Így számoljuk el a vállalkozásunk költségeit!

Ahhoz, hogy a vállalkozás költségeit elszámolhassuk, a számlának három feltételnek kell megfelelnie. Nem tanácsos olyan számlát elszámolni, ami nem a cég nevére szól vagy nem életszerű. Mire fgyeljünk céges költségek elszámolásakor? Összeszedtük a legfontosabb szabályokat.

Kép: SXC

1. Költséget elszámolni kizárólag a cég nevére szóló számla alapján lehet.

Gyakran merül fel cégtulajdonosokban az a kérdés, hogy  a vállalkozás székhelyeként szolgáló ingatlan - amely egyben a tulajdonos(ok) lakóhelye – rezsiköltségei (víz; villany; gáz; szemétszállítás; karbantartás) elszámolhatók-e a cégben.  A gyakorlatban ez azt jelenti,hogy a közműveknél el kell intézni ,hogy a számlázási cím a cég legyen. Ha ennek feltétele a mérőóra átíratása akkor azt is meg kell csinálni.
A felmerülő rezsiköltségek elszámolása a számlák  valamilyen mértékű f elosztása alapján azonban nem lehetséges – hívja fel a figyelmet a Pogácsa és Társa Könyvelő és Tanácsadó Kft. A Kft. szerint egyre ritkább, de még előfordul, hogy  a könyvelésre átadott számla valamelyik tag nevére van kiállítva. Hibás alakisága miatt az ilyen számla sem számolható el. Amennyiben az ilyen számlát kézzel állították ki akkor a számla javítása után( a hibás rész áthúzása és a helyes adatok feltüntetése valamint szignózás ) természetesen elszámolható a számla, ha a további követelményeknek megfelel. Gépi számla kézzel nem javítható!
Számlázó programmal kiállított számlát –ebben az esetben(rossz a vevő neve – sztornózni kell és új számlát kell kiállítani. Költséget elszámolni azonban nem csak számla alapján lehet. A cégnek lehetősége van arra is, hogy természetes személy(ek)től a számára szükséges eszközöket vásároljon. (fordító iroda például szótárakat, bútort; nyomozóiroda távcsövet,írógépet,számítógépet) Ilyenkor a költség elszámolásának alapja a cég és a magánszemély közötti adásvételi szerződés. Mivel a magánszemély nem alanya az áfa törvénynek ezért ő nem állíthat ki áfás számlát.
Szállítási bizonylatok: mit és hogyan kell ellenőrizni?
Azok a cégek, amelyeknél napi árubeszerzésre van szükség, elengedhetetlen a szállítmány és a hozzá kapcsolódó szállítólevél rendszeres ellenőrzése, összehasonlítása a megrendeléssel. Hogyan, milyen szempontok alapján érdemes mindezt elvégezni a gyakorlatban?
2. A számla elszámolásakor célszerű ügyelni az elszámolt költség életszerűségére.

Ez vonatkozik az elszámolt beruházásokra is.Minden olyan esetben, amikor tudatában vagyunk annak ,hogy nem vagy csak részben szolgálja a vállokozás érdekeit az elszámolandó számla fel kell tenni magunknak a kérdést: Ha én revizor lennék elhinném ezt a mesét? Ha például a vállalkozás amely minimális árbevételt realizál és alkalmazottja sincs már a 17. irodai bőr forgószéket kívánja elszámolni akkor valószínűleg ezt már nem fogja tolerálni egy revizor. Ugyanez lehet a helyzet, ha a vállalkozás a realizált árbevételhez képest túl sok üzemanyagköltséget számol el. Az előző pontban említett magánszemélyektől történő vásárlásnál figyelembe kell vennünk, hogy a megvásárolt eszközök szerződés szerinti értéke legalább nagyjából feleljen meg a piaci árnak.
Egy a piaci ártól való 20 százalékos eltérésnél több már ok lehet a szigorúbb vizsgálatra. Lehetőség van az u.n. irodai reprezentációs költségek elszámolására. Azonban itt is ügyelni kell a jó ízlés határaira! Másik példa: egy építészmérnöki tevékenységgel foglalkozó vállalkozásnak nem szerencsés vitorlázó dzsekit elszámolnia költségei között. Más a helyzet ugyanezen költséggel egy túraszervezéssel foglalkozó cégnél. Azokat a számlákat amelyek valóban a tevékenységünkhöz szükséges beruházásokat és költségeket tartalmazzák viszont bátran vállaljuk fel! Még akkor is ha esetleg a mögöttes feltételeken ( szerződés megléte; életszerűség kialakítása)  csiszolni kell.
3. A számlát, annak tartalma alapján kell megítélni. 
 
Ha bármely körülmény (például: a számlát alátámasztó szerződés ,teljesítési igazolás, az ellenőrzés során nyilatkoztatott számlát kiállító nyilatkozata;a számla kiállítójának adóbevallásai és közzétett vagy közzé nem tett mérlegei) arra utal ,hogy nem jogszerűen kívánják elszámolni a számlát akkor a revízió azt kiemelheti a költségek közül.
6 érv az online könyvelés mellett
Az ideális könyvelő olcsó, dörzsölt, kommunikatív, s nem mellesleg közel van az irodája – így foglalhatjuk össze azokat az ismérveket, amelyek alapján könyvelőt választ a legtöbb cég. De legalább ennyire fontos szempont lehet, hogy a könyvelési anyagot folyamatosan nyomon lehessen követni, a könyvelő 24 órán keresztül elérhető legyen. Ez utóbbi kettő lehet az online könyvelés előnye a hagyományossal szemben. Milyen előnyökkel járhat még a digitális verzió? Összefoglaltuk.

Véleményvezér

Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo