Vasárnapi boltzár cikkek


Ha hétvégén Horvátországba készül, vigyen magával elemózsiát

Ha hétvégén Horvátországba készül, vigyen magával elemózsiát 

A horvát parlament megszavazta a részleges vasárnapi boltzárról szóló törvényt.
Nem lesz olyan durva, mint a magyar volt, de jön a horvát üzletek vasárnapi zárása

Nem lesz olyan durva, mint a magyar volt, de jön a horvát üzletek vasárnapi zárása 

Véglegesítette a horvát kormány az üzletek részleges vasárnapi zárvatartásáról szóló törvénytervezetet.
Csak nem bírják elengedni a vasárnapi boltzárat

Csak nem bírják elengedni a vasárnapi boltzárat 

Egy hónappal ezelőtt megírtuk, hogy a kormányzat sötét berkeiből újból előugrott Semjén Zsolt kedvenc krampusza, a vasárnapi boltzár ötlete. Az akkori hivatalos cáfolat után most mégis dolgoznak a vasárnapi nyitva tartás eltörlésén. Most újra végigvesszük az érveket, hogy miért káros a kiskereskedelmet felforgató szabályozás.
Már megint a vasárnapi boltzár

Már megint a vasárnapi boltzár 

Újra előugrott a kiskereskedelmi érdekvédelem berkeiből a vasárnapi boltzár ötlete. Az előterjesztő szakszervezet szerint a jelenlegi helyzetben mindenki jól járna a vasárnapi zárvatartással, de a korábbi tapasztalatok alapján ez nem jelenthető ki száz százalékos biztonsággal.
A többi boltjától is megszabadul a CBA-alapító

A többi boltjától is megszabadul a CBA-alapító 

Megállapodás született a múlt pénteken a CBA Baldauf Kft. és a német Lidl diszkonthálózat között, eszerint a CBA egyik franchise cégének hét boltja jövőre Lidl-üzletként nyitja újra kapuit. Baldauf László, a magyar vállalat egyik alapítója azonban a többi boltjától is szabadulni készül.
Csak egy újabb adó, nem munkahelyteremtés

Csak egy újabb adó, nem munkahelyteremtés 

A kötelező létszám előírása a kiskereskedelemben egy újabb adó lenne - közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) kedden, a sajtóban megjelent kormányzati kereskedelempolitikai javaslatokra reagálva - írja az MTI.
Újra jön a vasárnapi boltzár?

Újra jön a vasárnapi boltzár? 

Visszatért a kiskereskedelmet sújtó, egy hónapja napvilágot látott javaslatcsomag. Az új verzió szerint korlátoznák a kiskereskedelmi láncok reklámköltését, betiltanák az ingyenes reklámújságokat, csendben visszahoznák a vasárnapi zárva tartást és kötelező létszámbővítést – vagy helyette büntetőadót vezetnének be a legújabb, kiskereskedelmi láncokat sújtó törvénytervezet szerint. A javaslatok egy része mérettől függetlenül minden boltost érint.
Mások is nekimennek a vasárnapi nyitvatartásnak?

Mások is nekimennek a vasárnapi nyitvatartásnak? 

A Magyarországon már nagy karriert futott szabad vasárnap kérdése most uniós szinten is felmerülhet: egy szakszervezetekből, civil és egyházi szervezetekből álló szövetség kezdeményezi az európai szintű vasárnapi boltzárat, mondván, túl sokat dolgoznak hétvégén az emberek.
Lemondhatunk a december 24-ei bevásárlásról

Lemondhatunk a december 24-ei bevásárlásról 

Öt pontból álló javaslatcsomagot dolgoz ki a Fidesz-frakció a kiskereskedelemben alkalmazott munkavállalók helyzetének változtatására. Még az idén szabályozzák az ünnepnapok, a pihenőidő, a műszakrend és a bérpótlékok kérdését is.
Megint terítéken a vasárnapi nyitvatartás

Megint terítéken a vasárnapi nyitvatartás 

A kisebbik kormánypárt továbbra sem tudja elengedni a vasárnapi boltzárat. A KDNP sajtóértesülések szerint két szabad vasárnapot adna minden kereskedelmi dolgozónak és nyolc órában maximálná a vasárnapi munkavégzést.

Újraélednek a bevásárlóutcák 

A magyarországi kiskereskedelmi forgalom továbbra is egészségesen növekszik, az alig egy évig tartó vasárnapi boltzár feloldása is hajtotta a lendületet 2016 első félévében. Sorra nyílnak az új üzletek a korábban kiürült bevásárlóutcákban, de közben a plázáknak is jól megy a szekér.

Csak nem tudja elengedni a KDNP a vasárnapi boltzárat 

A kisebbik kormánypárt vezetője, Semjén Zsolt nemcsak visszahozná, de ki is terjesztené a vasárnapi boltzárat – derült ki egy napilapnak adott interjúból. A kormány az elmúlt napokban kezdte lebegtetni a kiskereskedelmi nyitva tartás újabb szabályozását – ami sokba kerülhet az országnak.

Valaki mégis akarja a vasárnapi boltzárat 

Lobbicsoportokat sejt azok mögött a törekvések mögött Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, amelyek célzott bér- és adóemelésekkel megnehezítenék a kiskereskedelmi vállalatoknak a vasárnapi nyitva tartást. Többféle elképzelés is kering.

Nyugi, nem tiltja meg újra a kormány a vasárnapi vásárlást 

Az, hogy a parlament őszi ülésszakában beterjesztik a kiskereskedelmi munkavégzésre vonatkozó szabályozást, nem azt jelenti, hogy visszaállítanák a vasárnapi boltzárat - közölte Kósa Lajos a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán.

Vasárnap nyitva, szombaton zárva? 

A parlament őszi ülésszakában a parlament elé terjesztik a kiskereskedelmi munkavégzésre vonatkozó szabályozást - közölte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. A politikus szerint a szombati munkavégzésre is új szabályok kellenek.

Kinek jár pénz vasárnapra? 

A 2016 tavaszán eltörölt vasárnapi boltzár kapcsán ismét előtérbe került a vasárnapi pótlék kérdése, hiszen a boltzár eltörlése miatt a pótlékra vonatkozó szabályok ismételten módosultak. Mivel várhatóan szeptemberben újra előkerül a kérdés, most összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Kihevertük a vasárnapi boltzárat 

Négy hónap kellett a nagyobb üzletláncoknak ahhoz, hogy a vasárnapi kötelező zárva tartás eltörlése után kiheverjék a korábbi intézkedést. A vasárnapi forgalom mostanra érte el a másfél évvel ezelőtti szintet – írta a Magyar Nemzet.

Megint kóstolgatja a vasárnapot a KDNP 

Egy helyett két szabad vasárnapot biztosítana a kereskedelemben dolgozóknak a kormánypárt és csak saját kérésére lehetne a kisgyermekes dolgozókat beosztani a vasárnapi munkára. A legutóbbi kereszténydemokrata kezdeményezésből egy éves káosz lett.

Már most milliárdokat hozott a vasárnapi nyitvatartás 

A vasárnapi boltzár eltörlése már most látványos eredményeket hozott: a reklámpiacon beindultak a kereskedelemben érdekelt hirdetők: milliárdokkal többet költöttek, mint tavaly ilyenkor.

Akinek sok a vasárnapi bérpótlék, az ne is nyisson ki 

Aki nem tudja kifizetni a 100 százalékos bérpótlékot az alkalmazottaknak vasárnapra, annak nem is éri meg kinyitni – mondja Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, aki szerint muszáj máshogy osztozni a profiton a kereskedelemben, mint eddig. Szakszervezetekkel együtt ajánlást fogalmaztak meg, hátha akkor a kormány is hajlandó tárgyalni. Egyelőre ugyanis nem volt ilyen megkeresés.

Vasárnap: csak havi kétszer, dupla pénzért! 

A bolti kiskereskedelemben dolgozókat illesse meg 100 százalékos bérpótlék a vasárnapi munkavégzésért - ezt a közös ajánlást tette közzé csütörtökön a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (Liga), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).

Lassan érződik a boltzár eltörlése 

Elemzők szerint most már azt is elkezdik megvásárolni a magyarok, amire eddig sajnálták a pénzt. A bérek emelkedése és a vasárnapi boltzár eltörlése lendületes bővülést hozhat idén is a kiskereskedelmi forgalomban.

Hétvégi munka: jó úgy, ahogy van? 

A vasárnapi munkavégzés díjazását a Munka törvénykönyve (Mt.) az 50 százalékos vasárnapi pótlék révén jelenleg megfelelően szabályozza - közölte a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ).

Kinek jár pluszpénz a hétvégén? 

A kereskedelemben érdekeltek számára a vasárnapi boltzár eltörlése után a vasárnapi bérpótlék került a figyelem középpontjába, a kormány ugyanis a korábbi állapotot állította vissza. Ezért összeszedtük, hogy a jelenleg érvényes szabályozás mellett kinek jár és kinek nem pluszpénz vasárnapra.

Többet vásárolunk, mert visszakaptuk a vasárnapot 

Várhatóan tovább folytatódik a fellendülés a kiskereskedelemben, a reálkeresetek növekedése, az állami adócsökkentések és a vasárnapi boltzár eltörlése ugyanis növelheti a fogyasztók vásárlási kedvét. Most már a munkaerőhiány a legnagyobb baj.

Sok minden változik a vasárnapi nyitással 

Bár a boltok vasárnapi nyitvatartását tiltó törvényt már múlt hét elején visszavonták, így elvileg már a múlt vasárnap kinyithattak a boltok, a dolog mégsem ennyire egyszerű. Számos kapcsolódó jogszabály és szerződés módosításának kell megtörténnie ahhoz, hogy ez tényleg jogszerű legyen.

Meghátrált a kormány, már vasárnap nyithatnak a boltok 

Meggondolta magát a kormány a vasárnapi munkavégzés tilalmával kapcsolatban, a kiskereskedelemben, hamarosan újra kinyitnak az üzletek vasárnap. A teljes törvény visszavonását javasolják az országgyűlésnek, így nem csak vasárnap, de éjszaka is nyitva tarthatnak az üzletek.

Elébe mehet a maflásnak a kormány 

A kormány átgondolja a vasárnapi boltzár tapasztalatait, mert más területekre is szeretné azt kiterjeszteni – jelentette be Orbán Viktor. A Liga Szakszervezetek már korábban az intézkedés visszavonására szólította fel a kormányt, míg a KDFSZ kiállt az intézkedés mellett. Ugyanakkor a magyarok többsége finoman szólva sem kedveli a vasárnapi zárvatartást, így ha szavazásra kerülne a sor, biztos, hogy nagy maflást kapna a kormány.

Most megmondhatjuk a véleményünket a vasárnapi boltzárról 

Megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság döntését és hitelesítette Nyakó István MSZP-s politikus vasárnapi boltzárral kapcsolatban benyújtott népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét szerdai ülésén a Kúria. Így valóban lehet népszavazás a vasárnapi boltzárról.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Megjelentek az ipar 4.0-ás megoldások a hazai felületkezelési szegmensben

Megjelentek az ipar 4.0-ás megoldások a hazai felületkezelési szegmensben 

A felületkezelési szegmens hagyományosan kézi erővel dolgozik, de az elmúlt pár évben komoly változáson ment keresztül Magyarországon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Szakítottak a biztosítók

Szakítottak a biztosítók  

Díjbevétel-növekedésben a 2008-as pénzügyi válság óta a legjobb évét produkálta tavaly a globális biztosítási szektor.

Pénzszerzés

Új irányt kell venni a cégeknek, ha erre rápillantanak

Új irányt kell venni a cégeknek, ha erre rápillantanak  

Erőteljesebben forduljanak a hatékonyság és a termelékenység növelésének irányába - közölte az elemző a foglalkoztatási adatok után.

Klímablog

Mi kell ahhoz, hogy beinduljon a zöldhitelezés?

Mi kell ahhoz, hogy beinduljon a zöldhitelezés? 

Milyen a vállalati hitelezés helyzete Magyarországon, a 2023-as évhez képest az idén mire lehet számítani?

Gazdaság

Pénzmosoda működött a titkosszolgálatnál

Pénzmosoda működött a titkosszolgálatnál 

Bűnvádi eljárást indított a román korrupcióellenes ügyészség a hírszerzés egykori igazgatóhelyettese ellen.

Infokom

Ilyen se történt még Oroszországban

Ilyen se történt még Oroszországban 

Három, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat indított el az orosz Brjuro 1440 cég.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo