Adózási határidő cikkek


Itt az év vége - rengeteg fontos határidőre kell odafigyelni

Itt az év vége - rengeteg fontos határidőre kell odafigyelni 

Év vége közeledtével az ajándéklistákon túl, az adózóknak számos fontos határidőt is észben kell tartaniuk.
Május végéig kell benyújtani a társaságiadó-bevallást

Május végéig kell benyújtani a társaságiadó-bevallást 

A vállalkozásoknak május 31-ig kell benyújtaniuk a társaságiadó-bevallást és gondoskodniuk a beszámoló letétbe helyezéséről és közzétételéről.
Éjfélkor lejár a határidő

Éjfélkor lejár a határidő 

Éjfélig kell benyújtani a személyijövedelemadó-bevallást. Ennek legegyszerűbb módja a NAV által készített bevallási tervezet véglegesítése, amit ügyfélkapus hozzáféréssel pillanatok alatt el lehet intézni. Akinek nincs ügyfélkapuja, annak a postán kapott vagy a NAV ügyfélszolgálatán hozzáférhető tervezet nyújt segítséget a bevalláshoz. Az adó 1+1%-áról is már csak ma lehet rendelkezni.
Hétvégéig kell összeszedni a lakáshiteles papírokat

Hétvégéig kell összeszedni a lakáshiteles papírokat 

Április 15-ig kell összegyűjtenie a munkáltatóknak a lakáshitel támogatáshoz kapcsolódó teljes dokumentációt. A szakértő szerint érdemes mielőbb megtenni a szükséges lépéseket, ugyanis akár adófizetési kötelezettséggel is szembesülhetünk.
A héten el kell intézni a betétlapokat

A héten el kell intézni a betétlapokat 

Március 20-áig kell kérelmezniük az őstermelőknek a 2017. évre érvényes értékesítési betétlapot, ha azt szeretnék, hogy az év elejétől kezdve folyamatos legyen a státuszuk.
Egy hét van az adóbevallásra!

Egy hét van az adóbevallásra! 

Az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek február 27-ig kell benyújtaniuk 2016-ról szóló személyijövedelemadó-bevallásukat. Ez az evások és katások határideje is - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
Közeleg az eva-határidő – már akinek

Közeleg az eva-határidő – már akinek 

Közeleg a február 27-e, ami az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alatt működő vállalkozások egy része számára az idei bevallási határidő.
A nyugdíjas egyéni vállalkozókra is vonatkozik a februári bevallás

A nyugdíjas egyéni vállalkozókra is vonatkozik a februári bevallás 

Az egyéni vállalkozók, az őstermelők és az áfa fizetésére kötelezettek mellett február 27-ig a kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozóknak is bevallást kell benyújtaniuk, mégpedig az Ügyfélkapun keresztül, elektronikusan.
Ma lehet utoljára dönteni a termékdíj bejelentésről!

Ma lehet utoljára dönteni a termékdíj bejelentésről! 

Néhány órája maradt az érintett adózóknak, hogy bejelentsék az adóhatóságnál, ha a tárgyévben készletre vételkor szeretnék megállapítani a környezetvédelmi termékdíjat, illetve azt is, ha a termékdíj-átalányt vagy az egyéni hulladékkezelést választják.
Feltöltés indul!

Feltöltés indul! 

Közeledik az év vége, ami a számos egyéb teendő – a karácsonyi kampányok, szabadságolások és sok más mellett – az adók feltöltési kötelezettségét is jelenti, amit december 20-ig kell teljesíteni. A társasági adó esetében erre a legtöbb vállalakozás szerencsére már tudatosan, előre készül. De nem ez az egyetlen adónem, amely esetén készülni kell a feltöltési kötelezettségre.

Pár nap, és megint minősít a NAV 

Közeledik a második adózói minősítés, de a június 30-i határidő előtt még nem késő rendezni az esetleges adótartozást.

Itt a hipa ideje! 

Március 16 a helyi iparűzési adó-előleg megfizetésének dátuma. A hipa szabályai változtak idénre, érdemes hát odafigyelni rá. Kinek, mennyit és hogyan kell fizetni? Cikkünkből kiderül.

Észrevétlenül lehet elbukni KATÁ-t 

Bármennyire egyszerű és átlátható adónemnek tűnik is a kisadózók tételes adója (KATA), félvállról azért nem vehetik az adózást még a legkisebb cégek sem. Könnyű ugyanis kiesni az egyszerű adózásra jogosul köréből úgy, hogy akár észre sem vesszük, hogy gond van. Csak amikor már késő.

Jobban járnak a környezetbarát cégek 

Április 20-ig kell az első negyedévről szóló környezetvédelmi termékdíjas bevallásokat benyújtaniuk az adóhatóság részére a fizetésre kötelezett vállalkozásoknak. A 2015. január 1-jén hatályba lépett módosítások jelentősen növelték a nagy csomagolás-felhasználó vállalkozások terheit, ám a változások nem egyformán érintik a cégeket.

Itt az ideje dönteni az eváról 

Az idén december 1. és december 22. között választhatják 2015-re az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szerinti adózást az újonnan bejelentkező vállalkozások - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Kisokos a hipa-előleg fizetéshez 

A helyi iparűzési adó (hipa) kiszámítására és befizetésére a határidő már csak néhány nap, azaz szeptember 15-én hétfőn fizetnie kell mindenkinek, aki valamely önkormányzat területén székhellyel/telephellyel rendelkezik és állandó vagy ideiglenes jelleggel vállalkozási tevékenységet folytat. De honnan tudjuk, mennyi adóelőleget kell fizetnünk? Hogyan kell kiszámolni és mi történik, ha nem tudjuk befizetni?

Nyakunkon az IPA előleg fizetés 

Szeptember 15-én esedékes a 2013. adóévről szóló bevallásban bevallott iparűzésiadó-előleg első részletének és – katás, tételes adóalap után adózó vállalkozó esetén – az éves iparűzési adó második részletének megfizetése.

6 érv az online könyvelés mellett 

Az ideális könyvelő olcsó, dörzsölt, kommunikatív, s nem mellesleg közel van az irodája - így foglalhatjuk össze azokat az ismérveket, amelyek alapján könyvelőt választ a legtöbb cég. De legalább ennyire fontos szempont lehet, hogy a könyvelési anyagot folyamatosan nyomon lehessen követni, a könyvelő 24 órán keresztül elérhető legyen. Ez utóbbi kettő lehet az online könyvelés előnye a hagyományossal szemben. Milyen előnyökkel járhat még a digitális verzió? Összefoglaltuk.

Beszámoló: erre ügyeljen, hogy elkerülje a büntetést! 

Közeledik a beszámoló benyújtásának határideje. Itt megtudhatja, milyen formai követelményekre érdemes odafigyelni, milyen tipikus hibák fordulnak elő évről évre, és milyen szankciókra számíthatunk az adóhatóság részéről, amennyiben nem felelünk meg a követelményeknek.

Fontos határidő van ma!  

A magánszemélyek az idén is kérhetik, hogy munkáltatójuk állapítsa meg személyi jövedelemadójukat, ha megfelelnek az ehhez szükséges feltételeknek és a cég ezt vállalja; a dolgozóknak erről január 31-ig kell nyilatkozniuk munkahelyükön.

Már januárban foglalkozni kell az szja-bevallással 

A munkavállalóknak még ebben a hónapban nyilatkozniuk kell arról, kérik-e munkáltatójuktól adójuk megállapítását, illetve a bevallás elkészítését. A NAV ebben az évben is elkészíti a bevallást azoknak, akik ezt igénylik. A papírok idén is nagyobbak, mint egy söralátét.

Ne fizessen rá december 20-ra! 

December 20. napja az év legkomolyabb adózási határideje: nemcsak sokféle adó befizetésének az esedékessége, hanem a következő évi adózással kapcsolatos döntések meghozatalának végső határideje is. Bár sokszor nincs is tudatában, mindkét esetben óriási a cégvezető felelőssége: a témával kapcsolatos megértésén és a könyvelővel való együttműködésén is múlik, hogy a cég kihasználja-e az adó-optimalizálás lehetőségét, vagy mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Szakértőnk, Matovics Klára segít eligazodni a december 20-i határidő teendői között.

Így használja ki az adóelőnyöket 

Zsúfolt hetek várnak a hazai vállalkozásokra, ráadásul több jelentős, adózási kötelezettségeiket érintő törvényi változás lép életbe 2014. január 1-jén. Érdemes tehát mielőbb átgondolni a legfontosabb adózási teendőket, illetve feltérképezni és végrehajtani a főbb adónemekben még elvégezhető ésszerűsítési lépéseket. Az időben megkezdett felkészülés nemcsak a decemberi, hanem a május végi bevallási időszakot is nagyban megkönnyítheti.

Amit meg kell tenni decemberben 

A vállalkozásoknak is fel kell készülni az év végére. Számos olyan kötelezettség van, amelyet még a karácsonyi hajtás közben teljesíteni kell. Szakértőnk a decemberi bejelentési kötelezettség teljesítéséhez nyújt segítséget.

Év végi feladatok vállalkozásoknak - készüljön fel! 

Lassan közeledik az év vége, ami a gazdasági társaságokra és a könyvelőkre is nagy megterhelést ró. Egyik kiemelkedő feladat az adók feltöltési kötelezettsége, melynek a határideje 2013. december 20-a. Szakértőnk szerint érdemes előre készülni rá!

Fontos határidők május 31-én!  

A vállalatok számára a május vége nem csupán az éves társaságiadó-bevallás benyújtásának határidejét jelenti. Többek között az iparűzési adó, az innovációs járulék és a hitelintézeti járadék bevallásának határideje egyben, és ráadásul több, adózási szempontból fontos döntés meghozatalának is ekkor jön el az ideje. A Deloitte Zrt. a legfontosabb teendőket ismerteti.

Itt az első fizetési nap a katásoknak! 

Február 12-én kell először tételes adót fizetnie azoknak a kata szerinti adózást választó vállalkozóknak. De nem csak ezért lesz fontos nap, minden vállalkozó először számol a 2013-ra megállapított minimálbér és garantált bérminimum után járulékot.

Közel a határidő!  

A vállalkozásoknak bizonyos adók esetében december 20-ig feltöltési kötelezettsége van. Ha nem érkezik be a pénz a határidőig, mulasztási bírság szabható ki! Lássuk, mely tételekkel kell számolni!

Innovációs járulék: egy hónap múlva határidő! 

2012-től az innovációs járulék alanyai 2012. december 20-áig kötelesek az éves adókötelezettség legalább 90 százalékát befizetni az adófolyószámlára. Ellenőrizzük, hogy kell-e fizetnünk! Idén a vállalatcsoport eredményeit kell figyelembe venni, nem az egyes cégekét.

Kerüljük el az iparűzési adóra kivetett késedelmi pótlékot! 

Aki eddig nem kért előlegcsökkentést és nem kapott mérséklést tartalmazó határozatot, fizesse be a szeptember 15-ig előírt iparűzési adóelőleget, akkor is, ha az idei várható éves adóalapja számításai szerint elmarad a tavalyitól. Ha ezt nem teszi, az önkormányzat késedelmi pótlékot számít fel.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Bedurvultak az ingatlanárak Szeged és Debrecen környékén

Bedurvultak az ingatlanárak Szeged és Debrecen környékén  

​​​​​​​Az idei év élénk kereslete emelkedő pályára állította a lakásárakat a tavalyi stagnálás után, de a drágulás továbbra is visszafogott mértékű.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

Valami történt a hazai ingatlanpiacon

Valami történt a hazai ingatlanpiacon  

Mérséklődött a magyarországi ingatlanpiaci forgalom májusban áprilishoz képest.

Adózás

Sneakerárusok buktak a NAV-nál

Sneakerárusok buktak a NAV-nál  

Limitált gyártású cipők kereskedőinél indult revízió.

Jogi kisokos

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg 

A gyámhatóság nem jogalkotó: hipotetikus jövőbeni kockázatokra hivatkozva nem utasítható el a melegek örökbefogadásra való alkalmassága.

Cégblog

A Prohuman központtá teszi Pécset - központot nyitott Pécsett

A Prohuman központtá teszi Pécset - központot nyitott Pécsett 

A HR cég pécsi irodáját regionális központtá fejlesztette.

Klímablog

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll 

Idén februárban a saját célra termelő erőművekkel együtt 6000 megawatt fölé nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény.

Gazdaság

Bedurvultak az ingatlanárak Szeged és Debrecen környékén

Bedurvultak az ingatlanárak Szeged és Debrecen környékén  

​​​​​​​Az idei év élénk kereslete emelkedő pályára állította a lakásárakat a tavalyi stagnálás után, de a drágulás továbbra is visszafogott mértékű.

Infokom

Íme, ez védheti meg a magyar cégek adatvagyonát a kiberbűnözőktől

Íme, ez védheti meg a magyar cégek adatvagyonát a kiberbűnözőktől 

Az elmúlt évek digitális forradalmának köszönhetően az adatkezelés kritikus fontosságú kérdés lett minden vállalat működésében.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo