A Balatonnál nem lesz szabad a vasárnap?

Engedhetnek a Balaton környéki önkormányzatok kérésének és engedélyezhetik, hogy a szezonban a tó körül is kinyissanak a boltok, bár a kormány szerint a vasárnapi zárvatartás egyébként jót tesz a turizmusnak.

Kép: Pixabay

Amikor nyaral az ember, valóban kicsit összefolynak a napok, és kevésbé figyel a vasárnapra - mondta Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában annak kapcsán, hogy a Balaton-parti települések mentességért lobbiznak a nyári időszakra szaktárcánál a vasárnapi zárva tartás alól, mondván, így jobban igazodnának a vendégforgalom igényeihez. Hozzátette: a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy külön szabályozzák az ilyen jellegű igényeket. Az államtitkár lehetségesnek nevezte, hogy apró változtatásokat eszközölnek a kereskedelem és a turizmus igényeinek figyelembe vételével.

Úgy gondolja, a szabad vasárnap egyébként jót tesz a turizmusnak. Ausztriában egy felmérés során a válaszadók 94 százaléka nem azt mondta, hogy vasárnap is szeretne dolgozni, hanem azt, hogy vasárnap esze ágában sincs dolgozni – hangsúlyozta. Mint mondta: a turisztikai, vendéglátó-ipari, szabadidő-ipari szolgáltatók eddig elégedettek a vasárnapi forgalom jelenlegi alakulásával. Ilyen rövid idő alatt pontos statisztikát minderről még nem lehet készíteni, és nem lehet trendekről beszélni – jegyezte meg.

Mások szerint NEM  tesz jót a turizmusnak a vasárnapi nyitvatartás

Az országos kereskedelmi szövetség főtitkára szerint az sem elképzelhetetlen, hogy összeomlik az idegenforgalom a vasárnapi zárvatartás miatt. „Nagyon sok nyaralónak elmehet a kedve a belföldi nyaralástól, hiszen ilyen benzinárak mellett azt is megengedheti magának, hogy Horvátországban nyaraljon, ahol vasárnap is vásárolhat” – hangsúlyozta korábban Vámos György. Az érdekképviseleti vezető szerint a külföldi turisták száma is csökkenhet, hiszen sokan azért jönnek Magyarországra, a hétvégén, hogy vasárnap hazafelé bevásárolhassanak.

Több mint egy tucat Tesco már bezárt a megváltozott jogszabályok miatt.

Kereskedő legyen a talpán, aki tudja, kinyithat-e vasárnap
Hány négyzetméteres üzlethelyiségnek minősül egy webshop? A világörökségi helyszínen található bolt végezhet kiszállítást vasárnap? Mivel igazolhatjuk, hogy családtag áll a pult mögött vasárnap? Ilyen és ehhez hasonló kérdések tucatjával merülnek fel a vasárnapi nyitva tartás kapcsán és a válaszok cseppet sem megnyugtatóak. A jogszabály ugyanis számtalan esetben homályosan, nem egyértelműen fogalmaz.
 

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo