Bevallás cikkek


Celeb akadt fenn a NAV hálójában

Celeb akadt fenn a NAV hálójában 

Felnőtt tartalmak.
Nagy bünti vár azokra a cégekre, amelyek késnek a beszámolóval

Nagy bünti vár azokra a cégekre, amelyek késnek a beszámolóval 

A kettős könyvvitelt vezető, cégjegyzékbe bejegyzett vállalkozó köteles a jóváhagyásra jogosult testület által elfogadott beszámolót az adott üzleti év mérlegfordulónapját követő ötödik hónap utolsó napjáig (naptári évvel megegyező üzleti év esetén tárgyhót követő május 31-ig) letétbe helyezni. Amennyiben a Társaság esetében kötelező a könyvvizsgálat akkor a könyvvizsgálói záradékot vagy a záradék megadásának elutasítását is tartalmazó független könyvvizsgálói jelentést is letétbe kell helyezni. A beszámolót ugyanolyan formában és tartalommal (szövegezésben) szükséges letétbe helyezni, mint amelynek alapján a könyvvizsgáló a beszámolót felülvizsgálta –hívja fel a figyelmet Gulyás Gábor, az International Consulting Team Audit Kft. vezető könyvvizsgálója.
Száz órával többet töltünk adóbevallással, mint az uniós cégek

Száz órával többet töltünk adóbevallással, mint az uniós cégek 

Magyarországon átlagosan 277 óra kell a vállalati adóbevallások elkészítéséhez – tárta fel a Világbank. Összehasonlításul: az EU-ban ez a mutató átlagosan 172 óra, a világátlag pedig 237 óra. A Magyar Nemzeti Bank szeretné a mutatót 170 órára mérsékelni – írja blogjában a Crystal Worldwide szakportál.
Figyelem, a NAV ezeket a bevételeket is látja

Figyelem, a NAV ezeket a bevételeket is látja 

Az szja-bevallások elkészítésekor fokozottan ügyelni kell a szálláshely-szolgáltatások és a kriptovaluták adózására – hívja fel a figyelmet a Deloitte a május 20-i benyújtási határidő közeledtével.
A külföldieket is érintheti az szja-bevallási határidő

A külföldieket is érintheti az szja-bevallási határidő 

2019. május 20. az szja-bevallás benyújtásának határideje, mely azokat a külföldi magánszemélyeket is érintheti, akik ideiglenesen folytatnak jövedelemszerző tevékenységet Magyarországon – hívja fel a figyelmet az RSM szakportál.
A hipa bevallásnál is figyelni kell a buktatókra

A hipa bevallásnál is figyelni kell a buktatókra 

Hazánkban a helyi iparűzési adó (hipa), főleg a sok üzlettel, fiókkal, irodával, telephellyel rendelkező vállalkozások számára nagyobb anyagi és adminisztrációs terhet jelent, mint például a társasági adó.
Fontos levelet kellett, hogy hozzon a postás az adóhivataltól

Fontos levelet kellett, hogy hozzon a postás az adóhivataltól 

A mai napig kapják meg a papíralapú adóbevallási tervezetet azok, akik kérték a postázást, valamint azok, akiknek nincs ügyfélkapujuk, de a tervezet ezer forintnál több visszatérítendő vagy befizetendő adót tartalmaz. Azok is kapnak levelet, akiknek a tervezetében a munkáltatók, kifizetők hiányos vagy téves adatközlése miatt ellentmondás van.
A sonka mellé mindjárt az adóbevallás is megvan

A sonka mellé mindjárt az adóbevallás is megvan 

Országszerte plázában és hipermarketben is várják az ügyfeleket a NAV munkatársai, hogy segítsenek az adóbevallás elkészítésében.
Ezekre figyeljen, ha megkapta az szja tervezetét

Ezekre figyeljen, ha megkapta az szja tervezetét 

Az szja-bevallási tervezet érdemes átnézni, és szükség esetén módosítani, majd beküldeni. A jóvá nem hagyott tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek kivételével – május 20-a után automatikusan bevallássá válik.
Nem bízhatja magát automatikusan a NAV-ra

Nem bízhatja magát automatikusan a NAV-ra 

Az őstermelők és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek mellett idén már az egyéni vállalkozóknak is készített szja-bevallási tervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Május 20-áig mindannyiuknak ki kell egészíteniük a tervezetüket, hogy abból érvényes bevallás legyen, vagy saját maguknak kell kitölteniük és beküldeniük a 18SZJA nyomtatványt.

Keresse a keresőt – javasolja a NAV 

Legkényelmesebben a letöltést nem igénylő webes kitöltőfelületen módosítható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített szja-bevallási tervezet, sőt az előző évekre vonatkozó bevallások önellenőrzése is ezen a felületen a leggyorsabb.

A NAV készen áll, nincs akadálya a bevallásnak 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészült az szja-bevallási tervezetekkel, így idén a tavalyihoz képest csaknem ötszázezerrel többen, azaz már 5,6 millióan kaphatnak segítséget az adóbevalláshoz. A tervezetek az egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek, áfás magánszemélyeknek támpontként szolgálnak a bevallás beadásához.

A NAV automatikusan teszi a dolgát 

Az idei év már a harmadik, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) külön kérés nélkül készíti el több mint 5 millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét.

Érdemes tanulmányozni a NAV honlapját 

Már minden aktuális bevallási információ elérhető a NAV honlapján, sőt, akik teljes egészében maguk készítik bevallásukat, már hozzáférhetnek a 18SZJA webes kitöltő programhoz.

Az egyéni vállalkozó is számíthat a NAV-ra? 

Készít a NAV adóbevallási tervezetet az egyéni vállalkozók részére is? Mi a teendője a bevallással az egyéni vállalkozónak? Minden részlet kiderül a Reggeli egyperces összeállításból.

Új rendszerrel lehet vonzóbb a hazai adózás 

Jövőre hazánkban is elérhető lesz a Németországban és Ausztriában oly népszerű adótervezési technika, a csoportos adózás.

Az őstermelőknél nem automatikus a bevallás 

Az őstermelők szja-bevallási tervezete - a magánszemélyekétől eltérően - nem válik automatikusan bevallássá, ahhoz az őstermelőnek május 22. éjfélig jóvá kell hagyniuk vagy módosítaniuk kell az adóhatóság által elkészített ajánlatot - mondta Kiss Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai szóvivője az M1 aktuális csatornán.

Ketyeg az óra a katás vállalkozóknál 

Közeleg a katás egyéni vállalkozók adóbevallási határideje. Az adózóna összeszedte, hogy mire kell ügyelni az adózónak, továbbá milyen egyéb teendői vannak a február 26-ai határidőig.

Még van idő eldönteni, kit támogasson az adójából 

Az egyéni vállalkozóknak az szja-bevallásukat idén február 26-áig kell összeállítaniuk és eljuttatniuk a NAV-hoz, ám az 1+1 százalékok sorsáról ők is május 22-éig dönthetnek. Bárki, aki személyijövedelemadó-bevallást ad jogosult az adójának 1+1%-áról rendelkezni. Az egyik 1%-ot regisztrált civil szervezetnek, a másik 1%-ot technikai számos bevett egyháznak, illetve a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlhatják fel az adózók.

Szja: a NAV kérés nélkül kiszámolja 

2018-ban a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.

Azonnal látja számláinkat a NAV 

Július elsejétől kötelező lesz meghatározott formátumban adatot szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé minden olyan, belföldi adóalanyoknak kiállított számláról, amelynél az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot. Ezt a számla kiállítása után, azonnal, automatikusan kell megtenni.

Indul az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallás 

Május 3-tól lesz elérhető az élelmiszerlánc-felügyeleti díj 2017. évi elektronikus bevallási felülete.

Cégautónak ezért is olcsóbb az elektromos 

A külföldi autóbérlés költsége elszámolható, de már az egynapos bérlés után is cégautóadót kell fizetni. Az adó mértéke attól is függ, hogy városi kisautót vagy luxusterepjárót bérelünk, csak a „zöld” gépkocsik mentesülnek az adó alól.

Két hetet kaptak a gazdák 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2016. június 30-ról 2016. július 15-re módosította a tagdíjbevallás határidejét. Azok az őstermelők, akiknek előző évi árbevétele nem érte el a 600 ezer forintot, és emiatt nem kell bevallást tenniük, szintén 2016. július 15-ig fizethetik meg a 2000 forint tagdíjat. A többi tag esetében a tagdíjbefizetés határideje változatlanul 2016. július 31.

Itt az utolsó nap: ezeket kell bevallani az államnak 

Eljött a végső határidő sok százezer vállalkozásnál: ma összesen tizenegy különféle bevallást, beszámolót kell benyújtaniuk több kormányhivatalnak és a vámhatóságnak. A Saldo adószakértő segítségével összeszedtük, mik ezek. Egyet se felejtsen ki, amire ön is kötelezett!

Négy tipp, hogy elkerüljük az útdíjbírságot 

Magyarországon több mint 3,5 millió itthon regisztrált jármű fut, amelyek nagy részét érinti az úthasználati díj. A díjköteles kategóriába tartozó több mint 6500 kilométernyi utat, autópályát, autóutat, és főutat pedig a személyautóktól a legnagyobb kamionokig minden járműtípus használja. Ezért érdemes mindenkinek szem előtt tartani néhány egyszerű lépést az e-útdíj bevallását illetően.

Élelmiszerlánc-felügyeleti díj: év végéig újra be kell vallani 

2015. december 30-ig helyesbítő bevallást kell tenniük a napi fogyasztási cikket értékesítő üzleteknek. A megállapított felügyeleti díjat 2016. január 31-ig egy összegben, késedelmi pótlék alkalmazása nélkül kell majd befizetni a hivatalnak.

Ne feledkezzünk meg az iparűzési adóról 

A május több szempontból is kiemelten fontos egy vállalkozás életében, hisz ekkor kell elkészíteni és benyújtani a TAO, esetleg EVA, vagy KIVA bevallásaikat, de fontos észben tartani azt is, hogy a HIPA bevallást is el kell készíteni!

Hétfőig ketyeg az óra, aki mulaszt, brutális bírságot kaphat! 

Újabb fontos határidő közeledik: a kettős könyvvitelt vezető vállalkozásoknak közzé kell tenniük számviteli beszámolójukat, be kell vallani a hipát, a társasági adót, az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat és nem szabad megfeledkezni a transzferár-dokumentációról sem.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo