Innovációs járulék cikkek


Május végén egy fontos határidőhöz érkezünk

Május végén egy fontos határidőhöz érkezünk 

Bevallás előtt: az adóalap- és kockázatcsökkentés ideje.
Mazars: közeledik az éves bevallások határideje, mindenre gondolt?

Mazars: közeledik az éves bevallások határideje, mindenre gondolt? 

Jelentős mértékben csökkenthető az éves adók összege, ha a társaság ismeri és él is a különböző adóalap-korrekciós lehetőségekkel, és nem csak az előző évi rutin alapján állítja össze az adóbevallásait – hívják fel a figyelmet a Mazars szakértői a tao, hipa és innovációs járulék bevallásának május 31-i határidejével kapcsolatban. A gondosan elkészített adókalkuláció az esetleges adókockázatokat is kezeli, míg a hibás gyakorlat hosszú távon jelentős többletköltséget eredményezhet.
Régi-új járulékot kell fizetni januártól

Régi-új járulékot kell fizetni januártól 

Négy év járulékmentes időszak után jövő évtől újra innovációs járulékot fizethet a vállalkozások jelentős része - hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.
Több pénz jut a magyar agynak

Több pénz jut a magyar agynak 

A hazai kutatás-fejlesztési rendszer igazi rákfenéje a ráfordítások viszonylag alacsony szintje, úgy tűnik azonban, hogy a következő években kimozdulhatunk a holtpontról, már csak azért is, mert az EU – érzékelve a globális szinten való lemaradását – nagyságrendekkel többet kíván költeni kutatás-fejlesztési programjaira.
Feltöltés indul!

Feltöltés indul! 

Közeledik az év vége, ami a számos egyéb teendő – a karácsonyi kampányok, szabadságolások és sok más mellett – az adók feltöltési kötelezettségét is jelenti, amit december 20-ig kell teljesíteni. A társasági adó esetében erre a legtöbb vállalakozás szerencsére már tudatosan, előre készül. De nem ez az egyetlen adónem, amely esetén készülni kell a feltöltési kötelezettségre.
Kérje vissza, ha már befizette!

Kérje vissza, ha már befizette! 

Sok hazai kis- és mikrovállalkozást bizonytalanítottak el az elmúlt évek innovációsjárulék-fizetést érintő törvényváltozásai. A járulékfizetési kötelezettség megállapításához ugyanis nem elég a foglalkoztatotti létszámot és mérlegfőösszeget ismerni, de azt is tudni kell, hogy ezeket a cégeket 2015 eleje óta ismét önállóan, azaz kapcsolódó és partnervállalkozásaik nélkül kell vizsgálni – mutat rá a MAZARS legfrissebb jelentése. Bár 2016-tól szűkült az innovációsjárulék-fizetésre kötelezettek köre, erről sok vállalkozás egyszerűen nem vett tudomást és feleslegesen fizetett.
Innovációs járulék: valamit elszámolhatott a kormány

Innovációs járulék: valamit elszámolhatott a kormány 

Habár 2015-től ismét mentesülnek az innovációs járulék megfizetése alól a mikro- vagy kisvállalkozások, mégis a járulékból származó bevételi előirányzat a kedvező változás ellenére magasabb, mint a tavalyi.
Kinek kell innovációs járulékot fizetnie?

Kinek kell innovációs járulékot fizetnie? 

Az innovációs járulék fizetési kötelezettség szabályai 2012. január 1-től és 2015. január 1-től is jelentősen megváltoztak. Sok olyan vállalkozás is bekerült a jogszabály alanyai köré, akiknek eddig az időpontig nem volt teendőjük az innovációs járulékkal.
Hogyan úszhatjuk meg az innovációs járulékot?

Hogyan úszhatjuk meg az innovációs járulékot? 

2014. december elején kihirdetett a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról (K+F+I) szóló 2014. évi LXXIV. törvény újrafogalmazta az innovációs járulékfizetésre kötelezettek körét.
Volt egy kis könnyítés is az idei adócsomagban

Volt egy kis könnyítés is az idei adócsomagban 

Nem kapott túl nagy publicitást, de könnyítést is tartalmaztak az idei adóváltozások. Az innovációs járulék alól ugyanis több cég mentesülhet az idén, köszönhetően annak, hogy a szabályozás visszatért a 2012 előtti állapotokhoz.

Meg lehet úszni az innovációs járulékot 

Az idei évtől nem kizárólag az innovációs járulék szabályai kerültek át egy teljesen másik törvénybe, ennél sokkal fontosabb változásnak tekinthető, hogy szűkült az innovációs járulék fizetésre kötelezettek köre.

Miért küzd a NAV az áltudományok ellen? 

2012-ig a vállalkozások az általuk megrendelt K+F (kutatás-fejlesztés) tanulmányok költségét levonhatták a fizetendő innovációs járulékból. Ez sok esetben arra ösztönözte a vállalkozásokat, hogy ez utóbbi összeg erejéig elemzéseket rendeljenek meg és ezáltal a fizetendő adójukról lényegében maguk rendelkezzenek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal emiatt egyre gyakrabban vizsgálja a vállalkozásoknál ezen tanulmányok valódiságát és állapít meg bírságot. Az ellenőrzések tapasztalatait és a védekezési lehetőségeket foglalja össze a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Kinek is kell innovációs járulékot fizetni? 

Az innovációs járulékkal kapcsolatosan a belföldi székhelyű gazdasági társaságok számára az egyik legnagyobb kihívást annak megítélése jelenti, hogy egyáltalán kötelezettek-e a járulék fizetésére.

Év végi feladatok vállalkozásoknak - készüljön fel! 

Lassan közeledik az év vége, ami a gazdasági társaságokra és a könyvelőkre is nagy megterhelést ró. Egyik kiemelkedő feladat az adók feltöltési kötelezettsége, melynek a határideje 2013. december 20-a. Szakértőnk szerint érdemes előre készülni rá!

Fontos apróságok a társasági adó bevallás kapcsán  

Könyvvizsgálati tapasztalatai alapján a Piac&Profit szakértője összeszedett néhány nagyon fontos apróságot a társasági adó és az innovációs járulék fizetés és az iparűzési adó közelgő határideje kapcsán, amire érdemes figyelni!

Fontos határidők május 31-én!  

A vállalatok számára a május vége nem csupán az éves társaságiadó-bevallás benyújtásának határidejét jelenti. Többek között az iparűzési adó, az innovációs járulék és a hitelintézeti járadék bevallásának határideje egyben, és ráadásul több, adózási szempontból fontos döntés meghozatalának is ekkor jön el az ideje. A Deloitte Zrt. a legfontosabb teendőket ismerteti.

Innovációs járulék: egy hónap múlva határidő! 

2012-től az innovációs járulék alanyai 2012. december 20-áig kötelesek az éves adókötelezettség legalább 90 százalékát befizetni az adófolyószámlára. Ellenőrizzük, hogy kell-e fizetnünk! Idén a vállalatcsoport eredményeit kell figyelembe venni, nem az egyes cégekét.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Tudatos fogyasztást céloznak a Sharity fejlesztései

Tudatos fogyasztást céloznak a Sharity fejlesztései 

A fenntarthatósági célok eléréséhez nemcsak a CO2-kibocsátást, hanem a felesleges, mértéktelen fogyasztást is csökkentenünk kell.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Az ingatlan és a részvény jobb a kötvénynél?

Az ingatlan és a részvény jobb a kötvénynél? 

A kötvények és betétek korának vége a magas infláció miatt, az infláció elleni védelmet ingatlanalapokkal és részvényalapokkal lehet biztosítani hosszabb távon.
Megéri inkább büntetést fizetni kiberbiztonsági fejlesztések helyett?

Megéri inkább büntetést fizetni kiberbiztonsági fejlesztések helyett? 

Sokáig nem hitték el a cégek, hogy tényleg jönnek a szigorúbb kiberbiztonsági szabályozások, sokan pedig a kivárásra, megúszásra játszottak.

Pénzszerzés

Nyílik a pénzcsap, akár 200 millió forint támogatást is lehet szerezni

Nyílik a pénzcsap, akár 200 millió forint támogatást is lehet szerezni  

Az Agrárminisztérium 50 milliárd forintos forrással hirdette meg a "Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása" című felhívást, amelynek keretében a feldolgozóüzemek és kistermelők élelmiszer előállításhoz kapcsolódó kisebb beruházásait támogatja.

Adózás

Illegális dohányosokra utazik a NAV

Illegális dohányosokra utazik a NAV 

Július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo