Ha nyitva lennének az üzletek vasárnap, még többet vásárolnánk

Az előző hónapokhoz képest lassult, de augusztusban is erős volt a kiskereskedelmi forgalom növekedése a szakértők szerint, akik azt is hozzátették, hogy az olcsóbb üzemanyag továbbra is felfelé húzza a mérleget és ha az üzletek nyitva lehetnének vasárnap is, többet költenének a magyarok.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép: MTI

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett adatai szerint augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 4,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,4 százalékkal emelkedett az értékesítés.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője szerint az augusztusi lassulás oka, hogy a nem élelmiszer jellegű termékek, ruházati cikkek, bútorok, elektronikai cikkek eladásai a korábbi hónapokénál gyengébbek voltak. Az elemző pozitívumként említette, hogy az élelmiszer kiskereskedelem 3,7 százalékkal nőtt. Kifejtette, április-májusban a korábbinál gyengébb adatok jöttek a szektorból, de június-júliusra javultak az adatok, a vásárlók alkalmazkodtak a vasárnapi boltzárhoz. Hozzátette ugyanakkor, ha nyitva lennének az üzletek vasárnap, akkor valószínűleg erősebb lenne a növekedés. Az Erste szakértője az év hátralévő részére az eddigivel megegyező, átlagosan 6 százalékos növekedéssel számol a szektorban.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára is jónak tartja az augusztusi adatokat, különösen, hogy a kiskereskedelem minden területén 3 százalék fölött volt a növekedés. A szakember hangsúlyozta, a kiskereskedelmi forgalom bővülését segíti a reáljövedelmek növekedése, de legalább ilyen súlya van az online pénztárgépek piactisztító hatásának is.

A kiskereskedelem jóval nagyobb ütemben bővül, mint a reáljövedelem vagy a gazdaság teljesítménye. Ennek döntő oka az lehet, hogy tavaly augusztus végéig kötöttek be online pénztárgépeket - mondta Vámos György. Hozzátette, a kiskereskedelmi forgalom júniusi-júliusi növekedési üteménél alacsonyabb lett az augusztusi, az online pénztárgépek fehérítő hatása ugyanis "kifut", és szeptembertől e nélkül lehet majd látni az adatokat. Az OKSZ azzal számol, hogy a kiskereskedelmi forgalomban éves szinten 5 százalék körüli növekedés várható.

Mégse volt olyan jó ötlet a szabad vasárnap
Hiába mondja a kormányzat, hogy nem okozott mérhető károkat a vasárnapi nyitva tartás tilalma, a számok mást mondanak. Több ezren már elvesztették állásukat, a kisebb magyar üzletekbe sem sikerült átterelni a forgalmat.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo