A kereskedőknek, a kiadóknak és a vásárlóknak is fáj a vasárnap

A kiskereskedelmi egységek harmadának csökkent a bevétele, a kiadóknál komoly kiesést okoz, a vásárlók utálják a vasárnapi zárvatartást. Múlt hétvégén már a világörökségi helyszíneken lévő boltok sem nyithattak ki, automatákból viszont szabad árusítani.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: MTI

A megkérdezett kereskedők harmadának okoz bevételkiesést a boltok vasárnapi zárva tartása a globalplaza.hu vásárlási portál online kérdőíves felmérése szerint. A kereskedők 12 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a vasárnapi zárva tartás bevezetése óta nőtt a bevétele, 36 százalékuk azonban bevételkiesésről számolt be. A felmérésből kiderült, hogy a kereskedők 40 százaléka semlegesen viszonyul a vasárnapi zárva tartáshoz, 23 százalék pedig örül a több pihenőidőnek. A megkérdezett kereskedők 41 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ezentúl zárva tart majd vasárnap, azaz ők azok, akiket az intézkedés közvetlenül érint.

A vásárlók ötöde hoppon maradt

Az eredmények szerint a válaszadók 20 százaléka minden vasárnap elment bevásárolni, 47 százalékuk gyakran tett így, és csupán 6 százalék mondta azt, hogy soha nem vásárolt korábban vasárnap. A válaszolók 75 százaléka nagy áruházakban, hipermarketekben vásárolt a hét utolsó napján, 42 százaléka bevásárlóközpontokban és csupán 18 százaléka részesítette előnyben a kisboltokat.

A kitöltők 27 százaléka még nem tudja, fogja-e pótolni a vasárnapi vásárlásokat. A kitöltők egynegyede gondolja úgy, hogy a vasárnapi zárva tartás miatt kevesebbet fog vásárolni, további 10 százalékuk pedig úgy gondolja, nem lesz szükség arra, hogy más napokon pótolja a korábban vasárnapra ütemezett vásárlásokat, mivel a jövőben a vasárnap is nyitva tartó boltokat fogja keresni. Ezzel szemben összesen 47 százalék nyilatkozta azt, hogy valamilyen formában pótolni fogja a vasárnapi vásárlást: a legtöbben szombatra vagy a hét első négy napjának valamelyikére tervezik ezt. A válaszadók 25 százaléka semmilyen negatívumot nem tapasztalt a március 15-én életbe lépett jogszabályváltozás miatt, 60 százalékuk ellenben megemlítette a hosszabb várakozást sorban álláskor, a türelmetlenséget, vagy a nehezebb parkolást. (Más felmérések is megerősítették, hogy a vásárlóknak nem teszik a szabad vasárnap.)

Kereskedő legyen a talpán, aki tudja, kinyithat-e vasárnap
Hány négyzetméteres üzlethelyiségnek minősül egy webshop? A világörökségi helyszínen található bolt végezhet kiszállítást vasárnap? Mivel igazolhatjuk, hogy családtag áll a pult mögött vasárnap? Ilyen és ehhez hasonló kérdések tucatjával merülnek fel a vasárnapi nyitva tartás kapcsán és a válaszok cseppet sem megnyugtatóak. A jogszabály ugyanis számtalan esetben homályosan, nem egyértelműen fogalmaz.
A kiadóknak is fáj a vasárnap

A Magyar Lapkiadók Egyesülete szerint máris érzékelhető példányszámcsökkenés és ezzel együtt kínálat szűkülés az árus lapok piacán. Sajnálatos tény az, hogy a jogalkotó – bár a lapelárusító helyek vasárnapi nyitvatartását csak korlátozni akarta -, a törvényben szereplő megszorító feltételek mellett csaknem valamennyi árusítóhely kénytelen lesz lehúzni a rolót – közölte az MLE. Az tagjai egyetértettek abban, hogy a kiadók mindkét – terjesztési és reklám – árbevételének ilyen drasztikus csökkenése a vállalkozások és ezzel a munkahelyek számának kétszámjegyű csökkenéséhez fog vezetni. (Főleg a reklámadó miatti pluszterhekkel együtt.)

Már a Belvárosban sem vidám a vasárnap

Múlt vasárnap már nem nyithattak ki a világörökségi területen sem a kiskereskedelmi üzletek, miután pénteken megjelent a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény módosítása. A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szombaton lépett hatályba, így akkortól a törvény hatálya kiterjedt a világörökségi területen található üzletekre is, miután azok kikerültek a mentességet élvező kereskedelmi egységek felsorolásából. Ezzel egyidőben viszont hatályba lépett a mentesítés az automatából történő értékesítésre, vagyis automatákból lehet értékesíteni vasárnaptól. A vasárnapi munkavégzési tilalom hatása a nyomtatott sajtó piacán terjesztett kiadványokra

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo