznák, vasárnap meddig tarthatnak nyitva a boltok. A határvonal déli 12 óra lenne, de ha egy áruház 400 négyzetméternél nagyobb és dél után is nyitva szeretne tartani, akkor a délutáni forgalmának egy bizonyos részét pluszadóként kell majd befizetnie.

Ez azonban csak az egyik – a hírek szerint még informális – elképzelés. A másik szerint, amiről nemrég Kósa Lajos nyilatkozott, nem állítanák vissza a vasárnapi kötelező boltzárat, de egyéb, a munkavégzésre vonatkozó szabályokkal nehezítenék, hogy kinyithassanak a boltok.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo