Finomhangolás: így változik a termékdíj szabályozása jövőre

2018. január 1-től menetrendszerűen módosul a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény, ennek tervezete a napokban került fel az Országgyűlés honlapjára. Bár az elmúlt időszakban nem volt olyan év, amikor ne módosult volna a termékdíj szabályozás, a finomhangolás tovább folytatódik.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A környezetvédelmi termékdíj szabályozásának mostani változtatásait elsősorban az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól szóló 2012/19/EU Irányelv (WEEE Irányelv) változásai indokolták, kisebb-nagyobb mértékben a jogszabály más részei is módosulnak, és bizonyos esetekben a díjtételek is változnak. Kardos Dóra, a Mazars adómenedzsere cikkének segítségével a legfontosabb változásokat foglaljuk össze.

A WEEE irányelv rendelkezései szerint az EU-ban 2018. augusztus 15-ét követően az elektromos és elektronikai berendezések vonatkozásában már egységes besorolásokat kell használni. Ennek megfelelően módosul a hulladékgazdálkodási jogszabályok mellett a termékdíj törvény is. Bár az új kategóriák lefedik a régi kategóriákat, tekintettel arra, hogy korábban egy vtsz. szám több kategória alá is tartozhatott, a termékdíj törvény mellékletében a következő évtől már nem találjuk meg majd a kategóriánkénti csoportosítást, kizárólag a termékdíj köteles elektromos és elektronikai berendezések vtsz. számok szerinti felsorolása lesz feltüntetve. Jó hír azonban, hogy a termékdíjtétel is egységesítésre került az 57 Ft/kg díjtétellel, így a szórakoztató elektronikai cikkek (korábbi 114 Ft/kg), és a rádiótelefon-készülékek (korábbi 304 Ft/kg) esetében ez jelentős csökkenést jelent.

Kép: Pixabay

Egyszerűsítést jelent majd a nyilvántartások vezetésében, hogy a vtsz. számok meghatározása során a 2010. január 1-jén hatályos áruosztályozási szabályokról a termékdíj szabályozás áttér a tárgyév január 1-jén hatályos áruosztályozási szabályokra. Azonban a 2010. évi és a 2017. évi áruosztályozási különbségekből fakadóan ez azt is jelenti, hogy egyes termékek bekerülnek a termékdíj szabályozás alá, mint például a reptereken, ügyfélszolgálatokon használt monitorok, vagy a biztonsági kamerák, és a webkamerák.

A kategóriák változása, illetve a vtsz. számok meghatározásának egyszerűsítése miatt tehát érdemes áttekinteni a termékeinket, hogy biztosan megfelelő kategóriába soroljuk be őket, illetve biztosan ne fussunk bele abba a helyzetbe, hogy nem fizetünk termékdíjat a termékdíjköteles termékünkre, vagy éppenséggel feleslegesen fizetünk. Bár a termékdíj köteles termékek köre lényegében nem változik, a fenti példák is azt mutatják, hogy akadhatnak a gazdálkodóknál egyedi eltérések.

A kereskedelmi csomagolószerek kategóriája az évek során fokozatosan kiürült, és már kizárólag a fémből készült ital-csomagolószereket tartalmazta. 2018. január 1-jével azonban törlik a törvényből a kereskedelmi csomagolószer kategóriát, és a fémből készült italcsomagolások átkerülnek a fém csomagolószerek alapkategóriájába. Ennek következtében a korábbi fém kereskedelmi csomagolószer után fizetendő 304 Ft/kg díjtétel helyett már csak az 57 Ft/kg alapdíjtételt kell megfizetni a fémből készült italcsomagolások után.

A Facebook és a Google nyer a durva adóemeléssel
A reklámhordozó papírra kivetett termékdíj 85 forintról 114 forintra emelkedik – derült ki egy friss törvénytervezetből. A kormány szerint csak adótechnikai kérdésről van szó. Azonban a tervezet egyértelműen fogalmaz – mondta a Piac & Profitnak Urbán Zsolt, a Magyar Reklámszövetség elnöke.
Szemben a fém ital-csomagolószereknél és egyes elektromos, és elektronikai berendezéseknél tapasztalt termékdíj csökkenéssel, a reklámhordozó papírok, illetve a műanyag zacskók tekintetében emelkedik a termékdíj mértéke. Reklámhordozó papírok tekintetében a korábbi 85 Ft/kg díjtétel 114 Ft/kg díjtételre emelkedik. A könnyű műanyag zacskók esetében pedig a tárgyi hatály változik. Az eladótéri műanyag zsákok és zacskók is a műanyag bevásárló reklámtáskákhoz hasonlóan egységesen 1 900 Ft/kg díjtétellel adóznak majd a korábbi alacsonyabb 57 Ft/kg helyett, így eredményezi ez a változás a termékdíj bevételek növekedését.

A fenti kategóriák és termékdíjtételek változásán túl érdemes még azt is kiemelni, hogy a gépjárművekre alkalmazható termékdíj átalány a hibrid autók, illetve a tisztán elektromos autók esetében 30-50 százalékkal alacsonyabb lesz.

A törvényváltozás fogalmi meghatározásokat is érint (pl. reklámhordozó papír, irodai papír, elkülönített hulladék gyűjtésére szolgáló zsák), illetve egyértelművé teszi, hogy a jogutódlással történő megszűnés esetén a termékdíj átvállalási szerződéseket újra kell kötni. A módosítás emellett az új adózás rendjéről szóló törvénytervezettel is összhangba hozza a termékdíj törvény adóeljárásra vonatkozó rendelkezéseit.

Jövőre már a műanyag zacskóért is fizetni kell
Új szabályozás jöhet a jövő évtől a környezetvédelmi termékdíjak megállapításában. Jövőre már a műanyag zacskóért is fizetni kell annak érdekében, hogy visszaszorítsák a fölösleges használatot.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo