Szja cikkek

hirdetés

Adóbevallás: figyelmeztetett a NAV

Adóbevallás: figyelmeztetett a NAV

Akinek valamilyen kedvezmény jár a személyi jövedelemadóból, annak érdemes már januárban kitöltenie az adóelőleg-nyilatkozatot.
Nincs nagy meglepetés: ezekből az adóbevételekből folyik be a legtöbb az államkasszába

Nincs nagy meglepetés: ezekből az adóbevételekből folyik be a legtöbb az államkasszába

Magyarország központi költségvetésének nem egészen 50 százalékát teszik adóbevételek.
Megemelt minimálbér: milyen más jövedelmek nőnek még jövőre?

Megemelt minimálbér: milyen más jövedelmek nőnek még jövőre?

A minimálbér 16 százalékos emelése 2023-ban egy sor járadék és juttatás összegét is magával húzza.
Még egy hónapig lehet adómentesen dolgozni

Még egy hónapig lehet adómentesen dolgozni

Még egy hónapig dolgozhatnak szja-mentes keresetükért a támogatott fiatalok a nyári diákmunka programban.
Kiderült, mire ment az adóvisszatérítés

Kiderült, mire ment az adóvisszatérítés

Az év elején a gyereket nevelők visszakapták a múlt évre jutó személyi jövedelemadó összegét.
hirdetés
Éjfélkor jár le a határidő

Éjfélkor jár le a határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet. Ma a NAV összes központi ügyfélszolgálata 18 óráig, valamint a telefonos NAV Infóvonal 20 óráig hosszított nyitvatartással várja azokat, akik a tervezettel, bevallással, 1+1 százalékkal kapcsolatban segítséget kérnek. Aki egyetért a tervezetben foglaltakkal, azon nem változtat – az egyéni vállalkozókat, az őstermelőket és az áfás magánszemélyeket kivéve –, annak május 20-ával automatikusan bevallássá válik a tervezete.
Nyakunkon az adóbevallási határidő

Nyakunkon az adóbevallási határidő

Már csak két nap van hátra az szja-bevallás határidejéig, május 20-áig. 
Utolsó pillanatra hagyott adóbevallások: itt van néhány hasznos tudnivaló

Utolsó pillanatra hagyott adóbevallások: itt van néhány hasznos tudnivaló

Már csak néhány nap áll a magánszemélyek rendelkezésére, hogy az előző évben megszerzett jövedelmükkel kapcsolatos bevallási kötelezettségüknek eleget tegyenek, ugyanis a 2021. évre vonatkozó szja-bevallások benyújtásának határideje 2022. május 20. Eddig az időpontig van lehetőség az összevont adóalap után befizetett jövedelemadó 1+1 százalékának felajánlására is, amely történhet elektronikusan vagy papír alapon, függetlenül a bevallás benyújtásának módjától.
A kriptósok nagyot bukhatnak, ha most nem figyelnek

A kriptósok nagyot bukhatnak, ha most nem figyelnek

A tavalyi évtől jelentősen egyszerűsödött a kriptoügyletekből származó nyereségek adózása. Ezzel együtt azonban az szja törvény egy csapdát is tartogat: aki május 20-ig (most péntekig) nem nyilatkozik a kriptoeszközök 2021. évi beszerzéséről, az a következő évektől nagyon komoly adófizetés mellett tudja eladni azokat. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda röviden összefoglalja a tudnivalókat.
Fontos adózási határidő közeleg

Fontos adózási határidő közeleg

Még hat napig ajánlhatóak fel az egy százalékok.
hirdetés

Mindjárt lejár az adóbevallási határidő

A bevallási határidő előtt másfél héttel már csaknem kétmillió alkalommal nézték meg az ügyfelek az szja-bevallási tervezetüket a NAV portálján, ami 333 ezerrel több, mint az elmúlt évben.

Intő jel a vállalatoknak: rengeteg fiatal készül munkahelyet váltani

A 25 éven aluli munkavállalók egyharmada tervezi, hogy munkahelyet vált az őket érintő szja-mentesség hatására, de a 25 éven felüliek negyedében is felmerült már a munkahelyváltás gondolata az elmúlt hónapokban.

Látványosan fékezte a hazai e-kereskedelem lassulását a kormányzati osztogatás

Megtorpant az e-kereskedelem szárnyalása a kelet-közép-európai régióban az év első negyedévében. Az adatok lassulásra figyelmeztetnek.

Adóbevallás: 162 ezren kértek pénzt az államtól

A második körös kiutalási szakasz március 1-én kezdődött. Azóta sokan, már több mint 162 ezren éltek a lehetőséggel, és igényelték vissza szja-bevallásukban a családi adóvisszatérítést.

Mire figyeljünk az szja-bevallásnál?

Már kevesebb, mint másfél hónap áll a magánszemélyek rendelkezésére, hogy az előző évben megszerzett jövedelmükkel kapcsolatos bevallási kötelezettségüknek eleget tegyenek, ugyanis a 2021. évre vonatkozó szja-bevallások benyújtásának határideje 2022. május 20. Eddig az időpontig van lehetőség az összevont adóalap után befizetett jövedelemadó 1+1 százalékának felajánlására is, amely történhet elektronikusan vagy papír alapon, függetlenül a bevallás benyújtásának módjától.

Mennyivel járnak jobban a diákmunkások az SZJA-levonás eltörlésével?

Idén január elsejétől a 25 év alatti munkavállalók jövedelmét nem terheli 15 százalékos személyi jövedelemadó, ez érezhetően növelte a diákmunkára jelentkezők számát is.

Adóbevallás: hasznos információkat közölt a NAV

Az szja-bevallási tervezet már egy hónapja elérhető a webes felületen. Az adóhivatal szerint a tervezetet érdemes átnézni, összehasonlítani a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal, és szükség esetén módosítani, majd beküldeni. A tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek kivételével – a május 20-ai határidő után automatikusan bevallássá válik.

Kinek ajánlják fel adójuk 1 százalékát a magyarok?

Az Ipsos március elején egy online felmérés segítségével vette számba az adófizetők tervezett felajánlásait. A kutatás alapján kijelenthető, hogy főként civil szervezetek, és kevésbé a vallási közösségek javára rendelkeznek adójuk központi átutalásáról a magyarok.

Miből számol az adóhivatal, és jól járunk-e az automatikus bevallással?

A NAV évek óta automatikusan elkészíti az SZJA-bevallást, azonban számos olyan eset van, amikor az adóhatóságnak nincs információja az adott magánszemély adóbevallását érintő összes jövedelemről, vagy egyéb adatról. 

Már meg lehet nézni az adóbevallások tervezeteit

Két héttel korábban készültek el.

Adóbevallás: egy fontos határidő közeleg

Még három hétig kérhető az szja-bevallási tervezet postázása.

Több marad a pénztárcában - mire fordítják a plusz pénzt a fiatalok?

A fiatalok megfontoltan fogják elkölteni a visszajáró szja-t - derült ki egy friss kutatásból. A megkérdezett 25 év alattiak közel fele ugyanis hosszútávú céljaira fogja félretenni a visszajáró összeget, de többségük mindenképp öngondoskodási célokra fogja fordítani az szja-mentességből szerzett többletet, mint például önképzés, nyugdíj- és egészségpénztári megtakarítások. Ahhoz viszont, hogy az öngondoskodás ne csak cél maradjon 2022-ben, a munkáltatóknak is nagy szerepet kell vállalniuk a pénztári megtakarítás lehetőségének megteremtésével.

Mire elég az szja-visszatérítés, ha lakásbővítésben gondolkodunk?

A napokban kapják, kapták meg a gyermekes családok az szja-visszatérítést, az extra összeget 10-ből 4-en - az ingatlan.com korábbi felmérése szerint - lakáscélra költenék.

Varga Mihály szólt: bármelyik pillanatban pénzt kaphat

Érkeznek a családi adóvisszatérítések.

Nettó 200 forinttal nőnek az órabérek

A 25 éven aluliak szja-mentessége és a minimálbér emelkedése következtében a diákmunka is jóval kedvezőbbé válik 2022-ben, az átlagos nettó órabérek akár 200 forinttal is emelkedhetnek – mondja Kott Zoltán, a MELÓ-DIÁK elnök-vezérigazgatója.

Fontos öngondoskodási lépés előtt állnak a magyarok

Idén februárban nagyságrendileg 1,4 millió, arra jogosult család kapja kézhez a családi-adóvisszatérítés összegét. Az OTP Bank szakértői szerint ez kezdőlökést adhat a hosszú távú megtakarításoknak. Az OTP Öngondoskodási Index kutatás eredményei is bizakodásra adnak okot, hiszen a pénzügyi öngondoskodást, illetve a gyermekük jövőjét tudatosan tervezők aránya tízéves csúcson van.

Februárban pénzeső lesz, szinte mindenkinek jut

A február erős hónap lesz, ebben a hónapban kapják meg a gyereket nevelő családok a tavalyi jövedelemadójukat az átlagbér szintjéig, folyósítják az első 13. havi nyugdíjat, az érintettek megkapják az emelt minimálbért és szakmunkás minimálbért, a 25 év alattiak az szja-mentes bérüket és életbe lép az élelmiszer árstop is - sorolta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban.

Újabb kedvezmények a személyi jövedelemadót fizetőknek, amire már januárban érdemes figyelni

Tovább bővült az SZJA-kedvezmények köre, így, ha valaki ma Magyarországon munkabérből él, jó eséllyel élhet valamelyikkel. Személyi jövedelemadó kedvezményt élveznek a gyereket nevelő családok, a 25 év alattiak, a fogyatékkal és krónikus betegséggel élők, az első házasok, de azok is, akik a nyugdíjukról vagy az egészségükről szeretnének gondoskodni.

Az szja visszatérítés mégsem mentes a végrehajtás alól?

A kormány legfrissebb döntése mentesíti a gyermeket nevelő szülők adóvisszatérítését a követelésfoglalás alól. A Niveus Consulting Group szerint a végrehajtók ettől még rátehetik a kezüket a pénzre.

Nem nyúlhat az szja-visszatérítéshez a bank

Hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben egy eddig még nem tisztázott részletkérdés a februári szja-visszatérítésekkel kapcsolatosan.

Kiderült, mire költik a családok a visszajáró adót

Tartozásaik csökkentésére, lakhatási körülményeik javítására, valamint jelentős részben öngondoskodásra fordítják majd a családok a nekik visszajáró 2021-es személyi jövedelemadót – derült ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének friss felméréséből.

Kiderült, mire költik a családok a kormánytól kapott ingyenpénzt

Nemsokára érkezik a visszatérített szja.

Kiderült, hányan kérték az adóvisszatérítést

December 31-ig lehetett nyilatkozni a családi adóvisszatérítésről.

Szűkös a határidő: már csak 2 napig lehet benyújtani az szja-visszatérítéshez szükséges nyilatkozatot

Még két napjuk van a nyilatkozat beküldésére a családi pótlékot nem kapó, gyermeket nevelő szülőknek.

Szja-visszatérítés: hamarosan lejár a határidő

Még egy hét áll rendelkezésre a februári adóvisszatérítéshez szükséges nyilatkozat kitöltésére, amelyből csütörtök reggelig már 650 ezer be is érkezett.

250 ezer szülőnek fontos teendője van még a következő napokban

Még több mint két hét van hátra a februári adóvisszatérítéshez szükséges nyilatkozatok kitöltésére, de már beérkezett a félmilliomodik VISSZADO-nyilatkozat. Az adóhivatal december 31-ig még mintegy 250 ezer szülő nyilatkozatát várja.

Fontos: késve kapja meg az ingyenpénzt az, aki erről elfeledkezik

A NAV közleményében figyelmeztetett az adatok ismertetésének fontosságára.

Levelet küld a NAV: sokakat érint

Az adóhivatal segít abban, hogy minden érintett február 15-ig visszakapja az idén befizetett adóját, ezért a napokban mintegy 180 ezer szülőnek küld tájékoztatást.

Óriási az érdeklődés az szja-visszatérítés iránt

Kedden délig már több mint 100 ezren töltötték ki online azt a nyilatkozatot, amellyel az adó-visszatérítés 2022. február 15-i kiutalásához szükséges adataikat küldhetik el a szülők.

Szja-visszatérítés: egy magas keresetű szülő akár további 161 ezer forintra is jogosulttá válhat

Akár további 161 ezer forintot is visszakaphatnak a jogosult szülők a jövő évi Szja-visszatérítésen felül - hívja fel a figyelmet a pénzügyi tanácsadással foglalkozó Grantis.

Szja-visszatérítés: mire mehet az ingyenpénz?

Hatszáz milliárd forintba kerül a költségvetésnek a jövő év eleji szja-visszatérítés, ami önmagában 1,5 százalékkal emelheti az államadósság mértékét és az inflációs nyomást is tovább erősítheti.

A NAV már készül: újabb részletek az szja-visszatérítésről

A Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára egy interjúban beszélt további részletekről.

A NAV már dolgozik az adó-visszatérítések kiutalásán

Az adóhatóság már dolgozik az adó-visszatérítések kiutalásán, javában tartanak az személyijövedelemadó (szja)-visszatérítések kifizetéséhez kapcsolódó munkák az informatikai rendszerek felkészítésével - mondta az origo.hu-n megjelent interjúban a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) vezető államtitkár.

Nekik biztosan jár majd az adóvisszatérítés

Aki családi pótlékot kap, az visszatérítést is kap.

Orbán Viktor újabb részleteket árult el a családok által visszaigényelhető szja-ról

Új nemzeti konzultációt indít a kormány - jelentette be a miniszterelnök.

Piaci verseny, bérfeszültség – mivel járhat a fiatalok adómentessége?

Jövő januárban lép életbe a 25 év alatti fiatalok adómentessége, így még egyáltalán nem látni, milyen hatása lesz a munkaerőpiacra. HR szempontból azonban már most is több kérdést felvet a könnyítés. Biztosan lesznek olyan cégek, akik a fiatalok hóna alá fognak nyúlni, és lesznek olyanok is, ahol inkább a dolgozók munkatapasztalata marad az elsődleges szempont a kiválasztásnál.

40 milliárd forintnyi adó sorsa dőlhet el május 20-ig

A koronavírus-válságban egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról, tavalyhoz képest húsz százalékkal nőtt az online már beérkezett nyilatkozatok száma.

Eldőlt a 25 év alatti fiatalok szja-mentessége

Egymillió fiatalt érinthet.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Az elmúlt időszak több szempontból próbára tette a gazdaság szereplőit, ám úgy tűnik, a nagyvállalatok viszonylag stabil helyzetből várták a 2023-as évet.
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Költségkímélés

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást.

Pénzszerzés

Milliókat húztak ki a lakásvásárlás előtt állók zsebeiből

Milliókat húztak ki a lakásvásárlás előtt állók zsebeiből

Az izmos béremelkedés ellenére az infláció egy év alatt 2,5 millió forintot vett el a lakásvásárlásban gondolkodó családoktól.

Adózás

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Többmilliós adókülönbözetet állapított meg a NAV egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál.

Jogi kisokos

Nem szedethet be extra adót a budakalászi önkormányzat a strandolók után

Nem szedethet be extra adót a budakalászi önkormányzat a strandolók után

A budakalászi önkormányzat úgy döntött, 200 forintos települési adót kell fizetniük azoknak, akik felkeresik település területén található tavakat.

Cégblog

Eldőlt, mennyivel emeli a béreket a Tesco

Eldőlt, mennyivel emeli a béreket a Tesco

Sikeresen megállapodott a 2023/24-es üzleti évre vonatkozó bérfejlesztésről.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Nagyot zuhant a nyereség a H&M-nél

Nagyot zuhant a nyereség a H&M-nél

A működési eredményt jelentősen rontották az emelkedő költségek, az infláció miatt visszaeső kereslet, valamint a kivonulás az orosz piacról.

Társadalom

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.

Infokom

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

2022-ben 1,64 milliárd euró értékben szabtak ki GDPR-bírságot Európában, amely több mint kétszeres növekedést jelent az előző évi büntetések összértékéhez képest.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo