Katásnak, evásnak „adómentes” a támogatás

Az adótörvények nyári módosításának köszönhetően a katás és evás vállalkozók esetében csökkenti az adóalapot a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított vissza nem térítendő támogatás.

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvényt módosító 2016. évi LXVI. törvény (melyről itt írtunk részletesen) kedvező változásokat vezet be a katások és evások vonatkozásában – hívják fel a figyelmet a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. szakértői.

Kép: Pixabay

A katások esetében a módosító törvény hatálybalépése előtti szabályozás a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított vissza nem térítendő támogatások összegét nem vette ki az adóalapból, a kisadózó vállalkozás bevételének része volt, beleszámított a 6 millió forintos bevételi értékhatárba. Amennyiben a bevétel így meghaladta az említett 6 millió forintos értékhatárt, a támogatásban részesülő 40 százalékos mértékű adót fizetett az értékhatár feletti részre. A módosítás szerint a jövőben nem lesz része a kisadózó vállalkozás bevételének a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatás.

Kedvező módosítás, hogy ezen előírás nemcsak a jövőre vonatkozóan alkalmazható, hanem a módosító törvény átmeneti rendelkezése alapján 2014-től visszamenőlegesen is érvényesíthető.

A Kiva is jobban megéri jövőre
Komoly könnyítéseket vezetnek be jövő január elsejétől a kisvállalkozások tételes adózásában és a kisvállalatok adójában. A módosítások hatására még többen vehetik majd igénybe ezeket az adónemeket.
A módosítás megoldja azt a régóta vitatott, eddig szabályozatlan kérdést, hogy amikor a katás áttér a Tao-törvény, illetve az Szja-tv. hatálya alá, akkor a Kata adóalanyisága időszakában kiállított bizonylat alapján már az áttérés után befolyt pénzösszeget melyik adónem alatt kell megadózni. A módosító törvény ezen pénzügyileg ugyan még nem rendezett bevételt is a kisadózó vállalkozás bevételének tekinti.

A módosítás az evásokról sem felejtkezik el. Az Eva alapját csökkenti az eddigi csökkentő tételeken túlmenően a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatás összege. Ehhez kapcsolódó szabály, hogy a jogszabályi kötelezettség alapján tárgyévben visszafizetett támogatás összege az egyszerűsített vállalkozói adó alapját csökkenti, ha az a támogatás folyósításakor az egyszerűsített vállalkozói adó alapját képezte.

Az evásokra vonatkozó ezen előírás viszont csak 2017. január 1-jétől lép hatályba, tehát itt nincs visszamenőleges alkalmazási lehetőség.

A teljes törvényszöveget itt találja.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo