Szja cikkek


Figyelmeztet a NAV: még egy hónapig kérhető az szja-bevallási tervezetek postázása

Figyelmeztet a NAV: még egy hónapig kérhető az szja-bevallási tervezetek postázása 

Március 15-étől mindenki megnézheti szja-bevallási tervezetét, legegyszerűbben az adóhatóság Ügyfélportálján vagy eSZJA-oldalán.
Szja-kedvezmények: a NAV figyelmeztetése sokakat érint

Szja-kedvezmények: a NAV figyelmeztetése sokakat érint  

Akinek valamilyen kedvezmény jár a személyi jövedelemadóból, annak érdemes már januárban kitöltenie az adóelőleg-nyilatkozatot.
Éjfélkor jár le a határidő - a NAV is készül rá!

Éjfélkor jár le a határidő - a NAV is készül rá! 

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet.
Hogyan adózik a külföldről származó jövedelem?

Hogyan adózik a külföldről származó jövedelem? 

Könnyen előfordulhat, hogy a személyi jövedelemadó kiszámításával, befizetésével és bevallásával kapcsolatos teendőket a magánszemélynek önállóan kell megtennie.
Hasznos tudnivalók az adóbevalláshoz

Hasznos tudnivalók az adóbevalláshoz  

Már csak néhány nap áll a magánszemélyek rendelkezésére, hogy az előző évben megszerzett jövedelmükkel kapcsolatos bevallási kötelezettségüknek eleget tegyenek.
A nyugdíjunk bánja, ha ezt elmulasztjuk

A nyugdíjunk bánja, ha ezt elmulasztjuk 

Évente több milliárd forint adóvisszatérítésről mondanak le.
Százezreket kaphat vissza az adójából - itt van, hogyan

Százezreket kaphat vissza az adójából - itt van, hogyan  

Idén ismét rendelkeznünk kell a tavaly befizetett öngondoskodási célú megtakarítások után járó adójóváírás összegéről.
Így lehet most pénzt szerezni a NAV-tól

Így lehet most pénzt szerezni a NAV-tól  

Mutatjuk az évközben igénybe nem vett szja-kedvezmények utólagos érvényesítési lehetőségeit.
Máris nézhető a személyi jövedelemadó tervezet

Máris nézhető a személyi jövedelemadó tervezet 

Elérhetők az adóbevallási tervezetek.
Adóbevallás: figyelmeztetett a NAV

Adóbevallás: figyelmeztetett a NAV 

Akinek valamilyen kedvezmény jár a személyi jövedelemadóból, annak érdemes már januárban kitöltenie az adóelőleg-nyilatkozatot.

Nincs nagy meglepetés: ezekből az adóbevételekből folyik be a legtöbb az államkasszába 

Magyarország központi költségvetésének nem egészen 50 százalékát teszik adóbevételek.

Megemelt minimálbér: milyen más jövedelmek nőnek még jövőre?  

A minimálbér 16 százalékos emelése 2023-ban egy sor járadék és juttatás összegét is magával húzza.

Még egy hónapig lehet adómentesen dolgozni 

Még egy hónapig dolgozhatnak szja-mentes keresetükért a támogatott fiatalok a nyári diákmunka programban.

Kiderült, mire ment az adóvisszatérítés 

Az év elején a gyereket nevelők visszakapták a múlt évre jutó személyi jövedelemadó összegét.

Éjfélkor jár le a határidő 

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet. Ma a NAV összes központi ügyfélszolgálata 18 óráig, valamint a telefonos NAV Infóvonal 20 óráig hosszított nyitvatartással várja azokat, akik a tervezettel, bevallással, 1+1 százalékkal kapcsolatban segítséget kérnek. Aki egyetért a tervezetben foglaltakkal, azon nem változtat – az egyéni vállalkozókat, az őstermelőket és az áfás magánszemélyeket kivéve –, annak május 20-ával automatikusan bevallássá válik a tervezete.

Nyakunkon az adóbevallási határidő 

Már csak két nap van hátra az szja-bevallás határidejéig, május 20-áig. 

Utolsó pillanatra hagyott adóbevallások: itt van néhány hasznos tudnivaló 

Már csak néhány nap áll a magánszemélyek rendelkezésére, hogy az előző évben megszerzett jövedelmükkel kapcsolatos bevallási kötelezettségüknek eleget tegyenek, ugyanis a 2021. évre vonatkozó szja-bevallások benyújtásának határideje 2022. május 20. Eddig az időpontig van lehetőség az összevont adóalap után befizetett jövedelemadó 1+1 százalékának felajánlására is, amely történhet elektronikusan vagy papír alapon, függetlenül a bevallás benyújtásának módjától.

A kriptósok nagyot bukhatnak, ha most nem figyelnek 

A tavalyi évtől jelentősen egyszerűsödött a kriptoügyletekből származó nyereségek adózása. Ezzel együtt azonban az szja törvény egy csapdát is tartogat: aki május 20-ig (most péntekig) nem nyilatkozik a kriptoeszközök 2021. évi beszerzéséről, az a következő évektől nagyon komoly adófizetés mellett tudja eladni azokat. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda röviden összefoglalja a tudnivalókat.

Fontos adózási határidő közeleg 

Még hat napig ajánlhatóak fel az egy százalékok.

Mindjárt lejár az adóbevallási határidő 

A bevallási határidő előtt másfél héttel már csaknem kétmillió alkalommal nézték meg az ügyfelek az szja-bevallási tervezetüket a NAV portálján, ami 333 ezerrel több, mint az elmúlt évben.

Intő jel a vállalatoknak: rengeteg fiatal készül munkahelyet váltani 

A 25 éven aluli munkavállalók egyharmada tervezi, hogy munkahelyet vált az őket érintő szja-mentesség hatására, de a 25 éven felüliek negyedében is felmerült már a munkahelyváltás gondolata az elmúlt hónapokban.

Látványosan fékezte a hazai e-kereskedelem lassulását a kormányzati osztogatás 

Megtorpant az e-kereskedelem szárnyalása a kelet-közép-európai régióban az év első negyedévében. Az adatok lassulásra figyelmeztetnek.

Adóbevallás: 162 ezren kértek pénzt az államtól 

A második körös kiutalási szakasz március 1-én kezdődött. Azóta sokan, már több mint 162 ezren éltek a lehetőséggel, és igényelték vissza szja-bevallásukban a családi adóvisszatérítést.

Mire figyeljünk az szja-bevallásnál? 

Már kevesebb, mint másfél hónap áll a magánszemélyek rendelkezésére, hogy az előző évben megszerzett jövedelmükkel kapcsolatos bevallási kötelezettségüknek eleget tegyenek, ugyanis a 2021. évre vonatkozó szja-bevallások benyújtásának határideje 2022. május 20. Eddig az időpontig van lehetőség az összevont adóalap után befizetett jövedelemadó 1+1 százalékának felajánlására is, amely történhet elektronikusan vagy papír alapon, függetlenül a bevallás benyújtásának módjától.

Mennyivel járnak jobban a diákmunkások az SZJA-levonás eltörlésével? 

Idén január elsejétől a 25 év alatti munkavállalók jövedelmét nem terheli 15 százalékos személyi jövedelemadó, ez érezhetően növelte a diákmunkára jelentkezők számát is.

Adóbevallás: hasznos információkat közölt a NAV 

Az szja-bevallási tervezet már egy hónapja elérhető a webes felületen. Az adóhivatal szerint a tervezetet érdemes átnézni, összehasonlítani a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal, és szükség esetén módosítani, majd beküldeni. A tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek kivételével – a május 20-ai határidő után automatikusan bevallássá válik.

Kinek ajánlják fel adójuk 1 százalékát a magyarok? 

Az Ipsos március elején egy online felmérés segítségével vette számba az adófizetők tervezett felajánlásait. A kutatás alapján kijelenthető, hogy főként civil szervezetek, és kevésbé a vallási közösségek javára rendelkeznek adójuk központi átutalásáról a magyarok.

Miből számol az adóhivatal, és jól járunk-e az automatikus bevallással? 

A NAV évek óta automatikusan elkészíti az SZJA-bevallást, azonban számos olyan eset van, amikor az adóhatóságnak nincs információja az adott magánszemély adóbevallását érintő összes jövedelemről, vagy egyéb adatról. 

Már meg lehet nézni az adóbevallások tervezeteit 

Két héttel korábban készültek el.

Adóbevallás: egy fontos határidő közeleg 

Még három hétig kérhető az szja-bevallási tervezet postázása.

Több marad a pénztárcában - mire fordítják a plusz pénzt a fiatalok? 

A fiatalok megfontoltan fogják elkölteni a visszajáró szja-t - derült ki egy friss kutatásból. A megkérdezett 25 év alattiak közel fele ugyanis hosszútávú céljaira fogja félretenni a visszajáró összeget, de többségük mindenképp öngondoskodási célokra fogja fordítani az szja-mentességből szerzett többletet, mint például önképzés, nyugdíj- és egészségpénztári megtakarítások. Ahhoz viszont, hogy az öngondoskodás ne csak cél maradjon 2022-ben, a munkáltatóknak is nagy szerepet kell vállalniuk a pénztári megtakarítás lehetőségének megteremtésével.

Mire elég az szja-visszatérítés, ha lakásbővítésben gondolkodunk? 

A napokban kapják, kapták meg a gyermekes családok az szja-visszatérítést, az extra összeget 10-ből 4-en - az ingatlan.com korábbi felmérése szerint - lakáscélra költenék.

Varga Mihály szólt: bármelyik pillanatban pénzt kaphat 

Érkeznek a családi adóvisszatérítések.

Nettó 200 forinttal nőnek az órabérek 

A 25 éven aluliak szja-mentessége és a minimálbér emelkedése következtében a diákmunka is jóval kedvezőbbé válik 2022-ben, az átlagos nettó órabérek akár 200 forinttal is emelkedhetnek – mondja Kott Zoltán, a MELÓ-DIÁK elnök-vezérigazgatója.

Fontos öngondoskodási lépés előtt állnak a magyarok 

Idén februárban nagyságrendileg 1,4 millió, arra jogosult család kapja kézhez a családi-adóvisszatérítés összegét. Az OTP Bank szakértői szerint ez kezdőlökést adhat a hosszú távú megtakarításoknak. Az OTP Öngondoskodási Index kutatás eredményei is bizakodásra adnak okot, hiszen a pénzügyi öngondoskodást, illetve a gyermekük jövőjét tudatosan tervezők aránya tízéves csúcson van.

Februárban pénzeső lesz, szinte mindenkinek jut 

A február erős hónap lesz, ebben a hónapban kapják meg a gyereket nevelő családok a tavalyi jövedelemadójukat az átlagbér szintjéig, folyósítják az első 13. havi nyugdíjat, az érintettek megkapják az emelt minimálbért és szakmunkás minimálbért, a 25 év alattiak az szja-mentes bérüket és életbe lép az élelmiszer árstop is - sorolta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban.

Újabb kedvezmények a személyi jövedelemadót fizetőknek, amire már januárban érdemes figyelni 

Tovább bővült az SZJA-kedvezmények köre, így, ha valaki ma Magyarországon munkabérből él, jó eséllyel élhet valamelyikkel. Személyi jövedelemadó kedvezményt élveznek a gyereket nevelő családok, a 25 év alattiak, a fogyatékkal és krónikus betegséggel élők, az első házasok, de azok is, akik a nyugdíjukról vagy az egészségükről szeretnének gondoskodni.

Az szja visszatérítés mégsem mentes a végrehajtás alól? 

A kormány legfrissebb döntése mentesíti a gyermeket nevelő szülők adóvisszatérítését a követelésfoglalás alól. A Niveus Consulting Group szerint a végrehajtók ettől még rátehetik a kezüket a pénzre.

Nem nyúlhat az szja-visszatérítéshez a bank 

Hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben egy eddig még nem tisztázott részletkérdés a februári szja-visszatérítésekkel kapcsolatosan.

Kiderült, mire költik a családok a visszajáró adót 

Tartozásaik csökkentésére, lakhatási körülményeik javítására, valamint jelentős részben öngondoskodásra fordítják majd a családok a nekik visszajáró 2021-es személyi jövedelemadót – derült ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének friss felméréséből.

Kiderült, mire költik a családok a kormánytól kapott ingyenpénzt 

Nemsokára érkezik a visszatérített szja.

Kiderült, hányan kérték az adóvisszatérítést 

December 31-ig lehetett nyilatkozni a családi adóvisszatérítésről.

Szűkös a határidő: már csak 2 napig lehet benyújtani az szja-visszatérítéshez szükséges nyilatkozatot 

Még két napjuk van a nyilatkozat beküldésére a családi pótlékot nem kapó, gyermeket nevelő szülőknek.

Szja-visszatérítés: hamarosan lejár a határidő 

Még egy hét áll rendelkezésre a februári adóvisszatérítéshez szükséges nyilatkozat kitöltésére, amelyből csütörtök reggelig már 650 ezer be is érkezett.

250 ezer szülőnek fontos teendője van még a következő napokban 

Még több mint két hét van hátra a februári adóvisszatérítéshez szükséges nyilatkozatok kitöltésére, de már beérkezett a félmilliomodik VISSZADO-nyilatkozat. Az adóhivatal december 31-ig még mintegy 250 ezer szülő nyilatkozatát várja.

Fontos: késve kapja meg az ingyenpénzt az, aki erről elfeledkezik 

A NAV közleményében figyelmeztetett az adatok ismertetésének fontosságára.

Levelet küld a NAV: sokakat érint 

Az adóhivatal segít abban, hogy minden érintett február 15-ig visszakapja az idén befizetett adóját, ezért a napokban mintegy 180 ezer szülőnek küld tájékoztatást.

Óriási az érdeklődés az szja-visszatérítés iránt 

Kedden délig már több mint 100 ezren töltötték ki online azt a nyilatkozatot, amellyel az adó-visszatérítés 2022. február 15-i kiutalásához szükséges adataikat küldhetik el a szülők.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hónapokig használta volt cége tankolókártyát egy férfi

Hónapokig használta volt cége tankolókártyát egy férfi  

Egy férfi nyolc hónap leforgása alatt közel 4500 liter üzemanyagot tankolt volt munkáltatója kontójára.

Pénzszerzés

A 2008-as válság óta nem volt ennyire siralmas időszaka az ingatlanpiacnak

A 2008-as válság óta nem volt ennyire siralmas időszaka az ingatlanpiacnak  

2023 első három negyedévében a tranzakciók értéke mindössze a 2022-es forgalom 30 százalékát érte el.

Adózás

Kudarc lett a borravaló megadóztatásából

Kudarc lett a borravaló megadóztatásából  

Romániában a vártnál jóval kevesebb borravalót vallottak be, így kevesebb személyi jövedelemadót fizettek meg 2023-ra ezen a címen

Cégblog

A Facebook buktatott le egy céget a NAV előtt

A Facebook buktatott le egy céget a NAV előtt  

Több mint kilencmillió forint adókülönbözetet, adóbírságot és késedelmi pótlékot kellett megfizetnie egy ruházati vállalkozásnak.

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Társadalom

Rengetegen akarnak Európába jönni

Rengetegen akarnak Európába jönni  

Novemberben 108 950 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo