hirdetés

Kinek jár pluszpénz a hétvégén?

A kereskedelemben érdekeltek számára a vasárnapi boltzár eltörlése után a vasárnapi bérpótlék került a figyelem középpontjába, a kormány ugyanis a korábbi állapotot állította vissza. Ezért összeszedtük, hogy a jelenleg érvényes szabályozás mellett kinek jár és kinek nem pluszpénz vasárnapra.
hirdetés

kép: Pixabay

Miután a kormány kénytelen volt eltörölni a vasárnapi boltzárat, és visszaállították a kiskereskedelemben a tavaly március 15-ét megelőző állapotot, így a kereskedelmi dolgozóknak járó 100 százalékos bérpótlék (amely öt vasárnapra járt egy évben, amikor kivételesen kinyithattak az üzletek) lehetősége is megszűnt. Több érdekvédelmi szervezet is kifogásolta a döntést: a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) éppen csak kényszermunkának nem nevezte a vasárnapi munkavégzést.

Amikor a munkavállaló és a munkáltató leülnek és megtárgyalják egymással a munkaviszonyra vonatkozó alapvető feltételeket, akkor olyan dolgokról fognak egyeztetni, mint például a pontos munkakör, a munkavégzés helye és az alapbér. Amikor ezekben a kérdésekben megállapodnak, akkor tehát figyelemmel vannak azokra a szempontokra, amelyekkel a munkavállaló a munkavégzése során szembesülni fog.

Amennyiben például valaki a vendéglátás területén helyezkedik el, abban az esetben nyilván nem éri váratlanul az, hogy a hétvégén is adott esetben dolgoznia kell. Sőt alappal tehető fel, hogy ez a munkavégzésének a szerves része lesz. "Egy múzeum esetében sem számítunk arra, hogy csupán hétfőtől péntekig kell dolgoznunk. Ezeket az átlagos körülményeket pedig a jog nem tekinti olyan tényezőknek, amelyek pótlékra jogosítanak" -hangsúlyozta a HR Portálon megjelent szakértői cikkében Kéri Ádám munkajogász. (Szeptemberben a kormány újragondolja a vasárnapi munkavégzés kérdéskörét!)

A szombati munkavégzésért nem jár pótlék

A munkajog alapdogmája, hogy a munkaidőt az egészséges és biztonságos munkavégzés körülményeire tekintettel a munkáltató osztja be. Ezzel összefüggésben csupán azokra a korlátokra kell ügyelnie, amelyeket a Munka törvénykönyve a munkavállalók érdekében nevesít. Ilyen például a napi vagy a heti munkavégzés maximuma, az éves szabadság mértéke, a két munkavégzés közötti kötelező pihenőidő vagy a munkaközi szünet. Amennyiben nem tartozunk valamely sérülékeny csoportba (pl: fiatalkorú, várandós), még éjszakai munkavégzéssel is lehet számolnunk. Ezek olyan alapvető fontosságúak, hogy többségük még az Európai Uniós jogrendnek is a részét képezi. Az Mt. korlátok közé szorítja a vasárnapi munkavégzést vagy a munkaszüneti napi munkavégzést, ám a szombati munkavégzésért pusztán azért, mert az szombatra esik, soha nem járt pótlék. Szombati pótlék tehát nincsen. Szombati munkavégzésért így akkor járhat mégis valamiféle plusz juttatás, amennyiben találunk más jogcímet. Ilyen lehet az, ha rendkívüli munkavégzést teljesítünk szombaton. Ez megvalósulhat úgy, hogy hétfőtől péntekig dolgozunk és a szombati napra is behív minket a főnökünk leltározni.

Bérpótlék vasárnapra: a 100 százalék túl sok?
Számtalan vállalkozást ellehetetlenítene a több szervezet által szorgalmazott 100 százalékos vasárnapi pótlék bevezetése – vélekedik az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). A munkaadók egy része ugyanakkor támogatná, hogy jelentősen emeljék meg a pótlékot.
Más a helyzet a vasárnapi és a munkaszüneti napi munkavégzéssel. Ezeknek ugyanis eltérő társadalmi rendeltetése is van. A vasárnap rendeltetése a vallási, közösségi, családi életben való részvétel, míg a munkaszüneti napé pedig a nemzet életében történt valamely jelentősebb esemény megünneplése. A Munka Törvénykönyve ennek megfelelően pontosan meghatározza, hogy mely esetekben rendelhető el ezen napokon munkavégzés, illetve, hogy milyen juttatásra jogosult a munkát végző munkavállaló. Általánosságban annyi mondható el, hogy vasárnap néhány esetben, míg munkaszüneti napon pedig kivételesen vagyunk munkára beoszthatóak.

A vasárnapi pótlék mértéke 50 százalék, már akinek jár

Vasárnapi pótlékra fő szabályként azok jogosultak, akiknek a munkavégzésével összefüggésben a vasárnapi munkavégzés kivételes azaz, nem a munkájuk természetéből ered. Ide tartoznak a több műszakos tevékenység keretében, készenléti jellegű munkakörben dolgozók, illetve azok, akik a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál vannak foglalkoztatva. Ezeknek a fogalmaknak a pontos tartalmát szintén az Mt. határozza meg. Amennyiben viszont a munkavégzés elrendelhető olyan jogcímen is, amelyért pótlék nem jár, abban az esetben jogosultság sem keletkezik.

Nem jár így bérpótlék abban az esetben, amennyiben például a munkavállaló kizárólag szombat vagy vasárnap részmunkaidőben, rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben (pl: strand, vendéglátás, kulturális, művészeti intézményekben, plázában), idényjellegű munka keretében vagy megszakítás nélküli tevékenység keretében dolgozik (közmű, kohó) még akkor sem, ha egyébként olyan munkát végez a munkavállaló, amely önmagában még pótlékra jogosítana. Ide tartozik például az az eset, amikor valaki plázában dolgozik vasárnap.

Jár plusz bér a helyettesítésért?
A munkáltatónak joga van a dolgozót átmeneti jelleggel arra utasítani, hogy a munkaszerződéstől eltérő munkakört lásson el, illetve eltérő munkahelyen, vagy ideiglenesen más munkáltatónál végezzen munkát. Milyen korlátai vannak a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásnak? Milyen díjazás illeti meg a munkavállalót? Szakértőnk segít!
A Kúria egyik döntése alapján ugyanis a pláza a megváltozott társadalmi szokások alapján rendeltetésénél fogva vasárnap is működő munkahely. Hiába dolgozik tehát a munkavállaló a kereskedelemben, hiszen ezt a szempontot egy másik semlegesíti. Hasonlóképpen nem jár a közműben dolgozó munkavállalónak vasárnapi pótlék akkor sem, amennyiben többműszakos munkarendben dolgozik, hiszen a megszakítás nélküli tevékenység a többműszakosságot semlegesíti. Látható a szabályokból, hogy az 50 százalékos mértékű vasárnapi pótlék így a vasárnap munkát végző munkavállalók egy részének jár csupán.

100 százalékos vasárnapi pótlék már senkinek sem jár

A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény hatályba lépésével egyidejűleg a jogalkotó a Munka törvénykönyvét is megváltoztatta annak érdekében, hogy kompenzálja azon munkavállalókat, akik kivételes jelleggel az év meghatározott vasárnapjain mégis munkát végeztek. A módosult szabályok szerint az 50 százalékos vasárnapi pótlékon felül további 50 százalék, azaz összesen 100 százalék vasárnapi pótlék járt a munkavállalónak, ha a törvényben meghatározott vasárnapon (az adventi vasárnapok valamelyikén, a munkáltató által nyitva tartásra tetszőlegesen kiválasztott egy vasárnapon, december 24-én és december 31-én, ha azok vasárnapra estek) munkát végzett.

Az emelt összegű bérpótlék rendes és rendkívüli munkavégzés esetén egyaránt járt. Ez azonban kevés embert érintett, és 2016. április 16. napja óta hatályon kívül is van helyezve. Azóta legfeljebb abban az esetben kaphatunk vasárnapi munkavégzésért 100 százalékos mértékű bérpótlékot, amennyiben az munkaszüneti napra esik vagy annak minősül (Húsvét vasárnap, Pünkösd vasárnap). Ebben az esetben viszont mindenképpen jár a pótlék.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo