A külföldieket is érintheti az szja-bevallási határidő

2019. május 20. az szja-bevallás benyújtásának határideje, mely azokat a külföldi magánszemélyeket is érintheti, akik ideiglenesen folytatnak jövedelemszerző tevékenységet Magyarországon – hívja fel a figyelmet az RSM szakportál.

A NAV már 2012-ben közzétett egy tájékoztatót a kérdésben, ennek ellenére még mindig gyakran találkozunk olyan esettel, hogy ezt a társaságok és a kiküldöttek figyelmen kívül hagyják, és amennyiben valaki kevesebb mint 183 napig dolgozik kiküldöttként Magyarországon úgy, hogy a bért a külföldi munkáltatótól kapja, akkor Magyarországon nem fizetnek szja-t, és úgy gondolják, hogy helyesen járnak el a kettős adóztatást kizáró egyezmény alapján. Ez azonban nem feltétlenül igaz!

Kép: Pixabay

A kettősadós-egyezmények alapján a munkaviszonyból származó jövedelem főszabály szerint a munkavégzés helye szerinti államban adóköteles. 

1. Kiküldöttekre vonatkozó szja-kivétel-szabály 

Az egyezmények tartalmaznak egy kivételszabályt, amely szerint nem a munkavégzés helye szerinti államban, hanem a magánszemély illetősége szerinti államban kell a bér utáni adót megfizetni, amennyiben az alábbi feltételek mindegyike teljesül:

  • a magánszemély 183 napnál kevesebb napot tölt a munkavégzés helye szerinti államban (a 183 napot egyezménytől függően vagy adóéven belül vagy bármely 12 hónapos időszak viszonylatában kell vizsgálni); és
  • a díjazást olyan munkáltató fizeti, vagy olyan munkáltató nevében fizetik, amelyik nem belföldi illetőségű a munkavégzés helye szerinti államban; és
  • a díjazás költségét nem a munkáltatónak a munkavégzés helye szerinti államban lévő telephelye viseli. 
A magyarországi adóalap meghatározása során a külföldi bérlapokból kell kiindulni. Az esetek túlnyomó többségében azonban nem olyan egyszerű a helyzet, hogy pusztán a kiküldetés idején fizetett bért kell a jogszabály szerinti árfolyamon forintra átszámítani. Gyakran előfordul ugyanis, hogy bizonyos kifizetéseket arányosítani kell, és azok egy része a kiküldött magánszemély illetősége szerinti országban, másik része pedig Magyarországon lesz adóköteles. Ez jellemzően olyankor fordul elő, ha valaki párhuzamosan több országban végez munkát, vagy olyan időszakra tekintettel kap jövedelmet, bónuszt, amely időszak egy részében az illetősége szerinti államban dolgozott, a másik részében pedig kiküldetésben volt. 

Az adókalkuláció, adóbevallás készítése során továbbá az is vizsgálandó, hogy van-e olyan adókedvezmény, amelyet a magánszemély érvényesíteni tud. 

2. Gazdasági munkáltató esetén a kivételszabály nem alkalmazható

A Magyarországra érkező kiküldöttek esetén nem elegendő a fenti három kritériumot megvizsgálni,

Családi adókedvezmény visszamenőlegesen?
Mi a teendő, ha a munkáltató a családi kedvezmény érvényesítésére szóló nyilatkozatot figyelmen kívül hagyta? A Saldo szakértői szerint erre a helyzetre is van megoldás.
emellett azt is ellenőrizni kell, hogy a kiküldöttet fogadó társaság nem minősül-e gazdasági munkáltatónak. Amennyiben ugyanis a fogadó társaság minősül a kiküldött magánszemély gazdasági munkáltatójának, a kivételszabályt nem lehet alkalmazni, és a kiküldetés időtartamára tekintettel juttatott bér Magyarországon lesz adóköteles. Ebben az esetben Magyarországon szja-fizetési kötelezettség keletkezik, és a külföldi magánszemélynek Magyarországon szja-bevallást kell benyújtania. A bevallás benyújtása tekintetében a külföldiekre szintén a május 20-i határidő vonatkozik. 

A gazdasági munkáltató személyének beazonosítása során elsődlegesen azt kell megvizsgálni, hogy a kiküldött munkavállaló tevékenysége szervesen integrálódik-e a fogadó társaság tevékenységébe. Ez az úgynevezett integrációs teszt. Ha e teszt alapján a jogi és a gazdasági munkáltató személye elválik egymástól, további az OECD Modellegyezmény Kommentárban és NAV-állásfoglalásban leírt szempontokat kell figyelembe venni. 

A gazdasági munkáltató személyének meghatározása rendkívül komplex, összetett feladat, amelyet mindig egyedileg kell elvégezni, és az OECD által javasolt szempontok egyikét sem lehet figyelmen kívül hagyni. 

Előadóművészek, sportolók magyarországi szja-kötelezettsége

A külföldi előadóművészek, sportolók tipikusan azok közé tartoznak, akik jellemzően kevés időt töltenek Magyarországon, akár csak néhány órát vagy napot, ennek ellenére hazánkban adófizetési és adóbevallási kötelezettségük keletkezhet. A legtöbb kettős adóztatást kizáró egyezmény alapján ugyanis amennyiben Magyarországon személyesen előadó-művészeti, illetve sporttevékenységet fejtenek ki, az erre tekintettel juttatott jövedelem Magyarországon lesz adóköteles!

Ez még abban az esetben is igaz, ha a díjazást nem közvetlenül a művésznek vagy a sportolónak fizetik ki, hanem pl. az ő ügynökeiknek, illetve ha az adott produkciót bevonják a magyar közvetett filmtámogatási rendszerbe.

A fentiek alapján levonható a következtetés, hogy azokra a külföldi magánszemélyekre is vonatkozhat az szja-fizetési és május 20-i  szja-bevallási határidő, akik Magyarországon csak rövid ideig folytatnak jövedelemszerző tevékenységet, és magyar társasággal nem állnak munkaviszonyban. 

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo