hirdetés

Kihúzta a gyufát a vásárlóknál a kormány

A vásárlók többségének komoly bosszúságot és gondot okoz, hogy a legtöbb üzlet zárva van vasárnap. A VOSZ és a LIGA inkább erről kérdezne a nemzeti konzultációban.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép Tudatos vásárlók egyesülete

A vásárlók 85 százaléknak okoz kisebb vagy nagyobb problémát a vasárnapi zárva tartás. Egy most publikált felmérés eredményei szerint a válaszadók 54%-a tudatosan keresi, hogy hol tudná ezek után is elintézni a vasárnapi bevásárlást. Az AsiaCenter megbízásából a Bucholcz Consulting által végzett látogatói közvélemény-kutatás kimondottan a hétvégi vásárlókat szólította meg négy héten át. Topor Csaba, a kutató-tanácsadó cég vezetője elmondta, hogy a válaszadók 85 százalékát kimondottan zavarja az új szabály, 39 százalékuk technikai nehézségként, 20 százalékuk pedig elvi problémaként éli meg a korlátozást.

A megkérdezettek 27 százaléka azt válaszolta, hogy általában máshová szokott járni, de most a nyitva tartás miatt döntött az AsiaCenter mellett. 20% több helyre is jár, de az AsiaCenterről tudták biztosan, hogy nyitva van. Több mint 42 százalék gondolja úgy, hogy a vasárnap sokkal kényelmesebb vásárlás szempontjából, mint bármelyik másik nap, ilyenkor nézelődnek, inkább vásárolgatnak, mintsem a szükséges javak beszerzésére koncentrálnak. A válaszadók több mint egynegyede (28%) szerint a vasárnapi bevásárlás családi program, nem helyettesíthető be egyetlen más nappal sem.

Topor Csaba elmondta, hogy számok tengerében nem könnyű eligazodni, és egy ilyen mértékű piaci beavatkozás valós hatásának megállapítása még hosszú időt igényel. „Egy hónap távlatából kijelenthető, hogy a szabályozás ugyan sok kereskedelmi egységet hátrányosan érintett, ám ebből néhány piaci szereplő a megfelelő szakmai felkészülés, gyors reakció és némi szerencse segítségével képes lehet profitálni. Hogy a vásárlói szokások miként alakulnak át, az már a jövő zenéje.”

A Balatonnál nem lesz szabad a vasárnap?
Engedhetnek a Balaton környéki önkormányzatok kérésének és engedélyezhetik, hogy a szezonban a tó körül is kinyissanak a boltok, bár a kormány szerint a vasárnapi zárva tartás egyébként jót tesz a turizmusnak.
Konzultálnának a vasárnapról

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA) a sajtóból értesült arról a kezdeményezésről, melynek értelmében Magyarország Kormánya nemzeti konzultáció keretében tizenkét kérdést intéz a választópolgárokhoz a bevándorlással, a megélhetési bevándorlással, és részben a terrorizmussal kapcsolatos témakörökben. A nyolcmillió levél kiküldésével lebonyolításra kerülő felmérés összes költsége 960 millió forint.

A VOSZ és LIGA egyaránt fontosnak tartja, hogy hazánk felnőtt korú lakossága sokféle formában nyilváníthassa ki véleményét a parlamenti döntésekről és a kormányzati intézkedésekről. Ezért csatlakozva a nemzeti konzultációhoz kérik és javasolják, hogy a nyolcmillió példányban kiküldésre kerülő konzultációs íven - 13. pontként – kerüljön feltüntetésre a következő kérdés:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy ne korlátozzák a bolti kiskereskedelmi egységek vasárnapi nyitva tartását?”

A csaknem egymilliárd forintba kerülő nemzeti konzultáció általunk javasolt kiegészítésével hitelt érdemlően megismerhető a bolti kiskereskedelmi egységek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos lakossági vélemény. A 13. kérdésre adott válaszok egyértelműen tisztázhatják, hogy Magyarország választópolgárai miként viszonyulnak a közeli múlt egyik legvitatottabb központi intézkedéséhez.

A LIGA és a VOSZ kérdésének nemzeti konzultációs szintre való emelése azt is eredményezheti, hogy milliós nagyságrendű és egy irányba mutató válasz esetén elkerülhető a hozzávetőlegesen 4-5 milliárd forint költségvonzatú országos népszavazás kiírása és lebonyolítása.

Kereskedő legyen a talpán, aki tudja, kinyithat-e vasárnap
Hány négyzetméteres üzlethelyiségnek minősül egy webshop? A világörökségi helyszínen található bolt végezhet kiszállítást vasárnap? Mivel igazolhatjuk, hogy családtag áll a pult mögött vasárnap? Ilyen és ehhez hasonló kérdések tucatjával merülnek fel a vasárnapi nyitva tartás kapcsán és a válaszok cseppet sem megnyugtatóak. A jogszabály ugyanis számtalan esetben homályosan, nem egyértelműen fogalmaz.
hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo