Környezetvédelmi termékdíj cikkek


Újabb díjakat emel a kormány, ami az élelmiszereknél 5 százalékos drágulást hoz

Újabb díjakat emel a kormány, ami az élelmiszereknél 5 százalékos drágulást hoz 

Akár 5 százalékos árnövekedést is okozhat az élelmiszerek terén a kormányzat által bejelentetett új hulladékdíjrendszer.
Újabb inflációs hullám közeleg, kizárólag magyarokra szabva

Újabb inflációs hullám közeleg, kizárólag magyarokra szabva 

Jelentősen növelheti az élelmiszerárakat a hulladékgazdálkodási rendszer júliusi átalakítása.
Környezetvédelmi termékdíjjal trükközött egy cég, legbukott a NAV előtt

Környezetvédelmi termékdíjjal trükközött egy cég, legbukott a NAV előtt 

Jogosulatlanul igényelt vissza környezetvédelmi termékdíjat egy gumieladással és -szervizzel foglalkozó cég.
Durva adóemelés jöhet januárban

Durva adóemelés jöhet januárban 

A 2017-es – akkor elbukott – javaslathoz hasonlóan, ismét az ingyenes reklámhordozókra kivetett adókat emelné meg a kormány, még a tavalyinál is brutálisabb mértékben. Egy ilyen intézkedés árát azonban a fogyasztók, elsősorban a nyugdíjasok és az alacsony jövedelműek fizetnék meg.
Mi alapján kell fizetni a környezetvédelmi termékdíjat?

Mi alapján kell fizetni a környezetvédelmi termékdíjat? 

A környezetvédelmi termékdíj a jövő egyik meghatározó köztartozása lehet, ennek ellenére még keveset tudnak róla a kkv-k, írja az RSM elemzője.
A külföldről behozott használt kocsi után is kell termékdíjat fizetni

A külföldről behozott használt kocsi után is kell termékdíjat fizetni 

Kevesen tudják, de ha külföldről használt gépkocsit hozunk be az országba, akkor termékdíjat is fizetni kell utána, a gépjármű egyes alkotórészei ugyanis a termékdíj-kötelezettség alá tartoznak: mint az akkumulátor, a kenőolaj, a gumiabroncs vagy elektronika.
Hajtűkanyar a termékdíj szabályozásban

Hajtűkanyar a termékdíj szabályozásban 

Nem volt hiábavaló a szakma felhördülése a termékdíjak szabályozásában nevesített adóemelések miatt, a most benyújtott javaslatból kimaradtak az adóemelések. Ugyanakkor számtalan változásra kell felkészülnünk január elsejével, a legfontosabbakat most az RSM Hungary szakértőjének cikke segítségével mutatjuk be.
Visszatáncol a kormány a brutális adóemeléstől

Visszatáncol a kormány a brutális adóemeléstől 

Egy friss módosító indítvány szerint mégsem emelnék meg harminc százalékkal a reklámhordozó papírra kivetett termékdíjat januártól és a jelek szerint a műanyag zacskók is velünk maradnak jövőre. 
Finomhangolás: így változik a termékdíj szabályozása jövőre

Finomhangolás: így változik a termékdíj szabályozása jövőre 

2018. január 1-től menetrendszerűen módosul a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény, ennek tervezete a napokban került fel az Országgyűlés honlapjára. Bár az elmúlt időszakban nem volt olyan év, amikor ne módosult volna a termékdíj szabályozás, a finomhangolás tovább folytatódik.
A Facebook és a Google nyer a durva adóemeléssel

A Facebook és a Google nyer a durva adóemeléssel 

A reklámhordozó papírra kivetett termékdíj 85 forintról 114 forintra emelkedik - derült ki egy friss törvénytervezetből. A kormány szerint csak adótechnikai kérdésről van szó. Azonban a tervezet egyértelműen fogalmaz - mondta a Piac & Profitnak Urbán Zsolt, a Magyar Reklámszövetség elnöke.

Aki most kap levelet a NAV-tól, az nem fog örülni 

Az elkövetkező napokban a NAV levélben hívja fel a figyelmét azoknak a termékdíj-köteles termékeket forgalmazóknak, akiknek feltehetően elmaradásuk van a termékdíj bevallásában. A vállalkozásoknak lehetőségük van pótolni elmaradt kötelezettségeiket.

Itt az ideje befizetni a termékdíjat 

Április huszadikáig kell befizetnie a negyedéves környezetvédelmi termékdíj részletet a vállalkozásoknak. Aki idén vált kötelezetté, annak erről bejelentést is kell tennie az adóhatóságnak – hívta fel a figyelmet a Saldo Zrt.

Most szembesülünk sok új szabállyal, nem árt figyelni! 

Sok cégnél mostanában zárják a 2015-ös évet, és e közben most először kell alkalmazniuk számos új szabályt. Ehhez szeretnénk egyfajta „check list”-et adni a LeitnerLeitner szakértőinek segítségével, hogy senki ne feledkezzen el semmiről, és hogy minden kedvező lehetőséget kihasználhassanak az érintettek.

Megfizetünk a környezetvédelemért: na de így?! 

Az emberiség néhány ezer éves történelme során alapvető változásokat idézett elő a környezetében. Ahhoz, hogy ezek a hatások ne eredményezzenek számunkra végzetes körülményeket, modern kifejezéssel: törekednünk kell a fenntarthatóságra, ennek érdekében pedig az adók megfelelő alkalmazása is eredményes lehet. Furcsaságok persze ezen a területen is előfordulnak, az olyan adófajták, mint az esővíz-adó vagy a tehénszellentés adója minimum magyarázatra szorulnak.

Zacskóadó: ugyanaz és mégis minden más 

A környezetvédelmi termékdíjat érintő szabályokat évről évre finomítják, kiegészítik a jogalkotók, nincs ez másként 2016-ban sem. A 2015 novemberében bevezetett módosítások következtében szinte minden terület kiegészül új (részlet)szabályokkal és pontosításokkal. Az adózók szélesebb körét érintő változások nyomába eredünk a LeitnerLeitner szakértőjének segítségével.

Fizetnének helyettünk? Még ez sem olyan egyszerű 

A környezetvédelmi termékdíj szabályozásának az egyik legproblémásabb pontja az átvállalás témaköre. Mind a termékdíjtörvény, mind annak végrehajtási rendelete fontos kritériumokat fogalmaz meg ezzel kapcsolatban, melyek ismerete és pontos betartása nélkül az átvállalás nem jön létre, és ez bizony kellemetlen meglepetést okozhat mind a kötelezettséget átadó, mind a kötelezettséget átvállaló félnél – hívta fel a figyelmet a Mazars.

Környezetvédelmi termékdíj: kis módosítás – nagy változás 

Első olvasatra úgy tűnhet, hogy új az év nem sok újdonságot hozott a környezetvédelmi termékdíj szabályozásban. Kicsit mélyebbre ásva ugyanakkor, kiderül, hogy vannak olyan módosítások, amelyek gyakran használt konstrukciók újragondolását is szükségessé tehetik – hívják fel a termékdíjban érintett vállalkozások figyelmét a MAZARS szakértői. A nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat rámutat: az egyik legjelentősebb változás, hogy a jövőben a készletre vétel alapján történő termékdíj fizetés mellett a kötelezettség-átvállalás már nem működik.

Környezetvédelmi termékdíj: amire idén ügyelni kell 

Első olvasatra 2016 látszólag nem sok újdonságot hozott a környezetvédelmi termékdíj-szabályozás szempontjából; ha azonban kicsit mélyebbre ásunk, kiderül, hogy vannak olyan módosítások, amelyek komoly változásokat hozhatnak bizonyos kötelezetti körre vonatkozóan. Ezekre szeretnénk felhívni a figyelmet, a Mazars szakértőjének segítségével.

Így módosul januártól a környezetvédelmi termékdíj 

Már megszokhattuk, hogy minden évben módosul a termékdíj törvény. Nem lesz ez másként 2016. január 1-től sem. Bár általánosan mindenkit érintő változások nem lesznek, vannak olyan fogalmi változások, pontosítások, és kisebb változtatások, amik egy-egy adott céget bizony lényegi szinten érinthetnek. Ezeket gyűjtöttük egybe az RSM-DTM szakértőjének segítségével.

Így változnak a termékdíj szabályai 

Egyszerűsödik az egyéni hulladékkezelést választók díjfizetése, a gépjárműgyártók és forgalmazók átalánydíjat fizethetnek és a külföldi gazdálkodóknak is fizetniük kell, ha díjköteles termékeiket online értékesítik magyarországi vevőnek.

Változik a környezetvédelmi termékdíj szabály 

Egyszerűsödik az egyéni hulladékkezelést választók díjfizetése, a gépjárműgyártók és forgalmazók átalánydíjt fizethetnek és a külföldi gazdálkodóknak is fizetniük kell, ha díjköteles termékeiket online értékesítik magyarországi vevőnek.

A dossziék után is fizethetjük a termékdíjat 

Több irodai eszközre vonatkozik a környezetvédelmi termékdíj, változnak az EVA-szabályai, módosul az EKAER-rendszer – ez csak néhány kiemelt pont a 2016-os változásokból, amelyeket 2015 júniusában hirdettek ki. Több szabály akár már 2015-től alkalmazható – hívta fel a figyelmet a LeitnerLeitner adószakértői iroda.

Nyáron sincs pihenő a könyvelőknek 

Komoly feladatokat rónak a vállalkozásokra a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos változások, amelyek sok esetben felülírják az eddigi gyakorlatot. A Deloitte adószakértői összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat.

Így módosult a termékdíj szabályozása 

A 2015 év elején történt jelentős módosulások és termékdíjköteles termékkör bővülés után újabb évközi finomhangolása történt a szabályozásnak, ezért 2015. április 15-ei hatállyal módosult a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény.

Jobban járnak a környezetbarát cégek 

Április 20-ig kell az első negyedévről szóló környezetvédelmi termékdíjas bevallásokat benyújtaniuk az adóhatóság részére a fizetésre kötelezett vállalkozásoknak. A 2015. január 1-jén hatályba lépett módosítások jelentősen növelték a nagy csomagolás-felhasználó vállalkozások terheit, ám a változások nem egyformán érintik a cégeket.

A kazánokra is rácsapták a termékdíjat 

A kormányzat nem csak a napelemekre, hanem a modern kazánokra is termékdíjat vetett ki. Ezzel az adó nem csak a megújuló energiaforrásokat sújtja, hanem azokat is, akik energiahatékonysági beruházást hajtanának végre.

A teljes megújulóipart sújtja a termékdíj 

Sajtóértesülések szerint a szélerőművek és a hőszivattyúk alkatrészeire is kiterjeszti a kormány a környezetvédselmi termékdíjat, amely nagy felzúdulást váltott ki a napelemek kapcsán. A kormányzat szerint a zöld gondolkodáshoz a hulladékkezelés is hozzátartozik.

Csak egy újabb értelmetlen sarc 

A napelemekre vonatkozó környezetvédelmi termékdíj jelenlegi formájában több kárt okoz, mint hasznot, hiszen így jelentősen emelkedik a napelemes rendszerek ára, hátrányba kerülnek a magyar vállalkozások, miközben húsz éven belül nemigen kell foglalkozni a napelemek újrahasznosításával.

Túl szennyező a megújuló energia az Orbán-kormánynak 

A kormányzat egy meglepő döntésével a szennyező kategóriába sorolta át a napelemeket, amelyekre így dupla annyi a tiszta energiát előállító rendszerekre kivetett környezetvédelmi termékdíj, mint a gépkocsi akkumulátorokra.

Jön a művirágadó , de vissza is lehet igényelni 

2015 januárjától jellemzően növekednek a termékdíjtételek, és új termékdíj-köteles termékek jelennek meg. Díjköteles lesz az irodai papír, a művirág, de a mosópor és a szappan is. Ám a cégek vissza is igényleheti a termékdíjat – de nem minden esetben.

Többet adóztunk, mint valaha 

Minden eddiginél több adót szedett be az állam a vállalkozásoktól. Mind az áfa, mind a társasági adó, mind a kata-kiva bevételek nőttek, kevesebb jött viszont be az evából és a trafiktörvénynek köszönhetően a jövedéki bevételek is csökkentek.

Így lehet visszaigényelni a termékdíjat! 

Nincs tisztában a vonatkozó szabályokkal a környezetvédelmi termékdíj-fizetésre kötelezett magyar cégek zöme, pedig egyes esetekben a díj vissza is igényelhető. Viszont sok az adminisztrációs buktató.

Csípi Brüsszel szemét az e-útdíj 

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a múlt héten az Európai Bizottság az e-útdíjrendszer kialakításának módja valamint több irányelv nem megfelelő átültetése miatt, emellett pedig a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényt is összeegyeztethetetlennek tartja a bizottság az uniós joggal

Fontos változások a termékdíj-szabályozásban 

Július 1-jével lépett életbe a környezetvédelmi termékdíjra vonatkozó 2013 végén elfogadott módosítások utolsó, 3. csomagja. Két új jogintézmény jelent meg a termékdíjtörvényben: az ipari és a kereskedelmi termékdíj-raktár, valamint változtak az átvállalásokhoz kapcsolódó szerződések hatálybalépésének feltételei is.

Elsejétől fontos változás lép életbe a cégek életében 

Jelentősebb változások lépnek hatályba 2014. július 1-jétől a környezetvédelmi termékdíj szabályozásában. Sok ezer céget érinthet a változás, szélesebb lehetőségek nyílnak a feldolgozóiparban.

Termékdíj: lejár a határidő! 

Április 1-jétől módosult a környezetvédelmi termékdíj törvény, a csekély mennyiségű csomagolást forgalomba hozó vállalkozás fogalmát a csekély mennyiségű kibocsátó váltotta fel, akik április 20-áig jelentkezhetnek be az adóhatóságnál.

Last minute adótervezés indul! 

Január 31-ig kell eldönteni, hogy a környezetvédelmi termékdíj-kötelezettség keletkezésének időpontját az adóköteles termék értékesítésének (felhasználásának) vagy készletre vételének időpontjához kötik a cégek.

Változott a termékdíj-szabályozás! 

Új fogalmak, pontosabb definíciók és bezárt kiskapuk a megváltozott környezetvédelmi termékdíjat szabályozó törvényben. Íme, a legfontosabb változások és a 2014-től élő új lehetőségek!

Erre ügyeljen, ha meglátogatja a könyvelőjét! 

Számos változás lépett életbe január elsejével, amelyek sokban módosíthatják a vállalkozások adózását. Módosult a társasági adózás, számos kisadó módosult, köztük a neta és a közműadó.

Ne fizessen rá a termékdíjra! 

Nincs tisztában a vonatkozó szabályokkal a környezetvédelmi termékdíj-fizetésre kötelezett magyar cégek zöme, pedig kötelezettségeik elmulasztását súlyos bírsággal büntetheti az adóhatóság, hívja fel a figyelmet a Mazars legfrissebb jelentése. A vállalat szakértői rámutatnak: azért is érdemes odafigyelni az előírásokra, mert a szabályok megfelelő alkalmazásával rengeteg felesleges befizetés kerülhető el.

Szűkített csomag a nejlonzacsikra 

2013. június 1-i hatállyal módosult a Környezetvédelmi Termékdíjról szóló törvény. A tervezettel ellentétben csak egy leszűkített csomagot kaptunk, mert a módosítás sajnos csak a legfontosabb dolgokra reagált.

Átalányban fizethetik a termékdíjat a kkv-k 

Egyszerűsödnek a kisvállalkozók termékdíjjal kapcsolatos kötelezettségei. Jelenleg összesen 14 ezer vállalkozásnak kell termékdíjat fizetnie, csaknem a felük élhet majd az átalányfizetés lehetőségével.

Betétdíj: ki járna jól vele? 

A szaktárca kötelező betétdíjas rendszert kíván bevezetni az úgynevezett egyutas italcsomagolásokra vonatkozóan - ilyenek például a PET palackok, és alumínium dobozok. Egyes szakmai szervezetek szerint ez ártana a szelektív gyűjtésben érdekelt társaságoknak, míg más szakértők szerint az állam és a fogyasztók is jól járnának az új rendszerrel.

Idén a NAV látókörébe kerül a környezetvédelmi termékdíj 

Február közepétől a vámhatóság helyett az állami adóhatósághoz kell benyújtani a környezetvédelmi termékdíj bevallásait és önellenőrzéseit.

Csökkentést ígérnek, mégis nő a papírmunka 

A héten bemutatott Széll Kálmán Terv 2.0 kiemelten foglalkozik a vállalkozásokat terhelő bürokratikus és adminisztrációs kötelezettségek csökkentésével, de a konkrét intézkedések nem efelé hatnak.

Újabb teher a vállalatoknak 

Túlzott adminisztratív terhet ró a vállalkozásokra az idén bevezetett környezetvédelmi termékdíj, amelyek így a külföldi vetélytársaikkal szemben is hátrányba kerülnek - közölte a versenyszféra 60 százalékát képviselő Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), amely szerint „mindenképpen szükséges" a szabályozás átgondolása.

Amit tudni kell a környezetvédelmi termékdíjról 

2012. január elsejétől jelentősen megváltozott a környezetvédelmi termékdíj törvény. Azok a mezőgazdasági termelők, akik korábban csak a termékeik csomagolása révén voltak kötelezettek, számukra a változás nagyon kedvező, a termékdíj kötelezettség megszűnését jelenti - hangsúlyozza a Magyar Agrárkamara legújabb közleményében.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Már kezdjük érteni, miért érdemes az alumni közösséget építeni

Már kezdjük érteni, miért érdemes az alumni közösséget építeni 

A tény, hogy a legtöbb hazai gazdasági szakember a Budapesti Gazdasági Egyetemen vagy annak egyik jogelődintézményben végzett.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Bizonytalanok a lízingpiac kilátásai

Bizonytalanok a lízingpiac kilátásai  

2023-ban növekedett a megkötött lízingszerződések száma az előző évhez képest, és a kihelyezett pénzösszeg is emelkedett.

Adózás

Szűkült az adóparadicsomok listája

Szűkült az adóparadicsomok listája  

Az Európai Unió illetékes tanácsa felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét.

Jogi kisokos

Sok vezetőt nehéz helyzetbe hozhat az új bevándorlási törvény

Sok vezetőt nehéz helyzetbe hozhat az új bevándorlási törvény 

Magas pozícióban lévő külföldi kollégák papíron igazolt végzettség hiányában az új bevándorlási törvény alapján egy megítélés alá esnek a vendégmunkásokkal.

Cégblog

100 milliós bírságot szórt ki az MNB

100 milliós bírságot szórt ki az MNB  

Az MNB 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Kulcs-Soft Nyrt. alapítójára.

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Gazdaság

Bizonytalanok a lízingpiac kilátásai

Bizonytalanok a lízingpiac kilátásai  

2023-ban növekedett a megkötött lízingszerződések száma az előző évhez képest, és a kihelyezett pénzösszeg is emelkedett.

Társadalom

Rengetegen akarnak Európába jönni

Rengetegen akarnak Európába jönni  

Novemberben 108 950 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo