Megszavazták: így adózunk jövőre

Az Országgyűlés elfogadta a jövő évre vonatkozó adótörvényeket, amelyek számtalan ponton írják felül az eddig érvényes szabályokat. Változások jönnek a jövedéki szabályokban, csökken az élelmiszerek, az internetszolgáltatás és a vendéglátás áfája, bővül az adómentes juttatások köre, kedvezőbb lesz a KATA és a Kiva. Összefoglaltuk a legfontosabb változásokat.

Elfogadta az Országgyűlés a 2017-es költségvetéssel együtt benyújtott, az adózással kapcsolatos törvényeket módosító javaslatcsomagot. A május harmadikán benyújtott csomag mind az idei évtől, mind 2017-től, illetve 2018-tól életbe lépő változásokat tartalmaz, amelyek alapjaiban változtathatják meg a cégek eddigi üzletmenetét. Összefoglaltuk a legfontosabb változásokat.

Kép: Freedigitalphotos/visionary7

Csökken néhány élelmiszer áfája

Az alapvető élelmiszerek közül, a baromfihús (frissen, hűtve vagy fagyasztva) és a madártojás értékesítése, a jelenlegi 27%-ról 5%-ra, míg a friss tej (az anyatej, az UHT és az ESL tej kivételével) értékesítése, a jelenlegi 18%-ról 5%-ra csökken. Az egyéb tejtermékek továbbra is a 18%-os áfakulcs alatt maradnak – ami felvet néhány problémát. Az új áfakulcsokat a javaslat szerint azokra az értékesítésekre kell először alkalmazni, amelyek 2017. január 1-jén teljesülnek.Szintén kedvezményes áfakulcs alá kerül az internet-hozzáférési szolgáltatás, illetve a kétlépéses áfakulcs-csökkentés lesz az étkezőhely vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra. 2017. január 1-től első lépésként ezek a tranzakciók 18% áfa mértékkel, míg 2018. január 1-től, 5%-os áfa kulccsal fognak adózni.

Milliárdos bírsággal fenyeget az új reklámadó
A jövő évre bemutatott adócsomag keretein belül a kormány a reklámadóról szóló törvényt is módosítja, méghozzá komoly bírságtételekkel sújtva a bejelentési kötelezettségeket elmulasztókat. A Piac & Profitnak nyilatkozó szakértők szerint a módosítás abban lehet a NAV segítségére, hogy behajtsa az olyan multinacionális reklám-közzétevőkön az adó összegét, mint a Google.
A további változásokról az általános forgalmi adót illetően itt olvashat!

Fordított adózás

Kibővül azoknak a hulladékoknak a köre, melyek értékesítésére fordított adózást kell alkalmazni, azaz az áfát a terméket beszerző adóalany fizeti. A vonatkozó lista (Áfa tv. 6/B. számú melléklete) a krómhulladékkal és törmelékével, valamint a vanádiumhulladékkal és törmelékével egészül ki.

Adókedvezmények a vállalkozásoknak

Megszűnik a kkv-k beruházási adókedvezményének korlátja és a kedvezmény összegének maximalizálása is eltűnik. (Eddig hatmillió forint volt a felső határ) Kedvező változások lépnek életbe a munkaerő mobilitásának támogatása terén is: emelkedik a munkába járás költségtérítésének adómentes részösszege: az eddigi 9 helyett 15 forint/kilométer összeg lesz adómentesen téríthető. (A költségtérítés elszámolásáról itt olvashat részletesebben!) Adókedvezmény vonatkozik majd munkásszállások építésére és felújítására is, illetve az üzemeltetési költségeket kétszeresen számolhatja el a szállást üzemeltető vállalkozás, illetve hatvan km térségig a minimálbér 40 százalékáig adómentes lesz a lakhatási támogatás. Csökken a tételes áfa-adatszolgáltatás értékhatára is százezer forintra,

Még jobban megéri jövőre a KATA és a Kiva!

Így lesz EKÁER-köteles a kisteher
A kormányzat a 2017. január elsejétől érvényes adótörvényekben a fuvarozókat és termelőket komolyan érintő változást tervez. Eszerint, ha a gépjármű össztömege a felrakodást követően meghaladja a 3,5 tonnát, EKÁER-köteles lesz.
Jön a szigor

Komoly módosításokat lépnek életbe az adóelkerülés elleni szabályokban az egyes adótörvények 2016 tavaszi módosításaival, de bővül a kockázatos adósok köre, és változás jön az EKÁER rendszerben is. A jogszabály több, az adóelkerülés megakadályozását célzó módosítást vezet be a társasági adó törvénybe. Módosításra kerül az alapelv, miszerint ha egy jogügylet célja kizárólag adóelőny elérése, a kapcsolódó adóelőny nem érvényesíthető, illetve az ügylet kapcsán elszámolt költségek, ráfordítások nem minősülnek a vállalkozás érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak. Szigorítják ezt az alapelvet, így a fenti korlátozások már abban az esetben is vonatkoznak egy jogügyletre, ha annak fő célja adóelőny elérése volt.

Bővül a kockázatos adózói kör

  • a kényszertörlési eljárás alatt állókkal,
  • azon adózókkal, akik esetében a tárgyévben és az azt megelőző öt évben az állami adó- és vámhatóság által a terhükre megállapított összes nettó adókülönbözet meghaladja az adózó tárgyévre megállapított adóteljesítményének 70%-át,
  • továbbá azon adózókkal, akik terhére az állami adó- és vámhatóság által kiszabott, a tárgyévet megelőző két évben esedékessé vált mulasztási bírság összege meghaladja az adózó tárgyévre megállapított adóteljesítményének 70%-át
Jövedéki adó: emelés és emelés

Komoly változások jönnek a jövedéki adó terén is: 2018-tól teljesen elektronikussá válik az adatkezelés és az ügyintézés. A borászatok mentesülnek az adóregisztrációs kötelezettségek alól, megszűnik a többféle adóraktár, egyetlen adóraktár marad. A dohánytermékekre és az alkoholos italokra ezentúl nem adójegy, hanem zárjegy kerül majd és ez az elektromos cigarettákra is vonatkozik majd, mivel azokat is a dohánytermékek közé sorolja az új jövedéki törvény. Drágábbak is lesznek a cigaretták: a dohánytermékek jövedéki adója három lépésben összesen 29 százalékkal emelkedik 2017 végéig, az első emelésre idén szeptember elsejétől kerül sor.

Túl olcsó a benzin?

A testület olyan módosítást szavazott meg, amely egyértelműsíti az üzemanyagok jövedéki adójának mértékét, amelyet az eredeti előterjesztés még két változatban tartalmazott. Eszerint ha a kőolaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár fölé kerül, akkor az adó mértéke a benzin esetében literenként 120 forint lesz, ha azonban legfeljebb 50 dollár, akkor 125 forint, míg a gázolajnál a magasabb ár mellett 110,35 forint az adó, alacsonyabbnál viszont 120,35 forint.

Emelhetik az önkormányzatok az idegenforgalmi adót

Egy a kormánypártok által beterjesztett módosító javaslat lehetőséget ad az önkormányzatoknak arra, hogy akár 400 forintos idegenforgalmi adót is kivethessenek az eddigi 300 helyett, vagy a szállásdíj 4,6 százalékát. Ezt azzal indokolták, hogy a jövő évi költségvetés csökkenti az önkormányzatok idegenforgalmának költségvetési támogatását. (Tavaly még az is felmerült, hogy megszüntetik az idegenforgalmi adót.)

Mik lesznek a legfontosabb szja-változások?
Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó és Vámhivatalról szóló törvény módosításáról szóló csomag számos ponton módosítja az szja-törvényt is. Szakértőnk segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat.

Véleményvezér

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.
Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo