hirdetés

Innovációs járulék: egy hónap múlva határidő!

2012-től az innovációs járulék alanyai 2012. december 20-áig kötelesek az éves adókötelezettség legalább 90 százalékát befizetni az adófolyószámlára. Ellenőrizzük, hogy kell-e fizetnünk! Idén a vállalatcsoport eredményeit kell figyelembe venni, nem az egyes cégekét.
hirdetés

Kép:PParchív

A Magyar Közlönyben 2012. október 25-én kihirdették: a társasági adóhoz, valamint a helyi iparűzési adóhoz hasonlóan az innovációs járulékra is vonatkozik a feltöltési kötelezettség. Az új szabályokat már 2012-re is alkalmazni kell, azaz az innovációs járulék alanyai 2012. december 20-áig – hasonlóan a másik két adónemhez – kötelesek az éves adókötelezettség legalább 90 százalékát befizetni az adófolyószámlára.

Ellenkező esetben a mulasztási bírság összege az éves adókötelezettség és a befizetni elmulasztott adó-előleg különbözetének 20 százalékáig terjedhet, hívja fel a figyelmet az Adózóna.

Mint ismeretes a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló törvény módosítása miatt olyan kisebb vállalkozások is bekerülhettek idén év elejétől az innovációs járulékot fizető cégek körébe, amelyek eddig mentesültek a teher alól. A jogszabály ugyanis a kis- és középvállalkozások meghatározásához immár a kkv-król szóló törvény egészére, és nem annak néhány nevesített passzusára hivatkozik. a mikro-, kis-, közép- vagy nagyvállalati besorolás megállapításához az utolsó rendelkezésre álló összevont beszámoló adatait kell figyelembe venni. Vagyis cégcsoport esetén a csoport minden tagja egy kalap alá kerül és az összesített adatok lesznek az irányadók, nem pedig az egyes vállalkozások teljesítménye, hívta fel a figyelmet korábban blogján az RSM DTM adópartnere.

Az innovációs járulékra fizetettek tehát azok a cégcsoportok, amelyek együtt legalább 50 főt foglalkoztatnak, és/vagy az éves árbevételük és a mérlegfőösszegük meghaladja a tízmillió eurót.

Az RSM DTM által kért NAV állásfoglalás szerint az előző, 2011-es év tekintetében is – noha akkor még a korábbi szabályozás volt érvényben - a mutatószámokat csoportszinten kell vizsgálni és így sok vállalkozásnak innovációs járulékot kell fizetni már az idén is, írja Hegedüs Sándor.

hirdetés

Véleményvezér

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo