Rosszul járnak az evások

Az áfacsalások visszaszorítása érdekében 2012. július 1-jétől már bizonyos mezőgazdasági termékek belföldi áfa alanyok közötti értékesítésekor is a fordított adózás szabályait kell alkalmazni. A rendelkezéssel rosszul járnak az evás vállalkozók. 

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A fordított adózás azt jelenti, hogy az áfát a termék beszerzője, vagy a szolgáltatás igénybevevője fizeti meg az állam részére, azaz a kiállított számlán nem számítanak fel áfát. Ez a szabály az evás adózóra is vonatkozik, vagyis ilyen ügylet számlázásakor általános forgalmi adót nem háríthat át a vevőre, ugyanakkor a számlán szereplő nettó érték után éppúgy be kell fizetnie a 37 százalékos mértékű evát. Ebben az esetben a megkapott nettó összeg lesz a bevétel, ezután kell az evát befizetni.

Akkor sem jár jól az evás cég, ha fordított adózás alá tartozó szolgáltatást vesz igénybe vagy ilyen terméket szerez be. Amennyiben fordított adózású számlát kap, akkor az eva megfizetésén túl áfa fizetési kötelezettsége is keletkezik, figyelmeztet a Saldo Zrt. adótanácsadó munkatársa. A gyakorlatban a vállalkozó áfát nem tartalmazó, nettó értékű számlát kap, amelyre mint adóalapra, fel kell számolnia a 27 százalékos áfát. Ezt az összeget – vagyis az áfát – az adóév végén az eva bevallásban, külön soron be kell vallania és a bevallás benyújtására előírt időpontig megfizetnie.

Az evás cég nem jogosult a forgalmi adó levonására, így értelemszerűen a fordított adózás keretében igénybe vett szolgáltatás, vagy megvásárolt termék után az áfa összegét teljes egészében be kell fizetnie.

Az evás adóalany és az áfa

Mikor kell fordított adózást alkalmazni?
A fordított adózás szabályozása az áfa törvény 142. §- ban foglaltak szerint két belföldi áfa fizetésre kötelezett adóalany között meghatározott ügyletek esetén valósul meg. Ezt a szabályt kell alkalmazni például bizonyos ingatlan értékesítése, egyes építőipari szolgájúlius elsltatások, felszámolás alatt lévő adózók értékesítései, valamint július elsejétől meghatározott gabonafélék, olajos magvak és fehérjenövények (kukorica, búza, árpa, rozs, zab, tritikálé, napraforgómag, repce- és olajrepcemag, szójabab) belföldi áfa alanyok közötti értékesítése esetén.

– Az eva adóalanynak számlaadási kötelezettségét az általános forgalmi adóról szóló törvény X. fejezetében előírtak szerint kell teljesítenie. A számlában az áfa törvény szerint az adott termék értékesítésére vagy szolgáltatás nyújtására meghatározott adómértéknek megfelelő általános forgalmi adót kell áthárítani. A Saldo Tanácsadó Igazgatósághoz érkező kérdések alapján az tapasztalható, hogy sokan félreértelmezik a jogszabályban előírt kötelezettséget – válaszolta a Piac&Profit kérdésére Mike Éva, a Saldo Zrt. adótanácsadója.

Az adóalanyok által teljesített termékértékesítéseikről, nyújtott szolgáltatásaikról az általános forgalmi adóról szóló 2007.évi CXXVII. törvény szerint jellemzően számlát kell kiállítani, de helytelen az a felfogás, hogy eva adóalanynak minden értékesítéséről 27 százalékos áfát tartalmazó számlát kell kibocsátania. Az áfa törvény szerinti ugyanis áfamentes tevékenység végzése esetén az eva adóalanynak áfa felszámítása nélkül kell a számlát kiállítania.

Így kell számlázni fordított adózás esetén
– A számlát kibocsátónak fel kell tüntetnie a vevő adószámát.
– A számlát áfa felszámítása nélkül kell kiállítani.
– Fel kell tüntetni a számlán, hogy az áfát a vevőnek kell megfizetnie.

Áfamentes tevékenységek számlázása

Tipikus hibának számít például az ingatlan bérbeadás áfájának megítélése, sorolja a szakértő. Mint ismert, az ingatlan bérbeadás fő szabály szerint áfamentes tevékenység. Azon eva alanyok, akik korábban – még áfa adóalanyként – éltek az adóköteles bérbeadás választás jogával és áfa felszámításával bocsátották ki a bérbeadásról számlájukat, ezt már evás adóalanyként nem tehetik meg, mivel az egyszerűsített vállalkozói adó adóalanyaként nem illeti meg őket a választás lehetősége. Tehát evás adóalany ingatlan bérbeadásról áfamentes számlát köteles kibocsátani. Kivételt képez ez alól a kereskedelmi szálláshely, közlekedési eszköz elhelyezésének, parkolásának biztosítását szolgáló, illetve ingatlannal tartósan összekötött gép, egyéb berendezés bérbeadása, ugyanis ezek a szolgáltatásnyújtások áfa köteles ügyletek.

Nemcsak a számlát kiállító eva adóalanynak kell körültekintően eljárnia a számlakiállítás során, hanem a számlát befogadó vállalkozásnak is, hiszen a jogtalanul levonásba helyezett és visszaigényelt áfa után adóbírságot is kiszabhat az adóhatóság, amely a jogosulatlan visszaigényelt adó összegének 50 százaléka is lehet.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo