hirdetés

Ha nyitva lennének az üzletek vasárnap, még többet vásárolnánk

Az előző hónapokhoz képest lassult, de augusztusban is erős volt a kiskereskedelmi forgalom növekedése a szakértők szerint, akik azt is hozzátették, hogy az olcsóbb üzemanyag továbbra is felfelé húzza a mérleget és ha az üzletek nyitva lehetnének vasárnap is, többet költenének a magyarok.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Kép: MTI

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett adatai szerint augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 4,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,4 százalékkal emelkedett az értékesítés.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője szerint az augusztusi lassulás oka, hogy a nem élelmiszer jellegű termékek, ruházati cikkek, bútorok, elektronikai cikkek eladásai a korábbi hónapokénál gyengébbek voltak. Az elemző pozitívumként említette, hogy az élelmiszer kiskereskedelem 3,7 százalékkal nőtt. Kifejtette, április-májusban a korábbinál gyengébb adatok jöttek a szektorból, de június-júliusra javultak az adatok, a vásárlók alkalmazkodtak a vasárnapi boltzárhoz. Hozzátette ugyanakkor, ha nyitva lennének az üzletek vasárnap, akkor valószínűleg erősebb lenne a növekedés. Az Erste szakértője az év hátralévő részére az eddigivel megegyező, átlagosan 6 százalékos növekedéssel számol a szektorban.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára is jónak tartja az augusztusi adatokat, különösen, hogy a kiskereskedelem minden területén 3 százalék fölött volt a növekedés. A szakember hangsúlyozta, a kiskereskedelmi forgalom bővülését segíti a reáljövedelmek növekedése, de legalább ilyen súlya van az online pénztárgépek piactisztító hatásának is.

A kiskereskedelem jóval nagyobb ütemben bővül, mint a reáljövedelem vagy a gazdaság teljesítménye. Ennek döntő oka az lehet, hogy tavaly augusztus végéig kötöttek be online pénztárgépeket - mondta Vámos György. Hozzátette, a kiskereskedelmi forgalom júniusi-júliusi növekedési üteménél alacsonyabb lett az augusztusi, az online pénztárgépek fehérítő hatása ugyanis "kifut", és szeptembertől e nélkül lehet majd látni az adatokat. Az OKSZ azzal számol, hogy a kiskereskedelmi forgalomban éves szinten 5 százalék körüli növekedés várható.

Mégse volt olyan jó ötlet a szabad vasárnap
Hiába mondja a kormányzat, hogy nem okozott mérhető károkat a vasárnapi nyitva tartás tilalma, a számok mást mondanak. Több ezren már elvesztették állásukat, a kisebb magyar üzletekbe sem sikerült átterelni a forgalmat.
hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo