Változott a termékdíj-szabályozás!

Új fogalmak, pontosabb definíciók és bezárt kiskapuk a megváltozott környezetvédelmi termékdíjat szabályozó törvényben. Íme, a legfontosabb változások és a 2014-től élő új lehetőségek!

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A termékdíjraktár lehetősége teljesen új elem – Kép: SXC

Az országgyűlés az adótörvényeket módosító csomag részeként jelentős mértékben módosította a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvényt is. A változásokról és a 2014-től megjelenő új lehetőségekről tájékoztat az RSM DTM.

Definíciók változása Korábban a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény nem minden esetben tartalmazott pontos meghatározásokat egy-egy fogalom leírásakor. A jogalkotó ezt felismerve pontosított a törvényben bizonyos definíciókat, hogy kiskapukat zárjon be, illetve segítse a jogértelmezést, emellett új fogalmakat is bevezetett. Ennek keretében pontosították a forgalomba hozatal, a kereskedelmi csomagolás, a kereskedelmi csomagolószer, és a reklámhordozó papír definícióját, illetve új definícióként bevezették az ipari és kereskedelmi termékdíjraktár fogalmát és az újbóli felhasználásra történő előkészítés definícióját is.

Forgalomba hozatal – speciális, új teljesítési hely szabály Főként az olyan kereskedelmi tranzakciók esetében, ahol áfaregisztrált társaság is szerepelt az értékesítési láncban, sokszor kérdésként merült fel, hogy egyáltalán történt-e belföldi forgalomba hozatal, azaz ki volt az első belföldi forgalomba hozó, akinek a termékdíjat meg kell fizetnie. A definíció pontosításával egy új, speciális teljesítési hely szabályt vezetett be a jogalkotó, amely segít a fenti tranzakciók esetén is eldönteni, hogy ki minősül környezetvédelmi termékdíj fizetésére kötelezettnek.

Ne fizessen rá a termékdíjra!
A termékdíjjal kapcsolatban nem mindig a konkrét fizetési kötelezettség jelenti a legnagyobb fejtörést, hanem a kapcsolódó adminisztrációs kötelezettségek teljesítése. Néha a legegyszerűbb megoldások segítenek. A legtöbb gazdálkodó például nincsen tisztában azzal, hogy megválaszthatja a környezetvédelmi termékdíj-fizetési kötelezettség keletkezésének időpontját, és áthelyezheti a felhasználástól a készletre vétel napjára. Így a jól megválasztott keletkeztetési időpont minimálisra csökkentheti a nyilvántartásra fordítandó időt” – mutatott rá Nyári Zsolt, a Mazars Kft. szenior adómenedzsere. Hozzátette: az adminisztrációs kötelezettségek ugyanakkor nem csak a nyilvántartási, de a különböző bejelentkezési, bejelentési kötelezettségekre is vonatkoznak.
Tekintettel a termékdíjhoz kapcsolódó gyakori jogszabály-módosításokra, nem mindig egyszerű nyomon követni, hogy mikor milyen kötelezettségek vonatkoztak-vonatkoztak az egyes gazdálkodókra. „Nem csak a jövőre, hanem a múltra vonatkozó bejelentési kötelezettségeket is át kell tekinteni, és ha kiderül, hogy van elmaradás, akkor érdemes időben pótolni ezeket, hiszen a termékdíj bírságok még az adóbírságoknál is komolyabbak” – hívta fel a figyelmet a Mazars szakembere.
Termékdíjraktár Teljesen új elemként a jogalkotó 2014. július 1-jétől lehetőséget ad termékdíjraktári engedélyek beszerzésére. A termékdíjraktár egy olyan, az állami adóhatóság engedélyével üzemeltetett belföldi ingatlan, ahol a jogszabályban és a kapcsolódó kormányrendeletben leírt feltételek szerint környezetvédelmi termékdíj-köteles termék előállítható, feldolgozható, újbóli felhasználásra előkészíthető, kezelhető és tárolható. Ennek megfelelően megkülönböztetünk ipari és kereskedelmi termékdíjraktárt. A kereskedelmi termékdíj raktárt kizárólag a termékdíjköteles termékek kezelésére, állagmegóvására lehet használni.

A termékdíjraktár legnagyobb előnye, hogy nyilatkozattételt követően a környezetvédelmi termékdíj-köteles termékek termékdíj nélküli áron tárolhatóak be, és a nyilatkozattevő az a kereskedő is lehet, aki az értékesítési láncban korábban szerepel. Emellett ipari termékdíjraktár esetén a termékdíjraktárba betároló kereskedő a korábban termékdíjjal növelt áron beszerzett termékek után ráadásul vissza is igényelheti a környezetvédelmi termékdíjat. A termékdíjraktáron belüli termék értékesítés termékdíj mentes lesz.

Ez az új lehetőség lényegesen több mozgásteret adhat a feldolgozóiparnak és a termékdíjköteles termékek kereskedelmének. Tekintettel arra, hogy az engedély megszerzése lényegesen egyszerűbb, mint például egy adóraktári engedély megszerzése, illetve nem is szükséges pénzügyi biztosítékot nyújtani az adóhatóság felé, ezért érdemes lehet az értékesítési struktúrákat és a feldolgozási folyamatokat is úgy átalakítani, hogy szerepeljen egy termékdíjraktár a folyamatban.

Változások az újrahasználható csomagolószerek tekintetében Új elemként jelenik meg, hogy a környezetvédelmi termékdíjról  szóló törvény már elkülönítetten kezeli a bérbe adott újrahasználható csomagolószereket, és elkülönítetten tárgyalja ezek mentességét is. Továbbá 2014. január 1-jétől a törvény már lehetőséget ad arra is, hogy bizonyos feltételek teljesítése esetén nem keletkezik majd termékdíj-fizetési kötelezettség, vagy nem kell megfizetni a termékdíjat az újrahasználható raklapnak a beszerzéstől számított legalább 365 napig történő felhasználása esetén.

Eljárásrendi változások A termékdíj-átalány fizetésére jogosult, továbbá az egyéni hulladékkezelést teljesítő, illetve a készletre vétellel történő megfizetést választó kötelezettnek az erre vonatkozó bejelentést mostantól egységesen január 31-ig kell megtennie. A január 31-i határidő jogvesztő. Lényeges eljárásrendi változás emellett az is, hogy az átvállalási szerződések nyilvántartásba vételéről az adóhatóság január 1-jét követően már mindkét felet értesíti, illetve a módosításról is mindkét fél kap visszaigazolást.

Végezetül felhívják a társaságok figyelmét a termékdíj-szabályozás hulladékgazdálkodási szabályozással történő kapcsolódására is. A termékdíj megfizetése nem minden esetben mentesíti a gazdálkodókat hulladékgazdálkodási kötelezettségeik alól. Emiatt szükséges lehet nemcsak a termékdíj-szabályozást, hanem a hulladékgazdálkodási előírásokat is áttekinteni!

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo