Újra jön a vasárnapi boltzár?

Visszatért a kiskereskedelmet sújtó, egy hónapja napvilágot látott javaslatcsomag. Az új verzió szerint korlátoznák a kiskereskedelmi láncok reklámköltését, betiltanák az ingyenes reklámújságokat, csendben visszahoznák a vasárnapi zárva tartást és kötelező létszámbővítést – vagy helyette büntetőadót vezetnének be a legújabb, kiskereskedelmi láncokat sújtó törvénytervezet szerint. A javaslatok egy része mérettől függetlenül minden boltost érint.

A kormány egy hónappal ezelőtt az élelmiszerbotrányra, a környezetvédelemre és a munkások jogainak védelmére hivatkozva tett javaslatokat többek között arra, hogy az élelmiszerboltok bizonyos méret fölött fizessenek adót a parkolóhelyeik vagy a házhoz szállítás után, illetve kötelezően növeljék az alkalmazottak számát és korlátozzák a reklámköltéseiket.

A Magyar Idők az első javaslat nyilvánosságra kerülése után pár nappal „kormányközeli információkra” hivatkozva arról írt, hogy ezekről a kormányon belül sincs egységes álláspont, de – mint írták: „a vállalkozások versenyképességének javítását célzó, adócsökkentésekre épülő gazdaságpolitikával nem egyeztethetők össze az olyan elképzelések, melyek új központi terheket rónának a vállalkozásokra”.

Szakmai szervezetek az előző tervezet minden pontját bírálták, a javaslat azonban úgy tűnik, nem veszett el, csak kicsit átalakult. Az Index megszerezte a kiskereskedelmi láncok terheinek növeléséről szóló, átdolgozott javaslatot.

Kép:Pixabay

A „hazai kereskedelempolitika lehetséges fejlesztési irányairól a társadalmi egyeztetések eredményeképpen” című előterjesztést a Miniszterelnökség és a Nemzetgazdasági Minisztérium jegyzi. Az Index értesülései szerint a javaslat legfontosabb pontjai:

Beleírnák a fogyasztóvédelmi törvénybe, hogy a Magyarországon forgalomba hozott termékek gyártóinak rá kell írni a csomagolásra, ha „Magyarországon kívül más országban eltérő összetétellel, vagy egyes összetevők eltérő arányú felhasználásával” hoznak forgalomba termékeket. Úgy néz ki, hogy az áruk minőségét összehasonlító vizsgálatok költségét is boltokkal fizettetnék meg.

Nem mondott le a kormány a kötelező létszámbővítésről. Az előírt létszám számításához az adott cég kereskedelemből származó nettó árbevételét kellene 36 millióval elosztani. Aki pedig nem vesz föl elég embert, annak a fel nem vett dolgozók után a garantált bérminimum 60 százalékát, vagyis fejenként 64 200 forintot „adók módjára” be kell fizetnie az államkasszába. A megfogalmazásból úgy tűnik, hogy ez a módosítás nemcsak a szupermarketekre és hasonló boltokra, de minden kereskedőre vonatkozik, vagyis sokkal több céget érint, mint a korábbi javaslat. A munkaerőhiány miatt azonban ez a feltétel szinte biztos, hogy teljesíthetetlen – vagyis sokan adózni fognak a foglalkoztatás helyett.

Változatlan formában benne van a javaslatban, hogy úgy módosítanák a reklámtörvényt, hogy a napi fogyasztási cikkeket áruló üzletek a bevételüknek maximum 0,5 százalékát költhetnék reklámra. Azt is előírná a javaslat, hogy csak sajtótermékben jelenhetne meg szupermarketek reklámja, vagyis betiltanák a külön reklámújságokat. Az egész intézkedéscsomaggal két legyet ütne egy csapásra a kormány, mert nemcsak a kereskedelmi láncoknak fájna a reklámkorlátozás, hanem a reklámpiactól függő médiát is jelentős bevételektől fosztanák meg.

Csendben a vasárnapi boltzárat is visszahoznák. A javaslat előírná, hogy a kereskedelmi tevékenységet folytató munkáltató köteles biztosítani, hogy a dolgozók legalább két pihenőnapja vasárnapra essen. Úgy tűnik, hogy ez is minden kiskereskedelmi cégre vonatkozik, nemcsak  a szupermarketekre. Azt is javasolják, hogy járjon vasárnapi munkáért a 100 százalékos bérpótlék, de csak déli 12 után.

Megmaradt a parkolók után fizetendő díj ötlete is.

Kép:Pexels

A kiszivárgott dokumentum szerint egyeztettek az ötletekről szakmai szervezetekkel és üzletláncokkal is.  A Vállalkozók Országos Szövetsége, a multi kereskedelmi láncokat tömörítő Országos Kereskedelmi Szövetség és a kormánnyal amúgy remek viszonyt ápoló Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nem értett egyet a kormány javaslataival, a CBA-t és még pár láncot képviselő Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, az ÁFEOSZ-Coop, a kereskedelmi dolgozók két szakszervezete és több fogyasztóvédelmi civil szervezet bizonyos pontokkal egyetértett, de a magyar üzletláncok sem tartják elfogadhatónak a fogyasztóvédelmi díj, a 100 százalékos bérpótlék és a parkolási adó bevezetését.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo