Többet adóztunk, mint valaha

Minden eddiginél több adót szedett be az állam a vállalkozásoktól. Mind az áfa, mind a társasági adó, mind a kata-kiva bevételek nőttek, kevesebb jött viszont be az evából és a trafiktörvénynek köszönhetően a jövedéki bevételek is csökkentek.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hatszázmilliárddal nőttek az adóbevételek - Kép: PP Archív

A központi költségvetés július végi bevételei mintegy 610 milliárd forinttal meghaladták az előző év azonos időszakának eredményét. A magasabb bevétel hátterében egyrészt a főbb adóbevételek előző évet meghaladó befizetései állnak. Ezen túl a 2013. július elsejével bevezetett elektronikus útdíjból származó többletbevételeknek, másrészt a központi költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok idei magasabb összegű bevételeinek köszönhetők – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az év első hét hónapjában az általános forgalmi adóból 1627,8 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi bevételt 101,6 milliárd forinttal haladta meg. A befizetések 9,0%-kal, míg a kiutalások 12,1%-kal magasabban alakultak az előző évinél. A belföldi befizetések növekedése jellemzően a kereskedelmi és a gépjármű-javítási szektorhoz köthető, azonban a feldolgozóipar befizetései is dinamikusan emelkedtek. Ez nem utolsósorban az online kassza rendszernek és az egyre aktívabban ellenőrző adóhatóságnak köszönhető. Itt olvashatja adószakértőnk tanácsait, Ön hogyan kerülheti el a büntetést online kassza ügyben!

A kiutalások növekedésének hátterében elsősorban az elmúlt év végén megélénkült export- és ipari konjunktúra áll, melynek következtében a magasabb befizetéseket magasabb kiutalások kísérték.

A társasági adóból a központi költségvetésben az év első hét hónapjában 159,4 milliárd forint bevétel keletkezett, ami az előző év azonos időszaka értékének 137,2 százaléka. A magasabb összeg hátterében a 2014. évi előlegkötelezettségek bázisévinél nagyobb szintje, valamint a március havi egyszeri hitelintézeti hozzájárulás befizetése áll.

A cégautóadóból július végéig 22,3 milliárd forint bevétel teljesült, mely a 2013. év azonos időszakának értékénél 1,3 milliárd forinttal alacsonyabb. A csökkenés hátterében a cégautó-állomány átrendeződése áll.

Itt a reklámadó!
Augusztus 15-étől reklámadót kell fizetni a reklámokból származó árbevétel, valamint a saját célú reklámok költsége után a médiavállalkozásoknak, a kiadóknak, a szabadtéri reklámhordozók használóinak, az internetes reklámok közlőinek.
Az egyszerűsített vállalkozói adóból (eva) az év I-VII. hónapjában 46,6 milliárd forint bevétel teljesült. E bevétel 13,4%-kal maradt el a 2013. év azonos időszakának értékétől, aminek a hátterében az eva hatálya alá tartozó adózók számának egy év alatt bekövetkezett csökkenése áll.

A környezetterhelési díj mérlegsoron – a jóváírások és terhelések egyenlegeként – az I-VII. havi adatok alapján 2,8 milliárd forint bevétel keletkezett, amely az előző év azonos időszakának az értékétől 0,8 milliárd forinttal maradt el.

A játékadóból az év első hét hónapjában 19,6 milliárd forint bevétele származott a központi költségvetésnek, amely 2,1 milliárd forinttal magasabb a 2013. év azonos időszakának befizetésénél.

Az egyéb befizetések mérlegsoron július végéig 13,9 milliárd forint volt a bevétel, ami az egy évvel korábbi, 11,0 milliárd forint összegű bevételt 2,9 milliárd forinttal meghaladja. Ezen a mérlegsoron a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által beszedett bírság- és pótlékbevételek szerepelnek.

Az egyéb központosított bevételekből az első hét hónapban összesen 190,1 milliárd forint bevétel teljesült, amely több mint 90 milliárd forinttal magasabb az előző évhez képest. E bevételek között jelennek meg az elektronikus útdíjból származó bevételek, a hulladéklerakási járulékok, a korkedvezmény-biztosítási járulékból származó bevételek (mely 2013-ig a Nyugdíjbiztosítási Alapnál jelentkezett), valamint a rehabilitációs hozzájárulásból, a környezetvédelmi termékdíjakból és a különféle bírságokból származó bevételek is. A többlet elsősorban a tavaly július elsejével bevezetett elektronikus útdíjjal magyarázható. (Így tudja visszaigényelni a környezetvédelmi termékdíjat!)

Mikor lehet levonni az útdíjat a HIPÁ-ból?
Számos cég esetében merül fel a 2013. július 1-jétől fizetendő e-útdíj helyi iparűzési adóból való levonásának lehetősége. Érdemes megvizsgálni, hogy a levonásra milyen esetben is van lehetőség.
A kisadózók tételes adója (kata) mérlegsoron július végéig 23,7 milliárd forint bevétel teljesült, ami az egy évvel korábbi, 14,2 milliárd forint összegű bevételt 9,5 milliárd forinttal meghaladja. Az eltérés oka egyrészt az, hogy a 2013 januárjától hatályos új adónem után első alkalommal tavaly februárban keletkezett adófizetési kötelezettség, másrészt a bázishoz képest emelkedett az adóalanyok száma is.

A kisvállalati adó (kiva) jogcímen az év első hét hónapjában 8,1 milliárd forint bevétel realizálódott, ami az előző év azonos időszakát 2,5 milliárd forinttal haladta meg. Az eltérés fő oka, hogy a 2013 januárjától hatályos új adónem után első alkalommal tavaly februárban keletkezett fizetési kötelezettség, másrészt a 2014. évi adóelőlegek szintje a bázisévinél magasabb lett. (A vállalkozások a jelek szerint kivárnak az új adónemekkel.)

A jövedéki adóból származó bevétel az év első hét hónapjában 502,2 milliárd forintot tett ki, ami az egy évvel korábbi bevételnél 11,0 milliárd forinttal, 2,2%-kal magasabb. Az üzemanyagok esetében 281,0 milliárd forint jövedékiadó-bevétel keletkezett, amely 23,1 milliárd forinttal magasabb a bázisidőszaki bevételnél. A befizetések emelkedését a gázolaj-, valamint a benzinforgalom bázisévhez mért növekedése magyarázza. Ennek hátterében nagyrészt a bázishoz képest kedvezőbb időjárás és fuvarozási teljesítmények állhatnak. A dohánygyártmányok jövedéki adója (169,2 milliárd forint) 17,5 milliárd forinttal volt alacsonyabb a tavalyi év bevételénél. Az alacsonyabb adóbevétel a fogyasztás csökkenése, illetve a piaci szerkezet átrendeződése (cigarettáról a fogyasztási dohányra való forgalomátterelődés) miatti adóalap-csökkenés indokolja. A szeszesitaloknál és egyéb termékeknél 52,0 milliárd forint összegű teljesítés történt, amely 5,5 milliárd forinttal több a bázisidőszaki összegnél. A magasabb adóbevétel az alkoholforgalom emelkedésének köszönhető.

A távközlési adóból július végéig 32,6 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi bevételt 7,6 milliárd forinttal haladta meg. A növekedés hátterében az adóváltozás hatása áll.

A tranzakciós illetékből a duplája folyt be a tavalyinak
A pénzügyi tranzakciós illeték mérlegsoron a költségvetésnek az év első hét hónapjában 161,4 milliárd forint bevétele keletkezett, ami az előző év azonos időszakát 79,6 milliárd forinttal haladta meg. A növekedés hátterének oka egyrészt az, hogy a 2013 januárjától hatályos új adónem után első alkalommal tavaly februárban keletkezett adófizetési kötelezettség, másrészt 2013. augusztusától az illeték mértéke emelkedett, továbbá a készpénzfelvétel esetén megszűnt a tranzakciónként fizetendő 6000 forintos felső határ is.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo