Iparűzési adó cikkek


Iparűzési adómentesség: hova érdemes a cégeknek települni?

Iparűzési adómentesség: hova érdemes a cégeknek települni?  

Az adatok szerint a kisebb, 100-500 fős települések 20 százaléka kínál adómentességet, míg a nagyobbak közül kevesebb, csak minden tizedik.
Május végén egy fontos határidőhöz érkezünk

Május végén egy fontos határidőhöz érkezünk 

Bevallás előtt: az adóalap- és kockázatcsökkentés ideje.
Sokan lehetnek jogosultak az 1 százalékos iparűzési adóra

Sokan lehetnek jogosultak az 1 százalékos iparűzési adóra 

Azoknak a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak is lehetőségük van az 1 százalékos mértékű iparűzési adóra, amelyek nem nyilatkoztak erről 2021. vagy 2022. február 25-ig.
Felére csökkentenék az iparűzési adót

Felére csökkentenék az iparűzési adót 

Parragh László vetette fel a javaslatot.
Erről jó, ha tudnak a kkv-k: az iparűzési adó felezése automatikusan jár

Erről jó, ha tudnak a kkv-k: az iparűzési adó felezése automatikusan jár 

Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium. 
Fontos lehetőség - ez az adóelőleg megfelezhető

Fontos lehetőség - ez az adóelőleg megfelezhető 

A fizetendő iparűzési adóelőleg is felezhető, ehhez mindössze egy egyszerű nyilatkozatot kell benyújtani február 25-ig az adóhivatalhoz.
Iparűzési adó: fontos dokumentum jelent meg a NAV oldalán

Iparűzési adó: fontos dokumentum jelent meg a NAV oldalán 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette azt a nyilatkozatot, amelynek kitöltésével a kis- és középvállalkozások élhetnek az iparűzési adójuk csökkentésével 2021-re. Az elektronikusan benyújtandó dokumentumot február 25-ig kell ki-, illetve feltölteni az adóhivatal rendszerébe.
Felesleges adminisztrációt hoz a kormány terve – bosszankodnak a könyvelők

Felesleges adminisztrációt hoz a kormány terve – bosszankodnak a könyvelők 

Ne készüljön 1 millió NAV bejelentés.
Karácsony Gergely: adjon kompenzációt a kormány!

Karácsony Gergely: adjon kompenzációt a kormány! 

Teljeskörű és automatikus kompenzációt kell, hogy kapjanak az önkormányzatok az iparűzési adó kiesése miatt - mondta Budapest főpolgármestere a kormányzat és önkormányzati szövetségek egyeztetése után. 
Megérkezett a BKIK reakciója: nem akarnak politikai eszköz lenni

Megérkezett a BKIK reakciója: nem akarnak politikai eszköz lenni 

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szakértői által aláírt együttműködési elveket tartalmazó dokumentumot a Fővárosi Önkormányzat sajnálatos módon politikai célokra használja - közölte a BKIK.

Újabb javaslat Parragh Lászlótól - ez minden vállalkozást érintene 

Az MKIK elnökének javaslata tömeges csődhelyzetet idézne elő, vagyis kivitelezhetetlen.

Válogatás nélkül büntető adó - kivonulhat Budapestről a cégek egy része 

Többféle hosszú távú negatív hatása is lehet a főváros gazdasági szerkezetére, ha a főpolgármester kezdeményezése megvalósul, és emelt iparűzési adót kell fizetniük az ötmilliárdos adóalapot elérő cégeknek – erről Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke beszélt a Világgazdaságnak.

Gyáriparosok: van fontosabb is az iparűzési adó csökkentésénél 

Az MGYOSZ elnöke szerint nem kellene megállni 11,5 százaléknál.

Budapest nem kér az iparűzési adó módosításából 

A Fővárosi Közgyűlés szerdán határozatban mondta ki, hogy nem támogat olyan változtatást, amely az iparűzési adó szempontjából negatívan érinti a kerületi és fővárosi önkormányzati bevételeket.

Fontos változás az iparűzési adó feltöltésében 

20 százalékos mulasztási bírsággal is számolhat az, aki késik.

Nem mindig törvényes a cégek napi üzleti gyakorlata 

A széles körben elterjedt üzleti gyakorlatra hivatkozott egy vállalkozó, amikor érvényt akart szerezni a helyi iparűzési adója csökkentésének. Az Alkotmánybíróság érdemi vizsgálat nélkül elutasította a panaszt. A hazai cégeknek érdemes odafigyelniük arra, hogy az adózásban a formai követelmények nem teljesítése jelentős hátránnyal járhat.

A hipa bevallásnál is figyelni kell a buktatókra 

Hazánkban a helyi iparűzési adó (hipa), főleg a sok üzlettel, fiókkal, irodával, telephellyel rendelkező vállalkozások számára nagyobb anyagi és adminisztrációs terhet jelent, mint például a társasági adó.

Megszűnik egy kedvezmény az iparűzési adónál 

Közeleg a helyi iparűzési adó bevallásának és befizetésének határideje, a vállalkozásoknak érdemes figyelniük arra, hogy idén utoljára lehet élni a 2018-ra még érvényesíthető, a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó adóalap-mentességgel.

Mire ügyeljen egy katás az iparűzési adónál? 

Reggeli egypercesükben az Írisz Office adótervezői a katás vállalkozók figyelmét hívják fel az iparűzési adóval kapcsolatos egyik fontos tudnivalóra, amire ha nem ügyelünk, a dupláját is fizethetjük annak, mint kellene.

Az iparűzési adóelőleg-kiegészítés bevallása is benyújtható a NAV-hoz 

Már nemcsak a helyi iparűzési adó bevallását, hanem az adóelőleg-kiegészítésről szóló bevallást is be lehet nyújtani elektronikusan a NAV-hoz.

Egyre több adó egyre több helyen 

Több mint 150 önkormányzat emelt vagy módosított idén helyi adót, a településeken összesen közel kétszáz új elvonást vezettek be.

Itt az utolsó nap: ezeket kell bevallani az államnak 

Eljött a végső határidő sok százezer vállalkozásnál: ma összesen tizenegy különféle bevallást, beszámolót kell benyújtaniuk több kormányhivatalnak és a vámhatóságnak. A Saldo adószakértő segítségével összeszedtük, mik ezek. Egyet se felejtsen ki, amire ön is kötelezett!

Itt a hipa ideje! 

Március 16 a helyi iparűzési adó-előleg megfizetésének dátuma. A hipa szabályai változtak idénre, érdemes hát odafigyelni rá. Kinek, mennyit és hogyan kell fizetni? Cikkünkből kiderül.

Vészesen közeleg a HIPA-előleg határideje 

A naptári évvel megegyező üzleti évű helyi iparűzési adó (hipa) fizetésre kötelezettek esetében március 16-án kell megfizetni a 2016. első félévi hipa-előleget. Ugyan az önkormányzatoknak joguk van ettől eltérő fizetési határidőt is megállapítani, azonban ezzel igen ritkán élnek. Jó tudni, hogy nem kell hipa-előleget bevallaniuk, illetve fizetniük az előtársaságoknak, valamint az első adóelőleg fizetési időszakukra (júliustól következő év júniusáig terjedő időszakra) az adóköteles tevékenységüket jogelőd nélkül kezdő vállalkozóknak.

Büntethetik a cégeket egy félreértés miatt 

Egy félreértelmezett törvényi szabályozás miatt rendkívüli bírságokra számíthatnak azok a cégek, melyek az év folyamán a nyomdai árucikkeiket termékként szerezték be és az adott összeget nem szolgáltatásként számolták el a könyvelésükben.

Fontos változások jönnek az iparűzési adóban 

Nagyon kell majd figyelni jövőre, mert az iparűzési adómódosítások több törvényben jelennek meg, különböző időpontokban, és lesznek olyanok, melyek csak 2017-től lépnek hatályba, az adózók a rájuk vonatkozó konkrét szabályokat csak a helyi önkormányzat rendeletéből ismerhetik meg. Együttműködő partnerünk, az Adó Online szakértőjének segítségével összefoglaltuk, mire is lehet számítani.

Csökkenthet-e HIPA-alapot a bérleti díj? 

A Kúria egy közelmúltbeli ítéletében ismét értelmezte a közvetített szolgáltatás fogalmát a helyi iparűzési adó (hipa) szempontjából – ezúttal a bevásárlóközpontok bérbeadási tevékenysége kapcsán. Bár az ítélet nem zárta ki annak elvi lehetőségét, hogy az üzemeltető a hipa alapját csökkentő tételként számolja el a bérleti díjat, ennek feltételéül azonban nehezen megugorható követelményeket támasztott – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

IPA-mentes településen szebb a cégek élete 

Az iparűzési adó maximális mértéke 2 százalék, bár ez településenként eltérő. Vállalkozásoknak nagy segítség lehet, ha IPA-mentes településen jegyzik be cégüket, így több pénz maradhat a zsebükben, ráadásul vidéken egyes pályázatok is sokkal kedvezőbbek, mint a fővárosban.

5 tipp kinnlevőségek behajtásához 

Ma van az iparűzési határidő-előleg befizetési határideje, de előfordulhat, hogy kinnlevőségeink miatt nincs pénz a céges számlánkon. Az adóhivatal azonban nem kegyelmez: a fizetési határidő elmulasztása esetén akár 3 napon belül inkasszálhatja számlánkat. Mit tegyünk, hogy a lehető leggyorsabban pénzünkhöz juthassunk? Hogyan tudjuk behajtani kinnlevőségeinket a leggyorsabban?

Így spórolhatjuk meg az iparűzési adó-előleget 

Már csak néhány nap van hátra az iparűzési adó (hipa) befizetéséig, ami árbevételtől függően, az új számítási szabályoknak köszönhetően, akár nagyobb teher is lehet egy cégnek, mint a korábbi években. Van azonban olyan lehetőség, amivel legálisan megúszhatjuk a hipa befizetését.

Kisokos a hipa-előleg fizetéshez 

A helyi iparűzési adó (hipa) kiszámítására és befizetésére a határidő már csak néhány nap, azaz szeptember 15-én hétfőn fizetnie kell mindenkinek, aki valamely önkormányzat területén székhellyel/telephellyel rendelkezik és állandó vagy ideiglenes jelleggel vállalkozási tevékenységet folytat. De honnan tudjuk, mennyi adóelőleget kell fizetnünk? Hogyan kell kiszámolni és mi történik, ha nem tudjuk befizetni?

Nyakunkon az IPA előleg fizetés 

Szeptember 15-én esedékes a 2013. adóévről szóló bevallásban bevallott iparűzésiadó-előleg első részletének és – katás, tételes adóalap után adózó vállalkozó esetén – az éves iparűzési adó második részletének megfizetése.

Mikor lehet levonni az útdíjat a HIPÁ-ból? 

Számos cég esetében merül fel a 2013. július 1-jétől fizetendő e-útdíj helyi iparűzési adóból való levonásának lehetősége. Érdemes megvizsgálni, hogy a levonásra milyen esetben is van lehetőség.

Visszaszámlálás indul! Ezeket a hibákat ne kövesse el! 

Vészesen közeledik a tavalyi mérlegek beadásának határideje, így most még javíthatóak a könyvelési hibák. A leggyakrabban a továbbszámlázott büntetések, bírságok, az áthárított építmény- és telekadók, illetve az előző évi hibák elszámolása nem stimmel.

Több telephelye van? Erre kell ügyelnie 

Ha a cégünk több önkormányzat illetékességi területén is végez iparűzési adó-köteles tevékenységet, akkor köteles megosztani az adóalapját. Megmutatjuk, hogyan!

Idén először kell az új szabályok szerint bevallani a hipát 

A vállalkozásoknak éves adóbevallási és -fizetési kötelezettségeiket május 31-éig kell teljesíteniük, a hipát is ekkor kell bevallani. Ezt az adónemet sokszor a kisadók közé sorolják, de sok esetben a társasági adónál is nagyobb terhet jelent.

Kinek éri meg székhelyet váltani?  

Az iparűzési adó csökkentése, akár a 0%-os, kedvező mértékű "adózása" legális, mégsem mindenkinek lehet és érdemes igénybe venni a székhelyszolgáltatók szolgáltatásait.

Katások! Fontos határidő a hónap 15. napja! 

Január 15-ig kell nyilatkoznia a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) alá eső vállalkozásoknak, hogy a három lehetséges mód közül hogyan szeretnék, hogy megállapítsák a fizetendő iparűzési adójukat.

Év végi feladatok vállalkozásoknak - készüljön fel! 

Lassan közeledik az év vége, ami a gazdasági társaságokra és a könyvelőkre is nagy megterhelést ró. Egyik kiemelkedő feladat az adók feltöltési kötelezettsége, melynek a határideje 2013. december 20-a. Szakértőnk szerint érdemes előre készülni rá!

Legyen a külföldi útdíj is levonható! 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt javasolja, hogy a külföldön megfizetett útdíj 7,5 százaléka is levonható legyen a helyi iparűzési adóból, hasonlóan a belföldi útdíjhoz - mondta Vereczkey Zoltán, az MKIK alelnöke a kamara rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón.

Több adószabály is változik a távollétidíj-törvény elfogadásával 

Elfogadta az Országgyűlés a távolléti díj számításával kapcsolatos törvényjavaslatot, vele együtt pedig több adó-, illeték- és jövedéki szabály módosítását is. Többek között csökken a helyi iparűzési adó és a gépjárműadó szintje a fuvarozóknak és változnak szabad vállalkozási zónákra vonatkozó szabályok is.

Már az új szabályok szerint kell bevallani az IPA-t 

Az iparűzési adó (IPA) alapjának megállapítására vonatkozó új szabályokat először az idén májusban esedékes iparűzésiadó-bevallásban kell alkalmazniuk a hazai vállalkozásoknak – hívja fel a figyelmet a MAZARS.

Fontos apróságok a társasági adó bevallás kapcsán  

Könyvvizsgálati tapasztalatai alapján a Piac&Profit szakértője összeszedett néhány nagyon fontos apróságot a társasági adó és az innovációs járulék fizetés és az iparűzési adó közelgő határideje kapcsán, amire érdemes figyelni!

Fontos határidők május 31-én!  

A vállalatok számára a május vége nem csupán az éves társaságiadó-bevallás benyújtásának határidejét jelenti. Többek között az iparűzési adó, az innovációs járulék és a hitelintézeti járadék bevallásának határideje egyben, és ráadásul több, adózási szempontból fontos döntés meghozatalának is ekkor jön el az ideje. A Deloitte Zrt. a legfontosabb teendőket ismerteti.

Közel a határidő!  

A vállalkozásoknak bizonyos adók esetében december 20-ig feltöltési kötelezettsége van. Ha nem érkezik be a pénz a határidőig, mulasztási bírság szabható ki! Lássuk, mely tételekkel kell számolni!

Új előírások az ipára - Mire kell figyelni? 

Jelentős mértékben változnak az iparűzési adó szabályai 2013. január 1-jétől. A új előírások közötti eligazodásban Kovács Andrea okleveles adószakértő segíti a Piac&Profit olvasóit.

Így adózunk jövőre 

Az utolsó órákban is folyamatosan módosultak az adótörvények változásairól szóló kormány-előterjesztések, ami előrevetíti, hogy még érheti meglepetés a közeljövőben a piac szereplőit.

Romlik a kereskedők és a beszállítók helyzete jövőre 

Szigorodik jövőre az iparűzési adó. Az új jogszabály rosszul érinti a kereskedő cégeket, különösen azokat, amelyek alacsony árréssel dolgoznak. Félő, hogy egyes nagykereskedelmi láncok kiviszik a határon túlra tevékenységüket, mások árat emelnek.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Bedurvultak az ingatlanárak Szeged és Debrecen környékén

Bedurvultak az ingatlanárak Szeged és Debrecen környékén  

​​​​​​​Az idei év élénk kereslete emelkedő pályára állította a lakásárakat a tavalyi stagnálás után, de a drágulás továbbra is visszafogott mértékű.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

Valami történt a hazai ingatlanpiacon

Valami történt a hazai ingatlanpiacon  

Mérséklődött a magyarországi ingatlanpiaci forgalom májusban áprilishoz képest.

Adózás

Sneakerárusok buktak a NAV-nál

Sneakerárusok buktak a NAV-nál  

Limitált gyártású cipők kereskedőinél indult revízió.

Jogi kisokos

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg 

A gyámhatóság nem jogalkotó: hipotetikus jövőbeni kockázatokra hivatkozva nem utasítható el a melegek örökbefogadásra való alkalmassága.

Cégblog

A Prohuman központtá teszi Pécset - központot nyitott Pécsett

A Prohuman központtá teszi Pécset - központot nyitott Pécsett 

A HR cég pécsi irodáját regionális központtá fejlesztette.

Klímablog

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll 

Idén februárban a saját célra termelő erőművekkel együtt 6000 megawatt fölé nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény.

Gazdaság

Bedurvultak az ingatlanárak Szeged és Debrecen környékén

Bedurvultak az ingatlanárak Szeged és Debrecen környékén  

​​​​​​​Az idei év élénk kereslete emelkedő pályára állította a lakásárakat a tavalyi stagnálás után, de a drágulás továbbra is visszafogott mértékű.

Infokom

Íme, ez védheti meg a magyar cégek adatvagyonát a kiberbűnözőktől

Íme, ez védheti meg a magyar cégek adatvagyonát a kiberbűnözőktől 

Az elmúlt évek digitális forradalmának köszönhetően az adatkezelés kritikus fontosságú kérdés lett minden vállalat működésében.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo