hirdetés

Nem akarnak dolgozni vasárnap?

Már felröppentek a hírek azzal kapcsolatban, hogy a kormány visszavonná a vasárnapi boltzárat, mivel az intézkedést ritka egyöntetűen ítéli el a társadalom. Egy szakszervezet most levélben állt ki a boltzár mellett, mivel szerintük a kereskedelmi dolgozók nem akarnak vasárnap dolgozni.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: MTI

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) közleménye szerint megdöbbenéssel áll az egy évvel ezelőtt bevezetett kötelező vasárnapi pihenőnap, vagyis a boltok zárvatartásának visszavonása kapcsán szárnyra kapott találgatások előtt. A KDFSZ felhívta a kormány figyelmét arra, hogy a kiskereskedelemben foglalkoztatott mintegy ötszázezer munkavállaló elzárkózik a vasárnapi nyitvatartás ismételt bevezetésének ötletétől!

Közleményük szerint a rendelkezés bevezetése óta kiállták az idők próbáját: nem történtek elbocsátások, sőt, az áruházláncok és a kisboltok forgalma is nőtt tavaly. Eközben a dolgozók életkörülményei javultak, a kötelező pihenőnap bevezetésével a kiskereskedelemben foglalkoztatottak háromnegyede nőként, édesanyaként vasárnaponként is helyt tud állni családja körében.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ már cáfolta a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló híreket: mint írták, "a Népszabadságban megjelent, a vasárnapi zárva tartásról szóló cikkben foglalt állítás alaptalan sajtóhíresztelés". A napilap ugyanis kormányzati bennfentesekre hivatkozva azt írta, hogy a kormány már puhatolózik a vasárnapi nyitva tartás visszaállításának a hatásairól, mivel biztosra veszik, hogy a zárva tartás melletti népszavazási kezdeményezés elbukik a Kúrián.

Ha pedig valóban sikerülne az ellenzéknek egy vasárnapi nyitvatartásról szóló népszavazást átvernie a bürokrácia útvesztőin, akkor hatalmas maflás várhat a kormányra. Mint azt korábban megírtuk, a felnőtt lakosság több mint kétharmada, 68 százaléka inkább nem, vagy egyáltalán nem ért egyet a kötelező vasárnapi zárva tartással, ami pontosan megegyezik a szabályozás életbe lépése előtti, márciusi aránnyal. Ugyanakkor 41 százalékról 33 százalékra csökkent azok aránya, akik egyáltalán nem értenek egyet a törvénnyel. Némileg tehát mérséklődtek az álláspontok, annak ellenére, hogy utólag nagyobb változásnak és nehézségnek értékelik a boltok vasárnapi zárva tartását, mint ahogy azt korábban feltételezték. (A boltok szempontjából sem volt jó ötlet a vasárnapi boltzár.)

Hétvégi adó? Ez is egy ötlet
Nyilvánosságra hozta a kiskereskedelmi különadóról szóló törvénytervezetet a lengyel pénzügyminisztérium. A tárca honlapján megjelent tervezet szerint a különadó progresszív lenne, a hétvégi árusításra pluszterheket róna Lengyelországban, és az idén mintegy 0,45 milliárd eurónak megfelelő költségvetési bevételt hozna.
hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo