Vasárnap is nyitva lennének a Balatonnál

Újra azt kéri a kormánytól a Balaton parti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ), hogy az üdülőrégió üzletei az adventi időszak helyett nyáron tarthassanak nyitva, méghozzá öt helyett nyolc vasárnap és alkalmazottak is dolgozhassanak az üzletekben.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép: MTI

A szövetség célja, hogy elérjék: a balatoni üzletek az adventi időszak helyett nyáron, és a jogszabályban megengedett 5 helyett 8 választott vasárnap tarthassanak nyitva, mivel ezzel megoldódna a nyári főszezon kiszolgálása. A BSZ szeretné elérni továbbá, hogy a 200 négyzetméternél kisebb üzletekben alkalmazottakat is bevonhassanak a hétvégi munkába, megfelelő túlóradíjak ellenében. Minderről tárgyalásokat folytatnak az illetékes minisztériummal - közölte a Magyar Távirati Iroda.

A Balatoni Szövetség korábban ugyan kért átmeneti mentességet a kormánytól a nyári idegenforgalmi szezonra, de ezt a kabinet nem adta meg sem a térségnek, sem az egyes településeknek, sem pedig az üzleteknek. Akkor azt az ígéretet kapták a Balaton környéki települések, hogy a nyári tapasztalatok tükrében megvizsgálják, indokolt-e a változtatás. A vásárlási szokások mindenesetre jelentős mértékben átalakultak, hiszen a helyiek és a turisták is pénteken vagy szombaton vásárolnak be a nagyobb bevásárlóközpontokban több napra előre, így a helyi kis üzletek hoppon maradnak nemcsak vasárnap, hanem a hét más napjain is.

Ki dolgozhat vasárnap?

Az alkalmazottak bevonása a vasárnapi munkavégzésbe komoly problémától mentesítené a tulajdonosokat. Mint azt korábban megírtuk, problémás, hogy csak a tulajdonos, illetve közeli hozzátartozó láthat el személyesen kereskedelmi tevékenységet.  „Annak a bizonyítása ugyanis, hogy valóban a tulajdonos, vagy a Ptk.-ban meghatározott közeli hozzátartozó tartózkodik ott, nem egyszerű. Elméletileg a munkavégzés végző személy köteles két tanú előtt nyilatkozni arról, hogy valóban jogosul munkát végezni. Ha kétség merül fel a hatóságban, akkor felhívhatja az érdekeltet, hogy ezt közokiratban tegye meg: de felmerül a kérdés, hogy a hatóság mennyivel van előrébb, hogy ha egy közjegyzői pecsét is van az okiraton. „Ott áll a felügyelő és megkérdezi, hogy családtag-e, de a gyakorlatban ezt csak igazoló iratok garmadájával lehet bizonyítani” – hívta fel a figyelmet Dr. Szűcs László, a Réti, Antall és Társai PwC Legal szakértő ügyvédje

Be kell ugyanis mutatni a már említett nyilatkozaton kívül a társaság alapító okiratát, (amiben rögzítve van a tulajdonos neve) az dolgozó anyakönyvi kivonatát (ami a rokoni fok igazolására szolgálhat, bár nem minden esetben) és a működési engedélyt is. Egy mostohagyerek, vagy egy mostohaszülő esetén gyámhivatali igazolásra is szükség lehet.

A kormány szabná meg mennyi alkalmazottja legyen a cégeknek
Egy készülő jogszabálytervezet szerint átlagosan a duplájára kell emelniük a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházaknak dolgozóik létszámát – olvasható a Magyar Idők szerdai számában. A kormány a saját hibáját tenné jóvá: a különadókra és a vasárnapi zárva tartásra ugyanis sok kiskereskedelmi egységben elbocsátásokkal reagáltak.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo