Itt az ideje befizetni a termékdíjat

Április huszadikáig kell befizetnie a negyedéves környezetvédelmi termékdíj részletet a vállalkozásoknak. Aki idén vált kötelezetté, annak erről bejelentést is kell tennie az adóhatóságnak – hívta fel a figyelmet a Saldo Zrt.

Kép:Pixabay

A környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény általános szabályai szerint a termékdíj fizetésére kötelezetteknek minden negyedévről a tárgy negyedévet követő hónap 20. napjáig kell bevallást adniuk, és a kötelezettség összegét is eddig kell megfizetni a NAV felé – ez most április 20-a, szerda - hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Az idei évben kötelezetté váló vállalkozásoknak először be kell jelentkezniük e kötelezettség kapcsán az adóhatóságnál. A termékdíj kötelezett tevékenységet a megkezdést követő 15 napon belül kell bejelenteni a 16TKORNY nyomtatványon. Amelyik vállalkozás ezt elmulasztotta, mindenképpen pótolnia kell azt, mert anélkül a bevallást (16KTBEV) nem lehet benyújtani.

Zacskóadó: ugyanaz és mégis minden más
A környezetvédelmi termékdíjat érintő szabályokat évről évre finomítják, kiegészítik a jogalkotók, nincs ez másként 2016-ban sem. A 2015 novemberében bevezetett módosítások következtében szinte minden terület kiegészül új (részlet)szabályokkal és pontosításokkal. Az adózók szélesebb körét érintő változások nyomába eredtünk.
Az általánostól eltérő szabályokat alkalmazó termékdíj kötelezettek közül három csoportnak is fontos az április 20-i határidő.

Azon kötelezetteknek, akik az idei év elejétől kezdődően tértek át a termékdíj készletre vétellel történő megállapítására, az első negyedéves bevallásban kell bevallaniuk és megfizetniük a 2015. december 31-én készleten lévő termékdíjköteles termékeik utáni kötelezettségüket.

Az átalányfizetésre jogosult mezőgazdasági termelőknek szintén április 20-a a határidő az éves átalánydíj megfizetésére vonatkozóan. Őket termékdíj bevallási és nyilvántartási kötelezettség nem terheli.

Az egyéni hulladékkezelést választó kötelezettek számára is április 20. a bevallás előírt határideje.

Megfizetünk a környezetvédelemért: na de így?!
Az emberiség néhány ezer éves történelme során alapvető változásokat idézett elő a környezetében. Ahhoz, hogy ezek a hatások ne eredményezzenek számunkra végzetes körülményeket, modern kifejezéssel: törekednünk kell a fenntarthatóságra, ennek érdekében pedig az adók megfelelő alkalmazása is eredményes lehet. Furcsaságok persze ezen a területen is előfordulnak, az olyan adófajták, mint az esővíz-adó vagy a tehénszellentés adója minimum magyarázatra szorulnak.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo