Jövedéki adó cikkek


Hat százalékos nyugdíjemelést és inflációt tervez jövőre a kormány, közben jönnek az áremelések

Hat százalékos nyugdíjemelést és inflációt tervez jövőre a kormány, közben jönnek az áremelések 

A szállítási és logisztikai költségek területén további költségnövekedésekre számíthatunk.
Gyanús lett a NAV-osoknak a zöldségkereskedő, aztán jött a meglepetés

Gyanús lett a NAV-osoknak a zöldségkereskedő, aztán jött a meglepetés  

Cigarettaeső hullott egy angol kisteherautó tetőteréből a pénzügyőrökre.
Nincs nagy meglepetés: ezekből az adóbevételekből folyik be a legtöbb az államkasszába

Nincs nagy meglepetés: ezekből az adóbevételekből folyik be a legtöbb az államkasszába 

Magyarország központi költségvetésének nem egészen 50 százalékát teszik adóbevételek.
Varázsoltak, 400 forint alatti benzinár

Varázsoltak, 400 forint alatti benzinár 

Lengyelországban nyolc százalékosra csökkentik az üzemanyagok áfáját, miután korábban a jövedéki adót is csökkentették.
Kimondta a bíróság: Magyarország megsértette az uniós jogból eredő kötelezettségeit

Kimondta a bíróság: Magyarország megsértette az uniós jogból eredő kötelezettségeit 

A cigarettákra kivetett jövedéki adó mértékének túlzottan alacsony szinten tartásával Magyarország nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit - közölte döntését az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága. 
A jövedéki adóalanyoknak is érdemes böngészni a NAV honlapját

A jövedéki adóalanyoknak is érdemes böngészni a NAV honlapját 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal új fejlesztése lehetővé teszi bizonyos jövedéki adóalanyoknak, hogy elektronikus felületen kérdezzék le bizonyos adataikat. Jövőre már a teljes jövedéki bevallást a NAV felületén lehet majd intézni.
Változhatnak a jövedéki adó szabályai

Változhatnak a jövedéki adó szabályai 

Az alkoholra kivetett jövedéki adó uniós szabályozásának reformját szorgalmazza az Európai Bizottság. A módosító javaslat a kisebb vállalkozások költségeinek csökkentését célozza, továbbá hozzájárul a fogyasztók egészségének hatékonyabb védelméhez.
Adózás 2018: hogyan változott az áfa és a jövedéki adó?

Adózás 2018: hogyan változott az áfa és a jövedéki adó? 

Az idei adóváltozásokat bemutató sorozatunk második részében az általános forgalmi adó, a jövedéki adó, a népegészségügyi termékadó változásait és az idén bevezetett turizmusfejlesztési hozzájárulás változásait mutatjuk be.
Olajozottabb lehet a saját célú kenőanyag-behozatal

Olajozottabb lehet a saját célú kenőanyag-behozatal 

Idén július 1-jétől felmentést kérhetnek a jövedéki biztosíték nyújtása, a minimum raktárterület biztosítása és a mennyiségi nyilvántartás vezetése alól azok a vállalkozások, amelyek saját felhasználásra hoznak be kenőolajat külföldről – áll a MAZARS legfrissebb összefoglalójában.

Nem vehet készpénzért cigit a trafikos 

A jövedéki adóról szóló törvény szerint jövedéki terméket készpénzfizetéssel nem szerezhet be a jövedéki kiskereskedő és nem értékesíthet a nagykereskedő – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Vége a gázpalackos feketézésnek 

Végleg felszámolja a mozgóboltnak álcázott, PB-gázpalackokkal házaló feketekereskedelmet az új jövedéki törvény, ugyanakkor legális forgalmazóktól továbbra is megrendelhető a gázpalackok házhoz szállítása - hívja fel a figyelmet a Prímaenergia Zrt.

Sok változást hoz július 1-től az új jövedéki törvény 

Tavaly fogadta el az Országgyűlés az új jövedéki törvényt, amely számos változást hoz a jövedéki szabályozásban, és amelyet július 1-jétől kell alkalmazni.

Nem kispálya: 17 ezer vállalkozásnak nyújt segítséget az adóhatóság 

A személyi jövedelemadóhoz hasonlóan a jövedéki adóbevallás tervezetét is a NAV készíti el 2018-tól, miután július elsején hatályba lép az új jövedékiadó-törvény.

További adókedvezményt kapnak a kicsik 

További jövedékiadó-kedvezményt kaphatnak a kisüzemi sörfőzdék Lázár János friss bejelentése szerint. A söriparban már most is forrong a hangulat, a Sörgyártók Szövetsége szerint erodálják a piaci versenyt.

Ideje felkészülni a jövedékiadó-változásra 

2017. április 1-jén hatályba lép az új jövedékiadó-törvény, ami jelentős könnyítéseket, adminisztráció-csökkentést tartalmaz. A hatályba lépés előtt a jövedéki termékkel foglalkozóknak érdemes odafigyelni az engedélyhez, illetve nyilvántartásba vételhez kapcsolódó határidőkre - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó és Vámhivatal.

Visszatér a régi kedvenc: 20 szál lesz egy csomag cigiben 

Hamarosan húsz szálból álló cigarettacsomagok váltják fel a trafikokban az eddigi 19 szálas dobozokat, az árak alakulásáról a gyártók döntenek – olvasható a Magyar Idők pénteki számában.

A NAV mondja meg mennyi lesz a cigi 

A jövedéki törvény január 1-jétől hatályos rendelkezései értelmében a dohánygyártmányok adójegyéről lekerül a kiskereskedelmi eladási ár, így azok csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett áron lesznek értékesíthetők.

Az adócsomagban az a legérdekesebb, ami nincs benne 

November végén kihirdették az adócsomagot, ami sok ponton könnyebbé teszi a vállalkozások helyzetét, de azért nem fog mindenki örülni neki. A legérdekesebb az, ami kimaradt belőle.

Két hét múlva kiderül, mennyi lesz a benzinár 

Az Országgyűlés által júniusban elfogadott új jövedékiadó-törvény szerint ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára újra 50 dollár alá süllyedne, akkor az idén megemelt adómértékek az üzemanyagoknál visszaállnának a korábbi szintre.

Végre eldöntötték, hogy adózunk jövőre 

Az utolsó pillanatban is jelentősen alakuló, fontos változásokkal elfogadta a Parlament a jövő évi adózással kapcsolatos törvényeket. Összeszedtük a vállalkozásokat érintő legfontosabb módosításokat.

Később változnak a jövedéki szabályok, de a cigi, az drágul januártól 

A parlament elé beterjesztett adócsomagban foglaltak szerint az Országgyűlés által júniusban elfogadott új jövedéki szabályozás nem lép életbe az eredetileg tervezett időpontban, 2017. január 1-én. Így nagyobb rá az esély, hogy a részletszabályok is elkészülnek.

Változik a jövedéki adó, több ezer cégnél ketyeg az óra 

A jövedéki adót szabályozó törvény január elsejei változásával átalakul többek között az adóraktári és a biztosíték rendszer, az energiaadó beolvad a jövedéki adóba, a cash & carry típusú nagykereskedelmi üzleteknek pedig teljes mértékben át kell állniuk a bankkártyás vagy átutalásos fizetésre. A végrehajtási rendelet várhatóan október végén jelenik meg, így mindössze két hónapjuk marad a sok esetben akár kiadásokkal is járó átállásra a vállalatoknak – figyelmeztet az EY Magyarország.

Új jövedéki szabályozás, ideje nyilatkozni 

Új jövedéki törvény lép életbe januártól, de az adóraktári engedélyekhez már most nyilatkoznia kell a vállalkozásoknak. A változtatás célja az egyszerűsítés, az egységesítés, a gazdálkodók adminisztrációs terheinek csökkentése, valamint az adóbeszedés hatékonyságának növelése.

Véget ért az olcsó üzemanyag kora? 

Október 5-én, szerdán, a benzin ára 5-7 forint körüli mértékben emelkedhet meg, a gázolaj ára várhatóan 6-7 forinttal növekedhet, nemcsak a kőolaj ára, de a jövedéki adó is emelkedett. Elképzelhető, hogy a heti változtatást péntekre tolják ki.

Durva változások a jövedéki adózásban 

Jövő évtől a jövedéki adó szabályozza majd az energiatermékek adózását is. A több ezer céget érintő változás komoly adminisztrációs és költségtöbbletet jelent a vállalkozásoknak, és kiszabható büntetések is sokkal magasabbak lesznek.

Most már biztos, hogy októbertől drágul a tankolás 

A NAV közzétette honlapján a nemzetközi olajár július eleje és szeptember 15-e közötti átlagát, ami hordónként alig 46 dollár. Mivel ez nem éri el az 50 dolláros szintet, a nyáron elfogadott törvény alapján október 1-től a az üzemanyagok jövedéki adója a benzinnél nettó 5, a gázolajnál pedig 10 forinttal nő.

Ha nincs import, nincs adó: ezért Brüsszelig kellett menni 

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága a Schenker Kft. és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közötti, a jövedékiadó-kötelezettségre vonatkozó vitában egyelőre a szállítmányozó cégnek adott ugyan igazat, ám a magyar bíróság feladatának nevezte további részletek tisztázását, amely akár a NAV álláspontját is bizonyíthatja.

Olcsó marad az olaj, jöhet az adóemelés 

A heti átlagos üzemanyag piaci ár- és devizaárfolyam változások alapján szeptember 7-én, szerdán. a benzin árát várhatóan 0-3 forinttal, a dízelét pedig 4-5 forinttal csökkenthetik. Az olajár várhatóan alacsony marad, így októbertől emelkedhet az üzemanyagok jövedéki adója.

Csütörtöktől drágulhat a dohány és a benzin 

Az életbe lépő jövedéki adót érintő módosítások miatt magasabb jövedéki adót kell fizetni a dohánytermékekre és az üzemanyagokra. A dohány esetén ez még csak a kezdet, az üzemanyagoknál a benzin 5, a dízel 10 forinttal drágulhat.

Amire mostantól ügyelni kell az adófizetésben 

Július 1-gyel több fontos változás is életbe lépett az adózásban, a június elején elfogadott adó jogszabályok közül. Összeszedtük a legfontosabb változásokat.

Megszavazták: így adózunk jövőre 

Az Országgyűlés elfogadta a jövő évre vonatkozó adótörvényeket, amelyek számtalan ponton írják felül az eddig érvényes szabályokat. Változások jönnek a jövedéki szabályokban, csökken az élelmiszerek, az internetszolgáltatás és a vendéglátás áfája, bővül az adómentes juttatások köre, kedvezőbb lesz a KATA és a Kiva. Összefoglaltuk a legfontosabb változásokat.

A kormány szerint túl olcsó a benzin 

Az üzemanyag jövedéki adóját emelő, illetve az idegenforgalmi adó emelésére lehetőséget adó módosításokat fogadott el a jövő évi adótörvény-javaslatokon az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

Adóváltozások: sok kicsivel sokra megyünk 

A nagyobb hangsúlyt kapott változások mellett, mint a reklámadó vagy az áfa csökkentése, a jövő évre érvényes adótörvény-módosítás tervek között számos más, az ügymenetet és a könyvelést komolyan érintő változást találhatunk. Ezeket gyűjtöttük csokorba a Deloitte szakértőjének segítségével.

Itt az új adócsomag: mi lesz olcsóbb jövőre? 

Benyújtották a jövő évi adótörvényeket az Országgyűlés elé, eszerint csökken több élelmiszer áfája, viszont emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, és az üzemanyagok árán is többet akar fogni majd a kormány. Elvégezte az adózók minősítését is a NAV: összesen 70 darab kockázatos céget találtak.

Megadással zárult a pálinkaháború 

Megszüntette a pálinka jövedéki adójának ügyében indított kötelezettségszegési eljárását az Európai Bizottság, miután Magyarország úgy módosította a jövedéki szabályokat, hogy mindenben megfelelnek az uniós jognak.

Csak azért is könnyítik a pálinkafőzést 

Új jövedéki törvényt dolgoz ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely segíteni fogja a pálinkakészítőket - mondta Tállai András a 17. Gyulai Pálinkafesztivál keretében megrendezett jövedéki konferencián.

Újragondolja a kormány a jövedéki szabályokat 

A kormány a jövedéki adózás szabályainak módosítását tervezi, az egységesítés, az adminisztráció csökkentése és az adóbeszedés hatékonyságának növelése érdekében. A legnagyobb változások a jövedéki eljárások menetében lesznek.

Nehéz világ jön a trükközőkre 

Egyre nagyobb hangsúlyt fektet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az eltitkolt bevételek felderítésére – és ehhez most már az eszközei is megvannak, az online kasszákkal, az EKAER-el és az adózói kockázatelemzéssel. Vannak azonban kiemelt területek, amelyek az idén nagyobb figyelmet élveznek – ezek közül mutatjuk be a legfontosabbakat.

Brüsszelnek kellett kimondania a nyilvánvalót 

Az unió piacára behozni nem kívánt, harmadik országból származó áruk megjelölése során elkövetett lényegtelen hibák miatt nem állapítható meg jövedékiadó-kötelezettség - ismertette az uniós főtanácsnok a Schenker-ügyben megfogalmazott indítványát az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.

A hónap, amikor minden megváltozott 

Bővelkedett eseményekben a március: elsején elindult az EKÁER, a hónap közepén bezártak a boltok vasárnap és a reklámadóval is sikerült felborzolni a kedélyeket. Mindent elhomályosított azonban az egész hónapot végigkísérő brókerügy: a Buda-Cash és a Quaestor bebukása a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb pénzügyi botrányává nőtte ki magát.

Lehet jövőre is pálinkát főzni, csak fizetni kell 

Továbbra is megmarad a magán pálinkafőzés jogintézménye; a magánfőzést minimális költség és adminisztráció terheli - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő-, bor-, pálinka albizottságának ülésén.

Brutálisan nőhet a pálinka jövedéki adója 

Az unió újra kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen, mert Brüsszel szerint a januártól bevezetett ezerforintos átalányadó sem felel meg a közösségi követelményrendszernek. Az uniós eljárás hatására a jelenlegi nyolcvanszorosára nőhet a házi pálinka után fizetendő jövedéki adó.

A Miniszterelnökség nyerte a piacsatát 

Húszmillió forintra csökken az alkoholok jövedéki biztosítéka, miután az Országgyűlés kedden elfogadta az erre vonatkozó törvényjavaslatot. Ez a tavalyi 22 millió forintos jövedéki biztosíték közel 10 százalékos csökkentése és alig ötöde a korábban javasolt 150 millió forintnak.

Brüsszelnek még mindig nem tetszik a pálinka adózása 

Ismét kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az Európai Bizottság csütörtökön, mert továbbra is úgy véli, hogy a házi pálinkafőzés jövedéki adójának szabályozása uniós jogot sért - derül ki az Európai Bizottság honlapján közzétett információkból.

Újra adót kell fizetni a pálinkafőzésért 

Idén január 1-jétől jelentős mértékben megváltoztak a magán- és a bérfőzésre vonatkozó szabályok. Újra kell fizetni ugyanis a magánfőzés után a jövedéki adót.

Most már így kell adózni a pálinkafőzés után 

A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény bérfőzött párlat utáni adófizetési kötelezettség megállapítására vonatkozó szabályai 2015. január elsejétől megváltoztak.

Így módosul a pálinka adózása 

Jövőre az önkormányzatnak fizetendő évi 1000 forintos átalányadó ellenében 50 liter 86 térfogatszázalék etil-alkoholt tartalmazó párlatot lehet otthon főzni - az erről szóló nemzetgazdasági miniszteri rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát 

Tállai András: egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról - keddig lehet beadni az adóbevallást.

Cégblog

Biztonsági kockázatok miatt leállítja az egyik légitársaság a tel-avivi járatait

Biztonsági kockázatok miatt leállítja az egyik légitársaság a tel-avivi járatait 

A KLM holland légitársaság júliustól ismét leállítja az tel-avivi járatait biztonsági kockázatokra hivatkozva.

Klímablog

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében 

Globálisan a negyedik legjelentősebb bűnözési forma a környezeti bűnözés, és évről évre tovább nő.

Gazdaság

Kiderült, hogy kik utaznak legtöbbet céges taxival

Kiderült, hogy kik utaznak legtöbbet céges taxival 

Az üzleti taxis fuvarok harmadát szerdán rendelik az utasok, nyáron azonban ötödével visszaesik a céges utazások száma – derül ki a Bolt adataiból.

Társadalom

Hogyan lehet visszakerülni a munkaerőpiacra szülés után?

Hogyan lehet visszakerülni a munkaerőpiacra szülés után?  

Magyarországon az érintett nők többségének kihívást jelentett a szülési szabadság után a munkaerőpiacra való visszatérés.

Infokom

Ilyen se történt még Oroszországban

Ilyen se történt még Oroszországban 

Három, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat indított el az orosz Brjuro 1440 cég.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo