Itt az új adócsomag: mi lesz olcsóbb jövőre?

Benyújtották a jövő évi adótörvényeket az Országgyűlés elé, eszerint csökken több élelmiszer áfája, viszont emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, és az üzemanyagok árán is többet akar fogni majd a kormány. Elvégezte az adózók minősítését is a NAV: összesen 70 darab kockázatos céget találtak.

Kép: Freedigitalphotos/visionary7

A kormány az Országgyűlés elé terjesztette a tavaszi adócsomagot,ennek keretében az adózás rendjéről szóló törvényt és a jövedéki adóról szóló törvény, illetve a kapcsolódó jogszabályokat módosítanák. „Közel 260 paragrafus módosul az új csomagban mintegy 30 különféle törvényben – ez a csomag minden magyar állampolgár életét érinteni fogja” – mondta Tállai András miniszterhelyettes.

A korábbi bejelentéseknek megfelelően csökken több élelmiszertermék áfája. Csökkenni fog a baromfihús áfakulcsa 5 százalékra, csökken az éttermi étkeztetés áfája 2017-től 18 százalékra, majd egy évvel később 5 százalékra. A helyben készített alkoholmentes italok áfája is csökken 5 százalékra. Csökken a friss tej áfája 5 százalékra, ez a forgalomba hozott és alapanyagként értékesített friss tejre is vonatkozik, más tejtermékekre vagy tejszármazékokra nem. Csökkenni fog a tojás áfája 5 százalékra, illetve az internetszolgáltatás áfája is 18 százalékra mérséklődik. (Ami komoly kérdéseket vet fel.) „Összesen 55 milliárd forint csökken így a költségvetés bevétele” – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium adóhivatalért felelős miniszterhelyettese.

Nagyobb lesz az adókedvezmény

További kedvező változások lépnek életbe a vállalkozásokat illetően is. Megszűnik a kkv-k beruházási adókedvezményének korlátja és a kedvezmény összegének maximalizálása is eltűnik. (Eddig hatmillió forint volt a felső határ)

Kedvező változások lépnek életbe a munkaerő mobilitásának támogatása terén is: emelkedik a munkába járás költségtérítésének adómentes részösszege: az eddigi 9 helyett 15 forint/kilométer összeg lesz adómentesen téríthető. (A költségtérítés elszámolásáról itt olvashat részletesebben!) Adókedvezmény vonatkozik majd munkásszállások építésére és felújítására is, illetve az üzemeltetési költségeket kétszeresen számolhatja el a szállást üzemeltető vállalkozás, illetve hatvan km térségig a minimálbér 40 százalékáig adómentes lesz a lakhatási támogatás.

Az egész áfát csökkenteni kellene
A sertésáfa csökkentése kapcsán újra napvilágra került a magyar adórendszer legnagyobb gondja: a túl magas áfakulcs. Európa legmagasabb forgalmi adója ugyanis adóelkerülésre ösztönzi a vállalatokat, a feketegazdaságban eltűnő pénz mennyisége több százmilliárd forintra tehető.
Módosul a kutatás-fejlesztési támogatásokra vonatkozó adókedvezmény is, azok a vállalkozások, amelyek eddig ezt nem tudták teljesíteni azok a szociális hozzájárulási adóból is levonhatják az általuk fizetett "szochó" 50 százalékáig.

Itt olvashat még olyan adókedvezmény érvényesítési lehetőségekről, amelyekkel kevés cég szokott élni!

Jönnek szigorítások is

Csökken a tételes áfaadatszolgáltatás értékhatára százezer forintra, illetve várhatóan megvalósul az online számlázási rendszerek kiterjesztése a vállalkozások irányába. A kezelő nélküli italautomatákat is bekötik a NAV-hoz, illetve várhatóan az online pénztárgépekre kötelezettek köre is kibővül.

Komoly változások jönnek a jövedéki adó terén is: 2018-tól teljesen elektronikussá válik az adatkezelés és az ügyintézés. „Ebben a tekintetben akár a NAV maga is képessé válik, hogy a jövedéki adóval kapcsolatos bevallást elintézze az adóalanyok helyett” – emelte ki Tállai András. A borászatok ugyanakkor mentesülnek az adóregisztrációs kötelezettségek alól, megszűnik a többféle adóraktár, egyetlen adóraktár marad. A dohánytermékekre és az alkoholos italokra ezentúl nem adójegy, hanem zárjegy kerül majd és ez az elektromos cigarettákra is vonatkozik majd, mivel azokat is a dohánytermékek közé sorolja az új jövedéki törvény.

Drágábbak is lesznek a cigaretták: a dohánytermékek jövedéki adója három lépésben összesen 29 százalékkal emelkedik 2017 végéig, az első emelésre idén szeptember elsejétől kerül sor. Az üzemanyagok jövedéki adója is változik, a kormány ugyanis kompenzálni szeretné az alacsony olajár miatt kieső adóbevételeket. Ezután, ha kőolaj világpiaci ára (egész pontosan az északi-tengeri Brent hordónkénti ára) 40 vagy 50 dollár alá esik (a végleges határt az Országgyűlés húzza majd meg) akkor a gázolaj jövedéki adója 10, a benzin adója 5 forinttal emelkedik.

Hetven darab kockázatos adózót talált a NAV
Április elsejével elindult az adózók minősítésének rendszere: a NAV munkatársai egy hónap alatt több mint 560 ezer adózót ellenőriztek, az eredményekről az érintettek hamarosan levelet kapnak az adóhatóságtól. Megbízható adózóból 189 ezret talált a NAV, miközben átlagosnak minősítettek 369 345 adózót. Kockázatos adózónak mindössze hetven vállalkozást minősített a NAV. Tállai András szerint ennek az az oka, hogy a kockázatos besorolás még a legtöbb cégnek elkerülhető, hiszen csak a 2016. január 1-je után elkövetett jogsértésért jár a kockázatos minősítés.
A feltétek egy része adottság, amin nem lehet változtatni, ugyanakkor, például az adófolyószámla rendezettségére vonatkozó feltétel teljesítése olyasmi, amire figyelhetnek a cégek. Ha a cég a tevékenysége vagy a jellemző tranzakciói miatt jó eséllyel a NA V-ellenőrzések fókuszába kerülhet, érdemes lehet előzetes, átfogó adóauditot készíttetni. Hogy mire érdemes különösen figyelni a továbbiakban is, arról itt talál részleteket.
 

 

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo