Fügét mutathatnak a kormánynak a multik

Bármelyik hipermarket nyitva tarthatna vasárnap, sőt még éjjel is, ha sikerül elintéznie, hogy piacnak minősítsék a helyet, ahol árul. A bevásárlóközpontot és a piacot ugyanis alapvetően az különbözteti meg, hogy másra kérték az engedélyt.

Kép: Flickr

A vasárnapi zárvatartásról szóló törvény eleve nem terjed ki a piacokra és vásárokra. Márpedig piac – a kereskedelmi törvény szerint – “olyan épület, épületegyüttes vagy terület, ahol állandó vagy rendszeres jelleggel többen általában napi, esetenként heti rendszerességgel folytatnak kiskereskedelmi tevékenységet”. Vagyis: minden olyan épület lehetne piac, ahol legalább ketten kereskednek. Ha piac, akkor nem vonatkozik rá a vasárnapi zárvatartásról szóló törvény sem, viszont ha bevásárlóközpont, akkor igen – írta a Világgazdaság Online.

Piac a törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet szerint ott lehet, ahol a település rendezési terve ezt lehetővé teszi – ezért a képviselőtestület döntésére is szükség lehet ahhoz, hogy a bevásárlóközpontból piac legyen. A piac működésére – ha az a feltételeknek megfelel, és megvan két szakhatóság engedélye is – a jegyző adja meg az engedélyt. A kormány ebbe bele nem szólhat. Az egyetlen akadály, hogy a piacok csak reggel öt és este nyolc között lehetnek nyitva alapesetben – de ez alól is felmentést adhat a jegyző, ha kikéri a helyi rendőrkapitányság véleményét (nekik azonban nincs egyetértési joguk az ügyben).

Több mint egy tucat Tesco már bezárt a megváltozott jogszabályok miatt.

Számtalan esetben azonban fejtörést okozhat majd a helyi döntéshozóknak, engedélyezzék-e a piacok mellett lévő üzleteknek, hogy csatlakozzanak az árusítóhelyekhez. A vasárnapi zárvatartásról szóló rendelkezések ugyanis most igazságtalan helyzetet teremtenek. Az a kereskedelmi egység ugyanis, amelyik egy piac vagy egy korábban piacnak nyilvánított épület területén működik – és ez lehet akár egy több száz négyzetméteres szupermarket is – a mai szabályok alapján nyitva lehet vasárnap. Az se feltétel, hogy a tulajdonos jelen legyen: a piacon nyitva lehetnek a multik is – akár éjjel-nappal, ha erre a jegyző engedélyt adott. Az a bolt viszont, amelyik az utca másik oldalán vett vagy bérel üzlethelyiséget csak akkor nyithat ki, ha csak a tulajdonos vagy a családtagjai állnak a pult mögött. (Részleges felmentést – mint megírtuk – ez alól csak a tóparti települések kereskedői kapnak: a szezonban egy tulajdonosra négy alkalmazott is juthat, így van esély valóban kinyitni a boltot).

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Semmilyen racionális érv nem szól a zárva tartás mellett
Gazdasági érdekeket és a vásárlók érdekeit sem támasztja alá a vasárnapi zárva tartás – ezt Prosits Attila a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnökségi tagja mondta korábban. „Ez a törvényjavaslat sem a kereskedők, sem a vásárlók érdekeit nem szolgálja. Vasárnaponként kétmillió ember jár bevásárolni, ők biztosan rosszul járnak majd.” – mondta Prosits. A vásárlók érdekeit nem szolgálja, a szakmai szervezetek megosztottak a kérdés kapcsán.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo