Véget ért az olcsó üzemanyag kora?

Október 5-én, szerdán, a benzin ára 5-7 forint körüli mértékben emelkedhet meg, a gázolaj ára várhatóan 6-7 forinttal növekedhet, nemcsak a kőolaj ára, de a jövedéki adó is emelkedett. Elképzelhető, hogy a heti változtatást péntekre tolják ki.

Várhatóan lezárul az üzemanyag árcsökkenés időszaka. A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása, de a vizsgált időszakban alacsony olajár miatt most a jövedéki adókulcs is emelkedett. (Erről itt olvashat bővebben.)

A Brent kőolaj ára a héten 45-49 dollár között ingadozott, heti átlagban fél dollárral, 1,1%-kal nőtt az ár. A spot olajár a hét elején csökkent, majd szerdától több mint 3 dollárral drágult. Az áremelkedést egyértelműen az OPEC országok szerdai termelés-korlátozási döntése okozta, ennek nyomán ugrott meg jelentősen az olajár. Az OPEC országok együttes kitermelési szintjét rögzítették, amely max. 700 ezer hordó/nap csökkentés irányoz elő a tárgyaláson bemutatott 33,2 millió hordós kitermelési szinthez viszonyítva. A másik fontos döntés az, hogy Irán, Líbia és Nigeria "észszerű" mértékig növelheti olajtermelését. A harmadik fontos bejelentés, hogy az OPEC november végi értkekezletén döntenek az egyes országok kitermelési kvótáiról. A döntés amiatt fontos, hogy közös elszántságot tükröz és az országok, főképp Szaúd-Arábia, rugalmasabb politikára váltottak. A döntés a keddi szintről csütörtökre 6% feletti kőolaj- és benzinár emelkedést generált - írta heti előrejelzésében a GKI Energiakutató Kft.

Elemzők nehéz tárgyalásokat várnak a következő két hónapban, amiatt is, hogy az OPEC olajkitermelés szintje szeptemberre tovább nőtt. A két hónap jó lehetőséget nyújt, hogy állandóan megmozgassák a piacot az aktuális hírekkel. Valószínűleg ismét Szaúd-Arábia vállalja magára a kitermelés-csökkentés nagy részét (300-400 ezer hordó/nap), de ezt a következő fél évben a kitermelés és a belső igények ciklikus alakulása miatt viszonylag könnyen meg is tudja tenni. Oroszország hivatalosan részt kíván venni a kitermelési szint befagyasztásában és Kazahsztán is bejelentette a csatlakozását. Ezzel szemben az amerikai palaolajtermelők tovább növelték a kőolajfúrások számát, ezen a héten 7 darabbal, s várhatóan az USA-ban a negyedik negyedévben már nem csökken az olajtermelés. A nemzetközi energiaügynökség (IEA) szeptemberi jelentésében módosította korábbi számításait, s most csak 2017 második felére feltételezik, hogy a kereslet-kínálat egyensúlya bekövetkezik, s a készletszint mérséklődjön.

Megfizetünk a környezetvédelemért: na de így?!
Az emberiség néhány ezer éves történelme során alapvető változásokat idézett elő a környezetében. Ahhoz, hogy ezek a hatások ne eredményezzenek számunkra végzetes körülményeket, modern kifejezéssel: törekednünk kell a fenntarthatóságra, ennek érdekében pedig az adók megfelelő alkalmazása is eredményes lehet. Furcsaságok persze ezen a területen is előfordulnak, az olyan adófajták, mint az esővíz-adó vagy a tehénszellentés adója minimum magyarázatra szorulnak.
Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga másfél dollárral, 3,5%-kal nőtt ezen a héten. Az idei év negyedik negyedévére vonatkozó határidős árak az áremelkedést követően most meghaladják az 50 dollárt, így lehet, hogy január elejétől lecsökkentik a jövedéki adó megemelt mértékét.  A forint átlagos heti árfolyama az szeptember 12 - szeptember 16-i héten 0,3%-kal erősödött a dollárhoz képest, a dollár árfolyam 274 forint körül ingadozott. A megelőző héthez viszonyítva ezen a héten kb. fél forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért. Az árfolyam a héten alig módosította az árak trendjét. Az árfolyam erősödése főképp a forint erősödésével magyarázható.

A tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti átlagos változásoknál a benzin esetében nem lenne indokolt az áremelés, azonban a hét második felében megugró árak 5-7 forint körüli áremelkedést indokolnak, A gázolaj esetében a heti átlagos változások 4 forint körüli emelést indokolnak, azonban a hét második felében bekövetkezett további emelkedés miatt akár 6-7 forintos emelés is lehetséges. Elképzelhető azonban az is, hogy a döntést hétfőről szerdára halasztják, így lehetőség lesz megfigyelni, hogy a hét második felében jelentkező piaci áremelkedés mennyire tartós, s addig talán meg lehet szokni a jövedéki adó emeléséből fakadó áremelést.

Az adótörvény változásokról itt olvashatja összefoglaló írásunkat!

A fenti változtatásokkal a benzin ára 345, a gázolaj ára 355 forint/liter körüli szinten változhat.  Az elmúlt egy év során a benzin ára 2, a gázolaj ára 3%-kal csökkent. Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 11%-kal több benzint és gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo