A kereskedőknek, a kiadóknak és a vásárlóknak is fáj a vasárnap

A kiskereskedelmi egységek harmadának csökkent a bevétele, a kiadóknál komoly kiesést okoz, a vásárlók utálják a vasárnapi zárvatartást. Múlt hétvégén már a világörökségi helyszíneken lévő boltok sem nyithattak ki, automatákból viszont szabad árusítani.

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: MTI

A megkérdezett kereskedők harmadának okoz bevételkiesést a boltok vasárnapi zárva tartása a globalplaza.hu vásárlási portál online kérdőíves felmérése szerint. A kereskedők 12 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a vasárnapi zárva tartás bevezetése óta nőtt a bevétele, 36 százalékuk azonban bevételkiesésről számolt be. A felmérésből kiderült, hogy a kereskedők 40 százaléka semlegesen viszonyul a vasárnapi zárva tartáshoz, 23 százalék pedig örül a több pihenőidőnek. A megkérdezett kereskedők 41 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ezentúl zárva tart majd vasárnap, azaz ők azok, akiket az intézkedés közvetlenül érint.

A vásárlók ötöde hoppon maradt

Az eredmények szerint a válaszadók 20 százaléka minden vasárnap elment bevásárolni, 47 százalékuk gyakran tett így, és csupán 6 százalék mondta azt, hogy soha nem vásárolt korábban vasárnap. A válaszolók 75 százaléka nagy áruházakban, hipermarketekben vásárolt a hét utolsó napján, 42 százaléka bevásárlóközpontokban és csupán 18 százaléka részesítette előnyben a kisboltokat.

A kitöltők 27 százaléka még nem tudja, fogja-e pótolni a vasárnapi vásárlásokat. A kitöltők egynegyede gondolja úgy, hogy a vasárnapi zárva tartás miatt kevesebbet fog vásárolni, további 10 százalékuk pedig úgy gondolja, nem lesz szükség arra, hogy más napokon pótolja a korábban vasárnapra ütemezett vásárlásokat, mivel a jövőben a vasárnap is nyitva tartó boltokat fogja keresni. Ezzel szemben összesen 47 százalék nyilatkozta azt, hogy valamilyen formában pótolni fogja a vasárnapi vásárlást: a legtöbben szombatra vagy a hét első négy napjának valamelyikére tervezik ezt. A válaszadók 25 százaléka semmilyen negatívumot nem tapasztalt a március 15-én életbe lépett jogszabályváltozás miatt, 60 százalékuk ellenben megemlítette a hosszabb várakozást sorban álláskor, a türelmetlenséget, vagy a nehezebb parkolást. (Más felmérések is megerősítették, hogy a vásárlóknak nem teszik a szabad vasárnap.)

Kereskedő legyen a talpán, aki tudja, kinyithat-e vasárnap
Hány négyzetméteres üzlethelyiségnek minősül egy webshop? A világörökségi helyszínen található bolt végezhet kiszállítást vasárnap? Mivel igazolhatjuk, hogy családtag áll a pult mögött vasárnap? Ilyen és ehhez hasonló kérdések tucatjával merülnek fel a vasárnapi nyitva tartás kapcsán és a válaszok cseppet sem megnyugtatóak. A jogszabály ugyanis számtalan esetben homályosan, nem egyértelműen fogalmaz.
A kiadóknak is fáj a vasárnap

A Magyar Lapkiadók Egyesülete szerint máris érzékelhető példányszámcsökkenés és ezzel együtt kínálat szűkülés az árus lapok piacán. Sajnálatos tény az, hogy a jogalkotó – bár a lapelárusító helyek vasárnapi nyitvatartását csak korlátozni akarta -, a törvényben szereplő megszorító feltételek mellett csaknem valamennyi árusítóhely kénytelen lesz lehúzni a rolót – közölte az MLE. Az tagjai egyetértettek abban, hogy a kiadók mindkét – terjesztési és reklám – árbevételének ilyen drasztikus csökkenése a vállalkozások és ezzel a munkahelyek számának kétszámjegyű csökkenéséhez fog vezetni. (Főleg a reklámadó miatti pluszterhekkel együtt.)

Már a Belvárosban sem vidám a vasárnap

Múlt vasárnap már nem nyithattak ki a világörökségi területen sem a kiskereskedelmi üzletek, miután pénteken megjelent a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény módosítása. A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szombaton lépett hatályba, így akkortól a törvény hatálya kiterjedt a világörökségi területen található üzletekre is, miután azok kikerültek a mentességet élvező kereskedelmi egységek felsorolásából. Ezzel egyidőben viszont hatályba lépett a mentesítés az automatából történő értékesítésre, vagyis automatákból lehet értékesíteni vasárnaptól. A vasárnapi munkavégzési tilalom hatása a nyomtatott sajtó piacán terjesztett kiadványokra

Véleményvezér

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.
A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót

A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót 

Vendégbefektetői jogviszony bevezetéséről készült törvénytervezet. A szakembereket az elképzelés erősen emlékezteti a csúfosan megbukott letelepedési kötvényekre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo