Kiskereskedelem cikkek

hirdetés

Spórol Európa

Spórol Európa

Csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az EU-ban októberben havi szinten.
Nincs vége: folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom lassulása

Nincs vége: folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom lassulása

A várakozásoknál szerényebb mértékben bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene.
Fogy a magyarok pénze, kevesebbet költenek a boltokban

Fogy a magyarok pénze, kevesebbet költenek a boltokban

Csökkent a forgalom az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben.
Sűrű napok elé nézünk

Sűrű napok elé nézünk

A jövő héten jelenik meg a novemberi inflációs adat, az októberi ipari termelésről szóló statisztika, valamint a külkereskedelmi forgalom októberi statisztikája.
Visszafogott ünnepi szezonra kell készülniük a kereskedőknek

Visszafogott ünnepi szezonra kell készülniük a kereskedőknek

Idén kevesebbet költhetnek az ünnepek alatt a vásárlók világszerte.
hirdetés
Szemet szúrt a trükközés a GVH-nak, eljárást indítottak egy vállalkozással szemben

Szemet szúrt a trükközés a GVH-nak, eljárást indítottak egy vállalkozással szemben

Nem volt minden rendben az eOptika Kft. kereskedelmi gyakorlatával.
Eddig tartott az őrület: a Black Friday már nem hozza lázba a vásárlókat?

Eddig tartott az őrület: a Black Friday már nem hozza lázba a vásárlókat?

A Black Friday iránti világszintű érdeklődés 43 százalékkal csökkent 2019. és 2020. között.
Nálunk már megy a spórolás, máshol újra beindult a kiskereskedelem

Nálunk már megy a spórolás, máshol újra beindult a kiskereskedelem

Többhavi stagnálás és csökkenés után szeptemberben nőtt egy kissé a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző havihoz képest az euróövezetben
Spórolni kezdtek a magyarok

Spórolni kezdtek a magyarok

Kifutottak a választások előtt osztogatott pénzek. Szja visszatérítés, a 13. havi nyugdíj, a hathavi fegyverpénz.
Kevesebbet eszünk, többet tankolunk

Kevesebbet eszünk, többet tankolunk

3,0 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma.
hirdetés

Magyarországon 5 hónapja, Európában 3 hónapja csökken a kiskereskedelmi forgalom

Augusztusban csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben.

Zuhanásban a magyar kiskereskedelem

2,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma.

Sorra nyílnak Spar üzletek az országban

A Spar Magyarország franchise hálózatához már 114 településen összesen 237 üzlet tartozik.

Nem ezt vártuk a kiskereskedelemtől

A várakozásoktól elmaradva a nyers adat szerint 3,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,3 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakihoz képest, meredeken lassulva az első hónapokban mért, bőven kétszámjegyű növekedésekhez képest, míg az árbevétel az magas infláció miatt 19,5 százalékkal 1471,8 milliárd forintra ugrott. Az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Az első hét hónapban 9,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Élelmiszerből kevesebbet, benzinből többet vettek a magyarok

Júliusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 3,8, naptárhatástól megtisztítva 4,3 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Jól megy a japánoknak

Japánban júliusban az ipari termelés csak minimálisan csökkent a múlt havi nagy ugrást követően, miközben a kiskereskedelmi eladás nőtt júliusban.

Érdemes újrakezdeni a bevásárlóturizmust a magyaroknak Ausztriában

Már alapélelmiszereket is vásárolhatunk olcsóbban Ausztriában.

Németországban tovább szigorítanak az energiafogyasztás csökkentéséért

Az energiafogyasztás csökkentése érdekében az üzletek kirakatainak világítását is kikapcsoltathatják éjszakára Németországban szeptembertől a kormány új terve szerint, a kiskereskedelmi ágazat vezető érdekképviseletének ez nem tetszik.

Csalódást keltő adat jött a tengerentúlról

Júliusban megtorpant a kiskereskedelmi forgalom növekedése az Egyesült Államokban.

A Lidl nyomába ered a Spar

A Spar 78 millió eurót (mintegy 30,7 milliárd forintot) fektet be az idén Magyarországon a tavalyi 32 milliárd forintot követően.

Behúzta a féket az euróövezeti kiskereskedelmi forgalom is

Éves bázison a forgalom a vártnál jobban csökkent júniusban.

Belekezdtek a spórolásba a magyarok

Jelentősen fékezett a kiskereskedelmi forgalom bővülése 2022 júniusában. Habár éves bázison 4,5 százalékos növekedést mért a KSH, havi alapon – szezonális és munkanaphatással kiigazítva – 0,5 százalékkal csökkent a forgalom volumene. Emellett a májusi adatot is lefelé revideálta a statisztikai hivatal, így már egy három hónapja tartó, érdemi visszaesésről, egy csökkenő kiskereskedelmi fogyasztási trendről beszélhetünk.

Benzinkútra jártak a magyarok a nyár első hónapjában

23,6 százalékkal emelkedett az üzemanyag-kiskereskedelemben az értékesítés volumene tavaly júniushoz képest.

Majd 10 százalékkal zuhant Németország kiskereskedelme

Minden korábbinál nagyobb mértékben csökkent a kiskereskedelmi forgalom reálértéken Németországban júniusban az egy évvel korábbihoz képest, nominálisan azonban 1 százalék alatt maradt a visszaesés a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) jelentése szerint.

Nagyot lökött a boltok forgalmán az árstop és a kormány pénzszórása

A várakozásokhoz közeli mértékben a nyers adat szerint 12 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 11,1 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakihoz képest, míg az árbevétel az magas infláció miatt 25,3 százalékkal 1437,7 milliárd forintra ugrott.

Őrület, ami a hazai benzinkutakon történik

Májusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 12, naptárhatástól megtisztítva 11,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. Ezen belül 37,5 százalékkal emelkedett a kutak értékesítése - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ma és holnap megrohamozhatják a boltokat a magyarok

Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban. Ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.

Egyre többet költünk a kiskereskedőknél

Azután, hogy a kiskereskedelmi szektor a 27 uniós tagállamban 2020-ban a COVID-19 évben első évében 1,5 százalékos forgalomnövekedést ért el, 2021-ben már jelentősen, 6,8 százalékkal bővült az értékesítés. A legnagyobb növekedési ütemet a kisebb kelet-európai országok, például Litvánia (17 százalékos növekedés), Szlovénia (16 százalékos növekedés) és Észtország (13 százalékos növekedés) realizálták. A nagyobb piacok úgy, mint Franciaország, Spanyolország és Olaszország szintén 7 százalék feletti kiskereskedelmi növekedést tudhattak magukénak. Ez derül ki az európai kiskereskedelemről szóló új tanulmányból, amelyben a GfK a kulcsfontosságú mutatókat vizsgálja.

Kiderült, mennyit keresnek a csehek

Több mint 7 százalékkal nőttek a bérek az első negyedévben.

Extraprofit adó helyett adócunami érkezett

Az extraprofit adóból pótadó és új adók rendszere lett. Van benne repülőjegyadó, cégautó adóemelés, banki tranzakciós illeték, és a kiskereskedőknek pótadó. 500 millió forintos árbevétel felett minden boltosnak ugrik felfelé a kisker adója. Óvatos becslés szerint a 2021-es közel 80 milliárdnyi kisker adót megkétszerezik 2022-ben a pótadóval.

Dübörgött a vásárlási kedv áprilisban Magyarországon

Áprilisban reálértéken egy éve a legnagyobb mértékben csökkent havi bázison a német kiskereskedelmi forgalom, ehhez képest a magyarok dőzsöltek.

Mely áruházláncoknak fájhat igazán az extraprofit-különadó?

Miközben tavaly csökkent a legnagyobb áruházláncok profitja. Az élelmiszeres áruházakban a forgalom nőtt, a költség is, így nem is dobtak mindent rá a vásárlóra. Az iparcikkeseknél tarkább a kép. Mit jelenenthet számukra a különadó?

Elsősorban az evésen spórolnak a németek

Áprilisban reálértéken egy éve a legnagyobb mértékben csökkent havi bázison a német kiskereskedelmi forgalom. Éves bázison az infláció miatt nagy eltérés alakult ki a reálértékben és nominálisan vezetett kiskereskedelmi forgalom között.

Adócunami a kereskedők nyakába

Már most 400 milliárd extra felett taposnak a boltosok. A kormány pedig bejelentette a multi szolgáltatók újabb adóját, extraprofitjuk elvonását. A boltosok számára ez már a harmadik extra kasszafúrás, hiszen a kiskereskedelmi adó és az árstop egyaránt elvonást jelent. Az árstop is egy adóféleség a végeredményt tekintve.

Az amerikai gazdaság köszöni, jól van

Áprilisban az elemzők által vártnál nagyobb mértékben, 0,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban az előző hónaphoz képest - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium.

Így használják a magyarok a SZÉP-kártyát

Áprilisban tovább növekedett az élelmiszerboltokban a K&H SZÉP kártya használat: a költések közel harmadát itt használták fel. A lehetőség továbbra is adott, ugyanis július 1-jéig meghosszabbították a rendelkezést, miszerint élelmiszerüzletekben is felhasználható a juttatás. A boltok is nyitottak az új fizetési eszközre.

Vesszük az üzemanyagot, de nagyon

2022. márciusban a kiskereskedelem forgalmának volumene – jelentős bázishatás eredményeként – a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 16,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Mi várhat még ebben az évben a kiskereskedelmi szektorra?

2022-ben sem dőlhetnek hátra a kiskereskedelmi szektor szereplői – az elmúlt két év kihívásai után a változó vásárlási szokásokhoz és fogyasztói elvárásokhoz történő adaptálódás kulcsfontosságú a növekedés fenntartásához.

Súlyos veszteség és nagy gond a cégek: egyre több a visszaélés

A kiskereskedelmi ágazatban még sosem volt ilyen magas a csalásokból és visszaélésekből származó veszteségek szintje. A termék visszaváltás a kereskedők éves bevételének 12 százalékába kerül, amelyből 8 százalék visszaélés. Tízből hét kiskereskedő pedig 1,62 százalékos éves veszteséget szenvedett.

Járvány, korlátozások: így plázáztak a magyarok 2021-ben

A pandémia ellenére is inkább személyesen vásároltak a magyarok a hazai plázákban, többségük pedig már nem csak hagyományos vásárlási céllal kereste fel a bevásárlóközpontokat – többek között ez derült ki az Indotek Group által készített, nem reprezentatív felmérésből. Hazánkban a legkiterjedtebb plázaportfólióval rendelkező ingatlanpiaci társaság a portfóliójába tartozó plázák közül 16 bevásárlóközpont esetében vizsgálta a vásárlási és plázalátogatási szokásokat. A felmérés többek között a látogatás gyakoriságát, az eltöltött idő mennyiségét, az online és személyes vásárlás közötti megoszlást, valamint az alternatív vásárlási helyszíneket vizsgálta.

Olcsóbb lesz a Tesco a nyugdíjasoknak

Keddenként kedvezményesebben vásárolhatnak.

Nagy változás jön az eMAG-nál és az Extreme Digitalnál - ezt minden vevő észre fogja venni

Május 2-ától a vásárlók az eMAG online platformján keresztül érhetik el a két márka termékeit és szolgáltatásait. 

Mennyire érződik a magas infláció az üzletek húsvéti forgalmán?

Erős húsvéti forgalomra számítanak az áruházláncok, idén kelendőbbek lehetnek az olcsóbb és az akciós termékek.

Elképesztő mértékben nőtt a kereslet a használt cikkek iránt

Februárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 9,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A használtcikk-üzletekben 50 százalékkal nőttek az eladások.

Melyik áruházláncot szeretik legjobban a magyarok?

A 2020-ban kirobbant koronavírus-járvány a feje tetejére állította a világot: a járvány kezdetén kirobbant pánikhangulat kiemelt szerepbe helyezte az élelmiszerláncokat, az áruházak felé fordított rendkívüli figyelem pedig 2021-ben sem csökkent. A megváltozott élethelyzetben, a folyamatosan változó korlátozások közepette szinte társadalmi eseménnyé vált a bevásárlás, az ezzel kapcsolatos problémákat, változásokat és élményeket pedig idén is előszeretettel vitattuk meg az interneten.

Kijött a tavalyi számokkal a Spar

A vállalat a pandémia ellenére 791,8 milliárd forint forgalmat realizált a tavalyi évben, amely 7,2 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

Az IKEA is reagált a háborúra

Az intézkedések nem csak Oroszországra, Fehéroroszország is vonatkoznak.

Razzia az árstop miatt: kik akadtak fent az ellenőrzésen?

Jó hír, hogy csak elvétve akad csak gond az árak csökkentésével.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
hirdetés
Így tanulható a beszállítóvá válás

Így tanulható a beszállítóvá válás

Közel háromezer hazai cég vett részt abban az országos programban, amelynek keretében pénzügyi-, beszállítói-, exportfejlesztési és fenntarthatósági témákban cseréltek tapasztalatot.
Tartós, kiszámítható árak a változó körülmények között - Innovatív, előre mutató fejlesztések a dm-nél

Tartós, kiszámítható árak a változó körülmények között - Innovatív, előre mutató fejlesztések a dm-nél

A négy hónapon át nem emelkedő tartós áraknak, a jó ár-érték arányú dm márkás termékeknek, az online szolgáltatások fejlesztésének és a törzsvásárlóknak szóló kedvező ajánlatoknak is fontos szerepe van abban, hogy a dm az idei évet is sikeresen, forgalmi növekedéssel tudta zárni.

Pénzszerzés

Ezek a cégek húsz százalékkal nagyobb bevételt érhetnek el

Ezek a cégek húsz százalékkal nagyobb bevételt érhetnek el

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala legújabb kampányában a díjmentes IP Scan szolgáltatását népszerűsíti.

Jogi kisokos

Vége lehet a trükköző vállalkozásoknak - küszöbön egy kártérítési hullám?

Vége lehet a trükköző vállalkozásoknak - küszöbön egy kártérítési hullám?

A parlamenti zárószavazás célegyeneséhez közeledik az az uniós jogalkotási gyökerű törvénymódosítási javaslatcsomag, amely nyomán újabb átfogó jogszabálymódosításra kerülhet sor a fogyasztóvédelmi jog területén.

Klímablog

Még nagy a szakadék a tettek és a szándék között, ha a fenntarthatóságról van szó

Még nagy a szakadék a tettek és a szándék között, ha a fenntarthatóságról van szó

A gazdasági nehézségek ellenére a hazai közepes és nagyvállalatok fontosnak tartják a fenntarthatóság ügyét.

Gazdaság

Az ingatlanok árát még nem érte el az óvatosság, a keresletet már igen

Az ingatlanok árát még nem érte el az óvatosság, a keresletet már igen

Bár a tranzakciók számának csökkenése már a piac megtorpanására utal, az év első háromnegyedében még igen sokan tapasztalhatták.

Társadalom

Sorban kapja a pofonokat Donald Trump

Sorban kapja a pofonokat Donald Trump

Se a világnak, se Magyarországnak nem mindegy, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Az ellenzék által rendkívüli módon lesajnált Joe Biden elnök csapata a félidős választásokon minden várakozást felülmúlóan szerepelt.

Infokom

Veszélyesek lehetnek az okosjátékok

Veszélyesek lehetnek az okosjátékok

Az okoseszközök működtetése is rejthet adatvédelmi kockázatokat az ESET tanulmánya szerint.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo