Itt az utolsó nap: ezeket kell bevallani az államnak

Eljött a végső határidő sok százezer vállalkozásnál: ma összesen tizenegy különféle bevallást, beszámolót kell benyújtaniuk több kormányhivatalnak és a vámhatóságnak. A Saldo adószakértő segítségével összeszedtük, mik ezek. Egyet se felejtsen ki, amire ön is kötelezett!

A vállalatok számára a május vége nem csupán az éves társaságiadó-bevallás benyújtásának határidejét jelenti, hanem összesen 11 különféle bevallás vagy beszámoló benyújtásának végső határideje is. Adószakértőnk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. listájának segítségével összeszedtük, mire kell ügyelni a mai napon.

Minden kettős könyvvitelt vezető vállalkozó (ideértve a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepét is) köteles az éves beszámolót, illetve az egyszerűsített éves beszámolót, kötelező könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói záradékot vagy a záradék megadásának elutasítását is tartalmazó független könyvvizsgálói jelentéssel együtt közzétenni.

Közzétételi kötelezettségének azzal tesz eleget a vállalkozó, a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe, ha az éves beszámoló, az egyszerűsített éves beszámoló, az anyavállalat az összevont (konszolidált) éves beszámoló egy eredeti vagy egy hiteles másolati példányát, kötelező könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói záradékot vagy a záradék megadásának elutasítását is tartalmazó független könyvvizsgálói jelentéssel, valamint a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvény szerinti elektronikus űrlappal együtt a céginformációs szolgálatnak megküldi.

A közzététel határideje: május 31-e.

Az idei évtől kezdődően a közzététel már nem díjköteles.

Itt megmutatjuk, mire kell ügyelni az elektronikus beszámoló benyújtásánál!

Amiről szintén nem szabad megfeledkezni:

  • A beszámolóbenyújtási kötelezettséggel azonos határidővel az adózók a 2015. évet záró bevallások benyújtására is kötelezettek.
  • Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb bevallásokat, melyeket 2016. május 31-ig az érintett adózóknak be kell nyújtaniuk:
  • 1529 a társasági adóról, a hitelintézeti különadóról, a hitelintézeti járadékról, az energiaellátók jövedelemadójáról, az innovációs járulékról,
  • TAONY társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozat civil szervezeteknek,
  • 1543 EVA-s (számviteli törvény hatálya alá tartozó) társaság EVA-bevallása, szakképzési hozzájárulás bevallása a számviteli törvény szerinti EVA-s társaságnál,
  • 15KIVA a kisvállalati adó elszámolásáról,
  • 1571 KIVA-ra áttérő társaságok megszűnéssel kapcsolatos társaságiadó-bevallása, KATA-ra áttérő társaságok megszűnéssel kapcsolatos társaságiadó-bevallása, EVA-ra áttérő társaságok megszűnéssel kapcsolatos társaságiadó-bevallása,
  • 1594 reklámadó-bevallás,
  • élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallása a NÉBIH felé,
  • iparűzési adó, kommunális adó bevallása az illetékes önkormányzatok felé.
További feladat, hogy a civil szervezeteknek 2016. május 31-ig kell nyilatkozniuk az szja 1%-ok felhasználásáról a 14KOZ Közlemény az adózó rendelkezése szerint a kedvezményezett részére átutalt összeg felhasználásáról jelű közleményben, valamint ugyanez a határidő vonatkozik a KSH felé benyújtandó egyes adatszolgáltatásokra is.
Erre kell ügyelni a társasági adó bevallásánál
Egy napjuk maradt a vállalkozásoknak, hogy benyújtsák társaságiadó-bevallásukat, ha eddig nem tették meg. Van négy olyan fontos változás a bevallás kitöltésénél, amelyre fontos ügyelni. Megmutatjuk, melyek ezek.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo