Nem akarnak dolgozni vasárnap?

Már felröppentek a hírek azzal kapcsolatban, hogy a kormány visszavonná a vasárnapi boltzárat, mivel az intézkedést ritka egyöntetűen ítéli el a társadalom. Egy szakszervezet most levélben állt ki a boltzár mellett, mivel szerintük a kereskedelmi dolgozók nem akarnak vasárnap dolgozni.

Kép: MTI

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) közleménye szerint megdöbbenéssel áll az egy évvel ezelőtt bevezetett kötelező vasárnapi pihenőnap, vagyis a boltok zárvatartásának visszavonása kapcsán szárnyra kapott találgatások előtt. A KDFSZ felhívta a kormány figyelmét arra, hogy a kiskereskedelemben foglalkoztatott mintegy ötszázezer munkavállaló elzárkózik a vasárnapi nyitvatartás ismételt bevezetésének ötletétől!

Közleményük szerint a rendelkezés bevezetése óta kiállták az idők próbáját: nem történtek elbocsátások, sőt, az áruházláncok és a kisboltok forgalma is nőtt tavaly. Eközben a dolgozók életkörülményei javultak, a kötelező pihenőnap bevezetésével a kiskereskedelemben foglalkoztatottak háromnegyede nőként, édesanyaként vasárnaponként is helyt tud állni családja körében.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ már cáfolta a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló híreket: mint írták, "a Népszabadságban megjelent, a vasárnapi zárva tartásról szóló cikkben foglalt állítás alaptalan sajtóhíresztelés". A napilap ugyanis kormányzati bennfentesekre hivatkozva azt írta, hogy a kormány már puhatolózik a vasárnapi nyitva tartás visszaállításának a hatásairól, mivel biztosra veszik, hogy a zárva tartás melletti népszavazási kezdeményezés elbukik a Kúrián.

Ha pedig valóban sikerülne az ellenzéknek egy vasárnapi nyitvatartásról szóló népszavazást átvernie a bürokrácia útvesztőin, akkor hatalmas maflás várhat a kormányra. Mint azt korábban megírtuk, a felnőtt lakosság több mint kétharmada, 68 százaléka inkább nem, vagy egyáltalán nem ért egyet a kötelező vasárnapi zárva tartással, ami pontosan megegyezik a szabályozás életbe lépése előtti, márciusi aránnyal. Ugyanakkor 41 százalékról 33 százalékra csökkent azok aránya, akik egyáltalán nem értenek egyet a törvénnyel. Némileg tehát mérséklődtek az álláspontok, annak ellenére, hogy utólag nagyobb változásnak és nehézségnek értékelik a boltok vasárnapi zárva tartását, mint ahogy azt korábban feltételezték. (A boltok szempontjából sem volt jó ötlet a vasárnapi boltzár.)

Hétvégi adó? Ez is egy ötlet
Nyilvánosságra hozta a kiskereskedelmi különadóról szóló törvénytervezetet a lengyel pénzügyminisztérium. A tárca honlapján megjelent tervezet szerint a különadó progresszív lenne, a hétvégi árusításra pluszterheket róna Lengyelországban, és az idén mintegy 0,45 milliárd eurónak megfelelő költségvetési bevételt hozna.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo