Fügét mutathatnak a kormánynak a multik

Bármelyik hipermarket nyitva tarthatna vasárnap, sőt még éjjel is, ha sikerül elintéznie, hogy piacnak minősítsék a helyet, ahol árul. A bevásárlóközpontot és a piacot ugyanis alapvetően az különbözteti meg, hogy másra kérték az engedélyt.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Flickr

A vasárnapi zárvatartásról szóló törvény eleve nem terjed ki a piacokra és vásárokra. Márpedig piac – a kereskedelmi törvény szerint – “olyan épület, épületegyüttes vagy terület, ahol állandó vagy rendszeres jelleggel többen általában napi, esetenként heti rendszerességgel folytatnak kiskereskedelmi tevékenységet”. Vagyis: minden olyan épület lehetne piac, ahol legalább ketten kereskednek. Ha piac, akkor nem vonatkozik rá a vasárnapi zárvatartásról szóló törvény sem, viszont ha bevásárlóközpont, akkor igen – írta a Világgazdaság Online.

Piac a törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet szerint ott lehet, ahol a település rendezési terve ezt lehetővé teszi – ezért a képviselőtestület döntésére is szükség lehet ahhoz, hogy a bevásárlóközpontból piac legyen. A piac működésére – ha az a feltételeknek megfelel, és megvan két szakhatóság engedélye is – a jegyző adja meg az engedélyt. A kormány ebbe bele nem szólhat. Az egyetlen akadály, hogy a piacok csak reggel öt és este nyolc között lehetnek nyitva alapesetben – de ez alól is felmentést adhat a jegyző, ha kikéri a helyi rendőrkapitányság véleményét (nekik azonban nincs egyetértési joguk az ügyben).

Több mint egy tucat Tesco már bezárt a megváltozott jogszabályok miatt.

Számtalan esetben azonban fejtörést okozhat majd a helyi döntéshozóknak, engedélyezzék-e a piacok mellett lévő üzleteknek, hogy csatlakozzanak az árusítóhelyekhez. A vasárnapi zárvatartásról szóló rendelkezések ugyanis most igazságtalan helyzetet teremtenek. Az a kereskedelmi egység ugyanis, amelyik egy piac vagy egy korábban piacnak nyilvánított épület területén működik – és ez lehet akár egy több száz négyzetméteres szupermarket is – a mai szabályok alapján nyitva lehet vasárnap. Az se feltétel, hogy a tulajdonos jelen legyen: a piacon nyitva lehetnek a multik is – akár éjjel-nappal, ha erre a jegyző engedélyt adott. Az a bolt viszont, amelyik az utca másik oldalán vett vagy bérel üzlethelyiséget csak akkor nyithat ki, ha csak a tulajdonos vagy a családtagjai állnak a pult mögött. (Részleges felmentést – mint megírtuk – ez alól csak a tóparti települések kereskedői kapnak: a szezonban egy tulajdonosra négy alkalmazott is juthat, így van esély valóban kinyitni a boltot).

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Semmilyen racionális érv nem szól a zárva tartás mellett
Gazdasági érdekeket és a vásárlók érdekeit sem támasztja alá a vasárnapi zárva tartás – ezt Prosits Attila a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnökségi tagja mondta korábban. „Ez a törvényjavaslat sem a kereskedők, sem a vásárlók érdekeit nem szolgálja. Vasárnaponként kétmillió ember jár bevásárolni, ők biztosan rosszul járnak majd.” – mondta Prosits. A vásárlók érdekeit nem szolgálja, a szakmai szervezetek megosztottak a kérdés kapcsán.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo