Határidő cikkek


Vállalkozások ezreit érintő határidő jár le

Vállalkozások ezreit érintő határidő jár le 

Az elmúlt három évet vizsgálva, rendre közel negyedmillió vállalkozás nyújtja be a pénzügyi beszámolóját májusban.
2 milliós bírságot kaphat ügyletenként, ha nem készítette el a dokumentációt

2 milliós bírságot kaphat ügyletenként, ha nem készítette el a dokumentációt 

Ma éjfélig kell benyújtani a cégeknek a 2022. évre vonatkozó társasági adóbevallást és megfizetni azt.
Társasági adó: a leggyakoribb buktatók

Társasági adó: a leggyakoribb buktatók 

A társaságiadó-bevallás határidejének közeledtével érdemes még egyszer áttekinteni azokat a „kényesebb” pontokat, amelyeket rosszul kezelve mulasztási és adóbírságot kockáztatunk, vagy éppen elesünk a vállalkozásunkat jogosan megillető kedvezményektől – hívja fel a figyelmet a K-X Consulting.
Már csak egy nap maradt befizetni ezt a díjat

Már csak egy nap maradt befizetni ezt a díjat 

Csütörtökön lejár a kamarai tagdíj befizetésének határideje.
Fontos határidő közeleg a gazdálkodók számára

Fontos határidő közeleg a gazdálkodók számára 

Május elejére 1,6 millió hektár után közel 100 ezer termelő adta be az egységes kérelmét. 
Nagyon fontos adózási határidő közeleg a vállalkozások életében

Nagyon fontos adózási határidő közeleg a vállalkozások életében 

A koronavírus-járvány miatt haladékot kaptak a vállalkozások éves adókötelezettségeikkel és beszámolóik közzétételével kapcsolatban, szeptember 30-án azonban lejár a határidő – figyelmeztet Dr. Bákonyi László adójogi szakértő.
Ma még megmentheti a pénzét, ha rendelkezik

Ma még megmentheti a pénzét, ha rendelkezik 

Holnap lejár a banki azonosítás határideje, sokan kerülhetnek bajba a boltokban a kártyás fizetéskor.
Honnan tudhatjuk, hogy mire mennyi a határidő?

Honnan tudhatjuk, hogy mire mennyi a határidő? 

A hivatalos ügyek esetén fokozottan figyelnünk kell a határidők betartására. Egy peres eljárás esetén például a fellebbezési határidő elmulasztása az ítéletet jogerőssé teszi. A fizetési meghagyással szembeni ellentmondásra rendelkezésre álló határidő elmulasztása a végén súlyos összegekbe kerülhet.
Fontos határidőkre kell figyelniük a vállalkozóknak

Fontos határidőkre kell figyelniük a vállalkozóknak 

Ismét közeledik a külföldi áfa-visszatérítési kérelmek benyújtásának határideje, idén ráadásul két országgal bővült az a kör, ahonnan a magyarországi vállalkozások visszakérhetik az áfát.
Nem csak a metró, a Lánchíd felújítása is tovább tarthat a tervezettnél

Nem csak a metró, a Lánchíd felújítása is tovább tarthat a tervezettnél 

Összecsúszhat a Lánchíd és a Váralagút lassan két évtizede halogatott rekonstrukciója a hármas metró középső szakaszának felújításával.  Így egyszerre kellene pótolni a lezárt Lánchidat és a metrót.

Erre a határidőre a vállalkozásoknak is figyelni kell 

Az OTP Bank által kibocsátott üzleti betéti kártyával rendelkezőket is védi az internetes biztonsági kód szolgáltatás, amelynek használata 2019. szeptember 14-től kötelező lesz az Európai Unión belül. Érdemes még a határidő előtt igényelni a díjmentes szolgáltatást, hiszen ezt követően – a magánszemélyek mellett – a vállalkozások sem fogják tudni internetes bankkártyás vásárlásra használni kártyájukat.

Újabb késésben a hármas metró felújítása, csak 2020 végére készül el a déli szakasz 

Félmillióan utaznak rajta, mégis fékezett tempóban zajlik a hármas metró felújítása. A csúszás már most három hónapos.  S közben a buszpótlás milliárdokat visz el.

Október végéig egyeztethetünk a bankokkal 

 Az Országgyűlés négy hónappal meghosszabbítva október 31-ig tolta ki a banki adategyeztetés határidejét. A módosítás célja, hogy kellő időt biztosítson az eljárások lefolytatására, megakadályozva ezzel, hogy a banki tranzakciók június 26. után több mint egymillió ügyfél esetén bármilyen akadályba ütközzenek.

Indul a roham a bankokban 

Nem a lakossági, hanem elsősorban a vállalati bankszámláknál okozhat gondot az ügyfélazonosítás hiánya, a kötelező adategyeztetés elmaradása miatt ugyanis június 27-én a bankok zárolhatják az érintettek számláit. 

Online számla: 3+1 feladat májusra 

Már tisztán látszik, hogy az idei év is több kihívást tartogat az adózók számára a valós idejű számlajelentéssel kapcsolatban. Az év elején beharangozott online számla verzióváltás NAV által június 4-re kitolt határideje lehetőséget biztosít négy terület áttekintésére.

Fontos határidő jön a transzferár-nyilvántartásban 

Idén először az új transzferárszabályok szerint kell elkészíteniük a cégeknek transzferár-nyilvántartásaikat. Kötelező az új, többszintű nyilvántartás elkészítése a TAO-bevallás benyújtásával együtt.

A külföldieket is érintheti az szja-bevallási határidő 

2019. május 20. az szja-bevallás benyújtásának határideje, mely azokat a külföldi magánszemélyeket is érintheti, akik ideiglenesen folytatnak jövedelemszerző tevékenységet Magyarországon – hívja fel a figyelmet az RSM szakportál.

Többmilliós adót jelenthet egy apró módosítás 

Érdemes figyelni egy, a tavalyi nyári adócsomagban szereplő módosításra, mert számos magyar vállalkozás 2014 után idén ismét innovációs járulékot lesz köteles fizetni.

A sonka mellé mindjárt az adóbevallás is megvan 

Országszerte plázában és hipermarketben is várják az ügyfeleket a NAV munkatársai, hogy segítsenek az adóbevallás elkészítésében.

Gyorsabb lesz az adóügyi viták rendezése 

Kiszámíthatóbbá és gyorsabbá válhat az Európai Unióban az adóügyi jogviták rendezése, miután július 1-jétől életbe kell lépniük a tagországokban az erre vonatkozó irányelvet érvényesítő jogszabályoknak.

Fontos áfa-szabályokat is érinthet a megállapodás nélküli Brexit 

Az eredeti határidő eredménytelen leteltét követően továbbra is a megállapodás nélküli brit kilépés a legvalószínűbb forgatókönyv, ettől eltérő egyezség hiányában.

Ezekre figyeljen, ha megkapta az szja tervezetét 

Az szja-bevallási tervezet érdemes átnézni, és szükség esetén módosítani, majd beküldeni. A jóvá nem hagyott tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek kivételével – május 20-a után automatikusan bevallássá válik.

Hogyan rendelkezhetünk adónk 1+1 százalékáról? 

Amennyiben szeretnénk rendelkezni a személyi jövedelemadónk 1+1 százalékáról, akkor azt megtehetjük a tárgyévet követő május 20-áig. Fontos tudni, hogy ez a határidő jogvesztő.

Meddig lehet befizetni a kamarai hozzájárulást? 

Meddig és milyen számlaszámra kell megfizetni a kamarai hozzájárulást 2019-ben? A határidőt és a részleteket megtudjuk az Írisz Office összeállításából.

A NAV készen áll, nincs akadálya a bevallásnak 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészült az szja-bevallási tervezetekkel, így idén a tavalyihoz képest csaknem ötszázezerrel többen, azaz már 5,6 millióan kaphatnak segítséget az adóbevalláshoz. A tervezetek az egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek, áfás magánszemélyeknek támpontként szolgálnak a bevallás beadásához.

Hiába halogatják, készülni kell a Brexitre 

Elkészült az Egyesült Királyság Európai Unióból történő rendezetlen kilépésére felkészítő magyar törvényjavaslat, ami a magánszemélyeknél felmerülő kérdéseket rendezi.

A támogatás megszűnése után is figyelni kell a határidőre 

Az Szja-törvény 2018-ig biztosította, hogy egy munkáltató akár 5 millió forint összegű adómentes lakáscélú munkáltatói támogatást nyújtson munkavállalóinak. Bár ez a közkedvelt adómentes juttatási forma 2019-től már nem adható, viszont a korábban adott támogatásokra vonatkozó igazolások leadására, begyűjtésére vonatkozó határidőket mind a cégnek mind a dolgozónak fontos tudnia és betartania, hogy az adómentesség ne vesszen el – erre hívja fel a figyelmet Varga Norbert, az RSM Hungary adótanácsadója friss összefoglalójában.

Ha csúszik a Brexit, mi lesz az EP-választással? 

Az Egyesült Királyságban is meg kell tartani az európai parlamenti (EP-) választást, ha a tervezettnél több mint három hónappal később szüntetik meg az ország európai uniós tagságát (Brexit) – mondta az EP egy szóvivője a Welt am Sonntag című német  lapnak. 

May még rugózik a "B" terven, de a megoldás nem látszik 

A brit kormányfő tovább próbálkozik, hogy elfogadtassa a parlamenttel az EU-ból való kilépésről Brüsszellel kötött megállapodást, de erre továbbra sem látszik remény és március végével fenyeget a mindenkire káros „kemény” Brexit.

Az építőipar dobogós a nemfizetésben 

Szemmel látható javulást mutatott 2018 során a határidőre kifizetett számlák aránya, sőt az átlagos késedelem is rövidült két nappal - derül ki a Bisnode cégcsoport 2018 év végi adataiból. A javulás annak fényében még értékesebb, hogy az átlagos fizetési határidő is csökkent két nappal.

Nincs tovább, ma dönteni kell 

Már csak ma lehet csoportos adóalanyiságot választani 2019-re! Az összetett szabályrendszernek megfelelő társaságok már idén érdemi adóelőnyhöz és adminisztratív kedvezményekhez juthatnak.

Nem sok ideje maradt, ha csoportosan adózna 

A 2019-es adóévre vonatkozóan a társaságok január 15-ig kérelmezhetik a NAV-tól a társasági adócsoport létrehozását. A határidő jogvesztő, tehát azon vállalatcsoportok, amelyek január 15-ig nem nyújtanak be kérelmet, erre csak 2020-ban lesz lehetőségük.

Hogyan változtatható a könyvelésben a devizanem? 

Meddig változtatható a könyvelésben a devizanem? Mikor és hogyan kell ezt megjeleníteni? Ehhez ad rövid magyarázatot az Írisz Office.

Az egyéni vállalkozó is számíthat a NAV-ra? 

Készít a NAV adóbevallási tervezetet az egyéni vállalkozók részére is? Mi a teendője a bevallással az egyéni vállalkozónak? Minden részlet kiderül a Reggeli egyperces összeállításból.

Meddig választható az EVA? 

Meddig választható az EVA adóalanyiság? Meddig kell bejelenteni? Mikor szűnik meg? A kérdésekre választ kapunk a Reggeli egyperces összeállításból.

Mit kell tudni a KATA-s jövedelemigazolásról? 

Mit kell tudni a KATA-s jövedelemigazolásról? Mekkora jövedelmet igazol le nekem a NAV, ha KATA-s vagyok? A Reggeli Egyperces ad választ a kérdésre.

Alanyi adómentesség: ketyeg az óra 

Milyen értékhatárig és milyen határidővel választhatunk alanyi adómentességet? Erre kapunk választ az Írisz Office Reggeli egyperces összeállításából.

Tévedni emberi dolog, de ez sokba kerülhet 

Nemsokára itt van december 20-a, a társasági, a helyi iparűzési és az egyszerűsített vállalkozói adó feltöltési kötelezettségének határideje. Ilyenkor kell az év közben befizetett adóelőlegeket figyelembe véve az éves adókat a várható fizetendő adó összegére kiegészíteni.

Elveszítheti a kedvezményeket, ha nem dönt időben 

Január közepéig kell dönteniük a kapcsolt vállalkozásoknak, hogy szeretnének-e csoportos adóalanyiságot vagy sem. Ha lemaradnak a január 15-ei határidőről, akkor már csak 2020-tól választhatják ez a lehetőséget, ami pedig - hosszabb távon - érdemi adómegtakarítással járhat. 

Mi a transzferár-szabályzat határideje? 

Mi a transzferár-szabályzat határideje? Befolyásolhatja-e a nyereségadó mértékét? A Reggeli egyperces választ ad rá.

Százmilliárdokról kell dönteni az év végéig 

Többszáz milliárd forint sorsáról dönthetnek az év végéig a 2013-ban nyitott tartós befektetési számlák (TBSZ) tulajdonosai, miután december 31-ével lejár ezeknek a megtakarításoknak az ötéves tartási ideje. 

Ideje összegyűjteni a dokumentumokat 

Közeleg az éves transzferár-nyilvántartások elkészítésének határideje. Az érintettek számára a legfontosabb feladat, hogy idejében kezdjék el a nyilvántartás készítéséhez szükséges információk begyűjtését, különösen, ha külföldi végső anyavállalattal rendelkeznek.

Meddig kell bejelenteni a tételes adófizetést? 

Meddig kell bejelenteni a KATÁ-s vállalkozónak a tételes adófizetést? Mi történik, ha a határidőt elmulasztja? A válasz kiderül a Reggeli egyperces összeállitásból.

Levegőhöz juthatnak az építkezők az új áfaszabállyal 

Levegőhöz jut az eddig megfeszített tempóban működő a lakásépítési piac, ezáltal az új lakások iránti kereslet kiegyensúlyozottabb lehet egy most bejelentett kormányzati lépés eredményeként.

Meghosszabbítanák az áfa-határidőt az ingatlanfejlesztők 

Fél évvel kitolnák a kedvezményes lakásáfához kapcsolódó határidőt az ingatlanfejlesztők. Jónak tartják a kormány javaslatát, hiszen a szabályozás több tízezer családot és több száz vállalkozást érint.

Eltűnt személyek: Tom Hanks nálunk is holttá lett volna nyilvánítva? 

Mit jelent a holtnak nyilvánítás, milyen szabályai vannak, visszafordítható-e a folyamat. Ezekre a – szerencsére nem mindennapi – kérdésekre ad választ Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd.

Vége az adóamnesztiának, jön a büntetőeljárás 

Október elsejével lejárt a svájci adóamnesztia: aki eddig nem vallotta be az Európai Unió országaiban tartott vagyonát, az ellen büntetőeljárás indul.

Kit válasszunk egy új feladat elvégzésére 

A vezető nem ritkán kerül szembe a kérdéssel: új feladatot kell elvégezni – de kire bízza? A legjobb megoldás, ha arra, aki azt feltehetően a legjobban tudja elvégezni.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Tudatos fogyasztást céloznak a Sharity fejlesztései

Tudatos fogyasztást céloznak a Sharity fejlesztései 

A fenntarthatósági célok eléréséhez nemcsak a CO2-kibocsátást, hanem a felesleges, mértéktelen fogyasztást is csökkentenünk kell.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Az ingatlan és a részvény jobb a kötvénynél?

Az ingatlan és a részvény jobb a kötvénynél? 

A kötvények és betétek korának vége a magas infláció miatt, az infláció elleni védelmet ingatlanalapokkal és részvényalapokkal lehet biztosítani hosszabb távon.
Megéri inkább büntetést fizetni kiberbiztonsági fejlesztések helyett?

Megéri inkább büntetést fizetni kiberbiztonsági fejlesztések helyett? 

Sokáig nem hitték el a cégek, hogy tényleg jönnek a szigorúbb kiberbiztonsági szabályozások, sokan pedig a kivárásra, megúszásra játszottak.

Pénzszerzés

Nyílik a pénzcsap, akár 200 millió forint támogatást is lehet szerezni

Nyílik a pénzcsap, akár 200 millió forint támogatást is lehet szerezni  

Az Agrárminisztérium 50 milliárd forintos forrással hirdette meg a "Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása" című felhívást, amelynek keretében a feldolgozóüzemek és kistermelők élelmiszer előállításhoz kapcsolódó kisebb beruházásait támogatja.

Adózás

Illegális dohányosokra utazik a NAV

Illegális dohányosokra utazik a NAV 

Július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja.

Jogi kisokos

Biztosítás elektromos rollerekre:  hatszámjegyű tarifákat is találni

Biztosítás elektromos rollerekre: hatszámjegyű tarifákat is találni  

Átlagosan 5960 forintos éves átlagdíj mellett többségükben két biztosító termékei közül választanak az elektromos rollerek tulajdonosai.

Gazdaság

Biztosítás elektromos rollerekre:  hatszámjegyű tarifákat is találni

Biztosítás elektromos rollerekre: hatszámjegyű tarifákat is találni  

Átlagosan 5960 forintos éves átlagdíj mellett többségükben két biztosító termékei közül választanak az elektromos rollerek tulajdonosai.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo