Fordított adózás cikkek


Visszaszorított csalások: hogyan működik a fordított áfa-adózás?

Visszaszorított csalások: hogyan működik a fordított áfa-adózás? 

A hulladékkereskedelemben, az építőiparban, a mezőgazdaságban és számos további területen működik sikeresen a fordított adózás, amelyet Magyarországon 15 éve vezettek be. A lépésnek köszönhetően jelentősen csökkentek a jogtalan áfa-visszaigénylések. A napokban jelentette be a Pénzügyminisztérium, hogy a gabonafélék értékesítése esetében továbbra is marad a fordított áfafizetés – derül ki Dr. Bákonyi László adójogi szakjogász elemzéséből.
Ha nincs áfa, csalás sincsen?

Ha nincs áfa, csalás sincsen? 

Elsőként Csehország számára kívánja lehetővé tenni az általános fordított adózás alkalmazását az Európai Bizottság. Kérdés, hogy a napokban közzétett  ajánlásnak milyen hatása lehet Magyarországra.
Még a NAV sem alkalmazhatja visszamenőlegesen a jogszabályokat

Még a NAV sem alkalmazhatja visszamenőlegesen a jogszabályokat 

A munkaközvetítési és munkaerő-kölcsönzési szolgáltatások tekintetében a fordított adózást (áfa) idő előtt előíró magyarországi szabályozás ellentétes az uniós joggal – mondta ki az Európai Bíróság február 13-i ítélete.
Több terméknél marad a fordított áfa

Több terméknél marad a fordított áfa 

Az eddigi tervekkel ellentétben a 2019. évtől nem szűnik meg a fordított adózás a mezőgazdasági és acélipari termékeknél, hanem egészen 2022-ig megmarad.
Mire kell ügyelni az áfában jövőre?

Mire kell ügyelni az áfában jövőre? 

Hazánk ugyan továbbra is fenntartja a 27 százalékos általános forgalmiadó-kulcsot, amely köztudottan az Európai Unió legmagasabb áfamértéke, azonban a 2017-től tervezett adócsökkentés több ágazatot is kedvezően érint majd.
A Pokemonok és az áfa

A Pokemonok és az áfa 

Magyarországra is megérkezett minden idők legsikeresebb okostelefonos játéka, a Pokemon GO. Minden cégvezető álma, hogy terméke ilyen globális sikert arasson: ehhez azonban azt is érdemes átgondolni, hogy milyen adóvonzata lehet a digitális őrületnek.
Megszavazták: így adózunk jövőre

Megszavazták: így adózunk jövőre 

Az Országgyűlés elfogadta a jövő évre vonatkozó adótörvényeket, amelyek számtalan ponton írják felül az eddig érvényes szabályokat. Változások jönnek a jövedéki szabályokban, csökken az élelmiszerek, az internetszolgáltatás és a vendéglátás áfája, bővül az adómentes juttatások köre, kedvezőbb lesz a KATA és a Kiva. Összefoglaltuk a legfontosabb változásokat.
Így változnak az áfaszabályok

Így változnak az áfaszabályok 

Habár a múlt héten bemutatott új adószabályok közül a legnagyobb hangsúlyt az áfacsökkentés kapta, a forgalmi adó szabályozása több más ponton is megváltozik, amelyek lényeges kérdésekben érintik a magyar vállalkozásokat. A legfontosabb változásokat gyűjtöttük össze az RSM-DTM szakértője segítségével.
Közösen lépne a régió az áfacsalások ellen

Közösen lépne a régió az áfacsalások ellen 

Az áfacsalások elleni közös fellépést, egyebek mellett a fordított áfa alkalmazásának kiterjesztését szorgalmazza öt kelet-közép-európai ország. A magyar mellett a cseh, a szlovák, az osztrák és a bolgár szakminiszter tárgyalt az áfacsalások visszaszorításának lehetőségeiről.
Munkaerőkölcsönzés: ügyeljünk a fordított áfára

Munkaerőkölcsönzés: ügyeljünk a fordított áfára 

A megszavazott 2015-ös adóváltozások keretében a fordított adózás intézménye többek között kiterjesztésre került a munkaerő-kölcsönzés keretében és az iskolaszövetkezeteken keresztül történő foglalkoztatásra és érdemes ügyelni a szabályokra.

Már megint módosul ez-az az áfatörvényben 

Az áfatörvény legújabb módosítása két nagy témakört érint: egyrészt az elektronikus úton nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatos teljesítési hely szabályait, másrészt a fordított adózásra vonatkozó rendelkezéseket.

Optimisták lettünk decemberre 

Az online pénztárgépek egy része szinte biztos nem nem indul el január másodikától, a cukornál sem lesz fordított áfa, és a rezsicsökkentések hatása is kérdőjeles, mégis optimisták mind az elemzők, mind a magyar vállalkozók a jövő évet tekintve.

Áfacsalás: ennyit bukunk a bűnözők miatt évente 

Az éves magyar GDP közel kétszerese tűnik el az Európai Unióban, Magyarországon pedig körülbelül 300 milliárd forintos bevételkiesést okoznak az áfacsalók. Szakértők szerint a fordított áfafizetés kiterjesztése hatékony megoldás a visszaélések visszaszorítására.

Így változik az adórendszer! 

Sok apró változás van a Parlamentnek benyújtott adótörvényekben, amelyekre érdemes ügyelnie a cégeknek. Például a szörpökre is kiterjesztik a népegészségügyi termékadót, egyes mezőgazdasági termékek esetén beléphet a fordított adózás, de jövőre már dollárban is lehet végezni a könyvvitelt. A Deloitte segítségével összegyűjtöttük a változásokat.

Fordított adózás? Csak ésszel! 

A Nemzetgazdasági Minisztérium az informatikai ágazatban egyelőre nem látja indokoltnak a fordított adózás bevezetését. Pedig az EU mindent megtett azért, hogy a tagállamok egyszerűbben kezdeményezhessék a fordított adózás kibővítését, sőt gyorsabb az elbírálás is.

Ezt jelenti a cégeknek a gyakorlatban a fordított adózás 

Mostantól az EU-tagállamok egyszerűbben kezdeményezhetik a fordított adózás kibővítését, és gyorsabb az elbírálás is. A Piac&Profit szakértője elmondja, mit jelent ez a vállalkozásoknak a gyakorlatban.

Mégis lesz fordított áfa a sertéságazatban 

Bár a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) augusztus közepén bejelentette, hogy a sertéstartók észrevételeit figyelembe véve nem kezdeményezi a fordított áfa bevezetését a sertéságazatban, a tárca most azt közölte, hogy a kormány tárgyalt ennek lehetőségéről a szakértői hatástanulmányok vizsgálata után, és az élősertésre valamint a félsertésre vonatkozóan támogatta a fordított áfa kezdeményezését Európai Bizottság felé.

Az „utolsó tőrdöfés" lenne a fordított áfa a sertéstartóknak 

Tiltakoznak a fordított áfa bevezetése ellen a sertéstenyésztők, szerintük ez lenne az utolsó tőrdöfés az ágazat számára. A termelők továbbra is a sertéshús áfájának csökkentését kérik a kormánytól.

Rosszul járnak az evások 

Az áfacsalások visszaszorítása érdekében 2012. július 1-jétől már bizonyos mezőgazdasági termékek belföldi áfa alanyok közötti értékesítésekor is a fordított adózás szabályait kell alkalmazni. A rendelkezéssel rosszul járnak az evás vállalkozók. 

Vasas számlagyárra csapott le a NAV 

Milliárdos tételben állított ki hamis számlákat fémkereskedő társaságoknak 14 cég a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint, az ügyben országosan csaknem negyven helyen tartottak házkutatást és foglaltak le iratokat, egyéb bizonyítékokat és összesen négyszázmillió forint értékben vagyontárgyakat a pénzügyi nyomozók.

Egy sima, egy fordított: Miként adózik a búza-ocsú? 

A búza-ocsút a mezőgazdasági fordított adózással érintett termékkört meghatározó melléklete nem sorolja e termékek közé, így erre nem alkalmazható a szabály - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az új adók, az útdíj és a költségvetés hozhat komoly konfliktusokat 

A politikai és jogalkotási értelemben hosszúra nyúlt második negyedév számos váratlan fordulatot tartalmazott és főként a gazdaság helyzete miatt a kormány munkatervétől eltérően több jogszabály is elkészült az elmúlt három hónapban.

Eltűntek a táskás emberek - Bejött a fordított ÁFA 

Több mint 50 százalékkal csökkent a fekete gabonakereskedelem Magyarországon a fordított áfafizetés július 1-jei bevezetését követően. Az intézkedés akár 10 milliárd forinttal is növelheti a költségvetés bevételeit.

Év közepétől fordított ÁFA a mezőgazdaságban 

A mezőgazdasági áfacsalások visszaszorítása érdekében 2012. július 1-jétől meghatározott gabonafélék, olajos magvak és fehérjenövények (kukorica, búza, árpa, rozs, zab, tritikálé, napraforgómag, repce- és olajrepcemag, szójabab) belföldi áfa alanyok közötti értékesítésekor a fordított adózás szabályait kell alkalmazni.

Felfutóban az agrárfinanszírozás 

A 2008-as válság kezdete óta megnőtt a finanszírozási igény a mezőgazdaságban, a stabilan magas terményárak miatt ugyanis nőtt az agrárium tőkevonzó képessége. A bankszektor hitelezési képessége ugyanakkor a külföldi források kivonása és a devizaforrások magas ára miatt gyengült. A kellő likviditással rendelkező hitelintézetek viszont fokozott érdeklődéssel fordulnak az agrárium felé, amelynek egyes szegmenseit ma már kevésbé tartják kockázatosnak, mint négy éve, derült ki az ING Bank elemzéséből.

Mire jó a fordított adózás?  

Várhatóan július 1-től kell bizonyos mezőgazdasági termények esetében alkalmazni a fordított adózás szabályait. Az új rendszer likviditási előnyt jelent a vevőnek és csökkenti az áfa csalás lehetőségét.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Kezdődik a roham az albérletekért

Kezdődik a roham az albérletekért  

Budapesten már hetekkel a július 24-i felvételi ponthatárhirdetés előtt érzékelhetően nőtt a bérlakáskeresők aktivitása.

Pénzszerzés

Nincs minden rendben az online személyi kölcsönöknél

Nincs minden rendben az online személyi kölcsönöknél  

Az MNB témavizsgálata hat hitelintézet online személyi kölcsön igénylése kapcsán az ügyféltájékoztatási gyakorlatot tekintette át.

Adózás

Újítások az adóbevallásban

Újítások az adóbevallásban  

Elérhetővé vált az önellenőrzés az eÁfa kapcsán.

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.

Cégblog

Az Aldinál vizsgálódik a GVH

Az Aldinál vizsgálódik a GVH  

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult eljárás.

Gazdaság

Óriási robbanás előtt áll Budapest

Óriási robbanás előtt áll Budapest  

Budapest képes volna megduplázni az ideérkező turisták és az általuk itt töltött vendégéjszakák számát, illetve megkétszerezni-háromszorozni a költéseiket a fővárosban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo