Május végén egy fontos határidőhöz érkezünk

Közeleg a társasági adó, iparűzési adó és innovációs járulék bevallásának május 31-i határideje. Ilyenkor a gazdasági társaságoknak érdemes kerülniük a bevallásokhoz szükséges kalkulációk rutinszerű összeállítását – figyelmeztet a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat. Számos részlet rejthet ugyanis adókockázatokat, és ami talán ennél is fontosabb: a megszokásból összeállított bevallás jelentős többletköltségeket eredményezhet. Az adóalap-csökkentő tételek alapos felmérése komoly cash flow előnyt teremthet.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Nem csak azoknak a vállalkozásoknak érdemes elmélyülniük a társasági adó rendszerében, amelyeknél a 2022-es eredmény alapján jelentős adófizetési kötelezettségek keletkeznek. A részletszabályok sokféle adóalap-csökkentő kedvezményt tartalmaznak, amelyek segítségével akár jelentős adómegtakarítás érhető el – jelezte dr. H. Nagy Dániel, a Mazars Kft. partnere, aki szerint a társaságnak a kapott osztalékok, adományok is segíthetik az adóalap-csökkentést. Ezeknél azonban jelentősebb tételek is felmerülhetnek. Egyéb, nem minden évben előforduló gazdasági eseményeknél (például bírságok, elengedett követelésekkel kapcsolatos dokumentált ráfordítások) nagyon körültekintően kell eljárni.

Időben szólunk (Fotó: Depositphotos)
Időben szólunk (Fotó: Depositphotos)

„Nem evidens mindenki számára, hogy akár az adózás előtti nyereséggel megegyező mértékben is lehet fejlesztési tartalékot képezni, ezen a címen pedig akár nullára is csökkenthető az adóalap. Igaz, ez csak átmeneti kedvezmény, hiszen a későbbiekben már nem számolható el értékcsökkenés a teljes egészében fejlesztési tartalék terhére beszerzett eszközökre, de az előrehozott értékcsökkenés elszámolásának lehetősége komoly cash flow előnyt eredményezhet” – hívta fel a figyelmet dr. H. Nagy Dániel.

Az adóalap-csökkentő lehetőségek sora hosszú, de a Mazars Kft. szakértője kiemelte ezek közül a kutatás-fejlesztéshez, a jogdíjból származó nyereséghez, illetve a start-up vállalkozásokba történt befektetésekhez kapcsolódó kedvezményeket. A megváltozott munkaképességűek és szakképzési munkaszerződés keretében tanulók foglalkoztatásának, az elektromos töltőállomás és a műemléki ingatlan karbantartásához kapcsolódó adóalap-csökkentő tételek szintén figyelmet érdemelnek. Illetve olyan új elemek is megjelentek a rendszerben, mint a munkavállalók részére biztosított kerékpárok felmerült költségei, amelyek – a cégautó fenntartásához hasonlóan – elismert költségnek minősülnek.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo