Pörög a plázaépítés, csak nem nálunk

Egyre több a bevásárlóközpont a világon: 2014-ben 11,4 millió négyzetméternyi új területet adtak át, szemben a 2013-ban épített 10,6 millió négyzetméterrel. Szinte csak Magyarországon nincs jelenleg épülő pláza.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép: Pixabay

A felzárkózó országok – főleg Ázsiában – továbbra is dominálják a világ bevásárlóközpont fejlesztéseit, amelyek mintegy 39 millió négyzetmétert tettek ki a tavalyi év végén. Kínában épül a bevásárlóközpontok 60 százaléka, de Oroszország, Törökország és India is jelentős fejlesztések hazája, derül ki a CBRE kutatásából.

A lista élén álló Sanghajban 4,1 millió négyzetméteren épül ma bevásárlóközpont, majd Sencsen (3,4 millió m2) és Csengdu (3 millió m2), Csunking (2,65 millió m2) Kuangcsou (Kanton, 1,96 m2) áll a lista első öt helyén – ezek a kínai nagyvárosok húsznál is több tervezett projektet mondhatnak magukénak. Kínában és Indiában az új fejlesztések kínálata lassulhat a gazdasági növekedés visszaesése és a tulajdonosokra nehezedő növekvő pénzügyi nyomás miatt. Finanszírozás hiányában már most is néhány fejlesztést leállítottak, és néhány esetben a tulajdonosok azt fontolgatják, hogy változtatnak a fejlesztéseken.

Európa tavaly 20 százalékkal részesedett az átadatott bevásárlóközpontokból, továbbra is Oroszország és Törökország dominálja a piacot. Moszkva volt tavaly a legaktívabb európai város, és az egyetlen nem kínai város a TOP5-ös listán. A 2014-ben átadott Avia Park ma Európa legnagyobb bevásárlóközpontja 231 ezer négyzetméter bruttó bérbe adható területtel (GLA). Isztambulban 8 új mallt adtak át, összterületük meghaladta a 440 ezer négyzetmétert, sőt: továbbra is Törökország az egyik legtöbb építés alatt álló terület gazdája Európában, ami a könnyű hitelhez jutással és a háztartások erősödő fogyasztásával magyarázható.

A Közel-Keleten továbbra is Abu-Dzabiban épül a legtöbb bevásárlóközpont: tavaly négy új készült el, közülük kiemelkedik a Jasz-szigeten épült Yas Mall 400 üzlettel, 20 mozi teremmel és 10 ezer parkolóhellyel. Nyugat-Európában Párizs volt a legaktívabb város, bár csak egy bevásárlóközpont nyitotta meg kapuit 2014-ben.

„Azok a tényezők, amelyek a fejlesztéseket hajtják, nagyjából változatlanok – az új építkezéseket Ázsia, azon belül is Kína dominálja. A felzárkózó piacok növekvő középosztályai, a nagyvárosok urbanizációs trendjei és a jó minőségű kiskereskedelmi területek hiánya a fejlődés fő mozgató rugói. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban továbbra sem épül sok központ, a jelenlegi mallok bővítése és felújítása lesz továbbra is a kiskereskedők és a vásárlók megnyerésének fő eszköze.”- kommentálta az elemzést Natasha Patel, a CBRE európai kiskereskedelmi kutatási igazgatója.

„Magyarországon jelenleg nincs építés alatt lévő bevásárlóközpont fejlesztés, de több projekt is előkészítési fázisban van. Amint a kereslet eléri a megfelelő szintet, ezek elindulhatnak.” –tette hozzá Pataki Márta, a CBRE bevásárlóközpontokért felelős kiskereskedelmi vezetője. A kiskereskedelmi ingatlanok piacán ma elsősorban várakozás tapasztalható. Az év során a kiskereskedelmi forgalom javulása volt jellemző, de a vasárnapi zárva tartás és az egyéb közelmúltban hozott rendelkezések várhatóan – több területen is átrendeződést okozva – jelentős hatással lesznek a szektorra.

A bérbeadóknak sem vidám a vasárnap
Bár a közvélemény eddig arra koncentrált, hogy a vasárnapi kötelező zárva tartásnak milyen hatása van a fogyasztókra és a kereskedőkre, a jogszabály súlyosan érinti a kiskereskedelmi ingatlanok piacát is. Ugyan nem közvetlenül érinti ezt a területet, ám a bérleti szerződéseken keresztül komolyan felülírja a piacot.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo