hirdetés

Beszámoló: erre ügyeljen, hogy elkerülje a büntetést!

Közeledik a beszámoló benyújtásának határideje. Itt megtudhatja, milyen formai követelményekre érdemes odafigyelni, milyen tipikus hibák fordulnak elő évről évre, és milyen szankciókra számíthatunk az adóhatóság részéről, amennyiben nem felelünk meg a követelményeknek.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Ne kövesse el a tipikus hibákat, mert brutális büntetés lehet a vége – Kép: Freestock

A legfontosabb a beszámoló közzétételét illetően, hogy a beszámoló ismételt, eltérő tartalommal történő közzétételére utólag nincs mód (2013. december 1-jétől hatályos rendelet). Ha a beszámoló hibás adatokat tartalmaz, akár a mérleg eredménykimutatás részében, akár a csatolt dokumentumokban, a javítására vagy ismételt közzétételére nincsen lehetőség. A beszámolóban szereplő hibát a számviteli törvényben foglaltak szerint csak a könyvelésben szükséges helyesbíteni. Aki a beszámolót közzéteszi, beküldi az Ügyfélkapun keresztül, fokozottan ügyeljen a beszámoló elkészítésekor az adatok, csatolt dokumentumok megfelelőségére. Célszerű a beküldésre előkészített nyomtatványt többször vagy több személy által ellenőrizni – írta Héhn Miklós, az RSM-DTM számviteli üzletág vezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

Tipikus beszámolóhibák

A tipikus hibák évről évre ugyanazok, ezért ezekre érdemes időt szánni. Tipikus hiba az, hogy rossz vagy üres fájlt csatolnak a beküldéskor a nyomtatványhoz. A pdf készítését követően mindig célszerű ellenőrizni, hogy ha megnyitjuk a fájlt, valóban látszanak-e a beszámoló becsatolt részei. Gyakori hibaként fordul elő az is, hogy a beszámoló kitöltésekor a mellékletek száma nem egyezik meg. Előfordul, hogy már egy felhasznált befizetési igazolást csatolnak ismét a nyomtatványhoz. A nyomtatvány sorszáma is fontos, mindig a megfelelő év nyomtatványát kell használni. A most benyújtandó beszámolókhoz a 14EB kezdetű nyomtatványokat kell használni, és érdemes mindig a legfrissebbet letölteni. (Itt megtudhatja, milyen mellékleteket kell csatolni!)

A beszámolót beküldő személynek javasolt a beküldés után ellenőrizni, hogy valóban közzétették-e a beszámolót. Ez azért fontos, mert ha rövid időn belül nem látja, nem tud rákeresni a honlapon, akkor valami nem stimmel. Sokszor így gyorsabban kiderül a hiba, mert az automatikusan visszakapott üzenetet nem mindenki nézi meg az értesítési tárhelyen. A beküldési határidő az éves (sajátos, mikrogazdálkodói), egyszerűsített éves beszámoló esetén az adott üzleti év mérlegfordulónapját követő ötödik hónap utolsó napja.

Adok-kapok
Lassan itt az ideje a céges beszámoló elkészítésének, amelyben fontos szerepet kapnak az esetlegesen adott vagy kapott támogatások. De hogyan tüntessük fel ezeket a tételeket?
Szankciók

Aki az előírt határidőben nem küldi be a beszámolót, azaz nem teszi közzé elektronikusan beszámolóját, azt az adóhatóság 15 napon belül felszólítja a közzétételi kötelezettség teljesítésére. A NAV a maximum 500 000 forintig kiszabható pénzbírság mellett felszólítja a vállalkozást, hogy 30 napon belül pótolja a hiányosságát, és tegye közzé a beszámolóját (első felszólítás). Amennyiben ez nem történik meg, akkor a második felszólításban a bírság mellett újabb 60 napot biztosítanak a beszámoló beadására.

A második felszólítás során már 1 millió forintig terjedő mulasztási bírság szabható ki. Amennyiben ez is eredménytelenül telik el, vagyis továbbra sem kerül közzétételre a beszámoló, akkor a határidő lejártát követően hivatalból törlik a társaság adószámát. Az adószám törlésével egy időben kezdeményezik a cégbíróságnál a cég megszűntnek nyilvánítását. A cégbíróság ezek után felszólítja az adózót, hogy állítsa vissza a törvényes működését, tegye közzé a beszámolóját. Amennyiben a cégbíróság sem jár eredménnyel, akkor megszűntnek nyilvánítja a céget, és megindítja kényszertörlési eljárást.

hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo