Csak kárt okoz a kormány ötlete

Semmilyen gazdasági oka nincs a boltok vasárnapi bezárásának és senki nem tudja, pontosan milyen hatása lehet az intézkedésnek. A szakértők abban is egyetértenek, hogy lehetetlen megmondani, ki jár jól az új szabályozással, nincs egyértelmű nyertes.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép: Flickr

Egy válság utáni környezetben fontos, hogy előre tervezhessünk, ezt viszont egy ilyen szabályozás nem teszi lehetővé – hangzott el a Budapesten szervezett Valuation konferencia panelbeszélgetései során. Az ingatlanszakma szereplői szerint mintegy 1-1,5 év múlva egyenlítődhet ki a vasárnap, mint kereskedési nap kiesése a forgalom szempontjából. Felvetődött azonban a kérdés, hogy olyan helyzetben van-e a magyar gazdaság, hogy megengedheti magának azt, hogy egy ilyen hosszú időszakon keresztül csökkenjenek az áfa-bevételek, növekedjen a munkanélküliség, illetve csökkenjen a kiskereskedelmi forgalom.

A vasárnapi zárva tartás várható hatásait nehéz megjósolni. Egyesek szerint a vásárlás egyre inkább szabadidős tevékenység, így a szabályozás árthat az impulzív vásárlásnak. Arra is számítani lehet, hogy az élelmiszer-áruházak erősebb online jelentétet alakítanak majd ki, illetve elképzelhető, hogy újra felvirágzik majd a belváros, illetve a kávézók, az éttermek és a családi vállalkozások is jól járnak a korlátozással - hangzott el a Portfolio által szervezett rendezvényen. (A rendelkezés a turizmusban is komoly károkat okoz.)

Az RICS Franciaországból érkezett szakértője furcsállta, hogy náluk a magyarországival ellentétes irányban mozog a szabályozás változtatása. Azzal kapcsolatban pedig, hogy a szabályozást az életminőség javítási szándékával indokolják, azt mondta: "a vasárnapi zárva tartás gazdag embereknek való" - utalva az intézkedés várható negatív gazdasági következményeire.

A konferencián résztvevő értékbecslők elmondták, hogy nagyon komoly tapasztalattal nem rendelkeznek a hatásokat illetően, minden ország esete más és más, mivel az adott nemzeti kultúrának nagyon-nagy szerep juthat ebben a tekintetben. Egyetértettek abban, hogy a szabályozás az ingatlanok értékére gyakorolt hatása még bizonytalan. A kereslet és kínálat a jogszabály miatti változása később derül ki, ráadásul a retail alpiacok eltérően reagálhatnak. A jelenlegi piaci környezetben nagyon nehéz az értékbecslők dolga, egy-két hónapra, vagy egy kicsit többre szükség lehet az szabályozás életbe lépése után, mire fel tudják mérni a tényleges piaci hatásokat. (Bár van egy kiskapu a törvényben, amellyel fügét mutathatnak a kormánynak a multik.)

A konferencián a bérlők és a bérbeadók is elmondták véleményüket. A vasárnapi boltbezárás melletti kormányzati érvelés több hálózat szerint is kérdéses, mivel tapasztalataik szerint a dolgozók egy jelentős része kimondottan élt a vasárnapi munkavégzés lehetőségével a bérpótlék miatt. Van olyan kiskereskedelmi lánc, mely rövid távon 15-20 százalékos forgalom-visszaeséssel számol.

SEMMILYEN RACIONÁLIS ÉRV NEM SZÓL A ZÁRVA TARTÁS MELLETT
Gazdasági érdekeket és a vásárlók érdekeit sem támasztja alá a vasárnapi zárva tartás – ezt Prosits Attila a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnökségi tagja mondta korábban. „Ez a törvényjavaslat sem a kereskedők, sem a vásárlók érdekeit nem szolgálja. Vasárnaponként kétmillió ember jár bevásárolni, ők biztosan rosszul járnak majd.” – mondta Prosits. A vásárlók érdekeit nem szolgálja, a szakmai szervezetek megosztottak a kérdés kapcsán.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo