Így módosult a termékdíj szabályozása

A 2015 év elején történt jelentős módosulások és termékdíjköteles termékkör bővülés után újabb évközi finomhangolása történt a szabályozásnak, ezért 2015. április 15-ei hatállyal módosult a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény.

A következő termékdíj bevallás határideje: 2015. július 20-a és bizony minden további nélkül előfordulhat, hogy van olyan vállalkozás, akinek a szabályváltozásokat már alkalmaznia kell, hiszen a környezetvédelmi-termékdíjat érintő törvény változás értelmében a termékdíj alá eső termékek körét is kibővítették, illetve módosították - figyelmeztet Hegedüs Sándor, az RSM-DTM adóüzletág vezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

Az érintett termékek körének teljes listája innen letölthető!

Az irodai papír 2015-től került a termékdíj-köteles termékek közé, és már most bővítésre került a fogalma, így nem csak maga a nyomtatópapír lesz díjköteles, hanem a papírból készült iratrendezők, dossziétartók és mappák is! Az adókötelezettség az általános szabálynak megfelelően az első belföldi forgalomba hozót vagy saját célú felhasználót terheli, így minden társaságnak figyelnie kell, aki belföldön gyártja és belföldre értékesíti ezeket a termékeket vagy külföldről szerzi be őket.

Elektromos, elektronikai berendezések

Összességében elmondható, hogy azok a vállalkozások, akiket érintenek a lent megnevezett vtsz. számok, vizsgálják meg a termékdíj törvény jelenleg hatályos mellékletét, mert vagy bekerülhet a termékük, vagy kikerül a termékük a szabályozás alól. Kikerülni akkor lehet a lenti termékek közül, ha a lenti definíció nem illik az adott termékre, bár a vtsz. szám alapján beletartozna.

A 8537 10 VTSZ számú termékek megnevezése „elektromos vezérlésre vagy az elektromosság elosztására szolgáló készülék” néven kerül pontosításra, míg a 9027-es VTSZ számhoz tartozó termékek „Laboratóriumi mérő vagy ellenőrző elektromos, elektronikus készülékek, berendezések” lettek. Mindkét esetben fontos a VTSZ számokon túl a megnevezés vizsgálata is. Így ezen termékek díjkötelezettjeinek felül kell vizsgálniuk termékkörük érintettségét.

Miért a környezetszennyezést ösztönözzük a termékdíjjal?
2015 januárjától környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni minden elektromos vezérlésű kazán után. A termékdíj független attól, hogy takarékos-e a készülék, milyen mértékben áll újrahasznosítható alkatrészekből, van-e Környezetbarát Termék minősítése. Mértéke 57 forint kilónként, ami 3-5 százalékkal teszi drágábbá a modern, energiatakarékos kazánokat. Eközben a kevésbé hatékony, természeti erőforrásokkal pazarlóbban bánó, környezetet jobban terhelő fűtőberendezések után nem kell fizetni.
A 8505-ös illetve a 8432 VTSZ számhoz tartozó termékek köre szűkül („elektromágnes; állandó mágnes és olyan áru, amely mágnesezés után állandó mágnessé válik”  és „Elektromos talaj-előkészítésre vagy – megmunkálásra szolgáló gép”), mert a 8505-ös, illetve a 8432-es VTSZ. számokon túl a fogalomnak való megfelelést is vizsgálni kell már.

A 8543-es VTSZ számhoz tartozó termékek köre a 8543 70 59-es VSTZ számmal bővült („Napozóágyak, napozólámpák és hasonló, napozáshoz használt felszerelések: ultraibolya A sugarat felhasználó fénycsővel, más, napozóágyak, – lámpák, hasonló felszerelések napozáshoz”)

Az „Elektromos átfolyásos vízmelegítő és merülőforraló; helyiségek fűtésére szolgáló, elektromos lég- és talajmelegítő készülék; elektrotermikus fodrászati készülék (pl. hajszárító, sütővas, sütővas-melegítő) és kézszárító készülék; villanyvasaló; más elektrotermikus háztartási készülék; elektromos fűtőellenállás a 8545 VTSZ alá tartozó kivételével” termékek köre is bővül, mert a 8516 10 VTSZ helyett a 8516-ot kell érteni. Illetve itt már figyelni kell a 4kW teljesítmény vagy 200 kg tömeg határokat. Ezen határérték felett a termékeket nem terheli termékdíj.

CSAK EGY ÚJABB ÉRTELMETLEN SARC
A napelemekre vonatkozó környezetvédelmi termékdíj jelenlegi formájában több kárt okoz, mint hasznot, hiszen így jelentősen emelkedik a napelemes rendszerek ára, hátrányba kerülnek a magyar vállalkozások, miközben húsz éven belül nemigen kell foglalkozni a napelemek újrahasznosításával.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo