Eva cikkek


Már rég nem kellene ezt az adót fizetnünk

Már rég nem kellene ezt az adót fizetnünk 

Sok pénz befolyt az evából májusban a költségvetésbe.
Megszűnik az eva - az év végéig dönteni kell a vállalkozóknak

Megszűnik az eva - az év végéig dönteni kell a vállalkozóknak 

Az egyszerűsített vállalkozói adó, közismertebb nevén az eva 2020. január 1-jén megszűnik. A vállalkozók nagy része azonban még nem döntött arról, hogy milyen adónemre tér át a határidő lejárta után. Az adózási formák közötti választást kalkulátor segíti.
Adóváltozások 2019: SZOCHO, KATA, EVA

Adóváltozások 2019: SZOCHO, KATA, EVA 

Folytatjuk az idén januártól életbe lépett legfontosabb, az üzleti szektort érintő adótörvény-változások bemutatását. Az Írisz Office adótervezőinek segítségével most a szociális hozzájárulási adót, a KATA-t és az EVA-t érintő módosításokat mutatjuk be.
Meddig választható az EVA?

Meddig választható az EVA? 

Meddig választható az EVA adóalanyiság? Meddig kell bejelenteni? Mikor szűnik meg? A kérdésekre választ kapunk a Reggeli egyperces összeállításból.
Evás csavar az online számla rendszerében

Evás csavar az online számla rendszerében 

Az elmúlt napokban vita alakult ki szoftverfejlesztői és könyvelői berkekben arról, hogy az evás adóalany részére kiállított számlákat kell-e jelenteni az online számla rendszerben. Röviden: nem, de ha az eladó az evás, akkor igen – olvasható a NAVXML.hu – Online Számla Tudásbázis írásában.
Ez most nem a katásokról szól, de figyeljenek ők is

Ez most nem a katásokról szól, de figyeljenek ők is 

Egy katás vállalkozás, átlépve az áfamentesség határát, bármikor érintetté válhat az online számlázásban. Sőt! Vannak olyan ügyletek, amikor hiába áfamentes a vállalkozó, mégis áfafizetési kötelezettsége támad.
Mit keres három kislány a magyar adórendszerben?

Mit keres három kislány a magyar adórendszerben? 

EVA, KATA, KIVA, az egyéni vállalkozók és kisvállalkozások számára nem számítanak már idegennek, de mindhárman tartogatnak meglepetéseket. Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna kisvállalati adószakértő legújabb könyvében ezeknek a vállalkozók körében népszerű adónemeknek az előnyeit és buktatóit ismerteti.
Ideje dönteni az eváról

Ideje dönteni az eváról 

2017. december 1-je és december 20-a között választhatják 2018-ra az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) az újonnan bejelentkező adózók. Azoknak, akik idén az eva szerint adóztak, és ezen jövőre sem változtatnak, nem kell újra bejelentkezniük – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
Egy hét van az adóbevallásra!

Egy hét van az adóbevallásra! 

Az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek február 27-ig kell benyújtaniuk 2016-ról szóló személyijövedelemadó-bevallásukat. Ez az evások és katások határideje is - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
Közeleg az eva-határidő – már akinek

Közeleg az eva-határidő – már akinek 

Közeleg a február 27-e, ami az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alatt működő vállalkozások egy része számára az idei bevallási határidő.

Lakáshitel vállalkozóként? Így kaphat! 

Változást hoz a vállalkozók életében a következő év. Némiképp csökkennek a munkáltatói terhek is, de az új adócsomag igazán a katások számára jó hír. Mit jelent ez egy hiteligénylésnél? Mire kell figyelni? Mire számíthatnak a katás vállalkozók 2017-ben? A Bankmonitor szakértői elmondják!

Feltöltés indul! 

Közeledik az év vége, ami a számos egyéb teendő – a karácsonyi kampányok, szabadságolások és sok más mellett – az adók feltöltési kötelezettségét is jelenti, amit december 20-ig kell teljesíteni. A társasági adó esetében erre a legtöbb vállalakozás szerencsére már tudatosan, előre készül. De nem ez az egyetlen adónem, amely esetén készülni kell a feltöltési kötelezettségre.

Ideje dönteni az eváról 

2016. december 1-je és december 20-a között választhatják 2017-re az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) az újonnan bejelentkező adózók. Azoknak, akik 2016-ban az eva szerint adóztak, és ezen 2017-ben sem változtatnak, nem kell újra bejelentkezniük.

Katásnak, evásnak „adómentes” a támogatás 

Az adótörvények nyári módosításának köszönhetően a katás és evás vállalkozók esetében csökkenti az adóalapot a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított vissza nem térítendő támogatás.

Itt az utolsó nap: ezeket kell bevallani az államnak 

Eljött a végső határidő sok százezer vállalkozásnál: ma összesen tizenegy különféle bevallást, beszámolót kell benyújtaniuk több kormányhivatalnak és a vámhatóságnak. A Saldo adószakértő segítségével összeszedtük, mik ezek. Egyet se felejtsen ki, amire ön is kötelezett!

Hétfőn fontos határidő jár le 

December 20-a (illetve idén december 21-e hétfő) a határidő a KIVA-ból való kilépés szempontjából, de eddig lehet váltani az evá-ba is. Érdemes nem elfeledkezni erről, mert a határidő jogvesztő hatályú!

Eva vagy sem? Itt az idő, válasszatok! 

2015. december 1-je és december 21-e között választhatják 2016-ra az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) az újonnan bejelentkező adózók. Azoknak, akik 2015-ben az eva szerint teljesítették adókötelezettségüket, és jövőre is fenn akarják tartani ezt az adózási módot, nem kell újra bejelentkezniük.

Ha kell, kérjünk kölcsön: egy napon is múlhat az eva 

Minden evás vállalkozónak már december elején ellenőriznie kell az ügyfélkapun keresztül, hogy van-e tartozása, és ha igen, akkor mennyi, mert minél előbb be kell fizetnie, hacsak nem akarja tudatosan elveszíteni eva-alanyiságát. Nem árt tudni, hogy a határidő nem az utalás indítására, hanem annak beérkezésére vonatkozik.

A dossziék után is fizethetjük a termékdíjat 

Több irodai eszközre vonatkozik a környezetvédelmi termékdíj, változnak az EVA-szabályai, módosul az EKAER-rendszer – ez csak néhány kiemelt pont a 2016-os változásokból, amelyeket 2015 júniusában hirdettek ki. Több szabály akár már 2015-től alkalmazható – hívta fel a figyelmet a LeitnerLeitner adószakértői iroda.

Tényleg lenyomta a kata az evát 

Bár az előzetes várakozásoknál lassabban, de elkezdték felfedezni a katát a vállalkozások. Egyre többen hagyják ott az evát az Állami Számvevőszék jelentése szerint.

Kezdi kiszorítani a kata az evát - nem is csoda 

Jó döntés a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), illetve a kisvállalati adót (kiva) választani, a két adónem mellett a nyilvántartás szerint egyre többen döntenek, míg az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) választók száma egyre csökken a NAV szerint.

Nem érdemes vállalni az adócsalást 

Felesleges vállalni az Adóhivatal lehetséges büntetését egy szlovákiai céggel, mert bármit is mutat a látszat, egy kisvállalkozás számára itthon is adottak a költséghatékony keretek.

Ne feledje a feltöltést! 

A vállalkozásoknak bizonyos adónemek vonatkozásában december 20-ig feltöltési kötelezettségük van, melynek elmulasztása esetén a cég mulasztási bírsággal sújtható. Mit jelent a feltöltési kötelezettség? Mekkora mulasztási bírsággal sújtható a cég?

Fontos határidők jönnek a kisadózóknak 

A katások, a kivások és az evások is ügyelhetnek, mert fontos határidők jönnek az elkövetkező napokban. Összegyűjtöttük, mire kell ügyelniük, ha bejelentkezni, vagy kijelentkezni akarnak valamely adóformából jövőre.

Itt az ideje dönteni az eváról 

Az idén december 1. és december 22. között választhatják 2015-re az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szerinti adózást az újonnan bejelentkező vállalkozások - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Többet adóztunk, mint valaha 

Minden eddiginél több adót szedett be az állam a vállalkozásoktól. Mind az áfa, mind a társasági adó, mind a kata-kiva bevételek nőttek, kevesebb jött viszont be az evából és a trafiktörvénynek köszönhetően a jövedéki bevételek is csökkentek.

Fontos határidő közeledik az adózásban! Ön ne fizessen rá! 

December 20-a (péntek) több szempontból is fontos adózási határidő. Egyrészt ez a határideje a társaságiadó-feltöltésnek, és ugyancsak december 20-ig lehet az egyszerűsített vállalkozói adót fizetők körébe bejelentkezni, vagy abból kijelentkezni.

Amit meg kell tenni decemberben 

A vállalkozásoknak is fel kell készülni az év végére. Számos olyan kötelezettség van, amelyet még a karácsonyi hajtás közben teljesíteni kell. Szakértőnk a decemberi bejelentési kötelezettség teljesítéséhez nyújt segítséget.

Év végi feladatok vállalkozásoknak - készüljön fel! 

Lassan közeledik az év vége, ami a gazdasági társaságokra és a könyvelőkre is nagy megterhelést ró. Egyik kiemelkedő feladat az adók feltöltési kötelezettsége, melynek a határideje 2013. december 20-a. Szakértőnk szerint érdemes előre készülni rá!

Még mindig tartja magát az eva 

Az új adózási formák ellenére még mindig magas az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) választók száma. A zömmel kis árbevételű társaságok és egyéni vállalkozók átlagosan évi kétmillió forint adót fizetnek.

Közel a határidő!  

A vállalkozásoknak bizonyos adók esetében december 20-ig feltöltési kötelezettsége van. Ha nem érkezik be a pénz a határidőig, mulasztási bírság szabható ki! Lássuk, mely tételekkel kell számolni!

Kata, kiva, eva, tao: kinek melyik való? 

A mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára két új adónem jelenik meg jövőre, miközben megmarad az eva: a pénzforgalmi szemléletű kisvállalati adó (kiva), valamint a kisvállalkozások tételes adója (kata).

Figyelem! Ma be kell fizetni az eva előleget! 

Az egyszerűsített vállalkozói adókörbe (eva) tartozóknak péntekig, október 12-ig kell befizetniük a harmadik negyedév utáni adóelőleget, bevételük 37 százalékát.

Az eva helyett a kata lehet az új sláger 

A kormány arra számít, hogy a jelenleg hatmilliós éves forgalom alatti evás adózó vállalkozások illetve egyéni vállalkozók többsége a kisadózók tételes adóját (KATA) választja majd jövőre. A munkahelyvédelmi akciótervben meghirdetett új adózási rendet már elfogadása előtt sorozatban módosítják, a legfontosabb módosító indítványokat gyűjtöttük össze.

Jön az eva versenytársa 

Sokaknak jó lehet a kisadózó vállalkozások tételes adója, amely az eddig megismert formájában veri az evát is. A tervek szerint október 1-jéig fogadja el a parlament az új adókról szóló, július közepén beterjesztett törvényjavaslatokat.

Nagyot buktunk az eván 

Úgy tűnik az egyszerűsített vállalkozási adót (evát) érintő idei változásokkal a kormány, s az érintett vállalkozói kör sem járt jól. Miközben a gazdálkodóknál maradó jövedelem érdemben (számos esetben a működőképesség határáig vagy azon túl) csökkent, a költségvetési bevétel a várt emelkedés helyett, zsugorodott...

Rosszul járnak az evások 

Az áfacsalások visszaszorítása érdekében 2012. július 1-jétől már bizonyos mezőgazdasági termékek belföldi áfa alanyok közötti értékesítésekor is a fordított adózás szabályait kell alkalmazni. A rendelkezéssel rosszul járnak az evás vállalkozók. 

Új módon adóznak majd a kisvállalkozások 

Háromszázmilliárd forint értékű, a munka világát érintő, tehercsökkentő csomagban állapodott meg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Fidesz-KDNP-frakció. A kisadózók esetében egy tételes adó váltja ki az eddigi terheket, és hasonló lépés várható a 25 dolgozónál kevesebbet alkalmazó kisvállalkozóknál is.

Pénzforgalom-alapú adó: helyes irány, aggályokkal 

A pénzforgalom-alapú adózás bevezetése előremutató, ugyanakkor a levonási jognak a számla kifizetéséhez kötése uniós direktívába ütközhet.   

Eva: határidő közeleg! 

Az egyszerűsített vállalkozói adókörbe (eva) tartozóknak csütörtökig, április 12-ig kell befizetniük az első negyedév utáni adóelőleget, bevételük 37 százalékát.

Drasztikusan csökkenő jövedelem 

Lényegesen többet kell idén befizetniük, és lényegesen csökken a vállalkozói jövedelmük az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá tartozó vállalkozásoknak.

172 milliárdot hozott az eva tavaly 

A költségvetésbe tavaly 172,3 milliárd forintot fizettek be az egyszerűsített vállalkozói adókörbe (eva) tartozó vállalkozások, ami a módosított előirányzat 96 százaléka, és közel 10 milliárddal kevesebb a 2010. évinél - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium által közölt tavalyi részletes államháztartási mérlegből.

Hogyan fizetnek a volt evások? 

Hogyan valljuk és fizessük a társasági adóelőleget, ha tavaly még eváztunk? Ezekre a kérdésekre ad választ az adóhatóság tájékoztatója, mely egy példán keresztül is bemutatja a törvényt.

Egy napjuk maradt az evásoknak 

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szerinti adózást december 20-ig választhatják az újonnan bejelentkező adózók, illetve eddig az időpontig lehet kijelentkezni is az eva alól.

Közeleg az eva határidő! 

Mától letölthetőek a NAV honlapjáról, vagy igényelhetőek papíron az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) körbe be- és kijelentkezéshez szükséges adatlapok. Az e szerinti adózást december 1-20 között választhatják az újonnan bejelentkező adózók. Bár jelentős változások lesznek, az adónem 2012-ben még biztosan létezik majd.

Kinek éri meg evázni 2012-ben? 

Amíg nincs a kis- és középvállalkozásokra egységes kedvező adózási rendszer, addig megtartjuk az evát, de felemeljük 40 százalékra – közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter,aki szerint a söralátétes adózás az szja esetében lesz jövőre. Adószakértők úgy látják, a 40 százalékos adómérték a jelenleg evázók egy részét visszatereli a normál adózásba. Dönteni minden vállalkozásnak december 1. és 20. között kell.

Marad az eva! 

A Fidesz-KDNP-frakció megyőzte Orbán Viktort arról, hogy maradjon az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) 2012-ben. Az összeghatár emelkedik, és az adómérték is nő 35 vagy 40 százalékra.

Orbán eldöntötte: viszlát eva! 

Orbán Viktor miniszterelnök határozott és kemény volt a Fidesz-KDNP hétfői frakcióülésén abban, hogy meg kell szüntetni az egyszerűsített vállalkozói adót, az evát; a kormánypárti frakció azonban arra kéri a kabinetet, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy jövőre emeljék meg az eva kulcsát 35 százalékra, és csak 2013-tól szűnjön meg - közölte Lázár János budapesti sajtótájékoztatóján. Rogán Antal arról beszélt, elképzelhető, hogy jelentősen csökken a gépjárművek után fizetendő regisztrációs adó.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Lakhatás Budapesten kevesebb, mint havi 100 ezerből?

Lakhatás Budapesten kevesebb, mint havi 100 ezerből? 

 Bár az albérletpiaci főszezon rajtjára még két hónapot várni kell, a piac már most megmozdult.

Pénzszerzés

Drámaian visszaesett a lakásépítések száma Magyarországon

Drámaian visszaesett a lakásépítések száma Magyarországon  

Magyarországon 2010 előtt még évi 30-40 ezer lakás épült, tavaly kevesebb mint 19 ezer.

Klímablog

Karácsony Gergely tett egy ígéretet

Karácsony Gergely tett egy ígéretet  

A következő ciklusban 18 milliárd forintból többszáz négyzetméteres zöldterület jön létre - jelentette be a főpolgármester.

Gazdaság

Jó áron szabadulna meg ingatlanától? Adja el a kínaiaknak

Jó áron szabadulna meg ingatlanától? Adja el a kínaiaknak  

Az Otthon Centrum adatai szerint a legtöbbet a kínaiak költik, akik a magyar átlag majdnem másfélszereséért vásárolnak.

Infokom

Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós

Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós 

A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo