Az adócsomagban az a legérdekesebb, ami nincs benne

November végén kihirdették az adócsomagot, ami sok ponton könnyebbé teszi a vállalkozások helyzetét, de azért nem fog mindenki örülni neki. A legérdekesebb az, ami kimaradt belőle.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

Számos ponton módosul a társasági adózásra vonatkozó szabályozás, változik az áfa alanyi adómentesség értékhatára, a lekötött betétek kamatát pedig nem terheli többé egészségügyi hozzájárulás. Cél a szolgáltató állam szerepének erősítése a jóhiszemű adóalanyok felé, miközben erősödik a feketegazdaság, az adóelkerülés elleni harc. A szakértők rámutatnak: egyszerűsödik a kivások élete, de a katások is örülhetnek a bevételi értékhatár emelésének. A nyári adócsomagban szereplő változások egy része ugyancsak 2017-ben lép hatályba – elég csak a cafeteria-rendszer átalakítására gondolni.

Általánosságban elmondható, hogy 2017. évi változások nem hoznak drámai fordulatot az adózásban, komoly adminisztrációs teherrel járó új intézkedéseket nem találunk a csomagban, pontosításokat és könnyítéseket annál inkább. A MAZARS nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szakértői azonban úgy fogalmaztak: az adócsomagban a legérdekesebb éppen az, ami kimaradt belőle.

A közeljövőben várhatóan folytatódik a magyar adórendszer eltolódása a jövedelemadóztatástól a forgalmi adóztatás felé, ennek az útnak a következő jelentős állomása lehet majd a 9 százalékos társasági adókulcs bevezetése – ami azonban még nem szerepel az elfogadott módosítások között. A korábban bejelentett intézkedéssel egyrészt a hazánkban működő nagyvállalatoknak kíván kedvezni a pénzügyi kormányzat, a kkv-k számára érezhető változást ez nem jelent majd (jelenleg 500 millió forintos adóalapig 10, az afeletti rész után pedig 19 százalék adót kell fizetni). Másrészt ez egyfajta üzenet is: jele annak, hogy Magyarország – nem éppen kedvező versenyképességének javítása érdekében – kész újabb adózásbeli eszközöket is bevetni a potenciális külföldi befektetők figyelme felkeltése érdekében. Az persze kérdéses, hogy a 9 százalékos nyereségadó által ténylegesen mennyi működő tőkét sikerül majd az országba vonzani. Mindenesetre az egy számjegyű adómérték valóban egyedülálló, és a híre alkalmas lehet legalábbis arra, hogy a gazdasági döntéshozók „felkapják a fejüket”.

Adózás 2017: kata, kiva, hipa, eho, szocho
Az adótörvényeket módosító javaslatcsomag a kata, kiva, iparűzési adó, eho, szocho, illeték- és a szakképzési hozzájárulást érintően 2017. január 1-től fontos változtatásokat tartalmaz – összegyűjtöttük a legfontosabb újdonságokat.
A MAZARS hozzáteszi: a kedvező nyereségadókulcs bejelentése nem független attól sem, hogy a társasági adózás más területein éppen a közelmúltban kellett szigorítani a túlságosan előnyös magyar szabályokon. A szellemi termékekkel, jogdíjakkal kapcsolatos adóösztönzőkről van szó, melyeket az EU bizottság és az OECD a „káros adóverseny” körébe tartozónak minősített.

Az adócsomag ugyancsak adós maradt a bérjárulékok két hónapja bejelentett csökkentésével, melynek mértéke a kormányzati bejelentés szerint 2017-ben 5 százalékpontos lenne, így 27-ről 22 százalékra csökkenne a szociális hozzájárulási adó. Továbbra sem ismertek ennek pontos feltételei, illetve hogy összességében mennyire lesz alkalmas a drasztikusan emelkedő bérköltségek ellensúlyozására, hiszen – mint ismeretes – jövőre 15 és 25 százalékos minimálbér- és bérminimum-emelés várható, ezen túlmenően a versenyszférától 11 százalékos béremelést vár el a kormányzat.

Ügyfélbarátabb működésre áll át a NAV

A MAZARS szerint az adózás rendjében fundamentális változások nem várhatók, a NAV szolgáltató jellegének erősítése pedig mindenképpen üdvözlendő. A módosítások tovább finomítják a feketegazdaság elleni fellépés eszközeit. 2017-től új elemként jelenik meg a támogató eljárás, melynek lényege, hogy a NAV a feltárt hibák, hiányosságok orvoslása érdekében első körben kapcsolatfelvételt kezdeményez az adózóval, esetleg felhívja önellenőrzésre. A lényeg, hogy az eljárás keretében önként rendezett jogsértések miatt szankcionálásnak nincs helye.

Komoly zavar lehet az éttermi számlákon
Alapvetően örülnek a vendéglátók az éttermi szolgáltatások áfacsökkentésének, de egyes részletszabályok komoly zavart is okozhatnak a számlákon. Lehet, hogy nem lesz citrom az ásványvízben, vagy drágább lesz elvitelre kérni valamit?
Az úgynevezett alvó cégek kiszűrése érdekében kiegészül a „jó adózói” minősítés feltételrendszere: 2017. január 1-jétől a megbízható adózóktól a tárgyévre vonatkozóan is elvárt a pozitív adóteljesítmény. Ugyanakkor a megbízható adózói státuszhoz kapcsolódó kedvezmények köre kibővül, hiszen 1,5 millió forint adókötelezettségig kérelemre 12 hónapra pótlékmentes fizetési könnyítést (részletfizetést vagy halasztást) kaphatnak. A feketegazdaság visszaszorítását szolgálhatja az az új előírás is, mely szerint székhelyszolgáltató igénybevétele esetén ezt be kell jelenteni a NAV-hoz (sőt az ilyen cégek kockázatos adózóvá válnak, ha az adóhatósági eljárás akadályozása miatt bírságot kapnak).

Az élelmiszer-automatákat úgynevezett felügyeleti egységgel kell ellátni, amelyet a NAV online ellenőriz. A jövőben csak ilyen egységgel felszerelt automata lesz majd üzemeltethető. Az EKAER rendszerben úgynevezett új kötelezettnek minősülő adózónak mindenképpen kockázati biztosítékot kell fizetnie 6 hónapig, de legalább az első 10 alkalommal, ha korábban nem adott be áfabevallást, vagy adószámát felfüggesztették. Részben az EKAER-hez kapcsolódik, hogy a NAV zárolás alá vonja azt az árut, amelyek eredetéről, tulajdonosáról, beszerzésének körülményeiről nem áll rendelkezésre megfelelő igazolás (a romlandó árura vagy élő állatokra ez nem vonatkozik). Kedvező változás viszont, hogy az adóregisztrációs eljárásban kimentési lehetőséget kapnak azok a személyek, akik kisebbségi tulajdonosok voltak olyan cégben, amely például adótartozással szűnt meg, így ez nem jelent majd akadályt egy újabb cégalapítás során.

Kata, kiva: annak is megérheti, aki eddig nem használta
A kata és a kiva rendszerében is változások lesznek 2017. január 1-től. Ezek a módosítások kedvezően érintik a kata- és kiva-adóalanyokat, így érdemes azoknak is áttekinteni a változásokat, akik eddig nem voltak alanyai ezen adóknak, de jogosultak lennének rájuk.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo