Adózás 2014 cikkek


Ráfaraghatunk, ha nem ügyelünk a közelgő határidőre

Ráfaraghatunk, ha nem ügyelünk a közelgő határidőre 

A beszámolójukat a naptári évvel összhangban összeállító vállalkozásoknak december 22-ig kell az adóévre már befizetett adóelőlegek összegét kiegészíteni az adóévi várható fizetendő adó összegére. Összeszedtük, milyen adónemek tekintetében állhat fenn adófeltöltési kötelezettség.
Kihez kopogtathat be a NAV?

Kihez kopogtathat be a NAV? 

Hogyan és kinek érdemes felkészülni egy transzferáras NAV ellenőrzésre? Megnézzük, milyen belső ellenőrzési feladatai lehetnek egy transzferár nyilvántartás készítésére kötelezett vállalkozásnak, hogy az adóellenőrzést felkészülten várhassa.
Mikor nem ellenőrizhetjük mi az adóbevallásunkat?

Mikor nem ellenőrizhetjük mi az adóbevallásunkat? 

Az adótörvények lehetővé teszik, hogy az adózók önellenőrzéssel nyújtsák be az társasági adóbevallásukat. Azonban nem minden esetben lehetséges ez a megoldás: mutatjuk mikor nem szabad!
Levonható-e a reklámszolgáltatás áfája?

Levonható-e a reklámszolgáltatás áfája? 

A nemrégiben életbe lépett reklámadóval kapcsolatban még mindig sok a megválaszolatlan kérdés: például levonható-e a reklámszolgáltatás Áfa-tartalma, melynek nyújtója nem adott nyilatkozatot? A Saldo adószakértői erre keresték a választ.
Egy kazán után is fizethet: itt az ökoadó határideje!

Egy kazán után is fizethet: itt az ökoadó határideje! 

A környezetterhelési díj (ökoadó) bevallási és befizetési kötelezettség határideje 2014. szeptember 30. Érdemes észben tartani, hogy akár egy irodaház fűtésére használt nagy teljesítményű kazán után is keletkezhet környezetterhelési díj-fizetési kötelezettség.
Átírnák a reklámadót?

Átírnák a reklámadót? 

A hamarosan a Parlament elé kerülő jövő évi adótörvényekben módosulhat a reklámadó mértéke, vagy számítási módja. A nemrégiben hozott jogszabály komoly adminisztrációs és pénzügyi terheket ró a vállalkozásokra.
Készüljünk: nem csak az iskolaszezon indult be, hanem a NAV is

Készüljünk: nem csak az iskolaszezon indult be, hanem a NAV is 

A szeptember nem csak az iskolakezdést hozza, hanem az adóhatósági ellenőrzések is újraindulnak, fokozódnak ilyenkor. Tapasztalatok és a kihirdetett hatósági ellenőrzési irányelvek is azt mutatják, hogy az egyik fő célpont ilyenkor a vállalatok áfafizetése.
Még mindig a jóhiszemű adózókat bünteti a NAV

Még mindig a jóhiszemű adózókat bünteti a NAV 

Az áfa-levonási jognak a számla hiteltelenségére hivatkozással való megtagadása régóta forró téma a NAV és az adózók küzdelmében, az adóhatóság által kimunkált régi-új érvrendszer továbbra is a számlát befogadó, többnyire jóhiszemű adózókkal téríttetné meg a más által elcsalt adót.
Reklámadó: nyakunkon az újabb határidő!

Reklámadó: nyakunkon az újabb határidő! 

Megrendelők figyelem - két hét múlva, szeptember 20-án (22-én) jön a reklámadó havi bevallásának első határideje! A reklámadó kötelezettség első körének lecsengését követően tehát újabb adóbevallási, adófizetési határidő közeleg.
Az adóhatóság is halad a korral – könnyen ráfaraghatunk

Az adóhatóság is halad a korral – könnyen ráfaraghatunk 

Az online pénztárgépek bevezetése, és azok ellenőrzése kapcsán a NAV is modernizálta ellenőrzési módszereit. Ezt az adóellenőri jelenlétet általában forgalomszámlálásnak hívják. Az adóhivatal ellenőrei megjelennek a boltban, számolják a forgalmat, és közben nézik, hogy szabályosan használják-e az online pénztárgépet a bolt dolgozói.

Minden évben ellenőrizni kell a kasszákat 

Számos változást hoz a kereskedők életében az online pénztárgépek üzemeltetése. Ez nemcsak a napi használatra vonatkozik, hanem a karbantartási, szervizelési szabályokra is. Az alábbiakban összefoglaljuk, mire kell figyelniük az üzemeltetőknek.

Így kell bejelenteni a számlázó programot 

Aki számlázóprogramot használ – s idén október 1. után is szeretné azt használni – annak idén november 15-ig be kell jelentenie az adóhatóságnak a programmal kapcsolatos számos részletet, adatot.

Online kassza: van miért izzadnia a kereskedőknek 

Joggal aggódnak a kereskedők a kasszacsere után, a NAV ugyanis könnyebben tárja fel az elmúlt öt évben elkövetett stikliket. Az adóhatóság pedig szorgalmasan ellenőrzi is az adatokat.

Idén is jár iskolakezdési támogatás 

A munkáltatók idén is adhatnak iskolakezdési támogatást, amellyel jelentősen csökkenhetnek a családok iskolaszerekkel kapcsolatos költségei. Az alkalmazottak a több mint 30 ezer forintos, közoktatásban tanuló gyermekek után járó támogatást utalvány formájában kaphatják.

Védőital: ráfaraghatunk, ha túl édes 

Az adókötelezettséget érintően felmerül, hogy ásványvíz vagy esetleg egyéb frissítő ital is adható-e adómentes természetbeni juttatásként vagy ettől eltérően adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli a kifizetőt?

Milyen dátum legyen a számlán? 

A teljesítés időpontjának az Áfatörvény szabályozása szempontjából azért van jelentősége, mert ettől függ az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontja. Összefoglaltuk a tudnivalókat minderről, az általános rendelkezésektől a speciális szabályokig.

Szeptembertől egymillióra is bírságolhat a NAV 

A vállalkozások augusztus 31-e után már csak online pénztárgépet használhatnak. A cserére kötelezett, de még hagyományos kasszát használó gazdálkodók a gyártóktól és a forgalmazóktól is beszerezhetik a gépeket. Már 136 engedélyezett típusból választhatnak.

Többet adóztunk, mint valaha 

Minden eddiginél több adót szedett be az állam a vállalkozásoktól. Mind az áfa, mind a társasági adó, mind a kata-kiva bevételek nőttek, kevesebb jött viszont be az evából és a trafiktörvénynek köszönhetően a jövedéki bevételek is csökkentek.

Reklámtörvény: Orbán kedvencei is fizethetnek 

Még a pólókra nyomtatott reklámok is adókötelesek lesznek, de reklámanyagnak minősülhetnek a tollak a molinók és a kitűzők is. A reklámtörvény így a sportolókat is érinti: a focisták pólóinak feliratai is adókötelesek lehetnek.

Online kassza: gond van, ha nem működik 

Az üzembe állított mintegy 151 ezer online kassza közül természetes, hogy néhány meghibásodik. Ezek szervizhátterével azonban időnként vannak gondok, az ezzel kapcsolatos adminisztráció pedig bonyolult és nehézkes.

Idegenforgalmi adó: bárkitől kérhetik! 

Ez nem pusztán „városi legenda”, mert egy-egy frekventált üdülő-településen, egy szép nyári éjszakán, akár számon is kérhetik rajtunk az idegenforgalmi adó beszedését az adott önkormányzat adóellenőrei.

Négy fontos tudnivaló a reklámadóról 

Augusztus 15-étől reklámadót kell fizetni a reklámokból származó árbevétel, valamint a saját célú reklámok költsége után. Szakmai szervezetek most összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat a vállalkozásoknak a bevallással és az adminisztrációval kapcsolatban.

Csak beugrott segíteni a pincér – buktak a romkocsmák 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) átfogó ellenőrzése során a vendéglátósok 65 százalékánál találtak valamilyen szabálytalanságot, 38 százalékuk egyáltalán nem adott nyugtát a bevételeiről. Volt olyan hely, amely még a harmadik ellenőrzésen is megbukott.

Pénztárgépek: nincs több megrendelés a NAV honlapján! 

A vállalkozások 2014. augusztus 31-ét követően már csak online pénztárgépet használhatnak. Az online pénztárgép-rendelés céljából az adóhatóság honlapján létrehozott eBEV-felületen keresztül pedig 2014. augusztus 15-től már nincs lehetőség új rendelést leadni.

Ősztől az adóhivatal is rákapcsol 

Ősztől nagyüzemben ellenőrzik a boltosokat az adóellenőrök, vége a felmentések időszakának. Az eddigi tapasztalatok szerint főként azokat ellenőrzik, ahol a forgalmi adatok feltűnően ingadoznak.

Itt a reklámadó! 

Augusztus 15-étől reklámadót kell fizetni a reklámokból származó árbevétel, valamint a saját célú reklámok költsége után a médiavállalkozásoknak, a kiadóknak, a szabadtéri reklámhordozók használóinak, az internetes reklámok közlőinek.

Így számolhatják el a vállalkozók a családi járulékkedvezményt! 

A január 1-jétől bevezetett családi járulékkedvezmény az egyéni- és társas vállalkozókat is megilleti. Ahhoz azonban, hogy ezt a kedvezményt ténylegesen igénybe tudják venni, több feltételnek is teljesülnie kell.

Tartanak a NAV-tól a vállalatok 

Három év alatt több mint három és félszeresére nőtt a szokásos piaci ár előzetes megállapítására benyújtott kérelmek száma. A trend annak köszönhető, hogy az adóhatóság sokkal szigorúbban ügyel a transzferárazás területén.

Így lehet visszaigényelni a termékdíjat! 

Nincs tisztában a vonatkozó szabályokkal a környezetvédelmi termékdíj-fizetésre kötelezett magyar cégek zöme, pedig egyes esetekben a díj vissza is igényelhető. Viszont sok az adminisztrációs buktató.

Most már tényleg mindenkit sújt a reklámadó? 

Nehéz helyzetben vannak az adóalanyok, hiszen a reklámadó értelmezésével kapcsolatban megjelent cikkek között esetenként ellenmondások vannak, a különböző blogbejegyzések és hozzászólások pedig eltérően értelmezik a törvény egyes rendelkezéseit.

Kamatot fizet a NAV a késve visszautalt áfa miatt 

Az Európai Bíróság ítélete szerint késedelmi kamat is jár azoknak a magyarországi adóalanyoknak, akiket kár ért az áfa késedelmes visszatérítése miatt - derült ki a luxembourgi testület júliusi végzéséből, amelyet csütörtökön ismertettek.

Így számoljuk el a vállalkozásunk költségeit! 

Ahhoz, hogy a vállalkozás költségeit elszámolhassuk, a számlának három feltételnek kell megfelelnie. Nem tanácsos olyan számlát elszámolni, ami nem a cég nevére szól vagy nem életszerű. Mire fgyeljünk céges költségek elszámolásakor? Összeszedtük a legfontosabb szabályokat.

Fuvarozók és az ÁFA: a NAV célkeresztjében 

A közúti fuvarozáshoz kapcsolódó áfa-szabályok az adóhatóság vizsgálatainak is a középpontjában állnak, részben, mint önálló terület, részben pedig a fuvarozással megvalósuló, elsősorban adómentes közösségen belüli termékértékesítések miatt.

Túl sok volt a trükközés: itt a végső határidő a kasszacserére 

Végső határidőt szabott a kormányzat a kasszacserére: a vállalkozások augusztus 31-e után már csak online pénztárgépet használhatnak. Június elején az NGM még úgy nyilatkozott, hogy nem lesz „deadline”, de túl sok volt a trükköző vállalkozás.

Offshore: mekkora a kockázat? 

Már egy ideje újabb és újabb bejelentéseket hallani, hogy most már aztán vége a szép időknek: bezárulnak a kiskapuk azok számára, akik megpróbálják eltitkolni a külföldi számlákon elhelyezett vagyonból származó, vagy ilyen számlákra érkező jövedelmeiket.

Vagyonosodási vizsgálat: így nem farag rá! 

A NAV adóellenőrei minden területen ellenőriznek, és a kiterjedt ellenőrzéseket sokszor vagyonosodási vizsgálatok is kísérik. Szakértőnk segítségével megmutatjuk, mit tegyen, vagy ne tegyen egy ilyen esetben.

Célkeresztbe kerültek az adómentes utalványok 

Az adómentes utalványok kezdetben csak az ismerősök között kezdtek el gazdát cserélni, de gyorsan kialakultak ennek intézményesített formái is. Az év eleji törvénymódosítás a visszaváltható, pénzzé tehető utalványok körét kizárta mind az adómentes, mind a kedvezményes adózási körből.

Egy kedves gesztus is lehet adóköteles 

Az ajándék valójában ingyenes átadás. Az adótörvények nem tartalmaznak fogalmat az ajándékra, mégis sok fajta ajándékot kell kezelnünk az adórendszerben. Ezért érdemes számba venni a lehetséges ajándékozások adóvonzatait.

Eddig 5,3 milliárddal támogatta az állam a kasszacserét 

Eddig 5,3 milliárd forint állami támogatást kaptak az online kasszát beszerző vállalkozások. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint az átállásra kötelezettek 139 466 online pénztárgépet helyeztek üzembe, nagyobb részüket állami támogatással.

A számítógépes nyugta nem pótolja az online kasszát 

Egyértelműsítette a Nemzetgazdasági Minisztérium júliusi rendeletében, mi számít pénztárgépes, és mi számítógépes nyugtának. A NAV közleménye szerint azok, akik pénztárgép használatára kötelezettek, nem bocsáthatnak ki számítógéppel kiállított nyugtát.

Reklámadó: azt hitte, az ön cégét nem érinti? 

A reklámadóval eddig nyilvánosan vitatott problémák hatása eltörpül az önreklámra vonatkozó adókötelezettségből fakadó következmények mellett. Ez ugyanis a legszélesebb adózói kört érinti: gyakorlatilag minden vállalkozás kötelezett lehet valamilyen formában. Sokan lesznek, akiknek ugyan végül nem kell adót fizetniük, de a bizonytalanságok tisztázása, a bevallási és a nyilvántartási kötelezettség minden cégre súlyos terheket róhat.

Evás egyéni vállalkozás szüneteltetése 

Nem mindig megy a szekér, így néha kényszerszünetre kell állítani a vállalkozást. Ez azonban számos tennivalóval jár, s sok tudnivalót igényel egy még oly egyszerűnek látszó ügyben is, mint az evás egyéni vállalkozás szüneteltetése.

Mikor lehet levonni az útdíjat a HIPÁ-ból? 

Számos cég esetében merül fel a 2013. július 1-jétől fizetendő e-útdíj helyi iparűzési adóból való levonásának lehetősége. Érdemes megvizsgálni, hogy a levonásra milyen esetben is van lehetőség.

Hogyan kell adózni céges buli után? 

A nyár a céges rendezvények, tréningek, utazások egyik legfontosabb időszaka. Nem mindegy azonban, hogyan kell adózni ezek után a rendezvények után, mivel egyes elemek a munkavállalók szempontjából bevételnek minősülnek.

Fontos változások a termékdíj-szabályozásban 

Július 1-jével lépett életbe a környezetvédelmi termékdíjra vonatkozó 2013 végén elfogadott módosítások utolsó, 3. csomagja. Két új jogintézmény jelent meg a termékdíjtörvényben: az ipari és a kereskedelmi termékdíj-raktár, valamint változtak az átvállalásokhoz kapcsolódó szerződések hatálybalépésének feltételei is.

Jövőre már nekünk fizet a Google is 

2015 januárjától uniós irányelv alapján Magyarországon is megváltoznak a telekommunikációs, a rádiós és televíziós, illetve az internetes szolgáltatások adózásának szabályai. A szolgáltatók az áfát a jövő évtől már nem a saját székhelyük, hanem a szolgáltatások igénybe vevőinek székhelye alapján fizetik majd. Az itthoni szolgáltatásokra eső 27 százalékos áfa tehát már a magyar költségvetés bevételeit fogja bővíteni. A változásra vonatkozó törvénymódosítási javaslatot a napokban már be is nyújtották parlamentnek.

Egyre többen szállnak szembe a NAV-al 

Bár a legtöbb hibás adóhatósági döntést maga a NAV korrigálja, egyre több tudatos adózó fordul a bírósághoz. Az aktív fellépés jelentőségét jól mutatja, hogy 2013-ban a bíróság elé kerülő ügyek közel egyharmada az adózók javára dőlt el.

Újabb lehetőség a NAV-bírságok elkerülésére 

Megelőzhetőek az ingatlan-bérbeadás és -értékesítés adminisztrációs hibái után járó adóhatósági szankciók. Végre ugyanis már a NAV is eldöntötte, hogyan lehet kijavítani a hibákat.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát 

Tállai András: egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról - keddig lehet beadni az adóbevallást.

Cégblog

Biztonsági kockázatok miatt leállítja az egyik légitársaság a tel-avivi járatait

Biztonsági kockázatok miatt leállítja az egyik légitársaság a tel-avivi járatait 

A KLM holland légitársaság júliustól ismét leállítja az tel-avivi járatait biztonsági kockázatokra hivatkozva.

Klímablog

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében 

Globálisan a negyedik legjelentősebb bűnözési forma a környezeti bűnözés, és évről évre tovább nő.

Gazdaság

Kiderült, hogy kik utaznak legtöbbet céges taxival

Kiderült, hogy kik utaznak legtöbbet céges taxival 

Az üzleti taxis fuvarok harmadát szerdán rendelik az utasok, nyáron azonban ötödével visszaesik a céges utazások száma – derül ki a Bolt adataiból.

Társadalom

Hogyan lehet visszakerülni a munkaerőpiacra szülés után?

Hogyan lehet visszakerülni a munkaerőpiacra szülés után?  

Magyarországon az érintett nők többségének kihívást jelentett a szülési szabadság után a munkaerőpiacra való visszatérés.

Infokom

Ilyen se történt még Oroszországban

Ilyen se történt még Oroszországban 

Három, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat indított el az orosz Brjuro 1440 cég.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo