hirdetés

Nincs nagy meglepetés: ezekből az adóbevételekből folyik be a legtöbb az államkasszába

Magyarország központi költségvetésének nem egészen 50 százalékát teszik adóbevételek. Ez a szám a vizsgált külföldi országokhoz képest alacsonyabb: Németországban ez az arány 83 százalék, Írországban 78 százalék, Lengyelországban pedig közel 90 százalék. Norvégiában viszont hozzánk hasonlóan csak a költségvetés felét teszik ki az adóbevételek. Ami a legjelentősebb magyarországi adóbevételeket érinti, itt nincsen meglepetés a dobogós helyeken: első az ÁFA, azt követi az SZJA és a jövedéki adó a Niveus Consulting Group összesítése alapján.

hirdetés

A Niveus Consulting Group számításai a 2022. július 19-én elfogadott 2023-as költségvetés alapján történtek, de a várakozások szerint még rendeleti kormányzással módosítani fogják később a költségvetést. Kérdés, hogy a gazdasági körülmények változása, illetve az időközben elfogadott jogszabálymódosítások hogyan hatnak a tervezett és később a tényleges adóbevételekre – veti fel elöljáróban a Niveus Consulting Group.

Hasít az Áfa

Az eredetileg elfogadott költségvetés szerint - a korábbi évekhez hasonlóan – a legjelentősebb adóbevétel, mintegy 7 152 108,10 millió forint 2023-ban is az általános forgalmi adóból származna - tájékoztat Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója.

Áfából folyik be a legtöbb (Fotó: Depositphotos)
Áfából folyik be a legtöbb (Fotó: Depositphotos)

Az infláció elszabadulásával (a költségvetés tervezésekor 5,2  százalékos inflációval számoltak, míg 2022 novemberében az éves összevetésben számított infláció 22,5 százalék, tehát a tervezett infláció több, mint négyszerese volt) ez a bevétel akár még szignifikánsabb is lehet – véli a szakértő.

A központi költségvetés bevételei között a személyi jövedelemadó a maga 3 733 700 millió forintjával a második legjelentősebb bevételi forrás, és az összességében 4 095 521,7 millió forint lakosság általi befizetés soron megjelenő összegnek is jelentős részét teszi ki. Szintén kiemelkedő a harmadik legjelentősebbnek tervezett bevételforrás, a jövedéki adó, ami az eredeti tervek szerint is 1 468 900 millió forintot tett volna ki, de mivel a hatósági üzemanyagár 2022. december 6-ai megszüntetésével párhuzamosan a 95-ös benzin jövedékiadó-mértéke újra 120 forint/liter + áfa (152,4 forint), a gázolaj esetében pedig 110,35 forint/liter + áfa (140,1 forint), vagyis visszaállt a hatósági ár bevezetését megelőző állapot, ez a mintegy 25  százalékos emelés a jövedéki adóbevétel további emelkedését eredményezheti. Ennek következtében a fogyasztáshoz kapcsolódó adók aránya tovább növekedhet az eredetileg tervezett megközelítőleg 8 671 308,1 millió forinthoz képest.

hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo