Vasárnapi zárvatartás: mi van a webshopokkal?

Március közepétől jön a vasárnapi zárva tartás, a renitens üzleteket akár egy évre is becsukathatja a Fogyasztóvédelmi Hatóság. Ugyanakkor maradt pár kiskapu a törvényben. Dr. Mayer Erika, ügyvéd a Piac&Profit konferenciáján beszélt a részletekről.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

2015. március közepétől vagyis valamivel több mint két hét múlva valamennyi kiskereskedelmi tevékenységet folytató egységre az alábbi szabályok vonatkoznak:Kiskereskedelmi napokon az üzlet 6-22 óra között tarthat nyitva, de  vasárnap és munkaszüneti napokon zárva tart. Kivéve: adventi vasárnapok (6-22 óra), december 24.-e és december 31. (6-12 óra), évente egy tetszőleges vasárnap (6-22 óra).

A zárva tartás ellenőrzéséről a Fogyasztóvédelmi hatóság gondoskodik, amely szabálysértés esetén köteles az üzlet ideiglenes bezárásáról határozni az alábbi esetekben:

a) az első jogsértés esetén legalább 5, legfeljebb 15 napra,

b) a második jogsértés esetén 30 napra,

c) a harmadik jogsértés esetén 90 napra,

d) bármelyik következő jogsértés esetén 365 napra

Megrendelni lehet. De kiszállítani?
Kép:DHL

Mi lesz a webshopokkal?

A törvény értelmében a zárva tartás tilalma nem terjed ki a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységre. De mit is takar ez? A törvény szövege szerint: az üzletszerű gazdasági tevékenység keretében bevásárlóközpont, piac vagy vásár üzemeltetése, ideértve az ott forgalmazott termékek raktározásával, szállításával összefüggő vagy egyéb, a kereskedelmi tevékenység folytatásának elősegítésére irányuló szolgáltatások nyújtását.

A Nemzetgazdasági Minisztérium értelmezése szerint ugyanakkor a törvény hatálya kiterjed az online áruházak nyitva tartására is. Ezek az üzletek – a fenti ismertetett jogszabály szerint - tehát  kiskereskedelmi napokon 6 óra és 22 óra között tarthatnak nyitva, vasárnap és munkaszüneti napokon pedig zárva tartanak.

Az NGM magyarázata szerint azért, mert a törvény hatálya kiskereskedelmi tevékenységre terjed ki, a kiskereskedelmi tevékenység alatt pedig termékek forgalmazását és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtását kell érteni, mint például az áru összekészítése vagy kiszállítása. A törvény a kivételek körében sem határozza meg az online rendelés utáni kiszállítást, csak a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységet. Azonban ebbe a fogalomba nem lehet beleérteni a rendelés utáni kiszállítást, csak a kereskedelmi tevékenység megvalósuláshoz szükséges szállítást, amely ahhoz szükséges, hogy az üzlet a nyitva tartási időben működni tudjon.

Dr. Mayer Erika szerint ugyanakkor ez egyelőre egy nem hivatalos minisztériumi vélemény, a törvényt értelmezve pedig a szabály az üzletek nyitva tartásáról rendelkezik, üzlet alatt pedig szöveg szerint jól körülhatárolható fizikai teret ért - így a webshopokra nem vonatkoztatható. E szerint az értelmezés szerint nem is kéne, hogy az online kereskedelem szerepeljen a törvényben felsorolt kivételek között, hiszen nem is nyitva tartó üzlet.

A turizmusnak is betehet a vasárnapi zárvatartás
Az idegenforgalom csődjétől tart az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, ha nem változik a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló törvény. Vámos György az RTL Híradónak azt mondta, kevesebb turista, kevesebb pénzt költ majd Magyarországon. A kormány hajthatatlan, továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy vasárnap senkit ne lehessen dolgoztatni.
Hogy mi lesz a végső értelmezés, hogyan kell majd kezelni a jogszabályt, arról egy kormányrendelet rendelkezik majd. Ez ugyan még nem jelent meg, de a jogász hangsúlyozta, a törvénynél alacsonyabb rendű jogszabályként elvileg nem állhat azzal ellentétben.

Az online kereskedők egyelőre meglehetősen össze vannak zavarodva, a SzEK.org egyeztetést kezdeményezett.

Van kiskapu?

Ugyanakkor a törvény már most meghatározza azokat az eseteket, ha úgy tetszik, kiskapukat, amelyekkel fenntartható a vasárnapi működés.

A vasárnapi zárva tartás alól kiskaput jelentenek az alábbi esetek:

  • A vendéglátás keretében folytatott értékesítést a törvény nem tiltja - elvileg tehát lehetőség lesz arra, hogy szolgáltatások bővítésével vagy összekapcsolásával juttassanak el egyéb rendeléseket is vásárlókhoz.
  • Az az üzlet, amelynek árusítótere a 200 négyzetmétert nem haladja meg, az általános zárva tartási időszakban is nyitva tarthat, ha ilyenkor kizárólag az üzletben kereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, egyéni cég tagja, vagy gazdasági társaság legalább 1/5 tulajdoni résszel bíró természetes személy tagja maga, vagy az előbbiekben felsoroltak segítő családtagja folytatja a kereskedelmi tevékenységet. Mik a jogi keretek, ha a nagymama is beállna a pult mögé? Íme a legfontosabb tudnivalók.
  • Külföldi webshopokra nem vonatkozik a tilalom, ez pedig bizonyos esetekben jelenthet lehetőségeket a határ menti logisztikai központok létrehozása révén.

Véleményvezér

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.
Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden

Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden 

Ha külföldre megy valaki, el ne felejtsen üres bevásárlószatyrot vinni.
Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen

Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen 

A Fidesz, ha elfoglalta Brüsszelt, akkor a Budapesti Műszaki Egyetem következik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo